טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: הלזניות הטובות בתל אביב

וואצ'ינרה בסולה, בתנור אבן בקפה 48, ביאנקה באואזיס, עם ערמונים ופטריות באוליברי ועם גבינה ותרד בפיצה פצה. חמש הלזניות הטובות בתל אביב ומחוצה לה

תגובות

צריך להודות באמת: שנות ה-80 עשו עוול נוראי ללזניה והוציאו לה שם רע. סביר להניח שהאשמים המרכזיים בכך הם רוטב הבשמל והגבינה מוקרמת, שהופיעו בכל מנה באותן השנים ועם הזמן הפכו לסמל של מטבח שנתקע בעבר. אבל אם מניחים את הסטיגמות בצד ומביטים לכיוון איטליה, אפשר לראות ששם עושים ללזניה כבוד מיוחד כי מדובר באחת המנות המפוארות של המטבח הזה. » קינוחי השוקולד הטובים בתל אביב» הצ'יפס הטוב בתל באביב» המסעדות הכשרות הטובות בתל אביבבאופן מפתיע, המילה לזניה נולדה דווקא ביוון העתיקה ומשמעותה המקורית היתה כלי אפיה או קערה ביוונית. הרומאים שאלו מהיוונים את צורת הבישול ותחת חסותם הפכה הלזניה לכינוי של מנת שכבות פסטה עם מילוי בין שכבה לשכבה. על אף שהיא נראית קלה להכנה, סוד הקסם של לזניה טובה טמון בכמה פרמטרים: שימוש במידה הנכונה של רוטב אחרת העסק הופך לעיסה אחת גדולה, מידת עשייה מדויקת של דפי הלזניה, סמיכותו וטעמו של רוטב הבשמל ולבסוף השכבה הקריספית מעל. כשכל הנ"ל משיקים - מדובר בחגיגה.

התפשטות האימפריה הרומית הפיצה את הלזניה ברחבי העולם. בכל מקום היא קיבלה אינטרפרטציה מעט שונה, בעיקר במילויים. הגרסה הקלאסית נעשית עם בשר טחון, גבינה ורוטב עגבניות בין שכבות הפסטה, ומוצרלה דביקה ממעל. בפועל, אין גבול כמעט למה שאפשר לשים בלזניה והרשימה הבאה תוכיח לכם זאת בקלות רבה.

» איפה אתם אוהבים לאכול את הלזניה שלכם? ספרו לנו בתגובותהאיטלקיה הסודית: לזניה וואצ'ינרה בסולה החל מהמיקום הכמעט חבוי בקצה שוק הפשפשים שמסתיר חלל גדול של קשתות אבן, דרך התאורה עמומה ועד התפריט של צפון איטליה - סולה היא אחת ההפתעות השקטות והנעימות לגלות בעיר שאין בה כמעט סודות. מיכל ברמן, הבעלים, חיפשה במשך זמן לא מבוטל אחר מקום לפתוח בו טרטוריה. היא מצאה מפעל שומם ומוזנח למתכות והפכה אותו לסולה: בר אוכל עם יין, עם אינטרפרטציה למנות צפון איטלקיות קלאסיות, ששווה להכניס לרשימת המועדפים.  המנה: לזניה וואצ'ינרה. הלזניה של סולה נולדה מהאהבה של ברמן לבישול איטי. הלזניה הזו היא למעשה התשובה של סולה לכל מנות הטורטליני זנב שור שמציפות את העיר. ניכר שזנב השור הוכן בבישול ארוך עם ירקות שורש ועוד כמה סודות שהיה קשה לגלות. משם הוא הופשט מהעצם ונח בכמויות לא מבוטלות בין שכבות עלי הפסטה (הטריה כמובן) יחד עם פרמזן ובשמל שקיבלו השחמה יפה. איכשהו, הכל היה מדויק במנה הזאת: מידת העשיה של הדפים הטריים, כמות הבשר והתיבול הנהדר והעשיר שלו. התוצאה הסופית: אפשר להגיד כי הלזניה הזאת טוענת לכתר הלזניה הטובה בתל אביב וזו לא תהיה הגזמה.המחיר: 68 שקליםמשהו טוב לפני: פולנטה פונגי מטוגנת עם פטריות מלך היער ושיטאקה מוקפצות בשום ולימון. כזאת עוד לא ראינו.» סולה - בית האשל 3, יפוהו סולה מיו. לזניה וואצ'ינרה (צילום: רותם מימון)

