אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: הדים סאם הטובים בתל אביב

באו בקר בנווה שאנן, מיקס בדים סאם שטיישן, עם טוויסט מרכז אסייתי במועדון הקצינים, עם סקלופס ושרימפס בשיין אנד שארפ, ובתיבול מיוחד בבויה. הדים סאם הטובים בתל אביב, ומחוצה לה

תגובות

הדים סאם נולד כתשובה הקנטונזית לעוגיות התה הבריטיות או לטאפאס הספרדי, שהסינים הגישו בבתי התה לחקלאים בסוף יום העבודה. אחרי שגילו כי השילוב בין תה לדים סאם מקל גם על העיכול, היו הסינים אוכלים אותו מיד לאחר התעמלות הבוקר ותרמו לא מעט להפצת האספקט הבריאותי שלו. לעומתם, העוברים והשבים בבתי התה על דרך המשי, שאלו לא פעם את הדים סאם אל מטבחם המקומי וכך נולדו במטבחים רחוקים גרסאות שונות של כיסונים - שרידים שלהם, אגב, אנחנו אוכלים עד היום. למערב הגיע הדים סאם בצורתו הנוכחית רק במאה ה-19 יחד עם הגירת סינים קנטונזים לארצות הברית. גל הבריאות ששטף את העולם, כמו גם אורח החיים הטבעוני תרמו לא מעט לתחייתו המחודשת והפכו אותו לזמין גם מחוץ למסעדות האסייתיות.» הפרנץ' טוסטים הטובים בתל אביב» מנות העוף הטובות בתל אביב» ברי היין הטובים בתל אביב

על אף שדים סאם הסתובב פה הרבה זמן, נדמה שרק בשנה האחרונה, עם החזרה לתפריט בריאותי יותר ומושחת פחות, שמנו אליו לב. ברגע שזה קרה למדנו לדקלם גם מילים כמו באו, הר גאו, צ'ה סיו, גיוזה, שאומאי (שומאי) ומנטו וכדי לא להסתבך במי הוא מה קראנו לו בקיצור בשם הגנרי - דים סאם. אז מה יש בו שגורם לנו לאהוב אותו כל כך? יכול להיות שזה מתחיל כבר ממקור השם - "נגיעות קטנות בלב" או יש שיאמרו "לגעת בלב שלך", ואולי זה בגלל סיבות פרקטיות יותר שכן הוא נחשב לקליל, משביע ובעיקר - לא משמין. סביר להניח שגם הגיוון במנות הדים סאם תרם לעניין, שכן יש אין-ספור מילויים בבצק חיטה או בבצק אורז דקיק, ושיטות בישול שונות - מאודה, מבושל או מטוגן ואפילו אפוי. הישראלי המצוי חובב הטיגון, דווקא מעדיף את הדים סאם שלו מאודה. אז איפה הדים סאם הכי טוב? קבלו את המדריך השלם לדים סאם הטוב בסביבה.

» איפה אתם אוהבים לאכול דים סאם? ספרו לנו בתגובות

הארדקור: באו בקר בנווה שאנן 26

הרבה לפני שהדים סאם הפך ללהיט, פעל במרכז המדרחוב המושמץ ביותר בארץ שילוב בין דוכן למסעדה סינית קטנה ואנונימית (מכל הסיבות המובנות). אם תצליחו לצלוח את התפריט הסיני שעל הקיר, תגלו במקום נודלס, כמה מרקים, גיוזה נפלאה ובאו במחירי רצפה. רק תבואו בלי דעות קדומות.

המנה: באו בקר. כמעט בכל מקום תוכלו למצוא גרסה מוקטנת של באו שמתאפיינת בבצק עבה יחסית ומעט דביק. אז תשכחו מזה. הבאו של נווה שאנן הוא מסעיר, גדול ממדים, נדיב, ושניים כאלה  ישביעו אתכם בקלות. אם באים לכאן ביום טוב אפשר לבחור בין באו בקר (עדיף) לבין באו חזיר (יותר נפוץ), כשבשניהם הבשר הקצוץ שוחה ברוטב שעוד לא מצאנו דומה לו בעיר. יכול להיות שזה בגלל השילוב בין הפייב ספייסס להקפצה של הבשר עם הרבה בצל מטוגן, ואולי זה בגלל שהסינים יודעים את העבודה ולא מתעסקים בלהתמסחר.

