טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: הקבבים הטובים בתל אביב

בפיתה בצפון אברקסס, על שיפוד במסעדת שאול, בצלחת אצל האחים, עם מכסה אפוי בחג' כחיל וקבב דגים מפתיע בשקד. חמשת הקבבים הטובים בתל אביב, ומחוצה לה

תגובות

אמרתם יום העצמאות, אמרתם מנגל. אמרתם מנגל סביר להניח שהנחתם עליו קבב. עוד לפני שהפכנו לאניני טעם, היה פה הקבב - קציצה אולטימטיבית על האש, זו שלא צריך בשבילה יותר מבשר טחון טוב, בצל קצוץ, קצת תבלינים ומישהו שיתפעל את כל העניין. לכל עדה הטעם שלה: הרומנים מוסיפים הרבה שום, הבולגרים עם שומן, המזרחים חזקים בפטרוזיליה וכמון, ובאמצע - גרסאות נוספות הטוענות לכתר הטובות מכולן.» יום העצמאות 2013 - לכל הפרטים» המאפיות הטובות בתל אביב» ארוחות הבוקר הטובות בתל אביב» הכנפיים הטובות בתל אביב

ההיסטוריה של הקבב נעוצה הרחק במטבחים אפריקאים ואסייתיים הסמוכים למזרח התיכון, אך את צורתו ושמו המוכר לנו כיום יש לזקוף לטובת הטורקים, וליתר דיוק - העות'מאניים. צורתו העגלגלה תרמה לו גם את שמו, יחד עם המשמעות של "בשר צלוי". אם ממפים את מפת הקבבים בתל אביב, אפשר לקבוע ללא היסוס כי ביפו מסתתר מצבור הקבב הגדול והטוב בעיר, עם תמהיל מופלא בין קבבים ערבים לבולגרים ורומנים במחירים זולים לרוב, ולא רחוק אחריה מככבת שכונת התקווה עם קבבים מזרחיים. שני האזורים הללו בלבד יכלו לספק לנו רשימה ארוכה ומרשימה, אבל הצלחנו למצוא קבבים מצוינים גם מעבר.

» איפה אתם אוהבים לאכול את הקבב שלכם? ספרו לנו בתגובות

נציג השפים: קבב טלה בפיתה בצפון אברקסס

צפון אברקסס, מבית היוצר של אייל שני ושחר סגל, מביאה מטבח משוחרר ונטול התנשאות, שמכבד את סועדיו כמו גם את חומרי הגלם שהוא מגיש. מי שבאמת רוצה לטעום את האוכל שני אבל אינו בנוי למהירות ולצפיפות של המזנון, או לא מעוניין בהרפתקאה כלכלית בסלון, יכול לעשות זאת פה, בגרסה "העממית" (באופן יחסי) והאהובה עלינו. אמנם מדובר במסעדה שהיתה בין המקומות הראשונים שהעזו להגיש קבב בפיתה, אבל אל תטעו - מדובר בהרבה יותר מסתם קבב והרבה יותר מפיתה.

הקבב המנצח: בצפון אברקסס יש שתי מנות קבב: הנפוצה שמוגשת על שיפוד, והנדירה שמוגשת בפיתה. שתיהן הוכנו מאותו נתח ופחות או יותר באותה צורה, ושתיהן שונות זו מזו ומעולות כל אחת בדרכה, אבל אנחנו נפלנו שדודים מהקבב בפיתה. שני מאמין שצריך לשיםאת הבשר במרכז ולכן הקבב נעשה משפונדרה של טליה (נקבת הטלה) בלבד, שנקצץ ידנית עם טיפה פלפל שחור ו...זהו. בשר הטליה המובחר, יחד עם הצריבה הנכונה על הגחלים, הפיתה השמנה שנעשית במקום וליווי נזירי כמעט של עשבים קצוצים (פטרוזיליה, נענע, בצל ולימון), הופכים את המנה הזאת למובחרת בעיר. בביס הראשון הפה נאלם, ומיד חייבים לקחת עוד ביס כדי להבין אם זה באמת כל כך טוב. התשובה היא: כן. זה באמת כל כך טוב.

המחיר: 66 שקלים.