זהב לבן: לזניה ביאנקה באואזיס אחת המסעדות המדוברות שנפתחו בעיר בשנה האחרונה היא הבייבי של השפית הבינלאומית רימה אולברה. יש שיגידו שמדובר בקונספט שאפתני ויומרני שבא ליצור תפריט עונתי שמתחלף כל מספר שבועות בהתאם להיצע העונה, אבל אין ספק שהחזון של אולברה להיות נווה מדבר קולינרי קטן, מרענן ומחדש, הולך בכיוון הנכון.

המנה: לזניה ביאנקה. כיאה לכל מנה שעוברת תחת הידיים של אולברה, מדובר באחת הלזניות המושקעות ביותר שפגשנו עם חומרי הגלם שקשה למצוא בכל מקום, על אחת כמה וכמה בלזניה. כבר מהשם ניתן להבין כי רוטב העגבניות נעדר מהלזניה וזו כבר התחלה טובה. אל תוך תבנית האבן פורסת אולברה שכבות של דפי פסטה טריה מבצק שבו יש נוכחות נאה של אבקת פורצ'יני, מה שמעניק לו טעם וצבע יוצאי דופן. בין השכבות מניחה אולברה פטריות יער צלויות ודוקסל (מעין תרכיז) של ארבעה סוגי פטריות, בהן שיטאקה, שמפניון, פורצ'יני קלאסי ויבש. מעל כל שכבה כזאת מונחות גבינות ריקוטה, מוצרלה ובשמל. מעל הכל מפוזרת גבינת פרמזן וכל העסק הזה הופך לחתיכת לזניה כבדה מאוד, אפופת ארומה של פטריות. על מנת לאזן את כל הכבדות המענגת הזו, הלזניה מוגשת לצד סלט חסה עם הרבה לימון ושמן זית. טיפ קטן: את המנה הזאת כדאי מאוד לחלוק. בשורה התחתונה: מתי השקיעו בכם ככה בפעם האחרונה?

המחיר: 89 שקלים ששווים כל שקל ושקל.

משהו טוב לפני: סלט הזוקיני המפורסם של רימה אולברה לא יותיר אתכם אדישים, ירענן לכם את החך ויפתח לכם את הארוחה. נווה מדבר כבר אמרנו?» אואזיס - טשרניחובסקי 1, תל אביבלפעמים עגבניות זה דבר מיותר. לזניה ביאנקה של אואזיס (צילום: רותם מימון)

הפרשנות הכי יפה: לזניה ערמונים ופטריות באוליברי

אוליברי הוא החבר הסיציליאני של נועם פלס ורועי קריסטל ששכנע אותם במשך שנים לבוא לאי האיטלקי רק בשביל לאכול פיצה, הנחשבת מהטובות בעולם. השניים הגיעו, התאהבו באי ובמתכונים שלו והקדישו לחברם את המסעדה האיטלקית שחרגה מגבולות המטבח הסיציליאני אל מחוזות יצירתיים נוספים. אחד הדברים הבולטים באוליברי הוא הטאבון, שעושים בו שימוש לא רק בשביל הפיצות כי אם כאן בעבור הקינוחים והלזניות.

המנה: לזניה ערמונים ופטריות. אנחנו לא ממש יודעים מה אתם מתכננים לעצמכם לחורף הקרוב, אבל אסור לכם להעביר אותו בלי לטעום ללזניה הזאת, לפחות פעם אחת. מדובר בפרשנות החורפית הטעימה והמיוחדת ביותר שראינו, שמתחה את הלזניה לכיוון אחר מהצפוי. הלזניה מורכבת מפסטת חלמונים טרייה בארבע שכבות, כשבין כל שכבה ושכבה מונח שילוב יפה של ערמונים, פטריות פורטבלו ושמפיניון. את הבשמל והמוצרלה שתמצאו בכל מקום הורידו מהלזניה לטובת רוטב שמנת פורצ'יני, אוורירי יותר ואז, כאמור, היא נאפית בטאבון. בשורה התחתונה: אין ספק שהפטריות והערמונים עושים את הלזניה. משהו בריח הופך את הלזניה לביתי ומחמם, קליל מהצפוי ויחד עם זאת נוטה חזק לכיוון מנת פסטה עשירה וחורפית. בעולם מושלם היינו מתחממים עם זה יום יום.

