טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: המלבי הטוב בתל אביב

קלאסי במלבי דג'אני, דנינו פרוגרסיב בשילה, חלבי בבית המלבי של יקיר, עם פיסטוקים בג'וז ולוז וקרם עם תותים בז'אז'ו. המבלי הטוב בתל אביב, ומחוצה לה

תגובות

אם הטורקים היו יודעים איך אימצנו אל ליבנו את המלבי שלהם, סביר להניח שהם היו מזדרזים לעשות איתנו שולם. לא רק שאימצנו אותו בחום, גם שדרגנו אותו כך שהוא כבר לא הקינוח העממי בשיפודיות. אמנם הפופולריות שלו כקינוח הפכה אותו למוכר בכל בית, אבל המרקם הג'לטיני, שימוש היתר בקורנפלור ומי ורדים שנויים במחלוקת, איימו להשליך אותו אל אותה קטגוריה בה חברים עד היום הג'לי, הסברינה וקרם הבוואריה. » הסביח הטוב בתל אביב» המרקים הטובים בתל אביב» הדים סאם הטובים בתל אביבאין מה לעשות, השילוב הזה בין קורנפלור למי ורדים יצר למלבי שני מחנות לאורך השנים: המעריצים המושבעים שאהבו את הטעם העדין, את מרקם הפודינג ואת המתיקות הבלתי אפשרית של הסירופ, והשונאים - שלא יכולים לסבול את מה שתפסו כטעם לוואי של קורנפלור, שלא לדבר על טעם הוורדים. מסעדות השף פרשו חסות על המלבי, נתנו לו טאצ' מעודן והפכו אותו לקינוח לגיטימי, אבל עדיין - אין כמו מלבי שיצא הרגע מקופסת פלסטיק.

» איפה אתם אוהבים את המלבי שלכם? ספרו לנו בתגובות

בטעם של פעם: מלבי במלבי דג'אני

ברחוב יפת לבדו תמצאו למעלה מחמישה מלבים טובים, אבל חובבי מלבי אדוקים יודעים שהטוב ביותר נמצא כמה פסיעות משם, בשדרות ירושלים. פעם עמד שם דוכן שמכר בקיץ מלבי לתפארת ובחורף את הסחלב הטעים בעיר. היום את הדוכן מחליפה חנות קטנה שממשיכה באותו קו מינימלי ומוצלח. בלי שלט שיעיד על שמו, בלי שעות פתיחה מוגדרות, אבל עם חיוך תמידי ועם מלבי מהטובים בעיר.

הבחירה שלנו: שלושה דורות ויותר מ־60 שנות ותק עושים את שלהם. מבין שלוש גרסאות המלבי (פרווה, חלבי ושוקו), שעשויות כל אחת ממתכון סודי, אהבנו ביותר את המלבי החלבי, שמוגש ללא תוספות שמנסות להסתיר או לעדן את טעם הקורנפלור, אלא רק עם קמצוץ סירופ מי ורדים - וזה סימן שמישהו עושה פה משהו נכון. מדובר קומבינציה בה הרוטב נותן איזון מתוק אבל לא מכביד מדי למלבי בעל טעם שמנת נעים. לפעמים, לא צריך יותר מזה בשביל לעורר בנו געגועים לקיץ.

המחיר: 8 שקלים למלבי קטן, 12 שקלים לגדול.

אם אתם כבר כאן: דלגו על מלבי שוקו ותתרכזו בסחלב הכי טוב בעיר.» מלבי דג'אני - שדרות ירושלים 96, יפו

אי אפשר בלעדיו. מלבי דג'אני (צילום: רותם מימון)

יצירת אמנות: דנינו פרוגרסיב בשילה

בתחילת הדרך שילה היתה בר קטן עם אוכל טוב, בעידן שקדם לטרנד ברי האוכל, אבל עם מעט דגש על קינוחים. מאז עברו יותר משבע שנים והיום שילה היא אחת המסעדות המובילות בעיר בכלל ובכל מה שקשור לטיפול מהוקצע בפירות ים בפרט. והקינוחים? לא פחות ממצטיינים.

