בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הכי טעימים שיש: בתי האוכל המיתולוגיים של חיפה

טיול קולינרי בין בתי האוכל הבלתי נשכחים של חיפה, מהשווארמה של אמיל ועד סנדוויץ' ברכה, מהפלאפל בוואדי ניסנאס ועד לבורקס הכי טוב בחיפה, שהוא לא בורקס העגלה

60תגובות
בורקס פנינת העיר
רמי שלוש

אוכל הוא אחד מהדברים העוצמתיים ביותר כשמדברים על זיכרון. טעם מסוים יכול לזרוק אותנו בשנייה אחת 20 שנה אחורה לתקופה הסטודנטיאלית שלנו. ריח של מאכל אחר יעורר בנו זיכרון אהבה שזה מכבר הסתיימה. אבל אין ספק שהרגשות הכי חזקים שלנו שקשורים לאוכל, טמונים אי שם בילדות שלנו או לפחות בנעורים שלנו - בנקודה שבה שהתחלנו להיות האדם שאנחנו היום.

בכתבה הקודמת כאן סיפרנו על עסקים ותיקים חיפאיים שטרם נס ליחם ומבלי להתכוון פרצנו את הסכר בקרב חיפאים מוכי זיכרונות, ריחות וטעמים. אתם העליתם שמות של בתי אוכל נוספים, לא פחות מיתולוגיים, וביקשתם שנזכיר גם אותם. בדרך כלל, אנחנו משתדלים להקשיב לקהל שלנו אז לקחנו את המשימה ואנחנו חוזרים עם עשרה מקומות נוספים שאם אתם לא מכירים, לא תבינו איך חייתם חיים שלמים בלעדיהם.

המוסד לשווארמה מתקדמת: אמיל

שווארמת אמיל
רמי שלוש

כולם חושבים שחיפה היא עיר החומוס, אבל עם כל הכבוד לאותם דעתנים, הם טועים. חיפה היא עיר השווארמה. את התובנה הזאת מבינים ברגע שעוברים את צומת דולפין ונכנסים לרחוב דרך יפו על כל השווארמיות שלו. אבל אל תטעו, זה לא נגמר שם. שווארמה מצוינת תוכלו למצוא בעוד נקודות ברחבי העיר התחתית, בשכונת הדר ואפילו ליד מרכז חורב - אי שם במעלה הכרמל וחיפאים רבים ישמח להתפלפל איתכם ולהתווכח כל היום למי יש שווארמה יותר שווה: לחזאן או לבמבינו, לאמיר או לג'יבלי? התשובות הן כאן.

שווארמת אמיל בוואדי ניסנאס היא הסוד הגלוי שיודעי דבר אוהבים להתגאות בו. פה לא מתפארים יותר מדי במגוון סלטים או בגודל הפיתה. פשוט אין צורך, הבשר משחק את התפקיד הראשי וכל השאר הם רק זמרי ליווי. תמורת מחיר לא זול כלל ששווה כל אגורה, אמיל ישים לכם בפיתה כמות הגונה של נתחים משובחים וחמים הישר מהסיח ובצד כמה חמוצים וירקות שחבל שיתפסו מקום. אחרי הכל אתם הולכים לאכול את המנה הבאה בדיוק עוד חמש דקות.

אלנבי 33 חיפה

תשכחו כל מה שידעתם על שיפודים: סביח

את העובדה שסביח הוא אוכל רחוב ישראלי ממוצא עיראקי כולם יודעים, אבל בחיפה סביח הוא גם שמו של בעל השיפודייה המרכזית בנוה דוד שגם זכתה להערכת מבקרי המסעדות בעברה. כל יום החל מהשעה 17:30 נפתחת השיפודייה הקטנה במרכז המסחרי המאוד מנומנם הזה וחיש מהר היא מתמלאת בתושבי השכונה ובאנשים שבאים במיוחד אליה כדי לטעום את הקבב ששמו נישא בפיהם כבר 40 שנה.

סביח בחיפה
נעמה סובול

סביח ונעמי אשתו, ואיתם גם העובד החביב, עושים הצגה ומבדרים את הקהל על ידי מריבות, צעקות וגידופים הדדיים. לא ברור אם זה בא מהלב או שמדובר בשלושה טאלנטים שאם היו נולדים בתקופה הנכונה, כבר היו חורכים את מסך הטלוויזיה בתכנית ריאליטי כזאת או אחרת. את הקבב מכינים כאן על המקום בידיים ממש אבל מלבדו עולים על הגריל גם פרגיות, כבד, לבבות, קציצות וטחול על האש. חובה להגיע לפחות פעם אחת ולו בשביל המופע והקבב האגדי.