המחיר: 69 שקלים.

משהו טוב לפני: ניוקי ארטישוק ירושלמי וכמהין. אם כבר חורף, אז עד הסוף.» אוליברי - אבן גבירול 137, תל אביבשיהיה חורף כל השנה. לזניה ערמונים ופטריות (צילום: רותם מימון)

דיל משתלם: לזניה גבינה ותרד בפיצה פצה שלומי סלמון נסע אחרי הצבא לאיטליה ללמוד בישול בעקבות אשתו, שהיא ילידת רומא. כשחזרו השניים, לפני 23 שנה, הקים סלמון את פיצה פצה ומאז הפך למוסד נכבד באבן גבירול שמפורסם לא רק בגלל הפיצות והפסטות שלו, אלא גם בזכות העסקת אנשים בעלי צרכים מיוחדים. המוטו היה ונשאר אוכל איטלקי טוב ואיכותי, זול ומהיר יחסית במובן הכי חיובי של המילה. כעבור שנים, הקים סלמון את אמורה מיו בסמוך לפיצה פצה, בשביל כל אלה שרצו את המנות המיוחדות שלו באווירה מעט שונה.המנה: לזניה גבינה ותרד. הלזניה של פיצה פצה תפסה אותנו לא מוכנים. ציפינו לקבל מנה קטנה ודלה, אבל הופתענו בכל פרמטר אפשרי. מדובר בלזניה לא קטנה בכלל (והזמנו את הגודל הקטן ביותר), נדיבה מאוד, ולא רק ביחס למחיר. מדובר בלזניה מרובת שכבות (ספרנו למעלה משמונה), כשבין כל שכבה יש כמות לא מבוטלת של תרד, גבינה מלוחה, מעט שמנת ומוצרלה (אגב, אם אינכם חובבי תרד יש גם קלאסית עם רוטב עגבניות ובשר). בקיצור, אם אתם אוהבים לזניה ואין לכם הרבה מאוד זמן ולא מתחשק לכם לקרוע את הכיס, הלזניה של פיצה פצה עשויה להיות ארוחת הערב הכי משתלמת שיש. אם צריך למצוא חיסרון בלזניה הזאת זה רק העניין שהיינו שמחים לקצת יותר קריספיות למעלה. בשורה התחתונה: העיר צריכה עוד כמה מקומות כאלה.המחיר: 29 שקלים.משהו טוב לפני: קלצונה בשר טחון ובצל מוקפץ. התפוצצות פחממתית ב-20 שקלים בלבד.» פיצה פצה - אבן גבירול 102, תל אביבהכי וואליו פור מאני. לזניה גבינה ותרד של פיצה פצה (צילום: רותם מימון)לזניות נוספות שאסור לפספס: איל פסטיו - עוד מוסד איטלקי ותיק שלא הולך בתלם ולכן לא ממש בולט בין כל המסעדות האיטלקיות וחבל כיוון שמדובר במסעדה איטלקית ליודעי דבר. במקום יש שתי לזניות - האחת קלאסית בנוסח בולוניה והשניה (והמועדפת עלינו) היא לזניה בנוסח ג'נובזי (69 שקלים). מדובר בלזניה מרובת שכבות (8-10 דפים) שאמנם נראית קטנה אבל מדגימה לגמרי את הרוח האיטלקית שטוענת כי גם בלזניה הפסטה חשובה מהמילוי. אם כבר מדברים על המילוי, אז הלזניה הג'נובזית היא עם רוטב פסטו ובשמל ומדובר באחת הלזניות היציבות והטעימות שראינו. שווה ביקור.» איל פסטיו - אבן גבירול 27, תל אביבאיזה מילוי! לזניה בנוסח ג'נובזי של איל פסטיו (צילום: רותם מימון)קפה מרקו - שנים עברנו על פני פינת הרחובות גורדון ודיזינגוף מבלי לדעת שבקפה מרקו מסתתרת אחת הלזניות הטובות בעיר. זה אולי