הבחירה שלנו: דנינו פרוגרסיב. אתם יכולים לנחש בקלות מיהו דנינו. כן, זה המפכ"ל והמלבי הקרוי על שמו הוא פשוט גדול מהחיים. קודם כל תעצרו להתפעל מהמנה המרהיבה, ואז תתקדמו לטעימות. בשלב הזה תגלו שמדובר במלבי אחר מכל אחד שטעמתם, אבל רחוק שנות אור מזה הקלאסי. מדובר במלבי על בסיס שמנת יחד עם חלב ומי ורדים. את סירופ מי הוורדים הרגיל מחליפה גרניטה פטל עם מי ורדים ומחית פטל. את המנה משלימה מריחה של מחית פיסטוק נפלאה שבקצה שלה טעם עדין של מי זהר. את המנה היפה הזו משלים אשכול קוויאר אדום (פטל) ולבן (קוקוס). וחכו, זה עוד לא נגמר, כי בצד מגיעות שלוש עוגות פיננסייר שקדים ומי זהר קטנטנות וטעימות. התוצאה הסופית: מלבי למתקדמים שמתחיל ממשחק מרקמים בין קרם למקפא וממשיך למשחק הטעמים בין הפיסטוק לפטל וקרם מלבי. בקיצור, שלמות.

המחיר: 43 שקלים.

אם אתם כבר כאן: ונשאר לכם מקום לקינוח נוסף - תטעמו את המרקיז של שרון. שוקולד עם שוקולד על שוקולד.» שילה - בן יהודה 182, תל אביב

בלוז לכחולי המדים. דנינו פרוגרסיב (צילום: רותם מימון)

עניין משפחתי: מלבי חלבי בבית המלבי של יקיר

זקני שכונת התקווה זוכרים את דוד אשכנזי עובר ברחוב אצ"ל עם עגלה ובה קערות אלומיניום שהיו מלאות במלבי קר. הוא היה כל כך טעים, הם מספרים, שהוא לא היה מצליח להתקדם יותר מכמה צעדים עד שאזל. את הדרך השלים בנו יקיר, שפתח לפני יותר מעשרים שנה את בית המלבי שלו, שעשה שימוש במתכון של אביו ויצר את המלבי הטוב ביותר בשכונת התקווה. משהלך גם הוא לעולמו ממשיך בנו נאור את דרכו.

הבחירה שלנו: מלבי חלבי. המלבי הקלאסי במלוא מובן המילה, למרות שיש כאן גם גרסאות פרווה וגרסת שמנת (מעולה). כשקופסת הפלסטיק נשלפת מהמקרר ונאור יוצק את הרוטב, הקוקוס והבוטנים, המחשבה הראשונה שחולפת בראש היא  "נו, עוד מלבי כמו בשיפודיות". כשטועמים מגלים את אלוהי המקומות הפשוטים: מרקם חלק ומענג כמו של כזה תוצרת בבית וטעם עדין של חלב מתגנב לפה. העדינות נמשכת גם עם סירופ מי הוורדים, שהיה מתוק באופן מאוזן והקוקוס שנותן פייט לכל העסק. כשמשקללים גם את המחיר הסופי -  המלבי של יקיר הופך להיות ליקירנו. בשורה התחתונה: הקלאסיקה של המלבי, בלי להתחכם.

המחיר: 7 שקלים.

אם אתם כבר כאן: הגעתם לגן עדן של הקינוחים שהולכים ונעלמים מן העולם, בצער רב. אם השמות סוטלץ', פאלודה, אשורה ובזליקו לא אומרים לכם כלום, הגיע הזמן לערוך איתם היכרות.

» בית המלבי של יקיר - אצ"ל 53, תל אביבאבל אל תגלו, טוב? מלבי חלבי של יקיר (צילום: רותם מימון)

חוויה ים תיכונית: מלבי פיסטוקים בג'וז ולוז

כניסה לג'וז ולוז תשלח אתכם באחת מרחוב יהודה הלוי המפויח והרועש לאי של שקט. המסעדה שהוקמה לפני שמונה שנים על ידי אורית רביבו ועלמה פוגל הלכה מההתחלה על קו שהתרחק מהמיינסטרים והצמיח כמה חקיינים ברחבי בעיר. הקסם של ג'וז ולוז בא לידי ביטוי בעיצוב, במוזיקה וכמובן בתפריט שמשתנה פה מדי יום בהתאם למצב רוח ולעונה. המלבי, בשונה משאר התפריט, נמצא פה כל יום.