אם אתם כבר כאן: אתם חייבים לנסות את קבב טלה קצוץ על שיפוד פלדה נח על קצף עגבניות מסוחרר עם טחינה. כל מה שאנחנו אוהבים באייל שני, במנה אחת.צפון אברקסס - לילינבלום 40, תל אביב

מה עשית לנו אייל? צפון אברקסס (צילום: רותם מימון)

נציג השכונות: שיפודי קבב במסעדת שאול (מוצפי) בשכונת התקווה

ברחבי שכונת התקווה ניטש ויכוח סוער איפה נמצאים השיפודים והקבב הטובים ביותר. כשמדובר בשכונה שמתמחה בשיפודים התשובה לא פשוטה, בעיקר כשדלת מול דלת ניצבות שתי שיפודיות מעולות, שמש המקורית ושאול מוצפי, ששמו בראש מעייניהן את הקבב. הכף הוכרעה לטובת מסעדת שאול, שהוקמה ב-1951 על ידי אפרים מוצפי. בנו שאול לקח אחריו את המושכות והיום הוא דור שלישי לקבבים מעולים.

הקבב המנצח: שיפוד קבב בקר. למרות מבחר סוגי השיפודים במקום, הקבב הוא עדיין השיפוד המנצח, ללא ספק. הקבב עשוי ממתכון סודי שעובר כבר שלושה דורות, וזה לא עניין של מה בכך. הוא שמנמן, מתובל בבצל, מלח ופלפל ועדיין ומוצא את האיזון בין טעמים נקיים ויחד עם זאת עשירים. הסוד הוא כנראה בדיוק העשייה: חרוך קלות מבחוץ, ורך אך עשוי דיו מבפנים. גם המחיר המשתלם והסלטים הפותחים עושים את כל העסק לנחשק עוד יותר. חוץ מזה, מתי בפעם האחרונה ביקרתם בשוק התקווה?

המחיר: 18 שקלים לשיפוד קבב כולל פתיחים.

אם אתם כבר כאן: אתם חייבים לערבב את הקבב המצוין עם העגבניות והבצל הצלויים על האש ולא לפסוח על העמבה העוקצנית, שלא לומר חריפה.מסעדת שאול - המבשר 15, שוק התקווה, תל אביב

מתבלט על פני שאר הקבבים. מסעדת שאול (צילום: רותם מימון)נציג מרכז העיר: קבב בצלחת באחים

זה לא סוד שבמרכז תל אביב אין יותר מדי שיפודיות שמוציאות שם טוב לבשר. זו אחת הסיבות שהאחים דוקטור, מבעלי הקרפצ'ו בר, פתחו לפני שנתיים שיפודיה במרכז תל אביב, או כמו שהם מכנה אותה - שיפודיה עם זווית. אכן מדובר בשילוב הכי מפתיע בין שיפודיה, בר עם מנת יתר של מגניבות ומסעדת שף. בקיצור, לפני שאתם נכנסים למסעדת האחים תשכחו את כל מה שידעתם על שיפודיות.

הקבב המנצח: שיפוד קבב בצלחת. אחת המנות הכיפיות שגילינו במסענו אחר הקבב המצטיין. מדובר בקבב ששואב השראה מהשיטה הערבית, ולכן כדאי להתאפק רגע לפני ההתנפלות על הצלחת, ולהריח. הארומה הנעימה שמשלבת ריח גחלים ואש יחד עם קינמון והל שמקורם בבהרט וכמובן בשר צלוי - עושה חצי מהעבודה. את היתר ישלימו הבשר, שמשלב בין הרבה בשר עגל וקצת כבש טחונים במינונים מדויקים, מה שלא יפריע למי שלא חובב כבש, וקצת פטרוזיליה. מהקבבים שהריח שלהם מתנפל עליך והחך מגלה שהוא לא מפספס. טיפ קטן: בצהריים, הקבב של האחים הוא אחת הארוחות המשתלמות ביותר בעיר.

המחיר: 33 שקלים לשיפוד בצלחת, 43 שקלים בעסקית צהריים כולל שתי תוספות קטנות ותוספת חמה.

אם אתם כבר כאן: נסו את השילוב הזה - שיפוד קבב אחד, עם פתיחים של מסבחה מעולה וסלט קישואים עם רימונים ובצל ירוק ותפוח אדמה מדורה כתוספת. ומכאן - לכו לישון.

