טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: הקובה הטוב בתל אביב

עם בורגול בשוק התקווה, עם בקר, טלה ומולים במזללה, עם סלק במטבח של ענתי, עם במיה בקובה גריל ועם סרטנים וגבינת עיזים בגדרה 26. הקובה הטובה בתל אביב, ומחוצה לה

תגובות

המטבח העיראקי אמנם נושא בגאון את הקובה והפך אותה למנה הדגל שלו, אבל  הכופתאה הממולאת אינה נחלתם הבלעדית של העיראקים. מלבנון, דרך סוריה, כורדיסטן וכלה במצרים, לכל אחד מהמקומות גרסה משלו לקובה, שגם זכתה בשם מעט שונה המבוסס על המילה כדור בערבית: קיבה אצל הסורים, קובבה אצל המצרים ואפילו אצל העיראקים יש מי שמכנה זאת קוּבָּה.» המלבי הטוב בתל אביב» הסביח הטוב בתל אביב» המרקים הטובים בתל אביבהכנת קובה נחשבה למסובכת ולאמנות בפני עצמה, הדורשת לא מעט זמן הכנה. עד כדי כך נחשבה למנה מקובלת ומיוחדת שבימים עברו, ערכן של נשים מועמדות לחיתון נמדד באמצעות השליטה שלהן בהכנת הקובה ובנפלאות יצירת הכדור. לא משנה באיזה אזור, רוב כדורי הקובה עשויים אורז, בורגול, או סולת ולעתים אף קמח ותפוחי אדמה, כשבתחום המילויים, כמו גם התיבול, צורת הבישול ואפילו צורת הכדור השתנו מאזור לאזור.

» אז איפה אתם אוהבים לאכול קובה? ספרו לנו בתגובות

פרח השכונות: קובה בורגול בישראל מרכז הקובה

שכונת התקווה היא הריכוז הגדול ביותר בתל אביב של קובות מעולות. אם תעשו סיבוב בשוק תוכלו לחטוף קובה מכל סוג שרק תעלו על הדעת. אבל הקובה הטובה ביותר לא רק בשכונה אלא בעיר עצמה, מסתתרת מחוץ לשוק במסעדה קטנה, עם חמישה שולחנות. כבר מהשעה 11:00 בבוקר משתרך לו תור ארוך שבא לסיומו בשעה 15:00 או כשהקובה נגמרת.

המנה: קובה בורגול צהבהבה ושטוחה, בגודל של פיתה כמעט. הקובה, שבושלה במרק עוף עם כמות יפה של כורכום הזכירה לנו את הקובה חמו של הכורדים, רק שבמקום סולת היא עשויה מבורגול במצב "אל דנטה", כלומר על אף הבישול במרק הבצק נשאר מעט קשה והצליח לשאת מילוי של בשר טחון דק מתובל בצורה מושלמת בבהרט עם ניחוחות קלים של הל, מלח ופלפל ובשפע בצל מטוגן. טיפ קטן: על הקובה הזאת נוהגים לפזר פלפל שחור ולהוסיף קצת מהעמבה רווית החוואייג' שמגיעה בצד. התוצאה הסופית: מהקובות הטובות בעיר.

המחיר:  17 שקלים.

למתקדמים ורעבים ממש: ניסיתם פעם קובה בתוך פיתה? אם לא, זאת אחת מצורות ההגשה הנפוצות כאן.

ישראל מרכז הקובה – ותיק 1, תל אביבקובה בפיתה. ישראל מרכז הקובה (צילום: רותם מימון)

הכי מושקע: קובה בקר, טלה ומולים במזללה

כשכל מסעדה שנייה בעיר רוצה להיות ביסטרו ים תיכוני, השף מאיר אדוני מדגים במזללה איך עושים את זה בלי להתפשר על יצירתיות וחדשנות. באיזה עוד מסעדת שף תוכלו למצוא קרואסון מוח כגרסה מעודנת של פריקסה, או מרק קובה עם מולים כגרסת השף לקובה חמוסטה?

