טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: מנות תפוחי האדמה הטובות בתל אביב

אג'ז בנדיקט באלבה, גראטן במקום של בשר, פיתה תפוח אדמה במזנון, צ'יפס קרוע ביד בזכאים ופטאטאס בראווס עם אספרגוס ואיולי שום ברוקח ים. חמש מנות תפוחי האדמה הטובות בתל אביב, ומחוצה לה

תגובות

עתידות: בימים הקרובים ריח קל של עשן יתקוף את הארץ ועמו חשקים עזים לתפוח אדמה שרוף. ככה אנחנו, תנו לנו איזה חג ונצמיד לו אוכל שאנחנו אוהבים. אבל איכשהו הטעם של תפוח אדמה מהמדורה הוא יותר נוסטלגי מאשר שהוא טעים, הרי לרובנו יש זיכרון ילדות על ל"ג בעומר ותפוח אדמה מפויח ששורף את קצות האצבעות, אבל אי אפשר להפסיק לאכול אותו.» מנות המוזלי הטובות בתל אביב» הקבבים הטובים בתל אביב» המאפיות הטובות בתל אביב

איך היו נראים החיים שלנו אלמלא היו בהם מנות כמו צ'יפס, לביבות או סתם תפוח אדמה אפוי עם שמנת חמוצה? כנראה שמשעממים מאוד. העובדה שמדובר בחומר גלם משביע, לא יקר ומתאים לטעמים רבים הופכים אותו לחביב הקהל. גם אופן הבישול שלו שמתאים גם לטיגון, גם לאפייה וגם לבישול הופכים אותו להכרחי בכל מטבח. לא רק אצלנו הפכה הפקעת השמנמנה לכזו פופולרית; ברחבי העולם תפוח האדמה נחשב כאחד היבולים החשובים והנפוצים ועומד בשורה אחת עם התירס, האורז והחיטה. עם האש בא תפוח האדמה ולכבוד ל"ג בעומר מצאנו את מנות תפוחי האדמה הטובות בעיר.

» אילו מנות עם תפוחי אדמה אתם אוהבים? ספרו לנו בתגובות

אל תדברו על בריוש: אג'ז בנדיקט באלבה

בין שלל המסעדות שקמו פה בשנים האחרונות, אלבה של השף יאיר יוספי והמסעדן ג'ו מרסיאנו היא אי קטן ומוקפד עם אוכל יצירתי ומעודן ששם דגש רב על שימוש בחומרי גלם משובחים מהסביבה, כמו מבשרים וגבינות שמגיעים מחוות צוק. כל ההקפדה הזו באה לידי ביטוי אפילו במנה קטנה של תפוחי אדמה.

התפוד הלוהט: אג'ז בנדיקט על תפוח אדמה מדורה וסלמון כבוש. במקום לעבוד עם בריוש כנהוג במנת אג'ז בנדיקט טיפוסית, החליפו אותו בחצי תפוח אדמה אפוי שלא סופג את הרוטב ונעשה ספוגי ורך. התפוד מחזיק את כל העסק ומהווה חלק בלתי נפרד מהמנה כמו גם מתווך מושלם בין הסלמון הכבוש, לביצה ולרוטב ההולנדייז העדין שעוטף את הכל. בשורה התחתונה: הגרסה המלכותית של אג'ז בנדיקט.

המחיר: 55 שקלים, מוגש רק בתפריט סוף השבוע

אם אתם כבר כאן: ואתם עדיין בעניין תפוחי האדמה, אל תפספסו את סלט תפוחי האדמה שמגיע לצד נקניקיות הטלה. לפעמים התוספת היא רק תירוץ.» אלבה - מגדל השופטים G, אבן גבירול,תל אביב

איך לא חשבו על זה קודם? אג'ז בנדיקט באלבה (צילום: רותם מימון)הסטייק הוא תירוץ: גראטן במקום של בשר

