טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

תשעה מקומות לשתות (ולאכול) בהם ראמן בתל אביב

מהמסורתי עד הפרוע; מנטול השטיקים או מלא בהפתעות עד להתפקע; מראמן חזיר עשיר, דרך ראמן פירות ים ועד ראמן טבעוני קליל – בקיצור, ראמן לכל דורש

38תגובות
מרק ראמן
רונן מלחן

כבר נכתב כאן בעבר על הצונאמי היפני שכובש את ישראל – על כך שנדמה כי מספר הסושיות פה, מקריית שמונה ועד אילת, יעלה בקרוב על מספר החומוסיות. זה היה רק עניין של זמן עד שיצטרפו לסושי, הסשימי ואפילו היקיטורי עוד מאכלים מן המטבח היפני שיזכו להכרה גם כאן. ואז בא הראמן, מרק האטריות המסורתי שנולד בכלל בסין ואומנם מזוהה יותר כיפני אחרי שהיפנים, ברוב יפניוּתם, ליטשו אותו, שייפו ושִפצרו עד כדי ניכוסו והפיכתו ליפני.

"לנו יש את החומוס וליפנים יש את הראמן", אמר בהקשר זה השף ישראל אהרוני פעם, אלא שעכשיו, יותר מתמיד, גם לנו יש ראמן – אולי במיוחד בגבולות מדינת תל אביב, אבל כמו החומוסולוגים הדקדקנים, כשלכל אחת ואחד יש את החומוסייה שבשמה מוכנים להישבע, כך הדבר גם עם הראמן. במילים אחרות, קצת כמו בטוקיו, קיוטו או הוקאידו (וסליחה מראש על ההשוואה הבוטה), גם כאן אין שני מרקי ראמן זהים. ובהתאמה, כשם שלא נשווה חומוס גלילי לחומוס יפואי, לא נשווה בין ראמן לראמן, ובכל זאת, ולו ברמת הפרובינציה – נערוך הדגמה, מקבץ ראווה, עבור כל המבקשים מרק ראמן חם ביום חורף קר (נניח). טרנד או לאו, הנה תשעה מקומות שמגישים בהם ראמן בתל אביב שאהבנו, מראמן החזיר הסמיך והנאמן למקור בשוק אלנבי-רוטשילד; דרך ראמן העוף הטוב והנעים בפאתי שוק הכרמל; הראמן ההיפסטרי שמצאנו בו קייל בסמוך לשוק לוינסקי; ועד לראמן של שף – בשוק צפון או בשרונה מרקט ובתחם גן החשמל.

ראמן נאמן למקור, מן טן טן

מרק ראמן
רוני קשמין

בקצה שוק אלנבי-רוטשילד בואכה רחוב יבנה, תמצאו את "מן טן טן", אולי המקום הפופולרי ביותר במסגרת המתחם המקורה, הרבה בזכות ראמן בעל ציר פנומנאלי וטעם עמוק שאין שני לו. במן טן טן תמצאו כנראה את הראמן הסמיך והמפנק ביותר, אומנם כבד, אבל מספק ובעיקר – כזה שמזמין לקחת עוד שאיבה ממנו: על צירו האטום מרוב עושר, הבשר (המצוין) והאטריות הדקות להרשים. בתפריט חמישה סוגים – אחד על בסיס חזיר בבישול ארוך (מאוד); שני על בסיס עוף בבישול ארוך; שניים נוספים טבעונים ואחרון חביב הוא ראמן ללא המרק, כלומר אטריות לטבילה ברוטב חם שמגיע על יד. ראשית, הטונגארה ראמן, על בסיס ציר החזיר בבישול ארוך (מאוד) וכן הטורי ראמן, על בסיס ציר העוף – שניהם עשירים וסמיכים להנעים, לפרקים סמיכים מדי, אבל לא פחות ממצוינים. שניהם מגיעים עם צ'אשו, פרוסות בשר חזיר או חזה עוף ופרגית בהתאמה, במבו שוט, ערימת בצל ירוק, אטריות חיטה (הלוא הן הראמן) וביצה רכה. זאת ואפילו עוד, גם הראמן הטבעוני לא פחות ממושלם ואינו נחווה כפשרה וינעם גם לאוכלי-כל שמחפשים לגוון. למחפשים אחר מרק צלול יותר, האגאדשי טופו ראמן למשל, המבוסס על ציר אצות קומבו ופטריות נמקו יפניות הוא פתרון עשיר להפתיע בטעמו ויחד עם קוביות האגאדשי הרכות, שהן כעננים רכים וענוגים של טופו משי ועם הרים קטנים של צנון כבוש, גזר קצוץ, בצל ירוק ופטריות שובבות – הוא תענוג שלם. בשורה התחתונה, יש את מן טן טן, ויש את כל השאר.  