לא מפתיע לנוכח העובדה כי בעל המקום, מרקו, הוא איטלקי מרומא שהקים מעל המסעדה בית מלון לפני שבע שנים. בתפריט יש כמה לזניות, אבל עדיף לעצור הכל ביום שבו יש בתפריט לזניה בשר, או בקיצור - בולונז (72 שקלים). למה? כי הבולונז עצמו הוא בעצם תבשיל עם לא מעט ירקות שורש, יין אדום ובשר כתף טחון. הטוויסט שמשדרג את התבשיל הוא הוספת כבד עוף קצוץ ואגוז מוסקט, מה שהופך את הכל ללזניה כפרית, עשירה ונועזת בטעמה. בשביל הרענון יגישו לכם בצד סלט חביב. » קפה מרקו -  גורדון 39, תל אביבאיפה אמא? לזניה בולונז של קפה מרקו (צילום: רותם מימון)קפה איטליה - המסעדה האיטלקית של האחים ירזין מציעה אף היא לזניה בולונז (64 שקלים), רק שכאן הביצוע הוא מעט שונה מהמוכר, משמע שמדובר בלזניה שנויה במחלוקת. זה מתחיל מהעובדה שדפי הפסטה ירוקים, הודות לתרד שמוכנס אל הבצק, ממשיך בכך שהעלים עצמם עבים מהרגיל ומסתיים בכך שהבשר בבולונז הוא צוואר בבישול ארוך. הבשר מונח יחד עם הבשמל שמעדן אותו מאוד, וכאן מתגלה נקודה למחלוקת - איך אתם אוהבים את הבולונז שלכם: דומיננטי או מעודן? לחובבי הבולונז המעודן זאת הלזניה הטובה בעיר. לזכותה ייאמר גם כי מדובר במנה גדולה ונדיבה, עשירה מאוד ברוטב עם קריספיות נהדרת בקצוות. בקיצור, מנה ששניים יכולים לחלוק בקלות.» קפה איטליה - קרמיניצקי 6,תל אביבלחובבי בולונז מעודן. לזניה בולונז של קפה איטליה (צילום: רותם מימון)לה לזניה - בתפריט של לה לזניה יש שמונה לזניות וזה בין המקומות היחידים שנותן מענה גם למי שרוצה לאכול מנות ללא גלוטן, כולל לזניה. הלזניה שהכי אהבנו מכל התפריט היתה לזניה פטריות (59 שקלים) שמגיעה בצלחת חרס אובלית ומוקפת בהרבה מאוד רוטב. בין ארבע השכבות (פסטה יבשה) מונחות פטריות טריות והרבה מאוד רוטב (אפילו יותר מדי) טעים, אך נטול שפיצים. זה לא אומר שלא סיימנו לאכול את הכל, הרבה בזכות הקריספיות והנימוחות.» לה לזניה - דיזנגוף 177, תל אביבלאמיצים. לזניית פטריות של קפה איטליה (צילום: רותם מימון)ארנסטו - האמת היא שלא פעם ארנסטו נראה לנו כמו מלכודת תיירים משנות ה-80, אבל המחירים הנוחים והמנות הגדושות שלו יצרו קומץ מעריצים שמוכן להישבע שזו המסעדה האיטלקית המועדפת עליו. האמת היא שמבחינת עסקיות צהריים מדובר בהחלט בדיל שווה (49 שקלים ללזניה כולל שתיה ומנה ראשונה). התפריט מציע שתי לזניות והטובה יותר היתה זו עם בשר בקר טחון דק דק. צריך להגיד זאת מיד: הלזניה של ארנסטו היא מאסיבית מאוד, בעיקר בגלל ההקרמה הרבה, כמות בשמל לא קטנה ממעל ודפי הפסטה העבים (שקצת סבלו מבישול יתר). טעים, אבל עד גבול מסוים.