האחים - אבן גבירול 12, תל אביבאחי, איפה אתה? האחים (צילום: רותם מימון)נציג יפו: קבב חלבי בחג' כחיל

למסתובב הממוצע ביפו קשה לפספס את חג' כחיל, בעיקר בגלל העובדה שלאן שתפנו את הראש תתקלו בשם שלהם. אז בואו נעשה סדר. בכיכר השעון לבדה אפשר למצוא שני סניפים, אחד מהם הוא מסעדת שף בניצוחו של השף עומאר עילואן, שמביאה אל יפו טעמים של מטבח גלילי אותנטי, עם פרשנות עדכנית ויצירתית. לא תמיד זול, אבל תמיד מפתיע בטעמים.

הקבב המנצח: קבב חלבי. אחרי טעימה מסיבית של קבבים בכל רחבי יפו, הגענו למסקנה - הקבב החלבי של חג' כחיל לוקח ותיקים ומפורסמים ממנו. אז מה הסיפור שלו? אי אפשר להתעלם מצורת ההגשה מעוררת הסקרנות - מתחת שכבת בצק אפויה וריחנית מסתתרים שישה קבבים מאורכים, מנוקדים בצנוברים ודחוסים מאוד, בעלי ניחוח דק של שומן כבש ותיבול שעושה נעים בחלל הפה. כיאה לקבב חלבי, הקציצות נצלו קודם על הגריל ואחר כך עוברות לצלחת מלאה ברוטב עגבניות עוקצני וריחני, בצל צלוי ועגבניה על האש. הצלחת נעטפה בקרום הבצק העבה וכל העסק הוכנס לתנור. התוצאה הסופית: קבב שמיועד בעיקר לחובבי הטעמים הבולטים והחדים. הצעת הגשה שלנו: בצעו לכם חתיכת פיתה, טבלו ברוטב ועטפו את הקבב. תענוג.

המחיר: 70 שקלים

אם אתם כבר כאן: אבל לא בא לכם על הבצק - לכו על קבב על מקלות קינמון. טעים, עדין ויוצא דופן.חג' כחיל - רזיאל 18, כיכר השעון, יפומאפה הפתעה. חג' כחיל (צילום: רותם מימון)

נציגות מהים: קבב לוקוס ומוסר בשקד

מסעדת השקד קמה בשנת 1964 והיתה למסעדת הבית של סוחרי השוק הסיטונאי, כשהביאה להם אוכל יהודי, לצד דגים טריים, תקרובות של סלטים, לחם ואלכוהול. מאז השוק איננו אבל המקום חי ובועט, ולמרות האפיל של מסעדת פועלים ותפאורה צנועה, היא נחשבת לאחת ממסעדות הדגים ופירות הים המובילות בתל אביב.

הקבב המנצח: קבב לוקוס ומוסר. אם נמאס לכם מעוד קבב טלה / כבש / עגל - הגעתם למקום הנכון, כיוון שמדובר בקבב המרענן שפגשנו. כמו בקבב בשרי, גם בזה המבוסס על דג יש חשיבות מכרעת לטריות, אך גם למידת הצלייה שלא תהפוך אותו לקציצה מיובשת. השילוב של הלוקוס והמוסר (שהיה מענג ועם טעם של ים במידה המדויקת), תיבול של פטרוזיליה, בצל, מעט שום ושמן זית כתית מעולה, והטעם הקל של האש יצרו יחדיו מנה ים תיכונית מובהקת. בצד מוגש רוטב יוגורט ולימון פשוט ומצוין עם שום וזעתר, שבכלל נתן תחושה של טברנה יוונית.

המחיר: 98 שקלים כולל פלטת סלטים גדולה בריפיל, כמה שתרצו.