מחיר: 52 שקלים

מן טן טן, יבנה 38, שוק אלנבי רוטשילד

ראמן מאוזן זה כאן, דה באן

מרק ראמן
רוני קשמין

בפאתי שוק הכרמל תמצאו את "דה בּאן", יציר כלאיים שמלהטט בין מזנון יפני למסעדת פועלים אסיאתית. במקום הגישו את קערות הראמן הלוהטות עוד בטרם המרק הוכרז כ"טרנד", ברמה המקומית. אם יתמזל מזלכם, תגיעו ביום ובשעה בהם מגישים ראמן (בהנחה שעוד לא נגמר) ואם יתמזל מזלכם עד מאוד – תגיעו ביום בו מגישים ראמן עם בטן חזיר בו. ובכן, מזלנו לא שפר עלינו עד כדי כך, אבל כן מצאנו כאן ראמן נהדר משני סוגים – ראמן עוף המוגש עם נתחי פרגית עסיסיים ונגיסים, אטריות, ביצה כבושה בסויה, שמן שום שחור, בצל ירוק קצוץ, אצת נורי ובוניטו; וכן ראמן בקר חריף ומבושם, עם קרעי בשר, חמאת בוטנים, שום שחור ובוניטו; שניהם על בסיס ציר עוף ובקר. שני סוגי הראמן היו בדיוק מה שאפשר לתאר תחת הקלישאה השחוקה "אוכל מנחם", כזה שמזמין לצלול בתוכו ולא לצאת עד שיעבור החורף (או מה שזה לא יהיה). מעבר להרמוניית טעמים די מושלמת, אחד היתרונות של הראמן כאן הוא היכולת לצלוח אותו עד סופו. במילים אחרות, כאן תמצאו ראמן מאוזן, עשיר אך קליל באופן יחסי – מתחרה ראוי למשול בכיפה המקומית ויהיו שישבעו כי זהו הראמן הטוב בתל אביב.

מחיר: 62 שקלים.

דה באן, הלל הזקן 18, סמוך לשוק הכרמל

ראמן עם הפתעות, אובן קובן

מרק ראמן
רונן מלחן

בשקט בשקט, יוצאת "אובן קובן", מסעדת אוכל הרחוב היפנית ברחוב הארבעה ממתחת לרדאר אל התודעה, הרבה בזכות הגל היפני ששוטף את תל אביב אך לא פחות מזה, בזכות עצמה. בתפריט מוצעות שלל מנות התפארת הצנועה של אוכל הרחוב היפני הפשוט והמדויק. זה מתחיל בתבשיל קארי יפני סמיך עם ירק ואורז מאודה; דרך טאקויאקי, כדורי פנקייק גמישים במילוי תמנון ובכיסוי רטבים ושבבי בוניטו שובבים שמרקדים על המנה; מנות אורז או נודלס שונות וכמובן הראמן, לשמו נתכנסנו. תמצאו כאן חמישה סוגי ראמן – ברובם על בסיס ציר דגים עדין ואף על פי כן מאוד עשיר, חלקם עם עוף, בקר, פירות ים או חזיר. הראמן שאהבנו במיוחד הפתיע אותנו, למרות שממהרים להמליץ כאן עליו, הוא הקאיסן ראמן. הנ"ל מבוסס ציר דגים, מיסו, שומשום, קרם שום, צ'ילי, אטריות חיטה, שרימפס, קלמרי, ביצה, פטריות שיטאקה, תרד, נבטים ובצל ירוק. מה שנוצר משילוב כל האחרונים הוא ראמן פירות ים עשיר ומלא הפתעות, חלבי במראה מרוב סמיכותו וממכר. ראמן שמזכיר אותו אך שונה הוא ההוקאידו ראמן, בו את פירות הים מחליפים אחר כבוד נתחי פילה חזיר צלויים בגריל, אך הציר הוא אותו ציר – סמיך ובהיר, צופן הפתעות שכיף לדלות מתוכו ועם תועפות שום. כל אלו ועוד הופכים את הראמן כאן למנה יקרה למדי (הראמן היקר ביותר עולה 78 שקלים) אבל כזו שאין כמותה בשום מקום אחר.

