אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: המנות החריפות הטובות בתל אביב

הפלפלים הקיץ חריפים מתמיד וכיוון שאנחנו במילא מזיעים זו הזדמנות טובה לבחור בין חציל מרקש בג'מילה, אנצ'ילדס רוחס במסקל, מו פאד תואה בבית תאילנדי, ספגטיני שרימפס וסרטנים בפופינה וחריימה בורי של דויד ויוסף

תגובות

בניגוד למה שנהוג לחשוב אין פה ממש אוכל חריף. אנחנו אוהבים מאוד מנות פיקנטיות ופה ושם איזו יציאה חריפה, אבל באופן עקרוני אפשר לומר שהפיקנטיות היא החריפות החדשה. אם מסתכלים על מפת העולם אפשר לראות שאחד הדברים המשותפים למדינות החמות הוא מאכלים פיקנטיים עד חריפים מאוד וזה לא ממש מפתיע – החריף מעודד הזעה ומצנן את הגוף. מניסיוננו– הוא גם טוב לחילוף החומרים על אף שהוא פותח את התיאבון ועושה חשק לעוד. באופן כללי פלפלים חריפים יותר בקיץ מאשר בחורף, ושנה שחונה מביאה בסופה פלפלים עוקצניים עוד יותר, אך למי שיצא לטעום אותם בזמן האחרון יודע שהקיץ הזה מביא עימו שיא חדש של חריפות. כיוון שהחריף נוטה להשתלט על טעמים אחרים, ניסינו במסענו הפעם למצוא מנות שהן גם חריפות, אך באופן שמאפשר להרגיש גם טעמים אחרים. נכון, יש יותר חריפות מהן, אבל אין טעימות כמותן. טוב נו, אפשר לקרוא להן פיקנטיות.

מהן המנות החריפות שאתם אוהבים? ספרו לנו בתגובות

» המנות המשתלמות בארץ» השווארמה הטובה בתל אביב» המנות הצמחוניות הטובות בתל אביבהמעודן: ספגטיני עם שרימפס וסרטנים בפופינה

מסעדת השף של אוראל קמחי היא הכוכבת החדשה של נווה צדק ולמרות שהיא עדיין לא בת חצי שנה, נדמה שהיא שם כבר שנים. התפריט של קמחי הוא ים תיכוני ומחולק לפי טכניקות בישול: אידוי, אפייה, כבישה, בישול איטי וצלייה. אך לא צריך להיצמד להגדרות כיוון שעל הצלחת הכל נראה מרהיב.

המנה המנצחת: ספגטיני. אם יש דבר שאנחנו אוהבים באוכל הוא ריבוד טעמים, כלומר שכבות שכבות אליהן מתווסף בכל פעם טעם נוסף, שמייצר עניין בכל ביס חדש. בווריאציה שלו על סלט פסטה חמים עם שרימפס מאודה קצוץ ובשר סרטנים, טרגון, רוקט ויוזו מבוסס על שמן צ'ילי חד, קמחי הצליח ליצור בדיוק האפקט הזה. היתרון האמיתי של המנה הוא כי בהכנתה לוקחים בחשבון שחריפות היא עניין של טעם ואפשר לעדן את החריפות על ידי הוספה של מרכיבים שמרככים את המכה: יוגורט בתחתית הצלחת, אגוזי מלך ועגבניות שרי צהובות. המנה בנויה כך שבכל פעם מגיע אל הפה טעם חדש:  ימי, הדרי, פיקנטי ואפילו הודי. בקיצור, הספגטיני מעודן בחריפותו (על אף הצ'ילי החריף שהוכנס כבר בשלב יצירת בצק הפסטה ובהמשך בתיבול בשמן צ'ילי), כך שהוא גם קיצי, גם חריף ומאוד קליל.

המחיר: 62 שקלים

אם אתם כבר כאן: המבורגר שרימפס בלחמניות מאודות הוא מנת הדגל ולא בכדי. עדינות, היא שוב מילת המפתח.» פופינה - אחד העם 3, תל אביבחגיגה של טעמים. ספגטיני שרימפס וסרטנים של פופינה (צילום: רותם מימון)מרוקו סטייל: חציל מרקש בג'מילה

יואל וייק ועבדו אלערג' הכירו במטבח של מסעדת פביאנה עליה השלום. עבדו, שהגיע ממרוקו בעקבות אהבה גדולה, היה מבשל לעובדים אוכל מרוקאי אמיתי ווייק התאהב בבישולים שלו. יחד הם החליטו לפתוח את ג'מילה, שמתמחה באוכל מרוקאי אמיתי נטול אבקות מרק, עם מעט מאוד שמן וירקות טריים תמיד. בימים של הידוק חגורה כלכלית, ג'מילה הוא מקום שחייבים להכיר.