יהושפט 6 חיפה

הכריך הכי חיפאי שיש: סנדוויץ' בר ברכה

סנדוויץ' ברכה
רמי שלוש

ברכה אמנם ממוצא תימני אבל היא הדבר הכי קרוב לאמא פולניה שאפשר למצוא בחיפה ואחד המוסדות הקולינריים הוותיקים הידועים בחיפה. ברכה היא טיפוס ואת זה יש לדעת. קודם כל היא תגיד לך מה "פשוט חייבים" לאכול וכמובן שלא יהיה מקום להתנגד לפחות לקצת חריף. בסוף היא תדאג שגם לא תשאירו פירור. האמת היא שזה קשה עד בלתי אפשרי להשאיר משהו בצלחת כשבאים לאכול אצל ברכה. אולי זו האיכות המצוינת של הנקניקים והגבינות, הפציחות של הבגטים והפריכות של הירקות שחורקים מרוב טריות. אולי זו השיחה הנעימה והקולחת שמלווה בעוקצנות הממזרית של ברכה שכבר שנים קיבלה על עצמה את תפקיד המאמא הגדולה של כל ילדי חיפה, קטנים כגדולים ואולי זה פשוט הגעגוע לכריך בית הספר שהיה נעשה בהמון אהבה וכוונה על ידי האמא הפרטית שלנו. כך או כך תמיד חוזרים הביתה, לברכה.

שבתאי לוי 12 חיפה

הבורקס שלא מכירים: פנינת העיר

בורקס פנינת העיר
רמי שלוש

בתוך שורת השווארמיות ניצבת לה בביישנות כבר דור שלם הבורקסייה הזו. 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, אפשר לעצור כאן וליהנות ממאפה חם. החזות קצת מטעה בפשטותה הישירה אבל בניגוד לבורקס העגלה ולשמות אחרים מפורסמים בעולם הפחמימות, פנינת העיר היא היהלום שבכתר והוא אפילו לא יודע שהוא כזה.

בתפריט המהודק מוצאים בורקס גבינה ובשר, תפוח אדמה או גבינה עם תרד. כולם מאוד טעימים בכמה רמות מהבורקסים השכיחים (כולל ההוא המפורסם). בבורקס הבשר תופתעו למצוא צנוברים ואילו התרד הוא טרי-טרי ומונח על המשטחים בחלק האחורי של המקום. אם יש לכם מזל תוכלו לחזות בפלא של הכנת דפי הבצק הדקיקים ומלאכת הקיפול העדינה והמיומנת אבל גם אם לא - כל יום שבו אפשר לאכול בורקס מפנינת העיר הוא יום מצוין.

דרך יפו 136 חיפה

לתפארת בת גלים: סנדוויץ' ויקטור או כריכי ויקטור (שם רשמי)

סנדוויץ ויקטור
רמי שלוש

כבר יותר מ-30 שנה מספקים ויקטור ובנו יוסי סנדוויצ'ים בנויים לתפארת בכל שכונת בת גלים. אל המקום שהחל כמכולת קטנה והתרחב לכריכייה מגיעים חיילים מבסיס חיל הים הסמוך, תושבי השכונה וכמובן חיפאים יודעים ח"ן ששמעו על הפלא הקולינרי הזה. מומלץ להגיע בשעות הבוקר המוקדמות אם תרצו לפגוש את ויקטור האב. 

ביד מעודנת ובאהבה מרכיבים ויקטור ויוסי את הכריך המושלם ומגישים אותו בחיוך גדול לכל דורש. מבט מהיר בתפריט מגלה שאין כאן מוצרים אקזוטיים או יוקרתיים אבל הכל טרי וטעים כל כך. ההמלצה שלנו היא ללכת על כריך חצי-חצי של סלט הביצים המעולה והאבוקדו (בעונה כמובן). יש גם כריך טונה וכריך בולגרית כדי להשלים את הנבחרת המנצחת הזאת. איציק ורותי, הגרסה החיפאית.

השרון 12 חיפה

כמו של פעם: פלאפל אוריון

פלאפל אוריון
רמי שלוש

כל מי שגדל בחיפה בין העשורים העליזים 60-70-80 הכיר או לפחות שמע על קולנוע אוריון שבו הקרינו סרטי זימה וסרטי אקשן - לא בהכרח באותו הסדר. הקולנוע שכן ברחוב הרצליה שבשכונת הדר ומולו בנו פלאפל הנושא את אותו השם, כדי שהצופים יוכלו להשביע את רעבונם.

הקולנוע מזמן הלך לעולמו אבל פלאפל אוריון כאן כדי להישאר. הוא מנוהל על ידי משפחת בסתוני הוותיקה בחיפה. אפשר תמיד למצוא בו את הקומבינציה הפשוטה אבל המנצחת שכוללת מנה פלאפל עם טחינה נוזלית או עמבה בלווית רוטב שום החלטי יחד עם מיץ ענבים של פעם. חוויה חיפאית מזוקקת במיטבה.

