החמישיה הפותחת: מרקי העוף הטובים בתל אביב

עם דים סאם בשיין אנד שארפ, קונסומה בהוטל מונטיפיורי, מסורתי אצל אווה, אסייתי בבית תאילנדי ומפתיע בסטפן בראון. תפרדו לשלום מהטישו והאנטיביוטיקה, הנה באים מרקי העוף הטובים בתל אביב

רותם מימון, עכבר העיר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
רותם מימון, עכבר העיר

שפעת סתווית שנחתה במערכת עכבר העיר ערב אחד שלחה את כולנו, איש איש לביתו, להתכרבל מתחת לפוך (על אף שבחוץ היו 29 מעלות) ולרחם על עצמו. כך יצא שנזכרנו באותה תרופת סבתא, שיש המכנים אותה הפניצילין היהודי - מרק עוף.  אך צריך להודות למרות תביעת הבעלות היהודית, לא רק אצלנו היא משמשת כפתרון לצינון ולחיזוק הנפש. » הקונדיטוריות הכי טובות בארץ» המעורב הירושלמי הטוב בתל אביב» הכיסונים הטובים בתל אביבבמטבח היהודי (ולא חשוב מאיזו עדה) נחשב המרק עוף כמאכל בסיסי עני שהיו מכינים בדרך כלל, כמה לא פוליטיקלי קורקט, מתרנגולות זקנות שאין כבר מה לעשות איתן. אולם במקרה הנפוץ והמקובל יותר, היו משתמשים בכל שאריות העוף כבסיס לציר ומגישים אותו זך עם קצת אטריות ליד. בסופו של דבר, לכל עדה יש את האינטרפרטציה שלה, אך הבסיס נותר כשהיה - אוכל לנשמה. מזרח ומערב: מרק עוף עם דים סאם בשיין אנד שארפ יענקל'ה שיין היה הראשון ללמד אותנו איך לאכול אנטרקוט במידת עשייה מדיום-רייר עוד בשנות ה-90. מאז הוא הספיק לפתוח בחו"ל כמה סטייק האוסים ולחזור לזירה המרכזית עם שיין אנד שארפ מסעדת הבשרים שפתח יחד עם דרק שארפ. בדרך הספיק שיין להתאהב גם קצת בכיסוני המזרח ומצא דרכים יצירתיות מאוד להכניס אותם לתפריט. וכן, אנחנו מדברים על מרק העוף.המרק: מרק עוף עם דים סאם עוף. המרק הזה דורש 10 דקות המתנה. לאחריהן, ניגש מלצר אל השולחן, בידו האחת צלחת ענקית ובמרכזה דים סאם ובידו השנייה המרק ואז משלב בין השניים. בניגוד לכל המרקים הצלולים והעדינים שתמצאו ברשימה הזו, המרק של שיין אנד שארפ חצוף ומתנפל על החך לא רק בגלל טעמי עוף שמגיעים משני כיוונים, אלא בזכות אטריות פטרוזיליה ירקרקות שהעניקו טעם מובחן למרק, ובזכות הדים סאם עוף שהיה אף הוא מתובל בנדיבות. התוצאה: מרק עוף ששווה לחכות לו גם שעה.המחיר: 39 שקלים.אם אתם כבר כאן: אל תפספסו את מנת הכנפיים ללא עצמות. פוטנציאל גבוה להתמכרות.שיין אנד שארפ - יגאל אלון 65, תל אביב חצוף ומתנפל על החך. מרק עם דים סאם עוף בשיין אנד שארפ (צילום: רותם מימון)

אל תקרא לי מרק עוף: קונסומה בהוטל מונטיפיורי ככל שהולכים ומתרבים המקומות החדשים במרכז העיר, כך גדלה התחושה שהוטל מונטיפיורי הוא יוצא דופן. ולמה? ראשית, בגלל ההקפדה על כל הפרטים מהעיצוב, דרך השירות ועד להגשה של כל מנה ומנה ושנית, כי זה מקום מפלט אלגנטי. השילוב בין מסעדה למלון בוטיק, נושא בגאון שילוב יפה בין טעמים אסייתיים לאירופאים, ומנת הקונסומה מדגימה את זה במדויק.המרק: קונסומה עם רביולי כבד אווז. זו מנה כל כך מוצלחת שגם באוגוסט היא נחשבת ללהיט, ולא בכדי - מדובר באחד המרקים המושקעים והמעודנים שמצאנו (והרי גם בבראסרי יש אחד שנותן פייט). כיאה לקונסומה, גם זה עובר תהליך בישול (ומיצוי) שמוציא אותו שקוף, צח וצלול ויחד עם זאת עם טעם מודגש של עוף. את כל העדינות הראוותנית הזאת שובר רביולי הכבד שמתפוצץ בפה ומפזר טעמים לכל עבר. ומתגלה ללא ספק, כתוספת המושלמת לקונסומה. עלה הצ'רביל שמונח מעל נותן אף הוא טוויסט קטן ומעניק סיומת אניסית לכל העסק. התוצאה: המרק (הפרנקופילי) הטוב ביותר בתל אביב.המחיר: 42 שקלים.אם אתם כבר כאן: אולי תקנחו עם סנט אונורה? אם כבר עדינות אז עד הסוף.הוטל מונטיפיורי - מונטיפיורי 36, תל אביב מושקע ומעודן. קונסומה בהוטל מונטיפיורי (צילום: רותם מימון)