המחיר: 7 שקלים

אם אתם כבר כאן: אולי כדאי שתטעמו מהגיוזה עוף וג'ינג'ר, כשבפחות מ-40 שקלים ממלאים לכם קערה בהמון כיסונים. תבלו.» נווה שאנן 26 - נווה שאנן 26, תל אביב

בואו בלי דעות קדומות. באו בקר בנווה שאנן 26 (צילום: רותם מימון)הכי קרוב למקור: מיקס בדים סאם סטיישן

דילמה היא פיליפינית מקסימה שגדלה בשוק של מנילה. עד היום היא מחזיקה שם מסעדה, אבל לפני כשנתיים פתחה את דים סאם סטיישן יחד עם שלום מידן, מתנדב בקהילת הפיליפינים, שטעם כמה מהמנות שלה והתאהב. דילמה השאירה את המנות הפיליפיניות מאחור ופנתה דווקא אל הדים סאם ההונג קונגי, שמותאם יותר לחך הישראלי. אליו היא הוסיפה גם כמה מנות עם אטריות ומרקים, אבל אין ספק שזו ה-תחנה לדים סאם.

המנה: מיקס. מי שעוקב בקביעות אחר המדור יודע שיש לנו קושי בבחירה כשמדובר בהרבה אופציות, ולכן הלכנו על מיקס. זו הדרך לצאת מכאן כשאתם בטוחים שטעמתם כמעט מהכל, והכל נאמן מאוד למקור. בכל רגע נתון אפשר לבחור 10-15 אופציות שונות, בצורות שונות ובמילויים שונים שמוכנים במקום (יותר נכון בעליית הגג), ככה שאפשר להבין למה התקשינו לבחור. אין ספק שאלה הבולטים הם במילוי אווז, עוף עם קשיו, בקר עם סלרי, אבל הטובים מכולם הם דווקא הצמחונים: אספרגוס ברוקולי וכרישה, או תרד עם בוטנים ובטטה ערמונים. תענוג.

המחיר: 5 שקלים ליחידה.

אם אתם כבר כאן: ולא שבעתם מהדים סאם? נסו את הפאד תאי. לא מתחכם, פשוט וטעים.

» דים סאם סטיישן - יהודה הלוי 44, תל אביב

מועדון הקצינים הוקם לפני כמעט שש שנים כיהלום בכתר של המסעדן הוותיק רימון בן יקיר, האיש שהקים את רשת ג'ירף. במועדון הקצינים יצר בן יקיר גרסה מדויקת ומשודרגת של ג'ירף, ויחד עם זאת כל אחד יכול להרגיש פה בנוח, בלי קשר לעברו הצבאי. התפריט של המועדון שואל את מיטב הלהיטים של הרשת ומוסיף כמה מנות ייחודיות למקום. הדים סאם הוא דוגמה כזו.

המנה: דרך המשי. במועדון הקצינים הצהירו בעבר שהם לא עושים אוכל אסייתי טהור אלא מעניקים לו פרשנות ישראלית. זה מסביר את מציאתה של מנה נפלאה כזאת בתפריט (ואיתה עוד חמש אופציות), שהיא כל כולה מחווה לדים סאם ולדרך המשי. מדובר בכיסוני גיוזה בגרסה מעט שונה מהמקובל: הם ממולאים בשר בקר שקיבל חיזוק של שומן כבש ריחני (צעד אחד ממזרח אסיה למרכזה), וממעל רוטב יוגורט חם ותורמוס מקרב את המנה לאזור עיראק. התוצאה הסופית: אם סבתא עיראקית היתה מכינה דים סאם, ככה זה היה נראה. אל תחמיצו.

המחיר: 47 שקלים.

אם אתם כבר כאן: ואתם רוצים דים סאם לא פחות נפלא, נסו את ההר גאו כמהין. שלושה כיסונים מאודים במילוי פטריות קצוצות וכרישה עם רוטב נהדר המבוסס על כמהין ריחני.

» מועדון הקצינים - הארבעה 21, תל אביבדים סאם בדעלק? דרך המשי (צילום: רותם מימון)הפתעות בכופתאות: סקלופס עם שרימפס בשיין אנד שארפ

יענקל'ה שיין היה הראשון ללמד אותנו איך לאכול אנטרקוט במידת עשייה מדיום-רייר עוד בשנות ה-90. מאז הוא הספיק לפתוח בחו"ל כמה סטייק האוסים ולפני כשנה פתח את שיין אנד שארפ כמסעדת הבשרים המובילה שלו. בדרך הוא הספיק להתאהב בדים סאם ולהפוך אותו לסיבה מצוינת, לא פחות מהבשר, להגיע לכאן.

