${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

זמן סוכר: הקונדיטוריות הכי טובות בארץ

סוכריות בעבודת יד אצל אלברט, קרואסונים כמו של סבתא בדלאל הקונדיטוריה ומקדש העוגיות של חטאים מתוקים. רותם מימון יצא, טעם, וחזר עם רשימת הקונדיטוריות הטובות בארץ

תגובות

פעם הדברים היו הרבה יותר פשוטים: במאפייה מכרו לחמים ובקונדיטוריה מכרו עוגות. אבל בתקופה זו של פוסט מודרניזם, כל מאפייה שמכבדת את עצמה מציעה יופי של עוגות לצד קולקציית לחמים מרשימה ובכל קונדיטוריה תמיד נמצא איזו סלסלת לחמי מחמצת אנינים. מאז שכולם לבשו את המונח הגנרי "בייקרי" (גם כשמדובר בפטיסרי) התהפכו היוצרות וכבר קשה לזהות מיהו מה. ולא רק בהגדרת הקונדיטוריות התבלבלנו, אלא גם בסחורה: אם פעם הסתפקנו ברוגעלך, נשיקות וסברינות, היום הפכו הקונדיטוריות להיכל תצוגה של קונדיטור שהשתלם באיזה בית ספר גבוה בפריז ומציג אבני חן מרהיבות עשויות מפחמימות.» המעורב הירושלמי הטוב בתל אביב» הכיסונים הטובים בתל אביב» המסעדות האיטלקיות הטובות בארץלא מזמן סיפרנו לכם מיהן המאפיות הטובות בארץ ושם התרכזנו באלו שבתמהיל שלהן יש יותר לחמים מכל השאר. הפעם התרכזנו בדברים הטובים באמת - המתוקים. אז אם חסרים לכם שמות מוערכים כמו קונדיטוריה שמו, בוטיק סנטרל, דודו אוטמזגין, רביבה וסיליה וכדומה, זה לא מקרי. כבודם במקומם מונח, אבל בדרכנו אנחנו מעדיפים לפרגן למקומות הקטנים.» איפה הקונדיטוריה המועדפת עליכם? ספרו לנו בתגובות ובפייסבוק

על הנייר, דלאל הקונדיטוריה קיימת כבר שש שנים, אבל מעטים יודעים שהיא יושבת במקום בו פעלה לפני 70 שנה הקונדיטוריה הראשונה בתל אביב (מחוץ לחומות יפו). בין השתיים קיים קשר בלי מכוון: הקו הקולינרי במקום נע על הגבול שבין צרפת למזרח אירופה, כאשר הקונדיטור ענר צלאל מספק במכוון קלאסיקות נוסטלגיות בביצוע לא מאיים ונהדר.

הקולקציה: רוגעלך שיזכירו לכם את בית סבתא וייתכן שהם הטובים בארץ. קלאסיקות צרפתיות כמו אקלרים, מילפיי, נורמנדי עם קרם שקדים ופטיסייר, בריושים ופחזניות וניל; טירמיסו וקנטוצ'י מארץ המגף; ומשאר חלקי העולם תמצאו גם קאפקייקס, מעמולים, קישים וגביניות ריקוטה וחמוציות (שנולדו בהשראת השק"ם הצבאי, רק בביצוע מצטיין), סמבוסקים אנינים, טארטים, עוגות גבינה ושמרים, כשהמנצחת מכולם היא עוגת שמרים חלבה.

אל תצאו מפה בלי: שטעמתם את הבייגל הירושלמי שעשוי מבצק קרואסון. כי קרונאט זה כל כך לפני חודשיים וחצי.