כמו של סבתא: מרק עוף עם אטריות אצל אווה

אחת משמורות הטבע האחרונות בתל אביב היא גם מהצנועות שבה. בעיר שעמוסה לעייפה בטרנדים, לבוא אל אווה זה כמו לחזור הביתה (ולא משנה לאיזה בית): שישה שולחנות עם מפות מנויילנות ותפריט רומני-ביתי שמוגש כבר למעלה מ-41 שנים בלי להשתנות יותר מדי. מהמטבח הקטן מזרימה אווה שכטר בעצמה את המנות שמכינה - כבד קצוץ מענג, סלט ביצים, שניצלים ענקיים ומרקי עוף זולים ובלתי נשכחים.המרק: מרק עוף עם אטריות ושמיר. אווה (או בעלה) ייתנו לכם לבחור: קרפלך, קניידלך או אטריות. אנחנו בחרנו באופציה הפשוטה ביותר שהתגלתה כתענוג קטן ומבורך בתוך קערית ביתית, כמו של פעם. ומעבר לתפאורה, מה עשה אותו לכל כך טוב? ובכן, הטעם העדין של המרק והטעם הביתי הזה שאי אפשר לטעות בו, מקבל שחקן חיזוק ירוק בדמות השמיר, שנתן פיתול מרענן ביותר למרק עוף וגרם לנו להרים טלפון לסבתא שתכין לנו סיר, אנחנו באים לשבת.המחיר: 20 שקלים.אם אתם כבר כאן: אל תפספסו את העסקית של אווה. כמות אוכל, נדיבות ומחירים שכבר לא רואים יותר.מסעדת אווה - אלנבי 91, תל אביבתענוג קטן ומבורך. מרק עוף עם אטריות של אווה (צילום: רותם מימון)הגרסה האסייתית: טום צ'ט וון סן בבית תאילנדי

אם כבר מדברים על מרקים, אי אפשר שלא להזכיר את המטבח התאילנדי שעושה בהם שימוש מופתי ואת הנציגות המקומית - בית תאילנדי. יריב ולק מלילי פתחו את בית תאילנדי במטרה להרחיב לישראלי המצוי את מנעד הטעמים התאילנדי, ומכינים מנות שונות ומורכבות יותר מהפאד תאי המצוי בקוואסן, כך שתוכלו למצוא פה מנות שגם בתאילנד כבר לא רואים. מי ידע שזה ייצא כל כך טוב?המרק: טום צ'ט וון סן, ובעברית - מרק זך (פירוש המילים טום צ'ט הן "חסר טעם"), שמקבל את טעמיו מסביבתו ואיזו סביבה יש לו כאן. הגרסה של בית תאילנדי מקבלת את טעמיה מעוף קצוץ, טופו, אטריות וון סן (שעועית) שקופות, פטריות יער, פטריות שחורות, כרובית, סלרי, חסה ותבלינים מוכרים ממרקים תאיים - שום מטוגן, כוסברה ובצל ירוק קצוץ. אם זה לא היה ברור עד עכשיו, המנה של בית תאילנדי היא ארוחה שלמה. המרק סופג את טעמי הסלרי, הפטריות והעוף, ומגיש בכל פעם טעם חדש, ועוד לא דיברנו על השום שמעניק תוספת של ארומה וטעם. הכרובית והסלרי מצידם נותנים אתנחתה פריכה וכל זה מסתכם במרק עוף הכי מסעיר ברשימה.המחיר: 62 שקלים.אם אתם כבר כאן: תנו הצצה לשאר רשימת המרקים (מבוססי הבקר דווקא). כל אחד מהם הוא מסע מסעיר לתאילנד.בית תאילנדי - בוגרשוב 8, תל אביבמרק שהוא ארוחה שלמה. טום צ'ט וון סן בבית תאילנדי (צילום: רותם מימון)טעם של בית: מרק עוף עם גזר ותפוחי אדמה בסטפן בראון