המנה: קובה בקר טלה ומולים. לפני שאתם מתנפלים עלינו בגלל המחיר השערורייתי, עצרו. אחרי אין ספור מנות קובה שטעמנו בכל רחבי הארץ אנחנו לא מתביישים להגיד שאדוני יצר את אחת המנות הטובות ביותר שניסינו, ומוכיח כי גם במנה קלאסית כמו קובה אפשר לחדש בלי לוותר על אמירה אישית. ומה יש לנו כאן? כדורי קובה סולת קלאסיים גדולים ושמנמנים שנמסו בפה, עם מילוי מדויק של בשר עגל ושומן טלה, בצל ופטרוזיליה ומעט נענע עדינה. במרק הסמיך והספייסי יש טעמים חמצמצים מלימון, וגם גרגירי חומוס, סלרי, זוקיני וארטישוק ירושלמי, אבל הטוויסט מגיע בדמות מולים שמוכנסים למרק ומגדירים טעם ים תיכוני מהו. התוצאה הסופית: מנה ענקית, חגיגית, עשירה ובלי שום תחרות - הקובה הכי טובה בארץ, נקודה.

המחיר: 87 שקלים למנה גדולה שגם זוג יכול לחלוק.

למתקדמים ולרעבים ממש:  כדאי לחלוק גם את מרק הבויאבז, עוד יצירה שאדוני לא מפספס בה.» מזללה - נחלת בנימין 57, תל אביבמלצר יש לי מולים בקובה. מזללה (צילום: רותם מימון)

הסודי: קובה סלק במטבח של ענתי

בשנות ה-90 ענת שבי פתחה מקום שכל המי ומי נהגו לסגור בו את הלילה. כשהתעייפה סגרה אותו ולקחה פסק זמן ארוך מהמטבח, עד לפני שנתיים וחצי כשפתחה את המקום הנוכחי, שזכה לכמה כינויים כמו גאלבי, או המקום של ענת. מכירים את המקומות האלה שהייתם רוצים לשמור רק לעצמכם, כדי שלא יתקלקלו? אז זה המקום, למרות שיש לו כבר מעריצים רבים ששומרים גם הם את הסוד לעצמם, כי זה לא מסעדה – זה בית.

המנה: קובה סלק. במטבח של ענתי יש שלל מנות ביתיות שמושפעות מכל מה שאנחנו אוהבים לאכול בבית, כמו קובה סלק בצלחת ענקית, שמוגשת עם אורז לבן בצד. במרק מוסיפה שבי גם דלעת שממתנת את טעמי הסלק ומוסיפה מתיקות נעימה בעצמה, יחד עם עלי מנגולד, לימון והרבה מאוד שום. הטוויסט טמון לא רק במרק כי אם בקובה עצמה שכן הבצק הרך שלה מסתיר בחובו מילוי של בשר כבש, שבושל עוד בטרם הוכנס אל תוך הבצק ויוצר קובה נפלאה, ארומטית, מתקתקה-חמוצה וחורגת מהמיינסטרים.

המחיר: 38 שקלים.

למתקדמים ולרעבים ממש: החומוס חצילים של ענת הוא סוג של מנת דגל כאן, אבל שום דבר לא משתווה לקציצות העוף.» המטבח של ענתי - הכרמל 23, תל אביבאל תגלו לאף אחד. המקום של ענתי (צילום: רותם מימון)

גרסת עיראק: קובה במיה בקובה גריל

המקום הכי צעיר ברשימה הוא גם מי שהצליח לנער מעט את רחוב שוקן ולהכניס בו חיים, כי מקום שכולו על טהרת הקובות זה בדיוק מה שהיינו צריכים מתחת למערכת. מוריס נדיר החליט לעשות הסבה מטקסטיל למסעדנות ופתח מקום שמתמחה בקובות שנעשות לפי מתכונים משפחתיים ובכל יום אפשר למצוא פה כמה וכמה סוגים מקובה מטוגנת ועד למרקי קובה משתנים.