אם אתם כבר כאן: אל תחמיצו את הקרפצ'ו פלמידה לבנה. מנה נדירה שאפשר לתאר אותה במילים "עדין" ו"מסעיר".השקד - החשמונאים 90, תל אביבמשנים כיוון. השקד (צילום: רותם מימון)

קבבים נוספים שאסור לכם לפספס

מונקה - המסעדה הבולגרית היפואית סוגרת כבר יותר מחמישים שנות פעילות והיא עדיין מוקד עלייה לרגל של אנשי יפו בזכות אוכל טעים ולא יקר שמזכיר את הבית. בתמורה ל-40 שקלים תקבלו צלחת גדולה ובה ארבע קציצות שמנמנות ותפוחות עם הרבה בצל, פטרוזיליה, מלח ופלפל ובמרקם אחיד של בשר. הקציצות היו פריכות מאוד מבחוץ ורכות מאוד מבפנים. אולי לא פסגת הקבבים, אבל בהחלט מנה פשוטה וטובה.מונקה - יהודה הימית 15, יפובולגריה זה כאן. מונקה (צילום: רותם מימון)

המקום של רפי ומקור הברכה - נדיר שנכניס שני מקומות סמוכים זה לזה כקטגוריה אחת, אבל שניהם משחקים על תקן המקומות הסודיים שלא הכרתם בשוק הכרמל. יתרה מכך, אלה המקומות בהם הסוחרים של שוק הכרמל אוכלים את ארוחת הצהריים שלהם. זה טרי, פשוט, זול, לא מתחכם, אבל טעים וביתי כל כך שאין סיבה שלא תתאהבו, אלא אם אתם סנובים. במקום של רפי תקבלו מנת קבב בפיתה (18 שקלים) - שתי קציצות שמנות בהן מעורבבים בשר בקר ושומן כבש, הרבה פטרוזיליה ובצל ממתכון סודי שעובר במשפחה שנים, אבל נראה לנו שמדובר בשילוב של חוואייג' וכמון שהופך אותו לטעים כל כך. תוסיפו לזה סלטים שמכינים כל בוקר במקום וסגרתם את פינת הרעב בזיל הזול. במקור הברכה תקבלו ג'בטה עם שלושה קבבים (22 שקלים) או צלחת מעורב תל אביבי, כלומר: צלחת פלסטיק גדולה ועליה קציצות קבב ונתחי עוף על הפלנצ'ה (32 שקלים). הקבבים מבשר טרי חתוך גס עם המון כמון וקצת פטרוזיליה ופלפל שחור. פשטות זה הכי 2013.מקור הברכה - הכרמל 11, תל אביבהמקום של רפי - ישכון 40, תל אביבהסוד של השוק. המקום של רפי (צילום: רותם מימון)

זיגל הגדול - המתמודד הצעיר ברשימה שבאמתחתו עם כל מה שיש ליפו להציע: מנת הקבבים של יפו (62 שקלים). שלושה קבבים, ולכל אחד ייחוד משלו: בולגרי - אוורירי עם עשבי תיבול ופטרוזיליה; רומני - עם שום, פפריקה ושומן כבש; ולבנוני - עם קינמון ונענע. מנה לא מאוד גדולה, אבל הגיוון שלה הופך אותה לאחת המיוחדות בעיר ובכלל מביא את התמצית של זיגל הגדול: ביתי, פשוט ונעים. זיגל הגדול - תרצה 14, מתחם נגה, יפוכל מה שיש ליפו להציע. זיגל הגדול (צילום: רותם מימון)

כתר המזרח - גם הצפון הישן מיוצג בדירוג, והקבב הכי טוב באזור נמצא בכתר המזרח. מי שעושה כבר שנים את אותם מתכונים הפתיע אותנו עם צלחת קבב (47 שקלים) ובה שתי קציצות טעימות בעלות תיבול דומיננטי, עשירות בפטרוזיליה ובצל, פלפל שחור ופפריקה, כשהצלייה על האש יוצרת קצוות פריכים מלוחים וטעימים במיוחד. בצד תקבלו גם צ'יפס של כתר המזרח, ממש כמו של פעם, סלט ירקות, חמוצים וטחינה.כתר המזרח - אבן גבירול 115, תל אביבארוחה מלאה. כתר המזרח (צילום: רותם מימון)

דיטה - הגברת הראשונה של הקבבים בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, זו שהקבבונים בטחינה שלה היו תחנת חובה לכל מי שהגיע לתל אביב. היינו חייבים לבדוק מה קרה עשר שנים אחרי ובלוקיישן החדש וגילינו קבבים דחוסים, נטולי ירק אבל עשירים בבצל שניצלו בזכות לחמניית ההמבורגר המעולה שעטפה אותם. לא היינו מגיעים מרחוק בשבילם, אבל אם אתם בנווה צדק ורעבים, הם בהחלט אופציה ראויה. המחיר לסנדביץ' קבבונים - 46 שקלים.דיטה - שבזי 49, נוה צדק, תל אביב

