טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישייה הפותחת: המנות הצמחוניות הטובות בתל אביב

האורז וירקות המפתיעים של אורנה ואלה, הריזוטו שלא שובר דיאטה של קפה לואיז, המנה ההודית שאי אפשר בלעדיה בטנדורי, הקינואה ועדשים הבריאים של פרש קיצ'ן וגם הנודלס מגן עדן של כרמלה בנחלה

תגובות

תחילת ספטמבר ועדיין אי אפשר לנשום מרוב שחם ולח. גם מי שבמזג אוויר כתיקונו נחשב קרניבור מחפש משהו קל יותר, ומנות צמחוניות עונות על ההגדרה. בדרך כלל הן מופיעות במחלקת הראשונות בתפריט, אך לפעמים בכל זאת מתחשקת מנה עיקרית אחת משביעה וטובה. את הפיתרון הפשוט ביותר מציע המטבח האיטלקי, שמיטיב להשתמש בחומרי גלם שאינם מן החי. כדי לא לחפף ולצאת ידי חובה חיפשנו אופציות עם שילובים שמניבים מנות מעניינות יותר מלזניה או פסטה ברוטב עגבניות. המכשול היחיד הוא ברוח ימי מהפכת הצדק החברתי - תג מחיר שמעמיד מנות צמחוניות, בעיקר במסעדות שף, לא הרחק מהרבה עיקריות לא-צמחוניות. הממוצע, עם זאת, סביר, ואפשר למצוא זול יותר (24 רופי, הסושיה, למון גראס), אך לא בהרבה. בשורה התחתונה: שווה לנסות. הצמחונות מעולם לא נראתה מפתה יותר.

המנות הכי משתלמות בתל אביב

לעוד מסעדות מומלצות

דקת הגזרה: ריזוטו קוקוס ופטריות של קפה לואיז 

המקום: השגרירות התל אביבית של הרשת הצפונית, שני סניפים בחיפה ואחד בדרך ברמת ישי. הפילוסופיה פשוטה ומנצחת: אוכל בריא ומזין שהוא גם טעים. המיקום בשולי הסיליקון ואלי ברמת החיל אינו פוגם בקונספט, והקהל מגוון וכולל אימהות עם ילדים מהשכונות הסמוכות. היחס אישי עד כדי זכירת העדפות של לקוחות, והאווירה נעימה ורגועה. מקום כייפי שחבל שעדיין לא שוכפל לאזורים נוספים בעיר. 

המנה: ריזוטו עם פטריות על בסיס ציר ירקות וחלב קוקוס. הדבר הראשון שתופס את העין הוא הצבע הצהוב-כתום של האורז שמגיע לא מזעפרן, אלא דווקא ממיץ גזר שנסחט עם קבלת ההזמנה. בנוסף לגוון הגזר תורם מתיקות קלה שמתחברת לחלב קוקוס ולג'ינג'ר, חומרי גלם אסיאתיים שיוצרים טוויסט קליל ומעניין. במקום תועפות חמאה שבדרך כלל מקנות לריזוטו את המרקם הקרמי, משתמשים כאן בגבינת צאן 5 אחוז, ומינון נכון של שמן כמהין שמשתלב בפטריות שמפיניון, יער ושיטאקה. אחת הווריאציות המוצלחות על ריזוטו שטעמנו, ובלי נקיפות מצפון בכולסטרול.

מחיר: 45 שקלים.

אפשר גם: המנה ההודית – תבשיל עדשים, ירקות, קארי והרבה כוסברה על לחם צ'פאטי אפוי במקום. כתוספת אפשר לבחור בקוביות טופו לצמחונים או קציצות הודו לכל השאר. מוגש עם יוגורט ופלח לימון (51 שקלים).

המקום: מאבני היסוד של רחוב שינקין המיתולוגי, עוד מתקופת "גרה בשינקין, שותה בקפה תמר". ההתחלה, לפני כמעט 19 שנה, הייתה כבית קפה עם עוגות, מאפים וקישים. מאז המקום התרחב ואיתו התפריט, וכיום מדובר במסעדה לכל דבר ועניין. המוניטין עושה את שלו ותורים עדיין משתרכים מול הדלת, והמלצרים שווים וקוליים כתמיד.