הבחירה שלנו: מלבי פיסטוקים. כמה שהתחננו לא עזר - בג'וז ולוז סרבו לגלות לנו את המתכון המקורי של המלבי הכי שמנתי, רך ומתוק שפגשנו ברשימה. סוד הקסם טמון ברוטב שמוכן במקום, ועוטף את המלבי בדיוק במינון הנכון. ניכר בו שילוב טעמים של רימונים ובעיקר הדרים, והוא היה מתוק ועשיר,  אבל אין ספק שמה שלוקח אותו קדימה הוא השילוב עם כמות נכבדת של פיסטוקים קלויים שלמים לצד משמשים מיובשים וצימוקים. בשורה התחתונה: מלבי מזרח תיכוני במלוא מובן המילה.

המחיר: 32 שקלים.

אם אתם כבר כאן: אתם חייבים לנסות עוד מנה קבועה - הסביצ'ה. יש סיבה שהיא לא יוצאת מהתפריט.» ג'וז ולוז - בן יהודה 51, תל אביבטעים כמו שזה יפה. מלבי פיסטוקים של ג'וז ולוז (צילום: רותם מימון)

קרם מלבי ותותים בז'אז'ו לפני עשר שנים, כשעובד זיתוני נפרד מקפה נינה הוא חשב לפתוח מקום דומה, אבל החלל הקטן בלב נווה צדק צעק דבר אחד - בר. מאז הז'אז'ו התבגר והתפתח, זיתוני פתח לו אח צעיר - בר יין בשם ז'אז'ו וינו - אבל הבר עדיין מתפקד כמקום המשוחרר והשובב יותר. על המטבח הקטן מופקדת השפית עדי לוי, ואם יורשה לנו להמר - אתם תשמעו את השם הזה הרבה בזמן הקרוב.

הבחירה שלנו:  קרם מלבי ותותים טריים. קצת לא נעים, אבל לקרוא לקרם הזה מלבי זה קצת להמעיט בערכו. קרם סמיך עד למרקם של דייסה תפס אותנו לא מוכנים ושלח לטיול נוסטלגי. מלמעלה נחו תותים שהחליפו בצעד אמיץ את מי הוורדים יחד עם מעט אבקת סוכר וגרנולה מלוחה. הסוד של המלבי, כמו שאפשר כבר להבין, טמון דווקא בערבוב של הכל המרכיבים יחד, במליחות המפתיעה כמו גם במתיקות המעודנת ובמרקם המופלא. בשורה התחתונה: הפכנו סנטימנטלים ונזכרנו בבית אמא. אנחנו מתנצלים בפני מי שניסה לדבר איתנו באותו זמן.

המחיר: 32 שקלים.

אם אתם כבר כאן: תזמינו איזה קוקטייל ולצידו סלט ניסואז סרדינים עם תפוח אדמה קונפי, שעועית ולימון כבוש. » ז'אז'ו - שבזי 47, נוה צדק, תל אביב

כמו שאמא היתה עושה. קרם מלבי ותותים של ז'אז'ו (צילום: רותם מימון)

חמישה מלבים שאתם חייבים לטעום

ברטי - מדובר במלבי של אלופים, עם קונפיטורת ורדים, שערות קדאיף ושברי פיסטוקים מסוכרים (38 שקלים). ככל שחודרים לליבה שלו מגיעים לתמצית הטעם הטהורה ומגלים מלבי אוורירי כמו מחית נעימה. הקונפיטורה עצמה עשויה מעלי כותרת של ורדים שמחליפים את מי הוורדים ונותנים באופן מפתיע קיק חמצמץ. הפיסטוק המסוכר משלים יחד עם שערות הקדאיף את הקראנצ'יות ואת המתיקות העדינה. התוצאה הסופית: מבחוץ זה נראה כמו עוד מלבי, בפנים מדובר בעונג מתמשך.» ברטי - קינג ג'ורג' 88, תל אביבשל אלופים. מלבי של ברטי (צילום: רותם מימון)

