${m.global.stripData.hideElement}

 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עשר דקות מכפר סבא: סיבוב קולינרי מפתיע בטירה

האטליז, המקום הכי טוב לאכול בו חומוס, המכולת שמוצאים בה רק תוצרת עונתית והמאפייה שאסור לפספס. במרחק של עשר דקות מכפר סבא, טירה היא הרבה יותר מאשר השוק של שבת

60תגובות
חנות התבלינים בטירה
עופר וקנין

אחד מזכרונות הילדות המובהקים שלי נשמע היום מעט מצחיק, אך כולו אמת. בשנות ה-70, במושב הייקים "שדה ורבורג" שבדרום השרון, נהג יוסוף העגלון מהכפר הסמוך "טירה" לעבור פעם בשבוע במושב עם מרכולתו; פירות, ירקות ועשבים שונים תוצרת הכפר, ולדנדן בפעמונו. עקרות הבית היו יוצאות אז מפתח ביתן אל עגלתו, בוחרות מן המרכולת ורצות לבשל. מאז זכתה טירה במעמד של עיר, ועם שינוי הסטטוס והמודרינזציה שעבר המקום, השתנו אורחות חיינו והעגלון נעלם ואיננו.

עוד כתבות בסדרת האוצרות הקולינריים:

אוכל הרחוב הטוב של נצרת | האוצרות הקולינריים של רמת גן | האוצרות הקולינריים הוותיקים של חיפה | האוצרות הקולינריים של רמלה | האוצרות של בית זרזיר | האוצרות הקולינריים החבויים של העיר העתיקה בירושלים | סיור קולינרי בתרשיחא

באשר אלי, כל חיי התגוררתי בסמוך לכפר הערבי שהיה לעיר, אך כשילדיי החלו להתחנך במסגרות עם ילדי המקום, התפתחה בי איזו זיקה רגשית שתורגמה לתיאבון לחקור את המקום שעניין אותי קצת יותר מכפר סבא. כך נהיה שהכרך הקרוב עבור כפרי שכמוני, על שלל שירותיו האורבניים והקולינריים הוא טירה. זוהי הסיבה שאינני חף מאינטרסים ומשאלות לב שהוא יפרח וישגשג, וברוח זו אביא כאן כמה מהמקומות המומלצים והנגישים ביותר לריצוי החך.

טירה פעילה בכל ימות השבוע אך אם מעוניינים בסחורה מעולה וטרייה, הימים הטובים ביותר הם חמישי ושישי. בשבת טירה עמוסה וצפופה לעייפה ומתקיים בה שוק שאין לו קשר של ממש למקום.

נפתח באטליז ובאיפה לקנות בשר. טירה משופעת באטליזים, מקצתם טובים וחלקם קצת פחות. בנושא רגיש זה המלצתי היא ללכת על המוכר והנקי ביותר, זה שנהנה מכמות נאה של לקוחות, כך שתחלופת הבשר היא גבוהה. אני הולך שנים רבות עם האטליז של יוסף עיראקי שנמצא בכניסה הדרומית, מיד אחרי חנות הירקות. יוסף הוא קצב עם ניסיון של 30 שנה שמוכר סחורה לא רעה בכלל ולמרות מבטו חמור הסבר הוא שירותי מאוד ומקצוען שחי ונושם בשר, הן מטאפורית והן ממשית, מה שלא ניכר על חזותו המקופדת. נתחים המומלצים ביותר אלו הטלאים המשובחים, והעופות שמתהדרים בנקיונם מנוצות הרבה יותר מבכל סופר.

יוּסף עיראקי בעבודתו
עומרי לוי

חומוס. בעבור לא מעט תיירים מן החוץ, טירה היא המקום לעצור בו בשביל חומוס ומקום נוסף ששווה עצירה בתחום הוא חומוס חג'אג'. בעל המקום, מחמוד חג'אג', עבד שנים רבות כפרדסן בשרון, עד שלפני 16 שנה פתח בסמוך ל"חומוס לול" המפורסם חומוסייה מתחרה עם חומוס טוב לא פחות. אמנם בטירה, ברוב המקומות שמגישים אותו אפשר למצוא חומוס הוא יחסית אחיד, במרקם משחתי ובטעם עדין, אבל אצל חג'ג' יש אקסטרה משמחת: לביבה חמה ודקיקה שעשויה משילוב של קמח עם בצל. מושחתת, פשוטה ומופלאה.