המנה: דים סאם סקלופס עם שרימפס. לא היה קל לבחור במנה אחת. תצוגת התכלית הפתיעה מאוד לא רק בגלל שמדובר במסעדת בשרים שמכינה במקום את הדים סאם מההתחלה ועד הסוף, אלא כי מדובר בפירות הים המצטיינים ביותר שטעמנו. בדומה למקור, לצורך השימוש בפירות ים בדים סאם, הוכן בצק קריסטלי דקיק עד שקוף עם דביקות קלה שבו נעטפו שרימפס קצוצים עם סקלופס, מעט גזר וסלרי. הטוויסט מגיע מטיפת כורכום בבצק שצבעה הכל בצבע כתמתם יפהפה ובטעם עדין מאוד. בשורה התחתונה: באנו בשביל הבשר, התאהבנו בדים סאם.

המחיר: 54 שקלים.

אם אתם כבר כאן: אל תפספסו את מנת הכנפיים ללא עצמות. פוטנציאל גבוה להתמכרות.

» שיין אנד שארפ - יגאל אלון 65, תל אביב

שיהיה לכם יום כתום. דים סאם סקלופס ושרימפס (צילום: רותם מימון)חד שבועי: דים סאם ירקות בבויה

לפני שהשתלטו רשתות חסרות נשמה על נמל תל אביב, היתה זו בויה שפתחה את הדלת לארוחות בוקר מול הים כבר לפני 11 שנה. "ים" היא מילת מפתח במסעדה - אי אפשר להתעלם ממנו ולא משנה באיזו שעה נכנסתם. לא תוכלו להתעלם גם ממנות שמהלכות על הקו של ביסטרו ים תיכוני במלוא מובן המילה. אז מה עושה כאן דים סאם? בדיוק לפני שנה הביא השף עופר אבגיל את הונג, אשתו הסינית, אל מטבח בערבי חמישי. מי שטעם יודע למה לאיוונט הזה כבר יש קומץ מעריצים קבועים.

המנה: דים סאם ירקות. אחד הדברים הכי בולטים בדים סאם של הונג הוא דקיקות הבצק, שמתאפשרת משימוש בקמח מיוחד. היא מכינה בעצמה את הבצק, מרדדת אותו עד דק ומכינה את המילויים כפי שהם נעשים אצל הוריה בסין. הרעיון הוא ליצור בצק דק ועדין שלא יאפיל על התוכן ומצד שני יצליח להחזיק את המילוי ולא ייסדק אחרי שמונה דקות של אידוי. את דים סאם הבקר אהבנו ומדים סאם הלוקוס עם ירקות שורש התרשמנו, אבל מה שהפיל אותנו היה דווקא הדים סאם הצמחוני: שילוב של פטריות שיטאקה, כרישה, כרוב ומעט ביצה בתיבול בולט של כוכב אניס, פלפל סצ'ואן ומעט סויה. התוצאה הסופית היא הדים סאם הכי מעודן ומדויק שטעמנו. אין ספק - אוכל קטן שנוגע בלב.

המחיר: 45 שקלים.

אם אתם כבר כאן: תשאירו מקום למנה עיקרית - שייטל עם תפוחי אדמה ואספרגוס.

» בויה - התערוכה 3, נמל תל אביב

הסוד הוא בתיבול. דים סאם צמחוני (צילום: רותם מימון)דים סאם נוספים שאסור לכם לפספס

שגב אקספרס - שגב אקספרס היא גרסת הלייט, הידידותית והזולה יותר של מסעדת השף שגב, מבית היוצר של שגב משה. בתפריט גדול שמזגזג בין מנות מהטאבון, תבשילים, פיצות ופסטות הופתענו למצוא גם מנות דים סאם, שמבוססות על בצק אורז במילוי שרימפס קצוץ, ואינטרפרטציה שלא ראינו באף מקום אחר - דים סאם אספרגוס (74 שקלים). שגב יצר טייק אוף יצירתי על מנת הרחוב המפורסמת ולקח אותה רחוק: במנה העיקרית מוגשות שבע יחידות דים סאם שרימפס עם גזר וצנון טרי וחרפרף על קרם תפוח אדמה (כלומר פירה נימוח ועשיר), וממעל מוזלף רוטב סויה חם וסמיך, עם סומסום, אספרגוס, קרעי שעועית ירוקה ונבטים. בשורה התחתונה: זה עמוס, זה יפהפה אבל לא מיועד לכולם.» שגב אקספרס - הברזל 38, רמת החי"ל, תל אביבעם פירה? דים סאם אספרגוס (צילום: רותם מימון)