מוטראן - אם תעצמו עיניים ותטעמו רק כפית אחת של המלבי הזה, הפה שלכם יתפוצץ מטעם של ורדים. כשתפתחו את העיניים תגלו מלבי שמוגש באלגנטיות, במרקם שנוטה יותר לקרמי ובאופן מפתיע גם לא מאוד מתוק. הרוטב עשוי ורדים והוא עדין ומעודן, רחוק שנות אור מבן דודו התעשייתי. בשורה התחתונה: באנו בשביל הכנאפה וגילינו את אחד המלבים הטובים בתל אביב. המחיר: 20 שקלים.מוטראן - יפת 99, יפויא וולי. מלבי של מוטראן (צילום: רותם מימון)

קפה קאימק - יוסף כהן הוכיח שאין דבר כזה פינה מקוללת כשפתח לפני קצת יותר משלוש שנים את קאימאק, במקום שעמד שומם במשך שנים בשוק לוינסקי. התפריט הצמחוני שלו נודע למרחוק, וכמוהו גם המלבי שמגיע בשתי גרסאות: השגרתית עם מי ורדים, ויוצאת הדופן עם רוטב אגסים ויין (16 שקלים). מלבי קטן וכמעט מושלם שלוקח את המנה לכיוון הרפרפת, (פודינג מתוחכם). רוטב האגסים המעט אלכוהולי מתגלה כתחליף מצוין למי הוורדים (כי אחרי הכל כמה מי ורדים אפשר?). כל כך טוב שהוא כמעט ועולה על המקור. קפה קאימק - לוינסקי 49, תל אביבאוהבים אגסים? מלבי של קאימק (צילום: רותם מימון)

שבתאי היפה - מטר מאבולעפיה וכיכר השעון, תגלו פנינה אמיתית שתסגור לכם את פינת החשק למלבי בצורה טובה ולא יקרה. במסעדת הדגים שבתאי היפה תקבלו צלחת ובה גבעת מלבי עשוי שמנת וחלב ועליו רוטב אדום זרחני שמעט מרתיע בהתחלה, אבל שווה את הבדיקה. אם היה פה קצת פחות רוטב אין לנו ספק שזה היה מגיע יותר גבוה בדירוג, אבל כך או כך מדובר במלבי מוצלח, נדיב ומאוד מתוק. המחיר: 20 שקלים. שבתאי היפה - החלפנים 7, יפואל תבהלו מהצבע. מלבי של שבתאי היפה (צילום: רותם מימון)

אגאדיר - אין המבורגריה שמכבדת את עצמה בלי מלבי בתפריט הקינוחים. בשנים האחרונות השיקו באגאדיר קונדיטוריה שמספקת למסעדות את הקינוחים, והאמת? מלבי ניקוס גאליס (29 שקלים) שמוגש באגאדיר הפתיע אותנו מאוד. המלבי אמנם מוכן על בסיס שמנת, אבל יש לו טעם דומיננטי של קורנפלור. מעליו פוזרו שבבי קוקוס קלוי, שקדים ופיסטוקים, לא מעט רוטב גרנדין  שמבוסס על רימונים ופירות יער כתחליף למי הוורדים, מה שהופך את כל העסק למתוק יותר. דווקא הנוכחות של הקוקוס מחזירה את המלבי הזה לטעם של פעם, על אף העיצוב העדכני.אגאדיר - נחלת בנימין 2, תל אביב

יאסו רימונים. מלבי של אגאדיר (צילום: רותם מימון)