ארנסטו - בן יהודה 90, תל אביבתזמינו ביחד. לזניה של ארנסטו (צילום: רותם מימון)הלזניות הכי טובות מחוץ לתל אביב: פוקצ'ה בר - שהשם לא יבלבל אתכם. מדובר בהרבה יותר מאשר ממקום של פוקצ'ות (טובות וטעימות) בירושלים ולא, לא מדובר במסעדה הצפונית. בפוקצ'ה בר תוכלו למצוא גרסה מוצלחת מאוד של לזניה עם בטטה ופסטו (55 שקלים) עם סלט קטן בצד. אנחנו מודים, על הנייר השילוב בין בטטה לפסטו לא נראה לנו אמין כל כך, אך השניים הפתיעו במפגש קולע ומדויק, גם אם בכל זאת מעט כבד. » פוקצ'ה בר - רבי עקיבא 4, ירושליםפסטה פקטורי - אחד המקומות הכיפים של חיפה הוא מסעדה איטלקית חמודה שהשף שלה הגיע מנפולי ובנה בה תפריט של דרום איטליה. חוץ מלרצות לקחת הביתה את דפי הלזניה המצוינים שלהם, אפשר לשבת במקום ולאכול אחת משני סוגי לזניה: בשר, והמועדפת עלינו - לזניה גבינות (52 שקלים). בין שכבות עלי הלזניה הטריים תמצאו גבינה בולגרית, פרמזן, צפתית ופטריות טריות ברוטב שמנת. אח, מכאן לרוץ ישר לקרדיולוג.» פסטה פקטורי - קדושי יאסי 1,חיפהקפה רינגלבלום - אחד הפרויקטים המרגשים בבאר שבע הוא קפה רינגלבלום, שהוקם בשנת 2009 בשכונה ד' בעיר ומספק מענה לבני נוער בסיכון, שרוכשים שם השכלה מקצועית במטבח. בתפריט המסעדה הרגיל לא תמצאו לזניה, אבל בתפריט הספיישלים מופיעה כאן לזניה באופן די קבוע, ומדובר בדיל שווה שכולל גם כוס יין ב-52 שקלים. הערך המוסף של הלזניה של רינגלבלום טמון בחצילים ופלפלים קלויים שמוסיפים אל הלזניה. התוצאה: לזניה כיפית, משביעה מאוד שקשה להפסיק לנשנש באמצע.» קפה רינגלבלום - רינגלבלום 6, שכונה ד',באר שבעטעים וחברתי. קפה רינגלבלום (צילום: יח"צ)ללה קפה - הנה עוד הוכחה לכך שמסעדות התחנות דלק עשויות להיות הפתעה נעימה. תושבי העמק כבר יודעים שאחת האופציות החביבות ביותר באזור היא ללה קפה. ללה ידועה בין היתר בזכות האווירה המשפחתית ותפריט איטלקי קליל שכל אחד יכול למצוא בו משהו טוב לאכול, כך שגם הלזניה היא טעם של בית. הלזניה (63 שקלים) מורכבת משכבות פסטה טריה ומבשר בקר טחון המבושל ברוטב עגבניות ובשמל ומדובר בכמות רצחנית כמעט, אז תבואו רעבים. המנה אולי לא מחדשת שום דבר, אבל היא עשויה כל כך טוב שזה נהדר.  » ללה קפה - צומת כפר ברוך, שרידטירמיסו - בימים אלה של אחרי מבצע עמוד ענן שווה להגיע לאשדוד ולתמוך בעיר, בין היתר בזכות מקומות חמודים כמו טירמיסו. אולי אין פה בשורה קולינרית חדשה אבל מסעדת הדגים החלבית נותנת מענה משביע וטוב, בתמחור הוגן מאוד (שלא לומר זול), שמאפשר לסגור ארוחה מבלי משכנתא. את לזניית הבית (47 שקלים) כאן תוכלו לבחור באחד משלושה רטבים, אבל המילוי הוא קבוע: פטריות וגבינות. שווה מאוד.» טירמיסו - הבנאים 2,  אשדוד

*#