המנה: אורז וירקות, מנה שמלווה את המסעדה כמעט מהפתיחה ופופולרית כמעט כמו לביבות הבטטה. עגבנייה, בצל, זוקיני, גמבה, חצילים, בטטות ועוד עוברים טיגון קל, בישול ואידוי בשלבים, כאשר כל ירק נכנס לתערובת בדיוק בזמן כדי לשמור עליו מוצק ולא דייסתי. שיני שום שלמות אפויות נותנות טעם חריף-מתקתק, ובזה בערך מסתכם התיבול. כמו בכל בית בלקני גם כאן מצוותים לגיבץ' אורז לבן, ולטאץ' העדכני אחראיים אורז בר וגרעיני דלעת קלויים. מנה ביתית טובה ומנחמת, שנשמעת סטנדרטית אבל מספקת הפתעה בעושר הטעמים.

מחיר: 48 שקלים.

אפשר גם: טופו קדיתא על ירקות קלויים. פרוסות טופו טרי מאוד שמיוצר בעבודת יד בקדיתא, צרובות ומתובלות ברוטב צ'ימיצ'ורי פיקנטי. הטופו מוגש על רוטב מרסק עגבניות טריות עם ברוקולי, כרובית, שעועית ירוקה חלוטה וטבעות בצל בגריל, כולם במידת עשייה מדויקת (54 שקלים).   

אורנה ואלה, שינקין 33, תל אביבסטנדרטי מבחוץ, מפתיע מבפנים. אורז וירקות (צילום: שרון בן דוד)

המקום: "המעבר להודו מתחיל בטנדורי" - זו הסיסמה של רינה פושקרנה, שגרירת הודו הבלתי רשמית בישראל, שאוחזת ב-26 שנות פעילות קולינארית בארץ. הסניף התל אביבי נפתח בכיכר דיזינגוף הרבה לפני שהודו הפכה למאסט של אחרי צבא, ונחשב לאחת המסעדות הוותיקות בארץ. בכל יום בצהריים וגם בסופי שבוע נפתח מזנון בסגנון אכול כפי יכולתך המעמיד במבחן את יכולות הבליסה של כל גרגרן. השירות אדיב, וחוץ מהמזגן מרגישים ממש כמו בהודו.

המנה: פאלק פניר, תבשיל מצפון הודו על בסיס גבינה ותרד. בתפריט הגבינה מוגדרת כקוטג' רק בגלל שפושקרנה לא מצאה מילה מתאימה יותר. בפועל פניר הוא גבינה בעלת מרקם רך אך מוצק שמכינים במסעדה מחלב 1 אחוז. בגלל שהפניר חסר טעם כמעט, אפשר לפגוש אותו גם בגולאב ג'אמון, קינוח כדורי גבינה בסירופ מתוק. מחית מתרד טרי חלוט מתובל בכמון, חילבה, חרדל וממרח אגוזי קשיו מוסיפה לפניר נוכחות, אבל לא מעלימה את טעמו הטבעי. אפשר לקבל בגרסה חריפה עם פלפל ירוק, שאינו מפריע לצבע. מנה לא מאוד כבדה (מזמינים עוד משהו, ואז היא מספיקה לזוג), מעניינת וטעימה להפליא.    מחיר: 55 שקלים

אפשר גם: ירקות גינה בחלב קוקוס עם כמון, כוסברה וגראם מסאלה הבית, אחת המנות הפופולריות בתפריט (42 שקלים).

טנדורי, זמנהוף 2, תל אביבאל תטעו - זה לא קוטג'. פאניר של טנדורי (צילום: שרון בן דוד)

המקום: רשת של שישה סניפים (חמישה בתל אביב ואחד בהרצליה) עם תודעת תזונה בריאה. התפריט נבנה בפיקוח של אנשי מקצוע מתחום התזונה, וליד כל מנה מופיעים פירוט קלורי ואייקונים על התמה המרכזית – ללא גלוטן/מתאים לספורטאים/נשים בהריון/מניקות, אינדקס גליקמי נמוך ועוד. התפריט מחולק לארוחות בוקר, כריכים, סלטים, תבשילים ופסטה, וגם במנות שאינן צמחוניות נעשה שימוש בחומרי גלם בריאים יחסית כעוף, הודו דל שומן, טונה וסלמון. עיצוב נעים, מנות גדולות ותמחור סביר עושים מהבריאות דיל משתלם עוד יותר.