המנה המנצחת: חציל מרקש. באופן מפתיע המטבח המרוקאי הוא לא מטבח חריף, אלא פיקנטי במקרה הטוב. אבל מנת חציל מרקש, שנראית תמימה, מפליאה בחריפותה המתגלגלת. בתוך צלחת גדולה מונחים שני (!) חצילים שלמים צלויים על האש, עליהם שכבת טחינה דקה ומסביבם סלט עגבניות ופלפלים חריפים רווי לימון ושמן זית מצוין. נשמע תמים עד כה, נכון? ובכן בלב המאפליה מונחת ערימה יפה של בשר כתף נטול שומן קצוץ גס ומתובל במיקס תבלינים ריחניים שרקח עבדו עם נוכחות יפה לפפריקה חריפה. מערבבים הכל, אוכלים וההפתעה מגיעה עשר שניות אחרי הביס הראשון: סיומת חריפה תוקפת את הגרון, ומצד שני אי אפשר להפסיק לאכול. הטחינה וההדים הקלושים לטעם האש מול העגבניות והבשר הנפלא זועקים לסיים את הצלחת עד תום. מזל שיואל מגיש גם לחם לבן שיעזור לספוג את הכל. לצמחונים/טבעונים, אפשר גם בלי הבשר במרכז.

המחיר: 45 שקלים

אם אתם כבר כאן ועדיין בא לכם חריף, בימי רביעי וחמישי מכין עבדו את הדג המרוקאי, שמפליא בפיקנטיות, שלא לומר חריפות.» ג'מילה - גרוזנברג 31, תל אביבהסיומת החריפה תוקפת את הגרון. חציל מרקש בג'מילה (צילום: רותם מימון)

שיעור בחריפות מקסיקנית: אנצ'ילדס רוחס במסקל

זיו ארליך גדל בילדותו במקסיקו ומעולם לא הצליח להבין – למה האוכל המקסיקני לא תפס כאן? הוא החליט שהייעוד שלו בחיים הוא להוכיח לישראלים שהמטבח המקסיקני הוא הרבה יותר מאורז ונאצ'וס. לפני חמש שנים הוא פתח טקילה בר קטנטן בפלורנטין העונה לשם מסקל . לצד הטקילות הוא מגיש מנות מקסיקניות מקוריות ששבו את לב המבקרים. מה שהיה בר, הפך בעבודה עקבית למסעדה. אז פלא שזה מקום הבילוי המועדף על שגרירות מקסיקו?

המנה המנצחת: אנצ'ילדס רוחס. המקסיקנים הם אלופי החריף ובאמתחתם כמה פלפלים שיכולים להעביר שיעור בחריפות. האנצ'ילדס היא למעשה סוג של טורטיה העשויה מקמח תירס עם רוטב המבוסס פלפל חריף ומכאן שמה. לפני שמגלגלים אותה בעוף קצוץ דק דק (במקרה שלנו) מכניסים אותה לרוטב המבוסס על הצ'יפוטלה, הלא הוא החלפניו המעושן. ברוטב עצמו יש גם שמנת וגבינה מגורדת על מנת לאזן את החריפות והאמת היא שזו לא המנה הכי חריפה בתפריט, אבל היא בהחלט אחת הטעימות עם חריפות המסוג האהוב עלינו – החריף שמגיע מהצ'יפוטלה, מתחיל חלש ומתגבר כשהוא עדיין משאיר מקום לטעמי הגבינה והעוף שליד. פנטסטי.

המחיר: 46 שקלים.

אם אתם כבר כאן: מסקל הוא אחד המקומות היחידים בעיר עם קינוח חריף. נכון זה שנוי במחלוקת ולא הטעם של כולם, אבל איך אתם עם בירה חריפה? » מסקל - ויטל 2, תל אביבלמישהו יש מטף? אנצ'לדס רוחס במסקל (צילום: רותם מימון)חריף לצהריים: חריימה בורי בדויד ויוסף דאון טאון

דויד ויוסף, הרי הם דודו אלמקייס ויוסי שטרית (לא, לא זה מהקיטשן מרקט, השני) אולי חדשים ברחוב מונטיפיורי, אך צברו מוניטין לא קטן בזכות המקום הקטנטן בירמיהו שגם הם וגם הקהל הבינו כי כבר היה צר על מידותיהם. עם המעבר למרכז העיר לפני חצי שנה, המסעדה גדלה (שלוש קומות, ליתר דיוק), התפריט התרחב והתחיל לכוון גבוה לכיוון ים תיכוני המוקפד והמהודק.