למתבונן מהצד, מסעדת מקום של בשר נראית כמו שילוב בין בראסרי פריזאי לביסטרו ניו יורקי, אבל כשנכנסים פנימה מגלים שבאמת מדובר במקום של בשר. ניני נוף ורימון בן יקיר הכירו ברשת ג'ירף ולפני כשש שנים החליטו להקים מקום קצת אחר בנוף התל אביבי. ההתמחות במקום, מן הסתם, היא אך ורק בבשר ולכן לא תמצאו פה תפריט ארוך אלא פשוט וממוקד, עם סטנדרטים קולינריים גבוהים ומוטו ברור: לתת לבשר לדבר.

התפוד הלוהט: גראטן תפוחי אדמה. כמעט בכל מסעדת בשר תמצאו גראטן, אבל הרשו לנו לקבוע - זה של מקום של בשר הוא הטוב בעיר. מה עושה אותו לכזה? בין שכבות פרוסות תפוחי האדמה מסתתרות שמנת וגאודה ומעל מוקרמת שכבת פרמז'אנו רג'יאנו משובחת. חומרי הגלם (המצוינים, יש לציין) לבדם לא מספיקים כי נדרש דיוק מרבי בעשייה, עניין שאינו מובן מאליו. כשהגראטן רק מונח על השולחן, עצרו, הריחו, תתמסרו לריח ורק אז נגסו בזהירות. הטעם המעושן /חלבי שמעקץ וממלא את הפה הוא החומר ממנו עשויות אגדות.

המחיר: מגיע יחד עם המנה העיקרית, או כאקסטרה תוספת במחיר 21 שקלים.» נוה צדק: מקום של בשר - שבזי 64, נוה צדק, תל אביב

להריח, לאכול, למות. גרטן של מקום של בשר (צילום: רותם מימון)החיים שלך בפיתה: תפוח אדמה במזנון

רגע לפני שהשלוחה הפריזאית נפתחת והמוני צרפתים ינשנשו פיתות ברובע המארה, נזכיר שהמזנון של אייל שני שיכלל את החיבור בין אוכל רחוב לבין מנות שנולדו במוחו הקודח. אפשר לא לאהוב את זה, אפשר לחשוב שזו עבודה בעיניים ולשאול למה לשלם על פיתה 50 שקלים, אבל בהחלט מדובר ביצירות מופת קטנות בפיתה, שחייבים לטעום כדי להבין על מה מדובר. אם כבר הגעתם, אז קודם כל קחו תפוח אדמה בפיתה.

התפוד הלוהט: תפוח אדמה בפיתה. היום זה אולי נשמע מעט נדוש, אבל רק על הרעיון שמחבר את שתי הפחמימות האהובות עלינו מגיע לשני כפיים. הרעיון פשוט ביותר והביצוע מוכיח כי לפעמים "לס איז מור". שני בוחר תפוחי אדמה מזן מיוחד המשתנה בהתאם לעונות ומבשל אותם במי מלח עד לריכוך מלא. את התפוחים המבושלים מכניסים לתנור אבן שאופה וגם צורב את קליפתם. אז הם נחצים לשני חלקים ומתובלים בשמן זית ומלח ים אטלנטי, מעורבבים בעדינות על מנת לשמור על חתיכות גדולות (שלא יהפכו לפירה חלילה) ומוכנסים לתוך פיתה עם שמנת חמוצה, מלח ושנורקל של בצל ירוק. טיפ קטן: הוסיפו פלפל חריף ומעט רסק עגבניות ונראה אתכם מסרבים לפיתה נוספת.

המחיר: 23 שקלים.