המנה: תבשיל קינואה ועדשים, הבסיס לסקציית ה"מהמחבת" שבתפריט. השילוב של קינואה אדומה, עדשים, עשבי תיבול ותרד טרי מייצר חלבון מלא ואיכותי עתיר ברזל, מגנזיום וסיבים תזונתיים. בווריאציה הגלילית, הטובה מכולן לטעמנו, הרוטב הוא על בסיס טחינה גולמית מתובלת בציפורן, הל וכמון יחד לצד רצועות גזר, קולורבי וסלרי. מוגש עם קוביות טופו כמנה צמחונית או עוף בגרסה הרגילה.    

מחיר: 46 שקלים.

אפשר גם: בלרינה פרימוורה, פסטה טרייה מקמח דורום מלא עם בצל סגול, ברוקולי, עגבניות שרי, פטריות, שעועית ירוקה, פסטו, נבטים ושקדים קלויים (46 שקלים).

פרש קיצ'ן, אבן גבירול 30, תל אביבלאכול בתל אביב, להרגיש בגליל. תבשיל קינואה ועדשים (צילום: שי בן אפרים)

המקום: כרמלה בנחלה, שחוגגת השנה יום הולדת עשירי, מוגדרת כ"נסמכת על חומרי גלם איכותיים בשילוב בין טכניקות צרפתיות ונגיעות מקומיות". המנות המעניינות בתפריט ובספיישלים הן דווקא אלו שבהשראת מחוז אלזס בגבול גרמניה צרפת, מטבח שמשלב את חומרי הגלם הגרמניים הכבדים עם כפריות צרפתית. חוץ מזה אי אפשר שלא להזכיר את המבנה העתיק היפהפה שבו המסעדה שוכנת ואת הפרעצלים החמים שמוגשים בפתיחה.

המנה: Schupfnudeln, סוג של ניוקי בגרסה גרמנית או שפצלה שקיבלו את שמם מהפועל Schupfen, "לדחוף" בגרמנית, וזאת על שם צורת ההכנה: מבשלים תפוחי אדמה, מועכים, יוצרים גליל, חותכים אטריות קצרות ומקפיצים. מקור המנה מבאד וירטמברג, המחוז הצמוד לאלזס בשטח גרמניה. בגרסת כרמלה בנחלה האטריות מושחמות בחמאה ומוגשות עם רוטב קרם פורצ'יני, אספרגוס (עוד חומר גלם שבגרמניה מאוד אוהבים) ואצות ים. האצות מוסיפות מליחות וטעם של ים שמוציא את המנה מהמשבצת הקלאסית ונותן לה מגע ישראלי מפתיע. מנת צמחונית של מסעדת שף מבחינת איכות ותמחור.    

מחיר: 84 שקלים.

אפשר גם: מאפה פילאס במילוי ריקוטה ופטריות עם סלט עלי בייבי וריבת מלון, צ'ילי וכוסברה (64 שקלים).

» טאלי קלאסי של 24 רופי: אורז לבן או מלא, תבשיל עדשים, שני סוגי תבשילי ירקות משתנים, צ'פאטי ויוגורט, וכל זה ב-30 שקלים בלבד.

» בורגר של בודהה בורגר: קציצה מנבטי עדשים וירקות בלחמנייה מקמח מלא עם רוטב גבינה טבעונית. שונה מהמבורגרים בשריים ולא פחות שווה (25 שקלים רגיל/33 שקלים גדול).

» ניוקי ערמונים של טוטו: מיתוס רב שנים בגלל ניוקי במרקם עננים עם ערמונים פריכים ופרמז'ן משובח (82 שקלים).

» תבשיל חלב קוקוס עם קוביות בטטה, טופו, בזיליקום ועלי ליים של בית תאילנדי:  מנה מנצחת בגלל הרוטב שנספג באורז והרעננות של הבזיליקום (72 שקלים).

» אגדאשי טופו של אונמי: קוביות טופו פריכות ברוטב חם עם פטריות נמקו, צנון כתוש ובצל ירוק. אמנם נכללת במחלקת הפתיחים אך משביעה ותמיד באה טוב (32 שקלים).

*#