דים סאם 33 - רבות דובר על המסעדה החדשה של רפי פרסקי עד שכמעט שכחנו שמדובר קודם כל בדים סאם. את המוזיקה האלטרנטיבית החליף פרסקי בלוקיישן אלטרנטיבי בדרום תל אביב שבו הוא יוצר במו ידיו כמה סוגי דים סאם. הבולט בהם הוא באו עוף עם ירקות - שמנמן וגדול יחסית לממוצע בעיר (12 שקלים ליחידה). פרסקי יצר בצק עבה במידה הנכונה, מילא אותו בכמות לא מבוטלת של עוף, כשתיבול הג'ינג'ר נותן טוויסט ומבדיל את הבאו הזה מאחרים. מיליון דולר? קצת פחות. בשורה התחתונה: זה מפתיע, מרענן ומשביע מאוד.» דים סאם 33 - וולפסון 5, תל אביבפרסקי, תעשה לי דים סאם! באו עוף עם ירקות (צילום: רותם מימון)

טי פארטי - בתחילת אוקטובר פתחו אנשי הסילון את טי פארטי, בר המשלב בין קוקטיילים לדים סאם במיקום חבוי ברחוב שאול המלך. את הדים סאם שלהם הם מקבלים מחברת מינגלינג ומציגים מבחר של למעלה מ-15 סוגים לארוחת הצהריים בלבד, ולכן יש פה דילים שווים (שש יחידות ב-35 שקלים, כולל תוספות ותה). התפריט מתחלק לגיוזה, דים סאם בצק אורז, הר גאו ובאו. באופן כללי הדים סאם מאופיין בבצק עבה יחסית, וזה שבלט בעינינו היה הר גאו בטטה דלעת, שעם נגיעת ג'ינג'ר קיבל שפיץ חרפרף לצד מתיקות נעימה. בשורה התחתונה: אם היינו עובדים באזור אין ספק שזה היה הופך לבית השני שלנו.» טי פארטי - שדרות שאול המלך 35, תל אביבהכי משתלם באזור. טי פארטי (צילום: רותם מימון)

דים סאם שופ - עוד סנונית שהגיחה בסוף הקיץ האחרון במטרה להתפשט ברחבי הארץ, ובינתיים זה מסתכם בסניפים בתל אביב ובאילת. בכל מקרה, גם דים סאם שופ מתמחה בכמות בלתי נדלית של כופתאות שונות (גיוזות, שומאי, באו וקויו במילויים שונים בשריים וצמחונים) שמקורם במפעל בקיבוץ להבות חביבה שמייצר דים סאם שמתאים לכל טעם כמעט, תחת תנאי כשרות. מבין כל מה שטעמנו בלטו לטובה גיוזה פטריות שיטאקה שהיה כמעט אצילי בטעמו וקויו עוף וקשיו נהדר. הדיל: 8 יחידות ב-45 שקלים. בשורה התחתונה: דים סאם להמונים.» דים סאם שופ - אבן גבירול 61, תל אביבזריז ולעניין.  דים סאם שופ (צילום: רותם מימון)

סושה - המצטרפת האחרונה לגל הדים סאם היא גם תושבת חדשה בעיר שהגיעה מראשון לציון. סושה, שמתכתבת עם קומיקס יפני וסושי, מביאה שלוש קומבינציות נאות של דים סאם צמחוני, בשרי ובמילוי פירות ים. אגב, הן גם בין האופציות הבודדות לדים סאם באמצע הלילה. מבין הקומבינציות שטעמנו (וטעמנו את כולן) אהבנו ביותר את הקומבינציה הצמחונית (25 שקלים לארבע יחידות) שכללה ירקות ירוקים מוקפצים, תרד עם בוטנים וג'ינג'ר, בטטה ופטריות. בכל מקרה אל תפספסו את רוטב השף שהופך את הסויה לסיפור המעניין בקומבינציה. בשורה התחתונה: כשאתם מחפשים דים סאם בסוף הלילה.» סושה – הרצל 12, תל אביב