אם אתם כבר כאן: מתאים לכם לעשות שורה? כלומר שורה של פיתה עם שוקולד השחר. ממחר דיאטה.» המזנון - אבן גבירול 23, תל אביב

שימו לב, אנחנו צוללים. פיתה תפוח אדמה במזנון (צילום: רותם מימון)טבעוני זה הכי: צ'יפס קרוע ביד בזכאים

בדרך כלל אנחנו מאמינים בלתת יותר זמן למקומות חדשים לפני שאנחנו באים לבדוק אותם, אבל זכאים - בוטיק טבעוני אורגינל, אותו הקימו לפני מספר שבועות האחים לבית משפחת זכאים, הוא שובר שגרה בכל הקשור לטבעונות, ומצליח להוכיח שאוכל טבעוני לא חייב להיות חיוור ועצוב. יתרה מכך - זכאים הוא מקום שגם חובבי בשר כמונו יוכלו למצוא בו כל מה שהם רוצים בשביל ארוחה כיפית.

התפוד הלוהט: צ'יפס קרוע ביד וקטשופ שהכנו לבד. לקרוא לדבר הזה צ'יפס ולרוטב שהגיע ליד קטשופ זה קצת אנדרסטייטמנט, כי אם יורשה לנו להיות נביאים לרגע, אנחנו כבר מוכנים להמר שה"צ'יפס" הזה מסתמן כלהיט הגדול הבא. ולמה? קודם כל, הנה ההוכחה שאוכל טבעוני יכול להיות גם מושחת ומענג בעת ובעונה אחת. בתוך שקית נייר מגיעים פלחי תפוח אדמה בלאדי לא אחידים בגודלם ובצורתם, ואכן נדמו כמי שנקרעו ביד. הפלחים עברו אפייה ואחר כך טיגון עם קליפתם הדקיקה, והיו קריספים וממכרים - כל מה שאנחנו אוהבים בתפוח אדמה. בצד מגיע קטשופ עגבניות שמוכן במקום, והיה עוקצני ופיקנטי. אם היינו חלק ממשפחת זכאים, היינו רושמים כבר עכשיו פטנט על המנה.

המחיר: 24 שקלים.

אם אתם כבר כאן: שווה לכם לנסות את "מנת החציל ממש טעים עם חלה שאפינו לבד", כי היא ממש טעימה. אבל ממש.» זכאים - בוטיק טבעוני - אלנבי 98, פינת בית השואבה, תל אביבסוד שלא היינו צריכים לגלות. צ'יפס קרוע ביד של זכאים (צילום: רותם מימון)

מול הגלים: פטאטאס בראווס עם אספרגוס ואיולי שום ברוקח ים

אחרי שהביא מטבח אירופאי כבד ראש ברוקח 73 פנה איל לביא ליפו והקים בקיץ שעבר את רוקח ים, כשילוב בין מסעדת שוק יפואית לבין טאפאס בר עם זיקה ים תיכונית. בכל מקרה יצאה לו גרסה קלילה ואוורירית של רוקח 73, כולל החיבה העזה לדגים ופירות ים.  התפוד הלוהט: פטאטס בראווס עם אספרגוס, איולי שום ופפריקה מעושנת. בכל טאפאס בר סטנדרטי תמצאו מנת פטאטס ברוואס, שבדרך כלל מוגשת כקוביות תפוחי אדמה מטוגנות על שכבה נדיבה של מיונז או רוטב עגבניות. ברוקח ים קיבלנו גרסה יפה של המנה בה תפוחי האדמה ניצלו בתנור עם טימין והרבה שמן זית ואז הוקפצו במחבת - דרך הכנה שונה מזו המסורתית של בישול וטיגון עמוק. האפייה וההקפצה העניקו למנה טעם קל של עישון ומרקם שנע בין אפוי למטוגן קלות, אבל עדיין לא רך או קשה מדי. האספרגוס נתן טקסטורה מרעננת ושונה למנה, ובסיס האיולי עם שום קונפי היה פשוט ומעולה.

המחיר: 38 שקלים.

