טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: מנות הגבינה הכי טובות בארץ

החצ'פורי החם והמפתיע של דדה בגבעתיים, שקשוקת הגבינות של קימל בגלבוע או עלי תרד ועלי מנגולד טריים עם פלפלים קלויים של הקישרייה? כשהגבינה היא הכוכבת

תגובות

חלב הוא סמל לדברים רבים, בין היתר לשפע וברכה, לבריאות, לתום וטוהר. יש טוענים כי חלב הוא גם סמל סטטוס המבחין בין מעמדות. בחג השבועות החלב מקבל בולטות כמסמל את ספר התורה שנמשלה לחלב ודבש, וכמעט ללא עוררין, מאכלי גבינה מככבים על השולחן הביתי ובמסעדות.

רומנטיקנים מספרים שאת הגבינה הראשונה המציא מבלי להתכוון לכך ערבי נודד אשר סחב חלב בכד העשוי בטן של חיה. במהלך ההליכה, גבן החלב המוצק נפרד מנוזלי החלב בעזרת אנזים מהחיה וכך נוצרה לה גבינה. חוקרי היסטוריה ישיבו כי נוצרה במכוון בשנת 2,300 לפני הספירה במצרים ותכלית המצאתה הייתה שימור חלב. כך או כך, שיטות הפקת הגבינות התפתחו עם השנים ויש אותן בשפע, בטח בארצנו.

כמנהג החג, עלינו לרגל, רק שבמקום להגיע לירושלים, נעצרנו במספר מסעדות אשר מנות הגבינה שלהן טובות במיוחד.

לעוד מסעדות מומלצות במדורי החמישיה הפותחת

» שבועות 2011 - המדריך המלא» מתכונים לשבועות - לכל המתכונים לחצו כאן» איפה כדאי לקנות עוגת גבינה? מבחן טעימה לשבועות

מסעדת דדה, "אימא" בגרוזינית, היא מסעדה ביתית הנמצאת בלב הרחוב הראשי של גבעתיים. המסעדה הקטנה מעוצבת בפשטות, כמעט כמו מסעדת פועלים, ומגישה אוכל גרוזיני אותנטי. גור אוגנסיאן שבכלל עלה מארמניה, יצר פינה המקיימת את כל כללי הקווקז, כולל ריהוט, ציורים ומוזיקה משם. התפריט מגיש מיני מאכלים על טהרת בצק, גבינות, בשר ועשבים וגם בירה גרוזינית, יין גרוזיני וצ'צ'ה (שיכר ענבים עם 50% אלכוהול).

המנה: חצ'פורי אג'רולי, סירת בצק הנאפית בתנור ובתוכה חמישה סוגי גבינות, חמאה וביצת עין. החצ'פורי מגיע מאיזור בגרוזיה הנמצא על חוף הים ולכן צורת הסירה מאפיינת אותו. לכל עיירה יש את החצ'פורי שלה, והחצ'פורי של דדה נקרא באוטומי על פי מוצאו והוא נחשב לטעים ביותר. צורת האכילה מעניינת ובדרך כלל קבוצתית- יש לבצוע מדפנות סירת הבצק ולטבול במילוי החם תוך ערבוב הגבינות עם ביצת העין. ולאכול. תענוג.כמה זה עולה לנו? 37 שקלים.מה עוד מומלץ? חינקאלי בשר- כיסונים בצק מאודים הממולאים בבשר עסיסי, צ'יבורקי - בצק מטוגן ובו תערובת בשרים רכה, צ'ורצ'חלה – קינוח סגלגל המורכב ממיץ ענבים ואגוזי.

מסעדת דדה, דדה, כצנלסון 113, גבעתיים

  טעם הגבינות מתערבב בחמימות החלמון. חצ'פורי של דדה (צילום: אורטל אלטרמן)

בשנת 2006 נפתחה בלב תל אביב מסעדת טוטו המגישה תפריט איטלקי-ים תיכוני ממטבחו של השף הצעיר ירון שליו שעבד בעבר עם השפים רפי כהן ויונתן רושפלד. התפריט של טוטו מצומצם והמנות בו מורכבות מחומרי גלם טריים מובחרים.

המנה: מנת הפיצה הלבנה של טוטו מורכבת מבצק דקיק ופריך ועליו רוטב שמנת עם פטריות יער מסוגים שונים, שום קונפי, כמהין, בייקון (ניתן לבקש בלי), גבינת גאודה מיושנת מסוג  Moyama הנעשית מחלב בקר ופרמז'ן. הפיצה מצוינת וניכר שבטוטו, גם אם מדובר בפיצה, השקעה במנה רבה וניכרת בטעם שלה.כמה זה עולה לנו? 68 שקלים.מה עוד מומלץ? ניוקי ערמונים - ניוקי עם ערמונים קלויים, חמאת פטריות כמהין לבנות ופרמז'ן מיושן. טורטליני זנב שוב- כיסוני פסטה במילוי תבשיל זנב שור, לאחר בישול ארוך ביין עם בצלים ועשבי תיבול, על מצע קטיפת ירקות שורש.