הרצליה 14 חיפה

המלחמה בוואדי: פלאפל הזקנים

פלאפל הזקנים עשיית כדורי הפלאפל
רמי שלוש

המון סיפורים ומיתולוגיות נקשרו במקום הזה. יש אפילו ערך על שמו בוויקיפדיה הישראלית ויש אינספור אנשים שמוכנים להישבע בקציצות הפלאפל הכהות כהות האלו - אבל פלאפל הזקנים שקיים כבר קרוב ל 70 שנים לא עושה עניין גדול מעצמו. את הרצינות והמסירות מרגישים רק בכדורי הפלאפל שצבעם ירוק כהה וטעמם עז.

כפי שמשתמע משמו, הוא הוקם במקור על ידי זוג אנשים מבוגרים - בעל ואישה - שגרו בסמטה סמוכה. שמם היה ג'ורג' ונג'לה עפארה והפלאפל נקרא בפי האוכלוסייה הערבית המקומית 'פלאפל נג'לה'. היהודים היו אומרים 'נלך אל הזקנים' וכך דבק השם בפלאפל והשאר אגדה חיפאית. ואי אפשר לדבר על הזקנים בלי להסביר באותה נשימה את הבאים ברשימה: פלאפל מישל.

ואדי 18 חיפה

ואלה שממול: פלאפל מישל

פלאפל מישל
רמי שלוש

האלטר אגו של פלאפל הזקנים. אם הקציצות של הזקנים ירוקות כהות, עם מרקם גס וטעם מובחן, הפלאפל של מישל הוא בהיר ומעודן, דומה בסגנונו הרבה יותר לזה הלבנוני. המקום הוקם ב 1984, ממש מול הזקנים ומהיום הראשון הם מתחרים ראש בראש על תואר הפלאפל המוביל של חיפה.

מישל ירכיב לכם את המנה ביד בוטחת ותמיד עם חיוך גדול. כמו אצל השכנים ממול - גם פה תקבלו קציצת פלאפל טבולה בטחינה בזמן שאתם עומדים בתור. אם החלטתם לוותר על הפלאפל (טעות מרה לטעמנו) או שנשאר לכם מקום בבטן, תוכלו ליהנות גם מקובה מצוין, מנת חומוס טובה ואפילו פטאייר מעשה בית.

ואדי 21 חיפה

ביס מעוגות שנעלמו מהעולם: קונדיטוריית בלינדר

קונדיטוריה בלינדר
רמי שלוש

כשנכנסים לקונדיטורית בלינדר מרגישים שהזמן קפא מלכת. פה מוכרים פסים של עוגות פרג, עוגת קקאו, פחזניות ומבחר עוגיות במילוי ריבה ושוקולד ויש גם עוגיות אוזני חזיר פריכות (שמות שאפשר למצוא רק בחיפה כנראה). התפריט והמוצרים למכירה לא השתנו כלל. הדבר היחידי שמזכיר לנו שאנחנו בשנת 2018 הוא המחירים וגם הם לא גבוהים.

ביס מעוגת הפרג מגלה שלצד הפרג שוכנת גם ריבה והטעם הוא טעם של ילדות שכמעט נשכחה. בעלי הקונדיטוריה הם זוג חרדי מבוגר והם גם עושים עוגות חתונה וימי הולדת לפי הזמנה מראש. יחד עם ביקור בשוק תלפיות שנמצא ממש מעבר לכביש תוכלו לקבל חוויה אולטימטיבית של חזרה בזמן לתקופת הזוהר של חיפה בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת.

החלוץ 70 חיפה

לא לדבר על קפסולות: קפה סמי

קפה סמי
רמי שלוש

תחנת הקפה הקטנה הזו קיימת כבר קרוב לארבעה עשורים. כאן, במיקום ההיסטורי של התחנה המרכזית הישנה של אגד, קולים פולי קפה וטוחנים אותם במקום. את המילה 'קפסולות' הס מלהזכיר. האחים שמנהלים את המקום לא מאמינים במכונות אספרסו אלא רק בקפה מבושל כהלכה. מקסימום מקינטה.

תערובות הקפה נמכרות כאן במחירים סבירים לחלוטין. גם מיטב החלוות והטחינות נמכרות כאן. כל מי שמבקר זוכה לטעימה מהקפה הטרי ואם יהיה לכם מזל ותבואו מוקדם תוכלו לראות את קליית הפולים במכונה העתיקה מלווה בהסברים של איהאב, אחד מהאחים. בשאיפה אחת אפשר להריח מפה את חיפה הוותיקה.

העצמאות 90א' חיפה

__

נעמה סובול היא מדריכת סיורים קולינריים בחיפה ובעלת הבלוג תרבות אכילה

סיורים קולינריים נוספים במדור: סיבוב בין המסעדות של אשדוד | סיור בעקבות האוצרות הקולינריים של רמלה האוצרות הקולינריים של תרשיחא סיור אוכל בהרי ירושלים | טיול קולינרי בשכונת נחלאות | האוצרות הקולינריים של העיר העתיקה בירושלים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו