רותם מימון, עכבר העיר
רותם מימון, עכבר העיר

פעם הדברים היו הרבה יותר פשוטים: במאפייה מכרו לחמים ובקונדיטוריה מכרו עוגות. אבל בתקופה זו של פוסט מודרניזם, כל מאפייה שמכבדת את עצמה מציעה יופי של עוגות לצד קולקציית לחמים מרשימה ובכל קונדיטוריה תמיד נמצא איזו סלסלת לחמי מחמצת אנינים. מאז שכולם לבשו את המונח הגנרי "בייקרי" (גם כשמדובר בפטיסרי) התהפכו היוצרות וכבר קשה לזהות מיהו מה. ולא רק בהגדרת הקונדיטוריות התבלבלנו, אלא גם בסחורה: אם פעם הסתפקנו ברוגעלך, נשיקות וסברינות, היום הפכו הקונדיטוריות להיכל תצוגה של קונדיטור שהשתלם באיזה בית ספר גבוה בפריז ומציג אבני חן מרהיבות עשויות מפחמימות.» המעורב הירושלמי הטוב בתל אביב» הכיסונים הטובים בתל אביב» המסעדות האיטלקיות הטובות בארץלא מזמן סיפרנו לכם מיהן המאפיות הטובות בארץ ושם התרכזנו באלו שבתמהיל שלהן יש יותר לחמים מכל השאר. הפעם התרכזנו בדברים הטובים באמת - המתוקים. אז אם חסרים לכם שמות מוערכים כמו קונדיטוריה שמו, בוטיק סנטרל, דודו אוטמזגין, רביבה וסיליה וכדומה, זה לא מקרי. כבודם במקומם מונח, אבל בדרכנו אנחנו מעדיפים לפרגן למקומות הקטנים.» איפה הקונדיטוריה המועדפת עליכם? ספרו לנו בתגובות ובפייסבוק

קלאסיקה מודרנית: דלאל

על הנייר, דלאל הקונדיטוריה קיימת כבר שש שנים, אבל מעטים יודעים שהיא יושבת במקום בו פעלה לפני 70 שנה הקונדיטוריה הראשונה בתל אביב (מחוץ לחומות יפו). בין השתיים קיים קשר בלי מכוון: הקו הקולינרי במקום נע על הגבול שבין צרפת למזרח אירופה, כאשר הקונדיטור ענר צלאל מספק במכוון קלאסיקות נוסטלגיות בביצוע לא מאיים ונהדר.

הקולקציה: רוגעלך שיזכירו לכם את בית סבתא וייתכן שהם הטובים בארץ. קלאסיקות צרפתיות כמו אקלרים, מילפיי, נורמנדי עם קרם שקדים ופטיסייר, בריושים ופחזניות וניל; טירמיסו וקנטוצ'י מארץ המגף; ומשאר חלקי העולם תמצאו גם קאפקייקס, מעמולים, קישים וגביניות ריקוטה וחמוציות (שנולדו בהשראת השק"ם הצבאי, רק בביצוע מצטיין), סמבוסקים אנינים, טארטים, עוגות גבינה ושמרים, כשהמנצחת מכולם היא עוגת שמרים חלבה.

אל תצאו מפה בלי: שטעמתם את הבייגל הירושלמי שעשוי מבצק קרואסון. כי קרונאט זה כל כך לפני חודשיים וחצי.

דלאל הקונדיטוריה - כל ישראל חברים 7, תל אביבסבתא, זאת את? קונדיטוריית דלאל (צילום: רותם מימון)הסוד של אזור השפלה: פטיסרי אי שם, בלב רחובות, מתחבא הסוד השמור של אנשי העיר והסביבה, והגיע הזמן להפקיע מידם את הסוד. הכירו את פטיסרי - בית מרקחת מבהיק למאפים מרוממי נפש, צבעוניים ופשוט טעימים, שיצר הקונדיטור והבעלים קובי צביאלי. צביאלי היה רואה חשבון בעברו, עד שהחליט להמיר את הדיוק במספרים למתכונים דקדקניים, נסע ללמוד בצרפת וכשחזר לקח את כל הידע שצבר והקים מקום משלו. יצא לו בסוף קונדיטוריית בוטיק במלוא מובן המילה. הקולקציה: אם נתמצת את חווית פטיסרי לשתי מילים, הן יהיו מאפי בוקר. אכלנו דנישים ואקלרים קטנים ומתוקים עם קרם שוקולד וקרם וניל משוח מעל, גם בצק עלים ממולא קרם וניל ענוג ופירות פטל אדמדמים מעל עשה לנו את היום. לא נעשה עוול לשעות האחרות של היום, בהן תוכלו לטעום עוגת טורט שקדים עם מוס פיסטוק או עוגת קצפת, קפה ואגוזים ועוגה של שוקולד כהה, וזו רק ההתחלה. אל תצאו מפה בלי: לטעום שני דברים - טארט אגסים שזכה בבצק פריך מתקתק ונימוח, ופחזניות וניל שבנגיסה שחררו קרם מעודן וחלומי. פלא שהיא אחת הקונדיטוריות הטובות בארץ?פטיסרי - אחד העם 4, רחובות