המנה: קובה במיה. יש אנשים שמעדיפים קובה סלק, יש כאלה שמעדיפים חמוסטה, אבל הקובה במיה היא אחת המנות הטובות ביותר שיצאו מעיראק ובקובה גריל מפליאים לעשות אותה. על אף שיציעו לכם לקחת אותו עם אורז, את קובה במיה עדיף לקחת כמרק. אז תוכלו להתענג על שלושה כדורים ממולאים בבשר טחון מתובל בבהרט והרבה פטרוזיליה. הבשר מתבשל יחד עם הבצק עצמו מה ששומר אותו עסיסי, כי שומני הבשר לא זלגו להם החוצה. במרק עצמו טעמים חמצמצים של לימון ועגבניות עם חריפות עדינה בסוף. תכל'ס: כמו לחזור למטבח של אמא.

המחיר: 30 שקלים.

למתקדמים ולרעבים ממש: קובה עם אורז וכל התוספות יסגרו לכם את הפינה ב-38 שקלים כולל הכל. שווה.» קובה גריל - שוקן 30, תל אביב

עידן מסעדות השוק עשה עוול למסעדות כמו גדרה 26 שממוקמת בפאתי שוק הכרמל, עושה שימוש בתוצריו ועל כן ראויה להיקרא מסעדת שוק, אבל תשכחו מאווירת כפיים. להפך. השף אמיר קרונברג משלב את המוצא העיראקי והשוודי שלו ונותן לשניהם לבוא לידי ביטוי במסעדה. אם עוד לא יצא לכם לטעום, זה הזמן לתקן את הטעות.

המנה: קובה ים. השילוב המובהק ביותר בין עיראק לשוודיה בא לידי ביטוי במנה המעודנת הזאת, שלא דומה לאף קובה אחר שתטעמו. את המרק השגרתי מחליף ביסק עשיר וקטיפתי והקובה עצמה היא לא פחות ממעדן בזכות מילוי של גבינת עזים, שרימפס ובשר סרטנים מעורבבים יחד. הביסק עצמו צהבהב-כתמתם סמיך ומלא בטעמים תודות לברנדי, שומר, שמנת וסלרי שמרכיבים אותו וכמובן – סרטנים. התוצאה הסופית: הקובה הכי עדינה ומעודנת בעיר, נטולת טעם דגי ומאזנת בצורה מושלמת בין טעמי הגבינה לטעמי הסרטן. איך אומרים נפלא בשוודית?

המחיר: 52 שקלים.

למתקדמים ולרעבים ממש: סנדוויץ' גטבורג. עוד מנה שמגיעה משוודיה ומתאימה לנו בדיוק. » גדרה 26 - גדרה 26, תל אביב

קובה שוודית. גדרה 26 (צילום: רותם מימון)

מנות קובה נוספות שאסור לכם לפספס

דוד חביב - אשף הקובה של שוק התקווה נותן לכם שתי אופציות לחוות את המנות שלו – האחת מגישה את תבשילי הקובה לצד שיפודים במסעדה, והשנייה – מהירה יותר בדוכן שמציג אופציות לקובות מטוגנות או כאלה שנשלות הישר מהסיר. משם טעמנו קובה אורז (13 שקלים) ענקית ומשביעה, עבה מאוד ועשויה מגרגרי אורז עם חזה עוף ובפנים בשר קצוץ מתובל בבהרט עם נוכחות יפה של קינמון ובצל מטוגן. בצד, הגיעה העמבה המתקתקה של דוד חביב. חבל שאין ברחבי תל אביב עוד דוכנים כאלה.» דוד חביב - המבשר 19, שוק התקווה, תל אביבדרושים עוד כאלה. דוד חביב (צילום: רותם מימון)