מחניודה - לא נמאס לנו להתלהב מהמסעדה הירושלמית שפשוט כיף לנו בה בכל פעם מחדש. תקראו לנו המוניים, תקראו לנו עממים. אז מה? במחניודה, עם כל הכבוד לרעש ולמחבתות, יש גם לא מעט יצירתיות, עליה יעידו מנות שהועתקו בלא מעט מסעדות אחרות. אחת מהן היא המלבי, שבהחלט מותח ומגדיר מחדש את ההגדרה שלו. זה בא לידי ביטוי במרקם סמיך כל כך שזה מזכיר לנו משהו בין קרם ברולה לפנה קוטה, מזל שהפיסטוקים והרוטב מחזירים אותו לקרקע. אמנם המלבי לא תמיד נמצא בתפריט אבל אל תוותרו עליו ביום שהוא מופיע. » מחניודה - בית יעקב 10, שוק מחנה יהודה, ירושליםK BAB - השף יוסף זוזו חנא הוא אחד השפים המובילים בארץ בכל האמור לבישול ערבי גלילי.  המקום החדש שפתח מציע גרסה עדכנית ומהירה למטבח הזה, אבל זה לא אומר שהוא לא מקפיד פה על קטנה כגדולה. אחרי שתטעמו את הקבב הנפלא, יציעו לכם ללכת על ממתק דלעת או על גלידת שפרעם. אנחנו אומרים: לכו על המלבי (15 שקלים). מלבי שמנת עם רוטב פירות יבשים מעל ורוטב מי וורדים שסוגר עליו מכל הכיוונים. התוצאה: חנא לוקח את המלבי לכיוון קצת גלילי-מקומי ולחלוטין יוצר את אחד המלבים עזי הטעם והטובים בצפון. אם אתם באזור הכנרת ו-K BAB רחוקה לכם מדי, תוכלו להתנחם במלבי אחר לגמרי, אסתטי בצורה לא רגילה במסעדתו השניה של חנא - תנוריןK BAB - צומת כ"ח, קריית שמונהפשוט וואו. מלבי של K BAB (צילום: רותם מימון)

סינטה בר - עוד הוכחה לכך שמלבי לא חייב לבוא רק בגרסה עממית אלא גם בגרסה משודרגת ומושקעת אפשר למצוא בביסטרו החיפאי סינטה בר. מדובר בקינוח שמגיע מהקונדיטוריה של הסינטה בר ומיוצר במקום בעבודת יד. המלבי (39 שקלים) מגיע במרקם קרמי וסמיך כתוצאה מכמות שמנת גדולה יחסית, ומחולק לשכבות ביניהן מפריד טוויל פיסטוק שמחליף את האגוזים המסורתיים. גם מטעם הוורדים נפרדו פה לטובת רוטב פטל טרי ופיסטוק. התוצאה הסופית: מלבי יפהפה, יצירתי ומאוד לא שגרתי. » סינטה בר - שד' מוריה 127, חיפהלולה וקובה - את סיפור האהבה הגדול של לולה וקובה הנציחו במסעדה יפה ומצוינת בהוד השרון. על האוכל כאן מופקד השף יוסי שרף (אקס כתית) שיצר תפריט עם קו קולינרי פשוט, לא מתיימר, ועם טוויסט. זה בא לידי ביטוי גם בקינוח מלבי קוקוס (32 שקלים) עם שערות חלווה, תותים ופיסטוקים וממעל שבבי קוקוס קלוי. שרף, שאינו חובב מתוקים, יצר מלבי קרמי, קליל ואוורירי על בסיס שילוב של מעט קורנפלור ויותר קרם קוקוס ובאופן מפתיע התוצאה לא מאוד מתוקה. בשביל לחזק את המתיקות הוא הוסיף שערות חלווה, והתוצאה הסופית: מלבי למי שלא מאוד אוהב מלבי ורוצה להתחבר אל הקינוח הזה מחדש. אל תוותרו. » לולה וקובה - מבוא קדם 5, הוד השרוןעם טוויסט. מלבי של לולה וקובה (צילום: רותם מימון)

פינטו מלבי ומלבי אליהו - לפני שנתחיל, חידה: איפה מסתתרת בארץ חורשה בשם חורשת המלבי? ובכן ילדים, התשובה היא: בדרך לחוף פלמחים. ומדוע היא קרויה כך? בזכות פינטו ואליהו. יש שיאמרו שהאחד טוב מהשני וכי בין שני המתחרים שנמצאים במרחק כמה עשרות מטרים זה מזה קיימת מלחמה. אנחנו אומרים למה להילחם אם אפשר גם וגם? אצל אליהו תמצאו שישה סוגים של מלבי, בהם מלבי שרי (שוקו וניל - שהזכיר לנו יותר מכל מעדן דני) ואילו אצל פינטו תמצאו שניים - חלבי ופרווה. בין אם תבחרו בפינטו או שתעדיפו לעצור אצל אליהו, אין ספק שזו העצירה הכי טובה בקיץ בדרך חזרה מהים.

*#