הלביבות בחומוס חג'אג'
עומרי לוי

דגים ופירות ים. על אף מרחקה היחסי מהים, בטירה יש חנויות דגים שלא נופלות באיכותן מאלו שבעכו וביפו. בראשן דגי האדי מיפו. האדי (או בשמו המקורי, וואליד) הוא יפואי שהתחתן עם בת המקום ובעקבות יוקר הנדל"ן בעירו, עבר להתגורר בטירה, עיר הולדתה של רעייתו. להאדי יש חנות דגים קטנה ומצוחצחת עם סחורה טרייה ומצוינת. במהלך השבוע מרבית הדגה היא מגידול בחקלאות ימית, ובסוף שבוע (חמישי עד שבת) יש יופי של סחורה מהים. עוד סיבה טובה להגיע לכאן: לפני שנה וחצי האדי פתח גם מסעדה שמגישה דגים באופן ההכנה הפשוט ביותר (יש גם דברים מורכבים אבל מומלץ לוותר עליהם). הדגים פשוט נפלאים, הסלטים קצת פחות. רחוב אל סלאם 10, בכיכר הראשונה שמאלה לאחר 400 מטר מצד ימין.

דג בחיתוך פרפר על הגריל אצל "האדי"
עומרי לוי

אי אפשר להעביר סיבוב בטירה בלי איזה מאפה. במאפיית אבו חסן שבסמוך לכיכר הגדולה (לכיוון כוכב יאיר), יש את כל המאפים המוכרים בסגנון אבולעפיה, אך בסופי שבוע נמכרים מעבר לפיתות ויתר המוצרים הרגילים, פטאייר, מאפים ממולאים בתרד וגבינת עיזים, שהם בבחינת עונג שבת של ממש. המאפייה נמצאת ברחוב הראשי בין סניף הדואר לעירייה.

מאפיית אבו חסאן
עומרי לוי

לא נחתום בלי מקום ראוי אחד של תוצרת חקלאית, ובטירה זוהי ללא ספק מכולת זוהרה שנמצאת במרכז הכפר לפני העירייה. הפירות והירקות טריים ביותר, ובעונה יש מלוחייה ללא ענפים (ומי שמבין יודע שזהו שדרוג רציני), תרד בר, עלי גפן, פקוסים ועוד. בסופי שבוע יש פיתה עם זעתר שעולה ברמת טעמה על כל מה שהכרתם, וקובה שממולא בנדיבות בבשר וצנוברים, מתובל בדיוק מושלם, ויוצר קרנבל של טעמים ומרקמים כשנטבל בטחינה. המכולת נמצאת ברחוב הראשי בין סניף הדואר לעירייה.

הקובה האגדי במכולת זהרה
עומרי לוי

אם אתם כבר בטירה, הנה עוד כמה המלצות מהירות:

שווארמה סמרה - שווארמה טובה ועסיסית עם סלטים טריים שמתמלאים פעמים רבות. על הפלאפל, לעומת זאת, מומלץ לוותר. בכיכר הגדולה שאחרי העירייה.

אטליז דעאס - עוד מקום מומלץ לרכישת בשר בטירה נמצא ביציאה מהעיר לכיוון מזרח. האטליז מחזיק בבית מטבחיים עם כל האישורים הנדרשים ויש לו גם סחורה כשרה, מקום מומלץ לרכישת איברי פנים טריים. 0772730890

ממתקי נצרת - בלי קשר ממשי לנצרת, אבל עם בקלוואות מצויינות בהחלט ועשירות באגוזים וגם כנאפה לא רעה בכלל (ועוד הישג: בלי צבע מאכל). המקום ממוזג עם שולחנות ישיבה ואני מאוד אוהב לשתות כאן אספרסו עם כנאפה חמה.

ממתקי נצרת
עומרי לוי

קליית אמג'ד - קצת לפני דגי האדי מצד ימין תמצאו חנות תבלינים בשם קליית אמג'ד. כבר משמה ברור שמדובר בחנות עם לא רק תבלינים, אלא גם פיצוחים, קטניות וקפה שנטחן במקום. בכלל מהר מאוד מגלים שמדובר בחנות עצומה בגודלה עם מבחר של דברים. אז מה כדאי? התבלינים, הקטניות והקפה מומלצים ביותר. לממתקים (המערביים יש לומר) נדרשת בדיקה קפדנית.

דגי פארדיס - מקום נוסף עם יופי של סחורה שייך למשפחה מהכפר במבואות הכרמל, ומכאן שמו. בחנות תמצאו סחורה יפה, אך הבעיה המרכזית כאן היא שעות פתיחה הלא ממש ברורות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#