אם אתם כבר כאן: פטאטס אספרגוס קטן עליכם? לכו על פטאטס ברוואס עם תמנון צרוב (52 שקלים). פטאטס למתקדמים.» רוקח ים - שוק הנמל, נמל יפואיי קראמבה. פטאטס בראווס של רוקח ים (צילום: רותם מימון)

מנות תפוחי האדמה הטובות מחוץ לתל אביב

מחניודה - פירה טוב יש בכל מקום, אבל פירה מצוין יש במעט מדי מקומות. לפירה של מחניודה יצא שם של אחד הטובים בארץ, ולא מעט אנשים מגיעים לפה כדי להבין על מה מדובר. אפשר להתווכח אם אכן מדובר בפירה הכי טוב בארץ, אבל בהחלט מדובר בפירה מצוין. בלי הרבה קונצים או חכמות, הפירה כאן חלק ורך ועם טעם בולט מאוד של חמאה. כמה פשוט ככה שווה עלייה לרגל.» מחניודה - בית יעקוב 10, שוק מחנה יהודה, ירושלים

המוציא - כבר במאסטר שף הבטיח אבי לוי לשמור אמונים למנות שגדל עליהן. זה נכון לקציצות כמו גם לעוגיות היו-יו המוכרות, אבל בעיקר למעקוד - אותה פשטידת תפוחי אדמה מפורסמת בקרב יוצאי צפון אפריקה, שקשה למצוא אותה היום במסעדות. לוי מגיש אותה בגרסה האלג'יראית, שכוללת גם עשבי תיבול (34 שקלים). אם אפשר היה לעשות מתפוחי האדמה עוגה טעימה, ככה היא היתה נראית.» המוציא - משיח ברכוף 4, ירושליםמראה נדיר במסעדות. מעקוד של המוציא (צילום: אבי לוי)

מטעמי ניסים - אין רשימה על מנות תפוחי אדמה שיכולה להיות שלמה בלי מפרום משובח. במטעמי ניסים שבקדימה מצאנו מפרום (40 שקלים) שפורט על כל נימי הביתיות, ולא משנה מאיזו עדה אתם. בין פרוסות תפוח האדמה מסתתרת קציצה מתובלת במתכון מסורתי עם כמות מדויקת של קינמון שהופכת אותו מעוד מפרום לאחד שחייבים, אבל חייבים לטעום.» מטעמי ניסים - בן צבי 77, קדימהדיקסי - עד לפני שנה היתה דיקסי נחלת התל אביביים בלבד, אבל עם פתיחת המסעדה בראשון לציון, הגיעה בשורת ההום פרייז גם אל אזור השפלה. זה נכון שבדיקסי יש גם צ'יפס חתוך דק המיוצר במקום ופוטטוס שמנמנים, אבל לא סתם הפכו ההום פרייז למנה שהולידה גל חיקויים. למי שעדיין לא נתקל בהן, נספר שמדובר בקוביות קטנות של תפוחי אדמה חצי רכות וחצי קריספיות, ששוחות, פשוטו כמשמעו, ברוטב סמיך של חמאה, צ'ילי מתוק וחריף לצד בצל מטוגן ופלפל אדום קלוי. התוצאה: פחמימה מושחתת שעושה את העבודה. קלאסיקה במיטבה.» דיקסי - הכרמל 20, ראשון לציוןקלאסיקה מודרנית. הום פרייז של דיקסי (צילום: רותם מימון)

תשרין - ברחבי הצפון אפשר למצוא כמה מקומות שקוראים לעצמם ביסטרו, אבל כשאומרים בנצרת ביסטרו מתכוונים למפגש בין מטבח עדכני למטבח ערבי מסורתי, וכן, זה טוב כמו שזה נשמע. כמסעדה עם מטבח כזה, אפשר למצוא בתשרין לצד סלטים עונתיים ועראיס, גם מנה יפה של תפוחי אדמה אפויים בתנור העץ של המקום ולצידו, קצת כמו פעם, רוטב פטריות ושמנת (32 שקלים). בקיצור - מעושן, רך וחמים. מה צריך יותר מזה?» תשרין - כיכר המעיין, נצרת

*#