הדבר הכי טוב ברחובות. קונדיטוריית פטיסרי (צילום: רותם מימון)בגוון צרפתי: קארם

בעיר שבה כל מקום שמכין קרואסון שקדים קורא לעצמו פטיסרי, קארם הוא בבחינת יוצא מן הכלל. המקום נפתח ביוני האחרון ונדמה שזה בדיוק מה שהיה חסר בתל אביב: נקודה קטנה ויפה, מרוחקת מלב העשייה, עם ויטרינה שמציגה לראווה מאפים שונים בהצדעה לפטיסרי הצרפתי ולגדול הקונדיטורים מהמטבח הזה - מארי אנטואן קארם.

הקולקציה: טארטלטים עם שוקולד שהם הכי יפים בארץ, אקלרים משובבי נפש עם קרמל פיצוחים או עם פטל, מוס קפה או פיננסייר פירות יער. גם עוגות בחושות סטייל פיסטוק דובדבן אמרנה, או קוקוס שוקולד, שיש קלאסי או אגוזי לוז עם נוגט. ועוד לא אמרנו מילה על עוגת השמרים שוקולד המאלפת, הריקוטה או הקינמון.

אל תצאו מכאן בלי: לטעום את הפרי ברסט הכי טוב בארץ, בזכות טיפ טיפה מי זהר בקרם. למי שמתרגש מנוכחותם ומעדיף את הגרסה האגוזית - לאחרונה הצטרף אליו פרי ברסט אגוז שישלים את העבודה.קארם - מעבר יבוק 5 שכונת נחלת יצחק, תל אביבאו לה לה. קארם (צילום: רותם מימון)חולמים באיטלקית: ביסקוטי

תשכחו לרגע את כל מה שחשבתם על קונדיטוריות בבני ברק, והכירו את ביסקוטי - מהטוענות לכתר הקונדיטוריה הטובה ביותר בארץ, ואנחנו לא מגזימים. אם ישבתם בבית קפה ואכלתם איזו עוגת גבינה טובה, רוב הסיכויים שהיא הגיעה מביסקוטי, שגם מציינת בימים אלה עשור להיוולדה. ביסקוטי החלה את הדרך בדירה קטנה ברמת השרון, כחלומם של אמיר פורת והקונדיטורית האיטלקיה רוסלה יונה, וגדלה לקונדיטוריה שמקפידה להוציא תחת ידה מוצרים יפהפיים ומשובחים.

הקולקציה: מאיפה להתחיל? הרשימה ארוכה וכמעט כל בחירה היא בינגו, החל מעוגיות לכאורה פשוטות של קנטוצ'י מלוח, עבור בקרוקנט שקדים וממשיך בעוגות יבשות כמו קרמבל תפוחים, פאי שזיפים עם קרם שקדים ועד עוגות גבינה רצחניות, פאי לימון קלאסי והקינוחים השוקולדים כמו שוויצריה הקטנה, סניקרס ופאדג' שוקולד ממכר.

אל תצאו מכאן בלי: ערימה של רוגעלך, כשהשמגיעים במגוון עצום של טעמים, ממלוחים (תרד!) ועד רוגעלך עם דובדבני אמרנה. כן, זה טוב כמו שזה נשמע.

ביסקוטי - הירקון 67, בני ברקהשם מחייב. ביסקוטי (צילום: אורן שלו)

הכי ותיק: אלברט

לפני עידן המאפים המפונפנים, לאכול שלטו בכיפה קונדיטוריות שעשו בעצמן מרציפנים ונשיקות. כזה הוא אלברט בשוק לוינסקי, שפועל משנות ה-30 באזור. האמת? גם עיצוב וגם היצע העוגות והמתוקים שהביא אלברט מסלוניקי, לא התרחב הרבה מאז. כיום מפעיל את המקום בנו ומשפחתו של אלברט ועדיין, בימים טובים, אפשר לראות אותם מקלפים שקדים בעצמם.