מסעדת טוטו,  טוטו, ברקוביץ' 4, תל אביב

  ההשקעה ניכרת. פיצה לבנה של מסעדת טוטו (צילום: דן פרץ)

יוספה וניסים בן כהן פתחו את הקישרייה בגבעתיים, בית קפה לארוחות קלות וקישים מעולים, ולאחרונה, גם את הקישרייה בתל אביב.  יוספה היא טבחית וקונדיטורית המומחית שהפכה מומחית בהכנת קישים וניסים אחראי על הקפה האיכותי והשירות במקום. המיוחד בקישרייה הוא האיכות של קלתית הקיש, הטריות של הקיש הנאפה עם ההזמנה ועשרות סוגי המילויים האפשריים שאף ניתן לבחור אותם וליצור מאפה על פי הטעם האישי.

המנה: קיש עלי תרד ועלי מנגולד טריים עם פלפלים קלויים במגוון צבעים וגבינת פקורינו. צבעוניות הקיש יפה לא פחות מהטעם שלו וטעמי הירקות משתלבים היטב בגבינה האיכותית המותכת. קלתית הקיש פריכה וחמאתית, בדיוק כמו שצריך.כמה זה עולה לנו? 9 שקלים למיני קיש, 32 שקלים לקיש אישי, 68 שקלים לקיש בינוני, 120 שקלים לקיש משפחתי.מה עוד מומלץ? קיש פלפלים, קממבר ותאנים. קיש בצלים מקורמלים, תאנים ושקדים. קיש עגבניות מיובשות, זיתים שחורים ופרמז'ן. קיש עגבניות צלויות בשמן זית עם חצילים, גבינת עיזים, קונפי שום וסומק. קיש בטטה, רוקפור, קונפי שום ואגוזים.

קישרייה, הרצל 12 פינת לילנבלום תל אביב או כצנלסון 147 גבעתיים

  למעלה מ-50 סוגים של קישים. קיש של קישרייה (צילום: בועז לביא)

בן שחם, יליד המושבה כנרת, עבד עם השף שאול בן אדרת במסעדת "קימל" וב-2010 פתח איתו את מסעדת הביסטרו קימל בגלבוע. המסעדה ממוקמת באחת מנקודות התצפית היפות של ישראל, אל מול נוף עמק יזרעאל. ניתן לשבת בחלל המעוצב של המסעדה, בבר גדול ומרכזי או במרפסת הממוקמת על מדרון ההר. התפריט במסעדה הצפונית מעט שונה מהתפריט התל אביבי, ויש בו מנות המבוססות על חומרי גלם מקומיים.

המנה: שקשוקת שמנת וקשקבל עם תרד, ביצים ושמן כמהין. מנה זו קיימת רק בתפריט הצפוני. בשקשוקה אין עגבניות כלל והיא לא המנה שמצפים לה כשמזמינים "שקשוקה", אך התרד משתלב היטב עם הגבינות וממצק את המנה ויחד עם לחם טרי וחמאה, התוצאה מעולה.כמה זה עולה לנו? 44 שקלים.מה עוד מומלץ? סביצ'ה מוסר עם שמן זית, לימון, שמן כמהין, בצל ירוק, גרידת לימון וזיתי טסוס, מח עגל במונייר לימונים, עגבניות ופלפלים פיקנטיים, אוסובוקו טלה וירקות שורש, סטרוגנוף פילה בקר ברוטב שמנת, פטריות, בצל וציר בקר.

קימל בגלבוע, כביש התענכים, דרך נוף גלבוע בסמוך לאתר הסקי החדש שנפתח

ללא עגבניות. שקשוקת גבינות של קימל בגלבוע(צילום: אורטל אלטרמן)

לה מיזון (La Maison), מסעדה-מעדנייה קטנה בתל אביב, נפתחה בתל אביב בשנת 2009 על ידי בן תדהר ואילן דובשני. השניים עבדו כשבע שנים ב"יועזר בר יין" ונראה שלמדו טוב, כי הציפיות מהם התממשו והם מגישים מנות איכותיות ופשוט טובות. בתפריט מגוון נקניקים, נקניקיות, ומספר מנות ראשונות ומנות עיקריות מיוחדות על טהרת פירות הים ובשר משובח ועשוי כהלכה.

המנה: צלחת ובה 5 סוגי גבינת כבשים ועיזים של מחלבת הבוטיק "שירת הרועים". הגבנית מיכל מור מלמד יוצרת גבינות בשיטות מסורתיות, אותן היא מוכרת בחוות היערנים בכפר קיש. הגבינות זוכות לפרסים בארץ ובעולם. תוכלו לטעום את הגבינות בלב תל אביב, לצד לחם טרי וחמאה מצוינת. הגבינות המוגשות משתנות ורצוי לבקש הסבר עליהן, אנחנו טעמנו גבינות מעולות בסגנון ברי, טום, פקורינו, כחולה וגרוייר.כמה זה עולה לנו? 43 שקלים, כולל לחם וחמאה.מה עוד מומלץ? בודן נואר- נקניקיית דם המוגשת עם תפוחים ובייקון (54 ₪), צלוחיות נקניקים- פרושוט, לקס שינקין, חזה אווז מעושן (15-22 ₪), שקדים עם שקדים- שקדי עגל מטוגנים עם אורגולה, צנוניות ושקדים קלויים (54 ₪).

לה מיזון, טשרניחובסקי 1, תל אביב

לפעמים לא צריך יותר מגבינות מעולות על צלחת. לה מיזון (צילום: אורטל אלטרמן)

לא כתבנו על מנת הגבינות האהובה עליכם? כיתבו לנו את פרטיה בתגובות.

*#