פינתי - כשתל אביבים לא מצליחים להגיע לירושלים, הם מתנחמים באורז ושעועית ובקובה אצל פינתי. בסניף בוגרשוב טעמנו גם קובה חמוסטה וגם קובה סלק (29 שקלים), כשקובה סלק ניצחה בהפרש גדול בזכות מרק עדין, עם חמיצות ומתיקות נעימה וכדורי קובה גדולים ועבים, כשבפנים חיכו לצד הבשר גם עדשים. בלי יותר מדי יומרות, מנה פשוטה ומוצלחת. » פינתי - בוגרשוב 43, תל אביבירושלים בבוגרשוב. פינתי (צילום: רותם מימון)

קיוסק דור - את קיוסק דור אתם ודאי מכירים גם בשם היותר נפוץ שלו - מזנון הצהובים - אחת האופציות הבודדות באזור הדר יוסף לאכול קובה מטוגנת הגונה. קובה בורגול מטוגנת חמימה וטעימה, בדיוק בעובי הדרוש על מנת שכל העסק לא יתפורר ומלאה בקצת יותר מדי בצל על חשבון הבשר. עדיין מדובר בקובה טעימה, שסוגרת היטב את הפינה או יכולה להפוך למנה ראשונה אם מחליטים לקחת כאן משהו בפיתה. גם המחיר שווה - 8 שקלים ליחידה.» מזנון הצהובים – קהילת ורשה פינת קהילת יאסי, תל אביבצהוב עולה. מזנון הצהובים (צילום: רותם מימון)

אגן הים התיכון - עוד מסעדה חצי סודית החבויה לה בין בנייני קריית המלאכה ומביאה אוכל ביתי פשוט ובלתי מתחכם, אך טעים, זול ומשביע. בכל יום חמישי בשבוע מפציצים באגן הים התיכון עם מנת קובה, כשהטובה ביותר לטעמנו היא קובה דלעת: מלבד הכדורים השמנמנים המלאים בבשר, המרק הוא הכוכב האמיתי וכשהוא בא על אורז עם תוספות בצד, אין הרבה ארוחות צהריים משתלמות יותר (38 שקלים כולל הכל).» אגן הים התיכון - שביל המרץ 6, תל אביב

קובה בר - יכול להיות שהיו לנו ציפיות קצת יותר מדי גדולות ממקום שמעיד על עצמו כהיכל הקובות במרכז תל אביב, אבל אנשי שכונת התקווה יכולים עדיין לישון בשקט. הקובה חמוסטה שאנשי הקובה בר המליצו לנו עליה היתה טובה בסך הכל, אם כי לא מצוינת. המרק הלימוני כלל סלרי ומנגולד ופה ושם גם בצל ירוק, והקובה סולת שפעה בשום ובבשר שבושל שעות, אבל החיסרון המרכזי היה מליחות גבוהה מדי של כל העסק. לזכות המנה צריך להגיד שמדובר באחת הגדולות שראינו (שתי קובות והרבה מרק יחד עם צלחת אורז ב-35 שקלים) ובהחלט פתרון טוב לארוחת צהריים כשהאטליז ליד מפוצץ באנשים.קובה בר – מלכי ישראל 10, תל אביבלאט עם המלח. קובה בר (צילום: רותם מימון)

מנות הקובה הטובות ביותר מחוץ לתל אביב

מורדוך, עזורה והאגס 1 - עם כל הכבוד לתל אביב, בירת הקובה האמיתית בארץ היא ירושלים, נקודה. עיר הבירה מציעה שפע מסחרר של קובות ולבחור מסעדה ייצוגית אחת תעשה עוול לשאר, אז בחרנו שלוש מסעדות שעושות קובות נפלאות והמרחק ביניהן קצר מאוד. אצל מורדוך טעמנו את הקובה סלק הטובה ביותר בירושלים, אצל עזורה קובה חמוסטה חמצמץ ולימוני ובאגס 1 זכינו בקובה מטוגנת צמחונית שהזכירה את הקובה של סבתא. תוסיפו לכל זה את המחירים הנמוכים מתל אביב ותבינו שבכל מה שקשור בקובה – ירושלים שולטת. » מורדוך – אדריפס 70, ירושלים» האגס 1 – אליהו יעקוב הבנאי 11, ירושלים» עזורה – האשכול 4, ירושליםזר של קובות. האגס 1 (צילום: רותם מימון)

הקובה של מומו - הנה דוגמה למקום שהקסם שלו הוא בפשטות. הקובה של מומו זו מסעדה עיראקית ששמה במרכזה את הקובה, ובכל יום אפשר למצוא בה מרקי קובה עם סלק, דלעת ובמיה (28-33 שקלים, תלוי איך לוקחים את הקובה), ולצידם שלל קובות מטוגנות מצוינות עם בורגול ואפילו צמחוניות (מחזה כמעט נדיר במחוזותינו). לא משנה באיזו תבחרו, מדובר בקובות מצוינות, רכות ונמסות בפה והתיבול הנפלא שלהן מקבל חיזוק בזכות הצנוברים והבשר הטחון.» הקובה של מומו – פלימן 8, חיפהפונדק משה - צדק מי שבחר למקום הזה את השם פונדק, כי מדובר בפונדק במלוא מובן המילה. אולי האסתטיקה היא לא הצד החזק פה, אבל הקובות הנפלאות מחפות על הכל. כבר בכניסה אפשר להתמוגג מהסירים הענקיים המתבשלים כל היום על פתיליות ומלהקת הטבחיות שמגלגלות קובות במטבח הפתוח. מבין כל הקובות (וטעמנו הרבה) פשוט נפלנו מצלחת אורז עם קובה דלעת וקובה קישואים (25 שקלים לצלחת). בדלעת שמחנו לגלות קובה ממולאת בשר וצימוקים, ואילו זאת של הקישואים היתה איזון פנטסטי למתיקות הדלעת כיוון שהיתה מפולפלת ומתובלת כהלכה. בצד המטוגנות תוכלו לטעום כאן קובה אורז, קובה בורגול וקובה תפוח אדמה.» פונדק משה - יוסף חיים 27, אור יהודהקישואים ונהנים. פונדק משה (צילום: רותם מימון)

בית הקובה - את המסעדה הקטנה והביתית בקרית מלאכי גילינו פעם בטעות ושמחנו לראות שהיא שומרת עדיין  על יציבות ועל הקובות שעומדות יפה בתחרות. בבית הקובה תמצאו עוד אוכל עיראקי מעולה, אבל אין מה לעשות – לא סתם באנו לכאן בשביל הקובות. כל אחת עושה את העבודה, אבל בולטות במיוחדות קובה חמוסטה וקובה דלעת, שסידרו אותנו היטב להמשך היום. גם כאן נעים לגלות שהמחיר נע בין 25-30 שקלים למנה עם תוספות. » בית הקובה – היוצר 1, קרית מלאכימשני - תושבי ראשון לציון יודעים היטב: בכל האמור לגבי קובות, יש רק כתובת אחת בעיר והיא משני. במסעדה כמות בלתי נדלית של סוגי קובות (גם במרק וגם מטוגנות). מבין כל האופציות  אהבנו מאוד את הקובה במיה שזכתה בחמיצות מדויקת ושמרה על מרקם הבמיה שלא התמוססה מדי ומאידך לא היתה קשה מאוד. היתרון הגדול של הקובה הזאת שהיא היתה טעימה אפילו יותר גם בחימום אחר כך בבית.» משני - אנילביץ' 2, ראשון לציוןטובה גם בבית. משני (צילום: רותם מימון)

*#