הקולקציה: כל מה שכבר קשה כבר למצוא בקונדיטוריות. גאוות המקום היא במרציפנים הוותיקים שנעשים מאותו מתכון ישן ואהוב. מלבדם, גולת הכותרת היא גם המרוצ'ינוס, עוגיית שקדים יוונית עדינה, עוגת סולת חגיגית, שטרודלים ורולדות ומאפי שמרים פשוט טעימים.

אל תצאו מפה בלי: ביזה. נשיקות המרנג הכי טובות בארץ שנמסות בפה כאילו לא היו מעולם. טיפ קטן - ביום חמים כדאי להניח אותן בפריזר ולהשתולל.קונדיטוריה אלברט - מטלון 36, תל אביבעניין משפחתי. קונדיטוריה אלברט (צילום: תומר אפלבאום)לא רק בגלל הנוף: אפרת בייקרי הדרך אל קיבוץ קריית ענבים הפכה למשתלמת יותר: לא רק בגלל הנוף, שמזכיר קפיצה קטנה לחו"ל, אלא בגלל מה שמחכה בסוף המסע - פטיסרי בוטיק שמציע מאפי בוקר, עוגות עוגיות, לחמים ופטיפורים, לצד קפה טוב שאפשר לשתות בגינה שליד. מאחורי השם "אפרת בייקרי" מסתתרת הבעלים והיזמית של המקום, אפרת שרף, המשמשת כאופה וכקונדיטורית של רשת "קפה הלל". שרף לקחה מבנה ששימש בעבר כמחסן לאיסוף הכותנה של הקיבוץ והפכה אותו לפטיסרי צרפתי קלאסי, עם כל העיצוב המתבקש.הקולקציה: מרהיבה לא פחות מהנוף שבדרך. התחרות קשה בין פאי פיסטוק מול מוס שוקולד, עוגת היער השחור מול מקרונים נפלאים, עוגת תפוז שוקולד בחושה מול עוגת פיסטוק ודובדבן אמרנה. ועוד לא אמרנו דבר על החלות והבריושים שמכינים כאן בסוף השבוע ועל הפרי-ברסט המעודן ביותר שתפגשו.אל תצאו מפה בלי: לשבת בחוץ על קנקן תה, סנדוויצ'ונים ופטיפורים. גם למלכת אנגליה אין כזה נוף.אפרת בייקרי - קיבוץ קריית ענביםאם אשכחך וזה. אפרת בייקרי (צילום: רותם מימון)מקדש של עוגיות: חטאים מתוקים לפני 15 שנים נולדה בחדר אחד בנווה צדק קונדיטוריה קטנה לעוגיות בשם חטאים מתוקים. ההתחלה היתה איטית, אך עקב בצד אגודל גילו השכנים את המקום שהפיץ ריח בשכונה, והחלו להגיע. כך נוספו עוד חדר ואחריו גם חצר ולקונדיטוריה נולדו גם חנות וקפה, וגם התפריט התרחב לעוגות ומוסים. לפני כשנה כבר היה צפוף מדי, ואחרי 14 שנים עזבה הקונדיטוריה את תל אביב והתמקמה ברמת השרון. הבונוס: יש מפה שירותי משלוח לכל נקודה בארץ.הקולקציה: בית מקדש לעוגיות. קשה לזרוק שם של עוגיה מבלי למצוא אותה כאן - פרחי ריבה, אצבעות מלוחות, פילו תמרים ואגוזים, קציפות מרנג, עוגיות שושנים, בריאות ועוגיות נוגט, אספרסו וסהרונים, ועוד לא מנינו כמחצית מהרשימה. חוץ מכל המתוקים הללו תמצאו גם עוגות גבינה, פחזניות, פאיים, כדורי שוקולד ובראוניז, אלפחורס וסופלונים קטנים, מקרונים ומוסים בצנצנות. ועוד לא אמרנו מילה על קולקציית עוגות ועוגיות ללא סוכר וללא גלוטן.אל תצאו מפה בלי: אחת מפלטות השוקולד שנעשות במקום. אם אתם בעניין של אוכל, לא תשבו לאיזה בראנץ' מפנק בשיטת אכול כפי יכולתך?חטאים מתוקים - החר"ש 8, רמת השרוןמשנה מקום, משנה עוגיות. חטאים מתוקים (צילום: רותם מימון)מתיקות בצניעות: גוטל'ה

כפי שאפשר לחשוד בנו, אנחנו שבויים של סיפורים רומנטיים על מקומות שהתחילו כחצי חנות וחצי מאפייה, וגדלו להיות בית קפה וקונדיטוריה. כן, זהו גם המקרה של גוטל'ה שנפתחה לפני כשנתיים באבן יהודה, ומאז הפכה לתחנה מרכזית של תושבי האזור. יפעת שפי, קונדיטורית ובעלים, החלה את הדרכה כמכינת קינוחים במסעדה של אביה - שצ'ופק - עד שהחליטה לפתוח מקום משלה שמצדיע למאפים של סבתה גוטל'ה (אשתו של שצ'ופק המקורי). מה שכבש אותנו כאן זו ההדגמה הלכה למעשה – אל תסתכל בקנקן, תטעם אותו.