צמחוני זה הכי. סושה (צילום: רותם מימון)הדים סאם הטובים מחוץ לתל אביב

גאיה - מסעדתו של השף גיא בן אשר הפכה לאט לאט למוסד קולינרי מוכר באזור בנימינה. בתפריט המגוון אפשר למצוא קשת רחבה של מנות מהים התיכון ועד למרכז ודרום אמריקה, עם גיחה קלה למזרח הרחוק. בתפריט הדים סאם מציעים כאן שישה כיסונים מאודים עם מילוי שרימפס וירקות שורש ברוטב פונדו-הדרים. הדים סאם ניחן בבצק דק מקמח אורז ויחד עם המילוי האוורירי יחסית הופך למנה ראשונה קלילה ונעימה. רוטב ההדרים והסויה מוסיפים עוד נגיעה מתוקה-חמצמצה ליופי של מנה. הדיל: 42 שקלים. » גאיה - האמן, פינת הטחנה, אזור תעשייה, בנימינהדים וסאם - דים וסאם זו האופציה הטובה ביותר לתושבי גוש דן שאין להם כוח לגרור עצמם למסעדה בשביל דים סאם ומתאים להם יותר להתפנק עליו בבית. כמו שהבנתם, דים וסאם היא מסעדת משלוחים בעלת שני סניפים (לכל טווח הקשת שבין רמת גן וקיבוץ עינת) על טהרת הדים סאם. בקונספט הפכו את המנה הזו ממנה ראשונה לעיקרית, והאמת? מדובר ביופי של דים סאם. נהנינו מאוד ממנת הגיוזה צרובה בטריאקי שפתחה את הארוחה והיתה מתוקה ולוהטת בכל מובן, אבל ההפתעה האמיתית היתה גיוזה של עוף חמוץ מתוק, עם משחק הטעמים שממש מצא חן בעיננו. הדיל: 8 יחידות ב-45 שקלים.» הזמנות דרך האתר: www.dimandsum.co.il

עד הבית. דים אנד סאם (צילום: רותם מימון)ריו - לא רק את תל אביב שטף גל אסייתי, אלא גם את ירושלים ובמסגרתו נפתחו בעיר מסעדות אסייתיות (כשרות) כמו ריו, עם תפריט שלוקח מנות מהמזרח ונותן להן מגע עדכני. בתפריט של ריו תמצאו חמש מנות דים סאם מושקעות, עם טעמים יוצאי דופן: דג עם תרד ועירית או בקר ושזיפים שמתגמדים מול דים סאם כבש מתובל שדווקא הרטבים לצידו (צ'יפוטלה וצ'ילי מועשן) לוקחים אותו הרחק מאסיה (42 שקלים). » ריו - עמק רפאים 25, ירושליםזוזוברה - זוזוברה אולי מקושרת אוטומטית למנות נודלס ענקיות, רעש ומטבח צבעוני אבל צריך לזכור שהיא בין המקומות הראשונים שסייעו להפוך את הגיוזה לנציגת הדים סאם הבולטת בארץ. ככה זה כשהשף שמוביל את המקום הוא אבי קונפורטי. מנת הגיוזה (27 שקלים) מוגשת כשלושה כיסונים מבצק שמוכן במקום, ובהם שילוב של עוף, עגל וג'ינג'ר. אם במקומות אחרים עובי הבצק הפריע ליהנות מהטעם, פה הוא סייע לשמור בפנים את הנוזלים שמתפרצים החוצה עם הנגיסה. מדובר באושר צרוף.» זוזוברה - אריה שנקן 7, הרצליהותודה לקונפורטי. דים סאם זוזוברה (צילום: רותם מימון)

מינה טומיי - עדיין אפשר למצוא כמה תל אביבים שממלמלים את השם הזה כשהם מדברים על מסעדה אסייתית משובחת. אחרי שנסגרה לפני כמה שנים, אפשר היום ליהנות ממינה טומיי רק בגרסה החיפאית שלה, ששמרה על כמה שרידים מהתפריט המיתולוגי ההוא. כמסעדה המשלבת מנות מחמישה מטבחים שונים, אפשר למצוא כאן דים סאם, כנציג של יפן ווייטנאם. אם מאסתם בגיוזה, עדיף ללכת על הבאן באן דמפלינג - שלושה כיסונים מבצק אורז מאודה דק ושקוף במילוי עוף קצוץ, פטריות, צ‘ילי ובצל ירוק על אורז בטמפורה. כזה עוד לא טעמנו. המחיר: 29 שקלים.» מינה טומיי - פלימן 8, מרכז קסטרא, חיפה

*#