המנה המנצחת: חריימה שלנו, סלקים, חומוס ופלפלים חריפים. דויד ויוסף לוקחים את החריימה מהמחוז הטריפוליטאי למחוזות חריפים יותר (ומוכנים לחזק עוד לאמיצים במיוחד). כיאה לחריימה טוב, קודם כל צריך לעצור ולהריח – משהו בתערובת השום והפלפל החריף מעקצץ את האף ופותח את התיאבון. בבסיס מחבת הברזל מונח רוטב מטבוחה חורך לשון ובו עגבניות טריות מבושלות עם פפריקה חריפה, שום ופלפלים ירוקים חריפים. סוד הקסם של המטבוחה החד פעמית הזאת הוא בבישול הארוך. תזכרו את הרוטב הזה, כי אחרי שתאכלו את הדג שמאזן את החריפות, לא תרצו להפסיק לנגב אותו. מעל הרוטב מונח הדג ועליו רוטב נוסף עשיר בגרגרי חומוס וסלק שתפקידו לתת ניגוד מתקתק לכל החריף הזה. בקיצור, בעולם מושלם היינו אוכלים בכל יום שישי דג כזה.

המחיר: 105 שקלים, כולל מנה ראשונה, לחם ושתייה, במסגרת עסקית הצהריים בלבד.

אם אתם כבר כאן: למרות שהכי בא לבקש מדויד ויוסף לפתוח דוכן של מטבוחה עם השווארמה המצוינת שלהם, אל תפספסו דווקא את הפופקורן שרימפס. טוויסט אחר, מוצלח ומענג פה.» דויד ויוסף דאון טאון - מונטיפיורי 21, תל אביב סוד הקסם של המטבוחה. חריימה בורי של דויד ויוסף (צילום: רותם מימון)

למתקדמים: מו פאד תואה בבית תאילנדי

אי אפשר לדבר על מנות חריפות מבלי להזכיר את המטבח האסייתי בכלל ואת בית תאילנדי בפרט. המסעדה היא כבר מזמן הרבה יותר משגרירה קולינרית של תאילנד בתל אביב. יריב ולק מלילי, שחולקים את חייהם בין תאילנד לישראל, הביאו לארץ את התרבות התאית האמיתית, שלא נמכרת לתייר הממוצע בתאילנד גם אם הוא לא תמיד יודע איך לאכול אותה.

המנה המנצחת: מו פאד תואה. האמת היא שלכל אחד יש את המנה החריפה שלו בבית תאילנדי, אבל למי שמוכן לאתגר את עצמו במנה חריפה באמת כדאי לבחור במו פאד תואה, מנה עונתית שנמצאת כאן רק בחודשי הקיץ. המנה מבוססת על לוביה, חזה לבן, ריחן פרסי וקפיר ליים, ויחסית לשאר המנות החריפות בבית תאילנדי היא נראית תמימה, אך ברגע שטועמים, מבינים. המנה מקבלת את כל משקל החריפות שלה מקארי אדום שמלילי מכין במקום והוא נחשב לחריף מבין שלל סוגי הקארי. תוסיפו לזה חיזוק מפלפל אדום חריף ותקבלו מנה שפותחת את כל בלוטות הטעם ואת הנחיריים. מעבר לחריפות המתקדמת מו פאד תואה עמוקת טעמים בזכות השילוב עם הריחן הפרסי הזהה בטעמו לבזיליקום התאילנדי והקפיר ליים עם הירוק של הלוביה הקראנצ'ית. בשורה התחתונה: קלאסיקה זאת קלאסיקה ובית תאילנדי עושה זאת הכי טוב.

המחיר: 72 שקלים.

אם אתם כבר כאן ורוצים סיפתח מרענן חך ומפתיע, נחזור ונמליץ על פסה – עלה חסה תאילנדית ובו אטריות סומן, טופו וירוקים (כוסברה, נענע ושמיר). אבן דרך בהתהוות.» בית תאילנדי - בוגרשוב 8, תל אביבנמצאת בתפריט רק בקיץ. מו פאד תואה בבית תאילנדי (צילום: רותם מימון)

המנות החריפות הטובות מחוץ לתל אביב:

לה קוצ'ינה – מי היה מאמין שהמסעדה האיטלקית האילתית מציינת כבר יותר מ-19 שנות פעילות? בבית איטלקי הזה אפשר למצוא לא מעט מנות בדרגת פיקנטיות כזאת או אחרת, אבל גם כמה מנות חריפות למשעי. למשל הפיצה – מלנזנה (49 שקלים). עכשיו תגידו, לא חכמה שפיצה חריפה, מספיק לקחת צ'ילי והופ יש חריף, אבל לא. הפיצה הזאת חריפה בילט אין, כך שלצד פרוסות החציל היפות יש כאן גם חתיכות נאות לא פחות של פלפל חריף אדום ובכלל, בזכות הבצק והשילוב בין החציל לחריף החריף הזה, זו אחת הפיצות הטובות יותר שתמצאו באילת.» לה קוצ'ינה - טיילת רויאל, אילת  חריפה בילט אין. פיצה מלנזנה של לה קוצ'ינה (צילום: רותם מימון)

מינה טומיי - לפני כמעט שלוש שנים קמה מינה טומיי בשערי חיפה והפיחה תקווה בלב מעריציה התל אביבים שהמסעדה המיתולוגית ההיא התעוררה לתחייה. למרות השם הזהה, התוכן השתנה ולשמחתנו רק לטובה. חמישה מטבחים אסייתים תרמו מנות לתפריט וזאת שהכי דגדגה לנו את הפה היא צ'יקן סיאול (59 שקלים): מנה קוריאנית של קוביות פרגית בטמפורה עטופות ברוטב פלפלים "פיקנטי" מענג. לשם ההוגנות נודה, אפשר לאכול חריף מזה, אך העוקצנות הפלפלית הידועה נשמרה גם כאן והמנה נפלאה. אגב, לשם האיזון יגישו לכם את קוביות הפרגית החריפות על אורז לבן  וקימצ'י בצד. » מינה טומיי - פלימן 8, מרכז קסטרא, חיפהקמה לתחייה בחיפה. המנה הקוריאנית של מינה טומיי (צילום: רותם מימון)מו ומו - בעולם צודק כולנו היינו מדברים על מו ומו הרבה יותר. הסיבה היא פשוטה ואנשי רחובות יודעים אותה כבר מזמן: מו ומו היא אחת ממסעדות הבשר הטובות בארץ. נקודה. כמקדש בשרים אזורי אפשר למצוא כאן לא רק מסעדה מעולה, אלא גם אטליז ומעדנייה. בגזרת החריף המסעדה מגישה את הנקניקייה החריפה האולטימטיבית - מרגז (56 שקלים). לא רק בגלל הנזיד העשיר שמתחת, אלא בגלל החריפות ובעיקר הטעם החזק של הבשר. תל אביבים עצלנים, הפסדתם.» מו ומו - שדרות הרצל 177, רחובותמחניודה – למסעדה שגרמה ללא מעט אנשי המרכז להיכנס לאוטו ולהגיע לעיר הקודש יש שתי מנות דגל שהן חובה בכל ביקור: הפולנטה המעודנת והשיק שוקית על תקן המנה הפיקנטית / חריפה. במה מדובר? במחבת ברזל ובה בשר טחון של טלה ובקר מעורבב עם פיסטוקים וצנוברים, על בסיס יוגורט-טחינה. הבשר שגם בתיבול שלו יש נגיעות חריפות קלילות, מקבל את עיקר החריפות מגבעת האריסה ונוכחות יפה לא פחות של הסחוג של מחנה. המלצת אכילה: קחו את הפיתה שמגיעה בצד, פתחו אותה יפה ותעמיסו. זה אולי לא שיא החריפות, אבל זה טעים רצח.» מחניודה - בית יעקב 10, שוק מחנה יהודה, ירושלים אחת ממנות הדגל. השיק שוקית של מחניודה (צילום: רותם מימון)ברבן סטריט - אם השם ברבן סטריט לא אומר לכם כלום, זה הזמן להכיר את הבר שמצדיע לניו אורלינס ומביא גם כמה מנות טיפוסיות לאזור. בין היתר, אפשר למצוא גם את מנת הכנפיים הכי חריפה שמצאנו ברחבי הארץ: כנפיים דיאבלו (38 שקלים ל-12 יחידות), מנה שאתגרה לנו את החך ואחר כך אזורים אחרים בגוף. אז מה עושה את הדיאבלו לחריף כל כך? רוטב באפלו, טבסקו, פלפלי שאטה בכמות נכבדת ולבסוף גם קצת צ'ילי חריף. באופן מפתיע, ככל שזה יותר חריף זה גם יותר טעים.»ברבן סטריט - המנופים 8, הרצליה

*#