הגברת הראשונה של הקבבונים. דיטה (צילום: רותם מימון)הקבבים הטובים ביותר מחוץ לתל אביב:

קבב שהאין - אם עוד לא הכרתם את קבב שאהין ואתם חובבים אוכל שחורג מהשגרה המסעדתית, אתם חייבים לעצמכם עצירה כאן. לקבב טלה וכבש בתוך פיתה יש טעם וריח ירושלמיים שאפשר להבין אותו רק כשטועמים: ניחוח אחר שמגיע מהפחמים מעצי הדר, תערובת של כחמישה עשר תבלינים מסעירים ובשביל הירק גם קומץ פטרוזיליה, שקדים (כן, כן) וצנוברים. מסתובבים בירושלים? אל תחמיצו.קבב שהאין - שוק הקצבים 76, ירושליםתנורין - אין הרבה אופציות טובות לאכול מסביב לכנרת. בשביל לאכול אוכל טוב צריך לא פעם לעלות לגולן או להרחיק עד ראש פינה, אבל מי שמחפש קבב מצוין חייב לעצור בתנורין שמגישה אוכל ערבי (שקורץ מעט לתיירים), ולו רק בשביל לטעום את הקבב הענתאלי (65 שקלים) שמכין השף יוסף חנא. בדומה לקבב החלבי, חנא מגיש קבב עגל עשיר בצנוברים וירק על עגבניות מתובלות בשום צלויות על האש. ככה עושים קבב גלילי במלוא מובן המילה.תנורין - תחנת דלק סונול, על כביש 90, צפונית לטבריה, מגדלחשיפה לצפון. קבב של תנורין (צילום: רותם מימון)

הקבב של אילן העירקי - נכון שהרגע טענו שאין הרבה מקומות אוכל טוב ליד הכנרת, אבל אצל אילן העיראקי מסתתר אחד הקבבים הטובים בארץ. ומה עושה אותו לכזה? בגדול, השומן. בשר טרי מהגליל שנצלה על גריל פחמים ומתובל בפשטות בבצל, פטרוזיליה, מלח ופלפל יש כמעט בכל מקום, אבל תוספת השומן מצליחה לשדרג את הקבב כמה דרגות מעלה ולשמור אותו עסיסי, עמוק ועז טעם. המחיר הזול (29 שקלים, כולל סלטים) הוא כבר לגמרי בונוס.הקבב של אילן העירקי - העמקים 100, טבריה

דיאנא - הרי אי אפשר לעשות רשימה של הקבבים הכי טובים בארץ מבלי להכליל בה את אלו של דוחול ספאדי ממסעדת דיאנא. כמו שאייל שני מתעקש להשתמש בבשר הטליה, כך דוחול ספאדי מתעקש להשתמש בבבשר הירך של טלאים צעירים, לצרף אליהם בהרט לבנוני ולצלות אותם יחד עם עגבניה שנותנת עוד קצת טעם. להשלמת הטעם מגיש ספאדי את הקבבים על שיפוד קינמון שמעמיק עוד קצת את טעם הבשר ומייחד אותו מאחרים (75 שקלים). עבור אלה שקשה להם  להגיע לנצרת, פתח ספאדי בשנים האחרונות את הרשת המהירה דיאנא בעיר שגם מגישה את הקבב, למרות שאין כמו סניף האם.דיאנא - שכונת אל מוטראן רחוב 5050, נצרתקלאסיקה. דיאנא (צילום: ראובן צוקרמן)

סמי וסוסו - הקבב הבאר שבעי הכי טוב (למרות שיש תחרות קשה מצד קבב רהט למשל). יחד עם זאת, הוא גם שנוי במחלוקת ולא מתאים לכל אחד מכיוון שזה קבב רומני מלא שום שיכולות להתחרות רק בקבב של מישו היפואי. בסמי וסוסו אל תצפו להוד והדר, זוהי מסעדת פועלים פשוטה שמכינה אוכל נעים וטעים, לא יקר (במחיר של פחות מ-40 שקלים תצאו עם לא מעט אוכל), אבל שיישאר אתכם עוד שעות ארוכות אחר כך. סמי וסוסו - רמב"ם 12, באר שבע

*#