טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: הסלטים הטובים בתל אביב

סלט עגבניות של רושפלד, סלט הכל של אורנה ואלה, סלט יווני בקלמטה, ספייסי רוקט של אונמי וסלט בורגול של קפה התחתית - מי אמר שסלט זה משעמם?

תגובות

בעיה מוכרת בקרב ישראלים המטיילים בעולם היא הרגע בו מגלים שאין בשום מקום ירקות טעימים, שלא לדבר על סלט ירקות פשוט. באירופה המלפפון זה לא מלפפון אלא סוג של קישוא מריר, ובמזרח העגבנייה היא בבחינת אוצר יקר ערך.

» מסעדות מומלצות - לכל הדירוגים» הלחמים הטובים בתל אביב» הסטייקים הטובים בארץ» הפסטות הטובות בתל אביבמצד שני, ועם כל הכבוד לחיבה הישראלית לסלט, מדובר במאכל גם יכול להיות משעמם. איך כבר אפשר לחדש ולהפתיע בשילוב ירקות הידוע מראש הזה? הרי כל אחד מכין סלט, גם מי שלא יודע לבשל, אז בשביל זה לצאת למסעדה ולשלם לא מעט כסף? ובכן, מתברר שהקומבינציה המשלבת כמה ירקות יחד היא מנה פופולרית גם במטבחי הגורמה. אחרי הכל טיפול הנכון בירקות טריים ומשובחים, רוטב סודי וטאץ' של שף יכולים להיות מפתיעים ומענגים הרבה יותר מפילה מיניון. פספסנו בטעות את הסלט האהוב עליכם? ספרו לנו על כך בתגובותמודל לחיקוי: סלט עגבניות וגבינת טולום של הרברט סמואל

ליונתן רושפלד תמיד היה את מגע הזהב, ובהרברט סמואל הוא בהחלט מגיע לשיא. אפשר לא לאהוב את הסגנון ואת המנות, אבל אין מחלוקת על כך שזאת אחת המסעדות הטובות בתל אביב. מלבד אוכל מוקפד ועשוי לעילא, יש כאן גם את אחד הברים שהכי כיף לשבת עליהם - אם אתם בעניין של כמה מנות קטנות ודרינק. אה, ויש כאן כמובן מנת סלט אחת שכל העיר מנסה לחקות. הבחירה שלנו: סלט עגבניות עם גבינת טולום. מעט מאוד סלטים ייכנסו לפנתיאון האוכל הישראלי, אבל אין ספק שלזה, חלוץ סלטי העגבניות, שמורה כבר פינה של כבוד. היום אפשר למצוא גרסה שלו כמעט בכל מסעדה, אבל כדאי לדעת שפה הכל התחיל. במרכיבים אפשר למצוא עגבניות שרי אדומות, צהובות, ירוקות ותמר, עגבניות שחורות מנומרות ועגבניות שטח בשלות הנצלות על מלח וסוכר. לעגבניות מוסיפים מיני בצלים, צנוניות, צ'ילי ירוק חריף, מיקס של זיתי קלמטה וויליס וחלמונים מבושלים. בין לבין מפוזרת טולום - גבינת כבשים טורקית אמיתית מלוחה וטעימה - שעליה תערובת זעתר טרי ושומשום. בתחתית הסלט נחות עגבניות ברסק טרי, שמתובלות בשום כתוש וצ'ילי חריף. חלק מהקסם של המנה הוא המשחק בין חם לקר ובין חריפות למתיקות ומליחות. המחיר: מנה קטנה - 42 שקלים, מנה גדולה 58 שקלים.הולך מצוין עם: סלסלת הלחם המושלמת של הרברט סמואל וסטייק סינטה על העצם, המיושן במקום במשך 36 ימים, מתובל במלח ים אטלנטי, פלפל ושמן זית - שילוב מושלם בין סטייק לסלט.» הרברט סמואל - קויפמן 6, תל אביבהיכל התהילה של הסלטים. סלט עגבניות של הרברט סמואל (צילום: אבשלום ששוני)הכל מהכל: סלט הכל של אורנה ואלה