בעיר שבה כל מקום שמכין קרואסון שקדים קורא לעצמו פטיסרי, קארם הוא בבחינת יוצא מן הכלל. המקום נפתח ביוני האחרון ונדמה שזה בדיוק מה שהיה חסר בתל אביב: נקודה קטנה ויפה, מרוחקת מלב העשייה, עם ויטרינה שמציגה לראווה מאפים שונים בהצדעה לפטיסרי הצרפתי ולגדול הקונדיטורים מהמטבח הזה - מארי אנטואן קארם.

הקולקציה: טארטלטים עם שוקולד שהם הכי יפים בארץ, אקלרים משובבי נפש עם קרמל פיצוחים או עם פטל, מוס קפה או פיננסייר פירות יער. גם עוגות בחושות סטייל פיסטוק דובדבן אמרנה, או קוקוס שוקולד, שיש קלאסי או אגוזי לוז עם נוגט. ועוד לא אמרנו מילה על עוגת השמרים שוקולד המאלפת, הריקוטה או הקינמון.

תשכחו לרגע את כל מה שחשבתם על קונדיטוריות בבני ברק, והכירו את ביסקוטי - מהטוענות לכתר הקונדיטוריה הטובה ביותר בארץ, ואנחנו לא מגזימים. אם ישבתם בבית קפה ואכלתם איזו עוגת גבינה טובה, רוב הסיכויים שהיא הגיעה מביסקוטי, שגם מציינת בימים אלה עשור להיוולדה. ביסקוטי החלה את הדרך בדירה קטנה ברמת השרון, כחלומם של אמיר פורת והקונדיטורית האיטלקיה רוסלה יונה, וגדלה לקונדיטוריה שמקפידה להוציא תחת ידה מוצרים יפהפיים ומשובחים.

הקולקציה: מאיפה להתחיל? הרשימה ארוכה וכמעט כל בחירה היא בינגו, החל מעוגיות לכאורה פשוטות של קנטוצ'י מלוח, עבור בקרוקנט שקדים וממשיך בעוגות יבשות כמו קרמבל תפוחים, פאי שזיפים עם קרם שקדים ועד עוגות גבינה רצחניות, פאי לימון קלאסי והקינוחים השוקולדים כמו שוויצריה הקטנה, סניקרס ופאדג' שוקולד ממכר.

אל תצאו מכאן בלי: ערימה של רוגעלך, כשהשמגיעים במגוון עצום של טעמים, ממלוחים (תרד!) ועד רוגעלך עם דובדבני אמרנה. כן, זה טוב כמו שזה נשמע.

לפני עידן המאפים המפונפנים, לאכול שלטו בכיפה קונדיטוריות שעשו בעצמן מרציפנים ונשיקות. כזה הוא אלברט בשוק לוינסקי, שפועל משנות ה-30 באזור. האמת? גם עיצוב וגם היצע העוגות והמתוקים שהביא אלברט מסלוניקי, לא התרחב הרבה מאז. כיום מפעיל את המקום בנו ומשפחתו של אלברט ועדיין, בימים טובים, אפשר לראות אותם מקלפים שקדים בעצמם.

הקולקציה: כל מה שכבר קשה כבר למצוא בקונדיטוריות. גאוות המקום היא במרציפנים הוותיקים שנעשים מאותו מתכון ישן ואהוב. מלבדם, גולת הכותרת היא גם המרוצ'ינוס, עוגיית שקדים יוונית עדינה, עוגת סולת חגיגית, שטרודלים ורולדות ומאפי שמרים פשוט טעימים.

כפי שאפשר לחשוד בנו, אנחנו שבויים של סיפורים רומנטיים על מקומות שהתחילו כחצי חנות וחצי מאפייה, וגדלו להיות בית קפה וקונדיטוריה. כן, זהו גם המקרה של גוטל'ה שנפתחה לפני כשנתיים באבן יהודה, ומאז הפכה לתחנה מרכזית של תושבי האזור. יפעת שפי, קונדיטורית ובעלים, החלה את הדרכה כמכינת קינוחים במסעדה של אביה - שצ'ופק - עד שהחליטה לפתוח מקום משלה שמצדיע למאפים של סבתה גוטל'ה (אשתו של שצ'ופק המקורי). מה שכבש אותנו כאן זו ההדגמה הלכה למעשה – אל תסתכל בקנקן, תטעם אותו.