הקולקציה: מיטב העוגות הבחושות והעוגיות המלוחות (אתם חייבים לטעום את מקלות הפרמזן והמעמולים), עם מבחר שלא היה מבייש את הקונדיטוריות הגדולות. גם מבחר מרשים של עוגות פרסבורגר ושמרים למיניהם ממלא האף בריח מסחרר, יחד עם לא מעט קרואסונים. במקררים אפשר לגלות עוגות מעוצבות וקישים או קינוחים קטנים לישיבה במקום.

אל תצאו מכאן בלי: לטעום את אחד הבריושים שמכינה יפעת - מתוקים במידה, רכים ונמסים אך עם טוויסט קראנצ'י בסוף. בלי תחרות, אלה מהבריושים הטעימים ביותר שטעמנו.

גוטל'ה - המייסדים 56, אבן יהודהתענוג אמיתי. גוטלה (צילום: ליאור דנצינג)בגלל השוקולד: ארט דה קוקו

חובבי השוקולד השמרו לנפשותיכם. לפתיחתו של ארט דה קוקו, קדמה שנה של מחשבה ותכנון: איך יוצרים בצפון מקום שהוא מושקע ויחד עם זאת נגיש ולא מאיים, יצירתי ומשאיר חוויה וטעם של עוד. התוצאה היא היכל שופע של מוסים, עוגות וקינוחים מרהיבים, אבל מעל הכל שוקולד עם שוקולד ועוד קצת שוקולד. בקיצור, אתם בצפון? אתם חייבים לקפוץ לביקור.

הקולקציה: כאמור, הרבה שוקולד - פרלינים, טראפלים, גאנשים ופאדגי'ם בכל צורה וטעם. לצידם מוצעות גם לא מעט אופציות אחרות, מתוקות יותר או פחות, כמו עוגות גבינה קלאסיות ועוגות פירורים (גם מתאימות לדיאבטים), קרואסונים וטארטלטים עם פירות (או עם שוקולד, למי שממש חייב). ליושבים במקום מוצע תפריט מרשים של  קינוחים, ורשימה ארוכה לא פחות של משקאות שוקולדים.

אל תצאו מכאן בלי: לשבת לפנקייק או לפונדו שוקולד. באנו בגלל המאפים, נשארנו בגלל השוקולד.

ארט דה קוקו - חוצות כרמיאל, מול מרכז ביג, כרמיאלאמנות השוקולד. ארט דה קוקו (צילום: דניאל צ'צ'יק)הכי טובה בירושלים: קדוש

מה עוד אפשר לכתוב על קדוש הירושלמי, שעוד לא נכתב? הכל התחיל לפני 46 שנה עם קונדיטוריה קטנטנה שפתח מאיר קדוש וברבות הימים עברה לבנו, איציק. עם הזמן ועם דרישת הקהל, המקום הלך וגדל, והתפריט התרחב. יחד עם זאת, התחושה פה עדיין מזכירה סלון משפחתי צפוף במובן החיובי, נעים, שמח וטעים, שמערבב מראה וריח של עוגות שמרים, סוכר וקינמון. בקיצור, צריך להגיע לכאן ביום שישי בבוקר בשביל להבין את הסיפור.

הקולקציה: שמרים, שמרים ועוד קצת שמרים. כלומר, יש פה עוד כמה דברים חוץ משמרים, אבל באמת שקשה להתחרות בקראנצ'ים המצוינים ובמאפי בוקר כמו קרואסון פרג או תפוחים שמחרבים את הבריאות. מלבדם שווה להתעכב על אחת מעוגות הסברינה, היער השחור, נפוליאון, שטרודל תפוחים היסטרי, אקלר ופחזניות נפלאות, ולהיזכר בימים של פעם.

אל תצאו מפה בלי: ארוחת בוקר. בריוש שנעשה במקום עם ביצים עלומות מעל. אין פתיחה טובה מזה.

קפה קדוש - שלומציון המלכה 6, ירושליםהו נפוליאון! קפה קדוש (צילום: רותם מימון)

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