נדמה שכבר אין צורך להציג את אורנה ואלה, אחד מהמוסדות הקולינריים היציבים והוותיקים של תל אביב. המסעדה שהביאה לעולם את לביבות הבטטה מתגאה גם בתפריט ידידותי לטבעונים, צמחונים ומנות היוצאות בוורסיה נטולת גלוטן. אגב בניגוד לדימוי שדבק בה, "אורנה ואלה" מגישה אוכל במחירים הוגנים. הבחירה שלנו: סלט הכל. הידעתם? לצד לביבות הבטטה סלט הכל הוא המנה הכי נמכרת במסעדה. כשמו כן הוא - הסלט מלא בכל מכל: מגוון ירקות ועשבי תיבול שנחתכים אך ורק ברגע ההזמנה, מה שמבטיח טריות וטעם טוב של בית. סוד הקסם הוא בתבלון המורכב משמנת חמוצה, מיונז ביתי שנוצר במקום ועוד קצת עשבי תיבול: נענע, בזיליקום ועירית. מעל מפוזרת גבינת פטה משובחת וקרוטונים מהלחם המיוצר במסעדה. שימו לב: מדובר בסלט גדול, לכן למתכננים ארוחה שלמה כדאי לבחור זאת כפתיח. המחיר: 42 שקלים.הולך מצוין עם: פסטה טורטליני במילוי מתקתק של דלורית ברוטב חמאה, מרווה ואורגנו (52 שקלים). כמובן שאפשר גם לאכול אתו את הלביבות בטטה אם אתם בקטע של ארוחה מיתולוגית.» אורנה ואלה - שנקין 33, תל אביבטעם של בית. סלט הכל של אורנה ואלה (צילום: רותם מימון)סלט יווני? לא מה שחשבתם: חוריאטיקי בקלמטה

המסעדה הקטנה והשמחה ביפו העתיקה מעניקה פרשנות ישראלית מעודכנת לאווירת הטברנה היוונית. גם בצד האוכל קלמטה לוקחת את כל מה שטוב באגן הים התיכון, ורוקחת אותו לכדי מנות פשוטות, מרעננות ומפתיעות - כך שאפשר למצוא פה סופלקי לצד פסטות.

אונאמי נוסדה כסושי-בר מסעדה, והביאה נוף אחר בתוך הגל היפני שתקף את המפה הקולינרית בסוף שנות ה-90 בואך שנות האלפיים. מלבד סושי מעולה אונאמי היא מסעדה יפנית לכל דבר, ומכילה שלושה מטבחים שונים הכוללים בין היתר גם גריל יפני (יקיטורי) ומנות ווק מוצלחות.הבחירה שלנו: ספייסי רוקט. המנה הוענקה למסעדה כמתנת פרידה על ידי עובד סיני בשם אוליווה, שעבד בה חמש שנים והיה אחד העובדים המוערצים. אוליווה הרכיב את סלט הדגל של אונאמי ושילב בו עלי רוקט, אבוקדו, עגבניות שרי צהובות ואדומות, שקדים קלויים ורוטב ספייסי טריאקי. ההברקה האמיתי בסלט היא רצועות של אינארי-טופו מתקתק מטוגן בטמפורה. התוצאה: סלט חריף-מתוק מלא ניגודיות שלכל מרכיב בו יש תפקיד ונוכחות התורמים להצלחתו. הטריאקי בשילוב הרוקט החריף, האבוקדו העדין, השקדים הקריספיים והטופו המתקתק יוצרים סלט אסייתי עם טאץ' ישראלי מאוד.המחיר: 36 שקליםהולך מצוין עם: מנת יקיטורי של טורי טאבאסקי - כנפי עוף עם רוטב ספייסי טריאקי (22 שקלים).» אונאמי - הארבעה 18, תל אביבותודה לאוליווה. ספייסי רוקט של אונאמי (צילום: רותם מימון)נציג בתי הקפה: בורגול שפר בתחתית

קפה תחתית הוא בין הבולטים בבתי הקפה העצמאיים שעוד נותרו בתל אביב. הסיבה לא הצלחה לא קשורה רק לקהל הברנז'אי שמציב את המקום, אלא פשוט כי ה"תחתית" פתוח 24 שעות ביממה, ומגיש אוכל לא רע, ששובר את שגרת תפריט בתי קפה. הבחירה שלנו: בורגול שפר. כשבכל בית קפה כמעט אפשר למצוא סלט גדול ומשביע, סלט בורגול שפר בלט הרבה מעל הממוצע בזכות הגודל ובזכות חומרי הגלם המשובחים. הבסיס לסלט הוא בורגול עם עדשים שחורות, אליהם מתווספים מלפפונים, תפוח ירוק, חמוציות ונענע שיוצרים סלט מרענן מאוד בטעמים מתוקים וחמצמצים. תוספת היוגורט שבצד הופכת אותו לקליל, קיצי וכיפי ולסלט ששווה לעמוד בתור עבורו.המחיר: 42 שקלים.הולך מצוין עם: סלט קינואה. קינואה אורגנית, סלק, מלפפון וסלרי עם הרבה לימון, סומק ובתוספת גבינת ברינזה טעימה (38 שקלים).» קפה תחתית - לינקולן 9, תל אביבבטעם של ברנז'ה. סלט בורגול של התחתית (צילום: רותם מימון)עוד סלטים נפלאים שאסור לפספס:

סלט שווארמה של בית בנמל - ממש כמו לאכול שווארמה בדוכן, רק בריאה יותר, בלי לאפה. הסלט של "בית בנמל" מיועד לכל מי שהתגעגע לטעם המדויק, אבל נמנע בגלל הפחמימה ההיא. סלט שווארמה (49 שקלים) מפתיע בכל פעם מחדש בזכות הדיוק בהגשה: נתחי פרגית עם הרבה עשבים כמו פטרוזיליה, בצל סגול וכוסברה מעורבבים היטב עם סומק וטחינה. מנה עסיסית וקלאסית.» בית בנמל - האנגר 26, נמל תל אביבמי צריך פיתה? סלט שווארמה של בית בנמל (צילום: רותם מימון)» סלט שומר וחזה עוף בתרנגול הכחול - מינימליזם היא לא גישה עיצובית שדוגלים בה במסעדת "התרנגול הכחול" של שאול בן אדרת. עובדה זו מקבלת ביטוי בעיצוב ובכל מנה במסעדה, לרבות הסלטים הכוללים מרכיבים רבים, שחלק אולי ימצאו אותם כמקושקשים. אבל סלט השומר וחזה עוף מצליח להתרומם למרות ריבוי המרכבים - בין שני השחקנים העיקריים אפשר למצוא גם ארוגולה ונבטים סיניים, אפונה סינית, שפע בוטנים, סומסום שחור, צנוניות ואפילו פרחי אמנון ותמר. התיבול של שמן השומשום לוקח את המנה לכיוון אסייתי יותר, ומדגיש את הטעמים החזקים של כל הרכיבים. כך יצא שבין חמשת הסלטים כאן מצאנו את הוורסיה הטובה דווקא בעבור מי שאינו נמנה עם חובבי האניס. » תרנגול הכחול - ניסים אלוני 10, מתחם G, תל אביבהרי זה משובח. סלט שומר של התרנגול הכחול (צילום: רותם מימון)סלט אצות ואטריות שעועית בבר יין – עוד סלט עם יותר מנוכחות אסייתית מענגת מצאנו בבר יין בסלט האצות ואטריות השעועית (49 שקלים). אצות הוואקמה חתוכות לרצועות דקיקות מעורבבות היטב עם האטריות, קשיו, צנון, לפת ומלפפון מתובלות ברוטב על בסיס מירין-דאשי וואסאבי. התוצאה הסופית: סלט חמצמץ ובועט.» בר יין - נחלת בנימין 36, תל אביבחמצמץ ובועט. סלט אצות ואטריות של בר יין (צילום: בועז לביא)סלט עגבניות האיכרים של מונטיפיורי שבע - במסעדת השוק של השפית אמילי גולדברג עלו מזמן על העניין שכל ישראלי אוהב - את המיץ של הסלט. לכן ההברקה הגדולה בסלט עגבניות האיכרים (34 שקלים) היא הפיתה שנמצאת בתחתיתו, וסופגת את שלל הטעמים ואת הרוטב הפיקנטי. בסלט הריחני משחקת גולדברג בהרבה מאוד שום ופלפל חריף, זיתים שחורים וגבינת ברינזה של משק יעקבס על מנת להביא מנה ישראלית מאוד, עשירה בטעמים ומעוררת תיאבון.» מונטיפיורי שבע - מונטיפיורי 7, תל אביבריחני וחריף. סלט עגבניות האיכרים של מונטיפיורי שבע (צילום: רותם מימון)סלט ג'ינג'י של קורדיליה – בתפריט היוקרתי של קורדיליה מבית ניר צוק גילינו סלט חביב שעיקר חינו נובע דווקא מהשם שלו – סלט ג'ינג'י (40 שקלים). כאן מדובר בהר ירוק של חסה קצוצה דק דק, הרבה רוקט ופטרוזיליה, שמיר וצנון, המתובלים בשמן שיפקה עדין (מדי). ההר מנוקד בבוטנים כתומים מתובלים וברצועות של משמשים מיובשים שהופכים אותו בעיקר לסלט יפה.» קורדיליה - סמטת הזכוכית 1, פינת יפת 30, יפוכתום ועצבני. סלט ג'ינג'י של קורדליה (צילום: רותם מימון)הסלטים הטובים מחוץ לתל אביב:

ספייס – אחת המסעדות היפות באזור הדרום היא ספייס במושב אמונים, שמגישה גם אוכל אסייתי וגם מסעדת בשרים. בכל זאת תוכלו למצוא פה סלט מצוין: סלט ספייס (51 שקלים), הידוע בכינויו גם סלט רוחמה, ע"ש רוחמה אברהם. בסלט מעורבבים פטרוזיליה, סלרי, עגבניות שרי, בצל סגול וירוק, צנוברים, קשיו וגרעיני חמניות קלויים. התיבול כאן עדין מאוד וכולל בעיקר לימון ושמן זית, אבל הטוויסט הגדול בא מסיגר העגל והטחינה.» ספייס - משק 104, אמוניםגרין קפה – אמנם לאכול סלט בתחנת דלק נשמע כמו משהו מהיר ולא בדיוק איכותי, אבל הגרין קפה במושב נורדיה הפתיע אותנו כמסעדה מעוצבת למשעי עם תפריט שאינו מבייש אף מסעדה. בשישי בבוקר נערך פה בופה עשיר ומשתלם (62 שקלים) עם סלט אביבי המורכב משילוב של חסות ותפוחי עץ, אבל הבחירה שלנו: סלט קינואה (48 שקלים). סלט ענק ובו קינואה, סלק, שפע עשבי תיבול ושקדים קלויים ומעל מקשטת טחינה צהובה. חשבתם שקינואה זה לא טעים? שווה לנסות את הסלט הצבעוני הזה.» גרין קפה - תחנת דלק סונול, חבצלת השרוןמי אמר שקינואה זה לא טעים? גרין קפה (צילום: רותם מימון)קפה לואיז - אחד מבתי הקפה הטובים יותר של חיפה ובוודאי הבריאותי שבהם הוא קפה לואיז. בתפריט הסלטים העשיר כדאי לשים לב לסלט הקוסקוס - שמורכב מקוסקוס מלא וירקות אפויים או ללכת על קלאסיקה – סלט עוף קיסרי, שזו הגרסה המקומית לסלט קיסר עם רוטב ייחודי למקום על בסיס שמן זית. הכי כיף: סלסלת הלחמים שמגיעה בצד הכוללת גם את ממרח השום המופלא.» קפה לואיז - מוריה 58, חיפהמשק ברזילי - מרב ברזילי הקימה לפני 10 שנים מסעדה קטנה במושב ירקונה, שהלכה וצברה עדת מעריצים שוחרי בריאות וטבע. במסעדה מוגש סלט מעולה, שאידיאלי גם לטבעונים ונקרא סלט עדשים חם (48 שקלים). מי חשב ששילוב בין קינואה פרא לעדשים צבעוניות מונבטות, יכול ליצור סלט פשוט וטעים? טיפ קטן: כדאי לתבל את הסלט בטחינה ולשדרג אותו עוד קצת.» משק ברזילי - מושב ירקונהלא לשכוח את הטחינה. סלט עדשים של משק ברזילי (צילום: דניאל לילה)סבסטיאן - אצל אחיו ההרצליאני של קפה נואר מצאנו סלט ניסואז (56 שקלים), שכנראה מתכנן קאמבק רציני. הגרסה הזאת שוברת את כל מה שחשבנו על הסלט שכבש את ישראל בעבר, וחוזר כעת עם טוויסט מתוחכם ומעודכן. החסה והביצה הקשה נשארו, אבל הטונה באה כקונפי עשיר ומתובל, והיתה הברקה שגרמה לנו לתהות למה לא עושים את זה בעוד מקומות.» סבסטיאן - משכית 33, הרצליה פיתוח"החמישייה הפותחת" הוא מדור שבועי אובייקטיבי, ואינו תלוי בגורם חיצוני

*#