את שנתה ה-16 ציינה סטפן בראון במעבר דירה לבניין הסמוך, והחליפה את החצר בחצר היפה של רדיו רוסקו עמו התאחדה (ובכלל קצת קשה לזהות שזה אלנבי בחוץ). את המעמד ניצלה על מנת לאוורר מעט את התפריט, להשאיר קצת פיצות מימי רדיו רוסקו אבל הבסיס נשאר כפי שהיה - מסעדת גריל בשרים שמתמחה בטיפול בטלה ובבקר, ומגיש מרק עוף מצוין.המרק: מרק עוף עם רצועות גזר, עוף ותפוחי אדמה. אם היינו צריכים למצוא מרק אחד שמסכם את כל הבקשות שלנו – זו היתה המנה של סטפן בראון. מרק העוף של סטפן בראון מלא בהפתעות קטנות (רצועות עוף, קוביות תפוחי אדמה וערימה של רצועות גזר), ביתי במובן הכי מנחם של המילה, חסר תחכום ופשוט כיפי. זו מנה עדינה בטעמיה אך לא צלולה, שמקבלת עומק בזכות התוספות ומנת רעננות בזכות הירוקים שמפוזרים ממעל. לפעמים, פחות זה הרבה יותר.  המחיר: 32 שקליםאם אתם כבר כאן: סלט דורי. ממשיך את הקו הפשוט, אבל מה-זה-טעים. סטפן בראון - אלנבי 97, תל אביבמלא בהפתעות קטנות. מרק עוף במסעדת סטפן בראון (צילום: רותם מימון)

המרקים הטובים ביותר מחוץ לתל אביב:

צ'יקס - נתחיל בהסבר: צ'יקס היא המיזם של טל פיחוביץ' ושני מרום, שהביאו רוטיסרי ענק אל מסעדת קדאקס, ופתחו אותה בשעות הצהריים תחת השם הזה. אמנם מזללת עופות שנמצאת בתחנת דלק בשדרות עשויה להישמע לכם כמו מקום זול ומטונף, אבל תרשו לנו להבטיח לכם שתוכלו למצוא פה מגוון מנות עוף עסיסיות ומושקעות. לצד כל העופות הצלויים כאן, אפשר לגלות גם מרק עוף עם קניידלך אנין, שייקח אתכם מערבות שדרות ליערות פולין. להשלמת הסיפור כדאי להזמין לחם עם שמאלץ. אל תפספסו.קאדקס - תחנת דלק שער הנגב, שדרותמינאטו - אחת המסעדות היפניות הטובות ביותר בארץ, מסתתרת בפינה בלב הרצליה פיתוח. לפני שאתם מזמינים סושי, כדאי להכיר את מרק העוף היפני - טורי ג'ירו - מרק על בסיס ציר עוף שמוגש עם שורש הגובו שמגיע במיוחד מיפן, שמזכיר במרקמו תפוח אדמה ומעניק למרק סמיכות נעימה וטעם אדמתי. יחד עמו שוחים בקערה פטריות שיטאקה, צנון, פרגית, בצל וגזר שמסתכמים לכדי מנה עשירה שמשלבת טעם אסייתי עם אדמה. בקיצור, מרק העוף הכי חורפי ברשימה, שמגיע בשני גדלים: קטנה (35 שקלים) וגדולה (55 שקלים). ואם עדיין לא אכלתם פה סושי (כשר, בטח שכשר), רוצו עכשיו.מינאטו - המנופים 8, הרצליההכי חורפי. מרק עוף במסעדת מינאטו (צילום: רותם מימון)הבית התימני האורגינלי - קבלו סיבה מעולה להגיע לבאר שבע ולא רק בגלל העובדה שנתן כהן מבעלי המקום מככב כעת ברויאל שף. נתן מגיש את אחד ממרקי העוף הטעימים בבאר שבע (למרות שיינסו לדחוף לכם דווקא מרק רגל או מרק בשר). אז מה עושה אותו כל כך טוב (חוץ מהלחם הטעים שכדאי להזמין ליד)? התיבול שלו כמובן – קצת חוואיג', שום וכמון שהופכים אותו מסתם מרק עוף לאחר מכולם.הבית התימני האורגינלי - ההסתדרות 98, באר שבע גוהר - אל תתבלבלו מהמיקום בכפר סבא. במסעדה הפרסית גוהר אפשר למצוא יופי של גונדי ששוחה במרק עוף צהבהב מצוין. למנה הזאת קוראים כאן גונדי נוחודי, והיא מוגשת בקערת מרק עם כמה כופתאות בגודל של כדורי טניס קטנים ודחוסים, מלאים בחזה עוף, בצל וקמח חומוס שבושלו במרק צלול ועדין כיאה למטבח הפרסי. סוד הקסם שלו טמון בריחות העדינים של הל שהוא מפיץ. גוהר - התע"ש 26, כפר סבארוטשילד'ס - כנראה שיש לנו חיבה למסעדות בתחנות דלק. מסעדת רוטשילד'ס, שנמצאת בסמוך ליקנעם, מגישה את הקלאסיקות של המטבח המזרח אירופאי, כך שבין ערימות כבד קצוץ, לרגל קרושה תוכלו למצוא כאן גם מרק עוף חסר פשרות עם קרעפלך מצוין ממולא בשר בקר (28 שקלים), מה ששובר שגרה מכל המסעדות שפגשנו בדרך. אבל עזבו את הקרעפלך, שימו לב לכך, שזהו כנראה המקום היחיד (תקנו אותנו אם אנחנו טועים) שמגיש גם שקדי מרק וגם נוקדלי - אותן בצקניות הונגריות (24 שקלים) שהיינו מוכנים לאכול גם בלי קשר למרק. רוטשילד'ס - תחנת דלק "סונול", יקנעם

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