הקולקציה: מיטב העוגות הבחושות והעוגיות המלוחות (אתם חייבים לטעום את מקלות הפרמזן והמעמולים), עם מבחר שלא היה מבייש את הקונדיטוריות הגדולות. גם מבחר מרשים של עוגות פרסבורגר ושמרים למיניהם ממלא האף בריח מסחרר, יחד עם לא מעט קרואסונים. במקררים אפשר לגלות עוגות מעוצבות וקישים או קינוחים קטנים לישיבה במקום.

אל תצאו מכאן בלי: לטעום את אחד הבריושים שמכינה יפעת - מתוקים במידה, רכים ונמסים אך עם טוויסט קראנצ'י בסוף. בלי תחרות, אלה מהבריושים הטעימים ביותר שטעמנו.

חובבי השוקולד השמרו לנפשותיכם. לפתיחתו של ארט דה קוקו, קדמה שנה של מחשבה ותכנון: איך יוצרים בצפון מקום שהוא מושקע ויחד עם זאת נגיש ולא מאיים, יצירתי ומשאיר חוויה וטעם של עוד. התוצאה היא היכל שופע של מוסים, עוגות וקינוחים מרהיבים, אבל מעל הכל שוקולד עם שוקולד ועוד קצת שוקולד. בקיצור, אתם בצפון? אתם חייבים לקפוץ לביקור.

הקולקציה: כאמור, הרבה שוקולד - פרלינים, טראפלים, גאנשים ופאדגי'ם בכל צורה וטעם. לצידם מוצעות גם לא מעט אופציות אחרות, מתוקות יותר או פחות, כמו עוגות גבינה קלאסיות ועוגות פירורים (גם מתאימות לדיאבטים), קרואסונים וטארטלטים עם פירות (או עם שוקולד, למי שממש חייב). ליושבים במקום מוצע תפריט מרשים של  קינוחים, ורשימה ארוכה לא פחות של משקאות שוקולדים.

אל תצאו מכאן בלי: לשבת לפנקייק או לפונדו שוקולד. באנו בגלל המאפים, נשארנו בגלל השוקולד.

מה עוד אפשר לכתוב על קדוש הירושלמי, שעוד לא נכתב? הכל התחיל לפני 46 שנה עם קונדיטוריה קטנטנה שפתח מאיר קדוש וברבות הימים עברה לבנו, איציק. עם הזמן ועם דרישת הקהל, המקום הלך וגדל, והתפריט התרחב. יחד עם זאת, התחושה פה עדיין מזכירה סלון משפחתי צפוף במובן החיובי, נעים, שמח וטעים, שמערבב מראה וריח של עוגות שמרים, סוכר וקינמון. בקיצור, צריך להגיע לכאן ביום שישי בבוקר בשביל להבין את הסיפור.

הקולקציה: שמרים, שמרים ועוד קצת שמרים. כלומר, יש פה עוד כמה דברים חוץ משמרים, אבל באמת שקשה להתחרות בקראנצ'ים המצוינים ובמאפי בוקר כמו קרואסון פרג או תפוחים שמחרבים את הבריאות. מלבדם שווה להתעכב על אחת מעוגות הסברינה, היער השחור, נפוליאון, שטרודל תפוחים היסטרי, אקלר ופחזניות נפלאות, ולהיזכר בימים של פעם.

אל תצאו מפה בלי: ארוחת בוקר. בריוש שנעשה במקום עם ביצים עלומות מעל. אין פתיחה טובה מזה.

קפה קדוש - שלומציון המלכה 6, ירושליםהו נפוליאון! קפה קדוש (צילום: רותם מימון)

*#