מחיר: 62-78 שקלים.

אובן קובן, הארבעה 16

ראמן עקבי ונטול יומרות, אונמי

ראמן
מגד גוזני

אונמי, אולי מסעדת הדגל של המטבח היפני בישראל (בהגדרה עצמית, לפחות) סוגרת כבר 18 שנה של יפניות, מאז התמקמה ברחוב הארבעה. לא עניין להקל בו ראש, במיוחד בעת בה מסעדות נסגרות חדשות לבקרים. למרות אלו, "אונמי" הרוויחה כבר מזמן את התואר "מוסד" והוא לא כזה שנרכש בנקל. בהתאמה, תמצאו כאן שני סוגי מרק ראמן מסורתיים למדי, נטולי שטיקים או טריקים, עשירים ונכונים – האחד הוא טורי ראמן, עם אטריות ונתחי פרגית, חצי ביצה קשה, אצת נורי, בצל ירוק ונרוטו (אותה פרוסת דג או סורימי בצורת ספירלה בצבעי לבן וורוד); הראמן השני הוא הטונקצו ראמן, מבוסס אטריות ונתחי חזיר צלויים, נבטים, ביצה חצי קשה, פטריית אוזן, אצת נורי, בצל ירוק ובני שוגה (ג'ינג'ר כבוש בחומץ שזיפים, חתוך לגפרורים) – מה שיוצר ראמן עשיר ומנחם (וסליחה שוב על השימוש בתואר הזה, מחמת מיאוס) שהוא בה בעת גם מרענן ואולי יותר מהכל, מספיק קרוב כדי להתכנות "קלאסי", אם לא מסורתי.

 מחיר: 68 שקלים.   

אונמי, הארבעה 18

ראמן חדשני ויקיטורי, מיאזאקי

מרק ראמן
איליה מלניקוב

דוכן האטריות והיקיטורי היפני של השף יובל בן נריה בשוק צפון חוגג אוטוטו שנתיים ויש שיישבעו בשמו של הראמן היצירתי של השף כי השוס האמיתי בו הוא בעצם השיפוד בגריל ("רובטה") שמגיע מעליו. תמצאו כאן שישה סוגי ראמן, ברובם ציר המבוסס על עוף שהתבשל שעות ארוכות; אולם יש גם שתי גרסאות לראמן ללא מרק – ראמן קרבונרה, מבוסס אטריות חיטה ומגיע עם תועפות פלפל שחור, ביצת "אונסן" (מחווה לביצים המתבשלות באופן מסורתי במעיינות חמים ביפן), סויה מעושנת, אבקת נורי, יין לבן וצ'ילי, עם שיפוד כבדי עוף מעליו; וכן אבוראמן, מבוסס על אטריות חיטה, עם חמאת פורצ'יני, ציר כנפיים, ביצה כבושה באפר, תירס מתוק מהגריל, פטריות שחורות, שמן טוגראשי פיקנטי, אצות נורי ושיפוד כבדי עוף. למי שמתעקש על הראמן שלו עם ציר ומעדיף חריף, אהבנו כאן במיוחד את הספייסי מיסו, מבוסס מרק עוף ומיסו, מגיע עם אטריות חיטה דקות, מיסו אדום, מחית צ'ילי, ביצה כבושה באפר, בצל ירוק, תירס, פטריות שחורות, שומשום קלוי ומעל – שיפוד נתחי פרגית. בגזרה הצמחונית, תמצאו ראמן מבוסס מרק ירקות עשיר, ביצה כבושה באפר, בצל ירוק, פטריות שחורות ומעל – שיפוד טופו-פטריות. אם זה לא מספיק, יש כאן גם ראמן שויו המבוסס סויה ומרק עוף צח. בשורה התחתונה, הראמן במיאזאקי הוא ראמן של שף – כזה שלוקח את המנה המסורתית ומוסיף לה קריצה חדשנית עד יצירתית, עם הפתעות מהנות לאורך הדרך – מהביצה הרכה העשויה לדיוּק, דרך גרעיני התירס המתוק בגריל ועד השיפוד השובב מעל.

מחיר: 62-66 שקלים.

מיאזאקי, ראול ולנברג 20, רמת החייל

ראמן חזירי במיוחד, שיראטויה

ראמן
תומר אפלבאום

"שיראטויה" (בתרגום חופשי מיפנית: "מסבאת העיר הלבנה") היא האיזאקיה שנפתחה חגיגית לפני חודש ברחוב נחלת בנימין ומאחוריה עומד בגאון אלי גרוסמן, מחלוצי המטבח היפני בישראל. יש מי שעדיין מזהים את גרוסמן מ"אונמי", כך או אחרת הוא חזר לקדמת הבמה (ולמסעדנות בפרט) אחרי הפסקה ארוכה והקים את שיראטויה. כיאה לאיזאקיה (בית אוכל ושתייה), תמצאו מנות אוכל קטנות בצד אלכוהול ובפרט סוגים שונים של סאקה, אבל לענייננו – גם שלושה סוגים של ראמן. בין האחרונים תמצאו ראמן חזיר על בסיס ציר חזיר וסויה, עם ירקות, אטריות, ביצה (שאפשר לבחור את מידת עשייתה) ונתחי בשר לבן בבישול ארוך; ראמן חזיר על בסיס ציר חזיר ומיסו, עם ירקות, אטריות, ביצה ונתחי בשר לבן בבישול ארוך וכן ראמן צמחוני על בסיס ציר ירקות ואצות קומבו, עם פטריות שיאטקה, ירקות טריים ואטריות. אחד היתרונות הבולטים בראמן כאן הוא דווקא המחיר – כשמחירו נע בין 42 שקלים (עבור צמחוני) ועד 48 שקלים (לחזיר ומיסו) עבור קערה עצומה בגודלה, עמוסת אטריות עשויות היטב עד רכות, גדושה בטעמי חזיר (כמעט מדי) ומשביעה. באופן אישי, דווקא את הראמן הצמחוני כאן פחות אהבנו, אולי כי יש גבול למידת האוממי שיכולות להגיע אליהן אצות ופטריות, כלומר בשל העדר טעם – מה שאי אפשר להגיד על שתי מנות ראמן החזיר האחרות. בשורה התחתונה, יש כאן ראמן מוצלח שהמחיר שלו מוסיף להנאה ממנו, אבל נסו להתפתות ולקחת גם מנות נוספות ומוצלחות מן התפריט כאן.

מחיר: 42-48 שקלים.

שיראטויה, נחלת בנימין 57

מרק נאה. אממה? לא לגמרי ראמן, אממה

מרק ראמן
טל ציפורין

לפני קצת יותר משנה התמקמה ברמת החייל "אממה", מסעדת אוכל רחוב יפנית שהיא כגרסת בת נינוחה ויומיומית יותר מבית TYO, היפנית המהודרת-יוקרתית מרחוב מונטיפיורי. במסעדת הבת תמצאו תפריט רחב עד מבלבל שכולל, בין שיפודי יקיטורי לחצי לובסטר, גם שלושה סוגי ראמן – ראמן מיסו צמחוני, על בסיס ציר אצות ים, מיסו, פטריות יער ושימג'י, תרד, נבטים, בוק צ'וי ובמבו שוט; ראמן עגבניות וחצילים, על בסיס ציר עוף, עגבניות וטחינה (בדיוק כך), נתח אנטריקוט קצוץ, במבו שוט, "פילה של חציל", עגבניות שרי וצ'ילי; ואחרון חביב, ראמן צ'אמפון, על בסס ציר עוף ופירות ים והוא עשיר להרשים בפירות מן הים ואוצרות מן היבשה – שרימפס, קלמרי, אצבעות סרטן, צדפות וונגולי ומולים, חתיכות אנטריקוט, פטריות, כרוב, בצל ירוק, ממרח אגוזים, מיסו וצ'ילי. בכל מופעי הראמן כאן, ללא יוצא מן הכלל, המרקים לא לגמרי מזכירים ראמן, כשהמכנה המשותף הוא כנראה אטריות הראמן, אממה? טעים. כן, זה ראמן עם עגבניות, חציל וטחינה (כשחוסה בוודאי תחת ההסבר הקלוש ש"גם ליפנים יש טחינה") ובכל זאת, אותנטי או לא, ראמן או לא – בסופו של יום, זה מרק טעים שתרצו לשוב לכלותו בעתיד. באשר לראמן הצמחוני, הוא עשיר אך דליל מדי; ואילו ראמן פירות הים הוא קערה מלאה בכל טוּב הים והיבשה, עשירה עד להתפקע בהפתעות וגם במקרה זה, זו בעיקר קערת מרק טובה ונעימה.

מחיר: 62-78 שקלים.

אממה, הברזל 34, רמת החייל

באנו בגלל הראמן, נשארנו בזכות הגיוזה, הירו

מרק ראמן
רוני קשמין

מבחר נאה למדי של ראמן תמצאו בשני סניפי "הירו", של השף ישראל אהרוני; כולם עדינים, עמוקים ומורכבים במידה מסוימת, אבל אם להודות על האמת הכואבת ולהוסיף בה ספוילר: דווקא כיסוני הגיוזה (ובפרט, הממולאים בחזיר) ולאחריהם לחמניות הבּאן המאודות יהיו בוודאי הבחירות הראשונות שלנו כאן. בכל זאת, אם להתמקד דווקא בראמן – תמצאו כאן חמישה סוגים שונים, עם מידה של חופש בבחירת מרכיביהם. זה מתחיל בראמן ברווז עם צ'אטני משמשים, ערמונים, קנפיו (דלעת כבושה) וטמאגו (חביתה יפנית); עובר דרך ראמן חזיר עם "אריסה", במבו שוט, תירס צלוי וביצה; ראמן צמחוני או טבעוני, עם טופו משי, אצות וואקמה, בוק צ'וי וביצה (או בלעדיה); ונחתם בראמן גוצ'ו עוף או בקר, עם גוצ'וג'אנג (מחית פלפל חריף), אצת נורי, בוק צ'וי וביצה; והשוס – לכל מנות הראמן אפשר להוסיף שתי יחידות גיוזה מאודה (בתוספת 12 שקלים). ובכן, בראמן של שף כמו בראמן של שף, ובראמן של הירו קצת כמו בראמן של מיאזאקי (וימחלו לנו הדקדקנים על ההשוואה) מה שנותן את הטון הוא דווקא ההבלחות מן המתכון המקורי, הקריצות החצופות שמקנות ערך מוסף (אם זה צ'אטני משמשים או "אריסה") שהוא לא בהכרח מסורתי, ואולי בדרך כלל איננו. אז אם במיאזאקי רבים יחזרו לראמן בכלל בגלל השיפוד שמעליו, אז לכאן נחזור בזכות הגיוזה.

מחיר: 48-62 שקלים.

הירו ראמן, לבונטין 19; קלמן מגן 3, שרונה מרקט

העיקר האווירה, דייגו סאן

ראמן צמחוני עם ירקות וביצה בדייגו סאן
תמיר מוש

דייגו סאן שהתמקם לפני כמעט שלוש שנים בשוק לוינסקי הוא משהו בין מזנון מקסיקני-קוריאני לבר ומסעדת פיוז'ן אסיאתית. בהתאמה, תמצאו כאן זו לצד זה – קערות ראמן מהבילות, לחמניות באן מאודות, קונכיות טאקו פציחות וקוקטיילים צבעוניים שמוגשים בצנצנות עם מטריות ובראש ובראשונה – בליינים, תיירים, צעירים היפסטרים ומוסיקה חזקה, כולם כחלק בלתי נפרד מבליל של תפאורה ואווירה. כשזה מגיע לראמן, תמצאו כאן שלושה סוגים, כשההבדל ביניהם הוא התוספות – קינוקו ראמן צמחו-טבעוני שמגיע עם צמד כיסוני גיוזה במילוי ירקות, פפאיה ירוקה, כרוב סיני, דייקון (צנון יפני), פטריות שיטאקי, אצות וואקמה, בצל ירוק וביצה כבושה בסויה (או בלעדיה, למי שמבקש ראמן טבעוני); ראמן נוסף הוא הגיוניקו ראמן, שמגיע עם נתחי אנטריקוט, והתוספות בו הם זהות לקודמו (מהפפאיה הירוקה ועד הביצה הכבושה בסויה); האחרון הוא קאצו ראמן, מגיע עם בטן חזיר צלויה, והיה החביב עלינו ביותר, בעיקר בשל הצלייה הנאותה של הבטן. בשורה התחתונה, טעמנו כבר מרקי ראמן טובים, נכונים או מפנקים יותר, אבל בדייגו סאן הראמן מגיע עם אורות ניאון מרצדים, קוקטיילים עם מטרייה ואווירה.

מחיר: 54-58 שקלים.

דייגו סאן, המשביר 2

ועוד שני מרקי ראמן מומלצים מחוץ לתל אביב

 

ראמן טופו טבעוני בטופו אן
רוני קשמין

ראמן טופו טבעוני ומושלם כמו שהוא, טופו אן

בשכונת מגורים נעימה בבנימינה תמצאו את "טופו אן", מסעדה קטנה ואפופת קסם, כולה קודש לאמנות הטופו. המקום (אף מוגדר כבית טופו) נולד לפני למעלה משנתיים ובו מתקינה ג'ון, יפנית-ישראלית, מנות על טהרת המטבח היפני הטבעוני, רובן ככולן משובצות טופו ביתי והכל כאן טעים, מקסים ובמחירים נוחים, לא עניין של מה בכך כשמדובר באוכל טבעוני. בין המנות בתפריט מבהיקה, בין השאר, קדירת מרק ראמן עשירה ומזינה עם אטריות ראמן (או אודון או סובה, אומנם לא לשמן נתכנסנו) מוגשות יחד עם אצות, פטריות וטופו מטוגן. ראמן ועוד, תמצאו מנות עיקריות נוספות שהטופו הוא ליבן, מסושי משובץ ירקות וטופו, דרך שניצל טופו או סטייק טופו וכן מנות כמו טופו אפוי, טופו משי או טופו בטריאקי אבל יצוין, כי הראמן כאן הוא נפלא. טופו כברירת מחדל או לאו, טבעוני או כן, הראמן כאן עומד בזכות עצמו, בלתי נשכח ויוצא דופן.

מחיר: 45 שקלים

טופו אן, דרך העצמאות 74, בנימינה

ראמן כשר וידידותי למתחילים, JLM

סמוך למסעדת "1868" ולצד בר הקוקטיילים "זוּטא", נפתח לפני שלושה חודשים "JLM", בר אוכל יפני ירושלמי שבהגדרה אולי מציע "סושי מקומי", אבל לא רק אותו. בין מנעד מנות יפניות שכולל כיסוני גיוזה, טרטר, סלט קיסר יפני או תמרי סושי (כדורי אורז ומעליהם דגים נאים או אבוקדו) תוכלו לאתר גם מרקי ראמן משתנים – על פי רוב ראמן ברווז או ראמן עוף. בשני המקרים, מורכב הראמן באופן די דומה אלא שהרכבו שונה. בראמן הברווז, מוסיפים לאטריות החיטה במרק גם ציר על בסיס ברווז, קונפי ברווז, ביצה חצי רכה, ברוקולי, בצל ירוק, חציל ופרחי גזר בסויה; ואילו ראמן העוף מותקן על בסיס ציר עוף, עם קונפי עוף. פה תמצאו ראמן כמעט צלול, צח ונקי (כמעט נקי מדי לז'אנר) ואלגנטי – מעין יציר כלאיים משונה בין ראמן יפני, מרק עוף יהודי או קונסומה צרפתי.

מחיר: 48-54 שקלים

JLM, המלך דוד 10, ירושלים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
tm_tools.isArticleType(article) : true