שעריים לתימן: ארבע מסעדות תימניות מומלצות ברחובות - מסעדות מומלצות - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שעריים לתימן: ארבע מסעדות תימניות שלא הכרתם ברחובות

לכתבה
ישראל שר

לא רק בכרם התימנים: בשכונת שעריים ברחובות תמצאו ארבעה שרידים נפלאים למסעדות התימניות שפעלו פעם בארץ. מסע בין מרק רגל לסאלוף

66תגובות

לעיתים קרובות ובאין צדק מסכמים את המטבח התימני בארץ כמזון מהיר ומזהים אותו עם מאפי בצק עתירי שומן. אלה אכן קיימים, אמנם תפוצתם במחוזות תימן נמוכה והם רק חלק קטן ממכלול מנות רחב. המטבח התימני, אם כן, מתוחכם ורחב ומגוון בהרבה. במטבח התימני תבשילי ירקות וקדרות בשר מראש ועד זנב, לצד סלטים, מטבלים, ואם אפשר לנפץ מיתוס קולינרי נוסף, גם מאכלי ים ודגים שמקורם במטבח העדני. יש בו השפעות בולטות מהמטבחים העותמ׳אני והמצרי לצד שימוש עשיר בתבלינים שנדדו מהודו על דרך הבשמים, למוסקט ולתימן. גולת הכותרת שלו, שאת חלקה אפשר למצוא גם בארץ, היא רפרטואר עשיר של מרקים, שהמשותף ביניהם הוא בישול איטי על גבי פתיליות, שילוב שטומן בחובו תבשילים סמיכים עם גוון טעם ייחודי ועמוק.

מה לזה ולשכונת שעריים ברחובות? הרי סבירות גבוהה שאם תחפצו במרק תימני, תפנו לביקור באחת משתי שכונותיה של תל אביב, כרם התימנים או התקווה או אולי בראש העין. כעת, כדאי לשקול גם ביקור בשעריים. בשעריים פועלות כיום כמה מהמסעדות התימניות הוותיקות ביותר בארץ. השכונה הראשונה באזור המושבות הוקמה על ידי העלייה השנייה מתימן בשנת 1909. הבתים נמוכים וישנים, חצרותיהם נטועים בעצי פרי וסובבות גינות נסתרות, מכולות קטנות שקשה למצוא היום וקסם עירוני שהולך ונכחד.

מרק זנב שור וסאלוף
ישראל שר

משיטוט קצר בשכונה, תוכלו לבחור היכן לסעוד את ליבכם מבין מספר ׳טרטוריות׳ תימניות. מרביתן, הוקמו אי שם במחצית השנייה של המאה הקודמת על ידי בני דור שני שהתערו בכור ההיתוך המקומי, ומגישים לצד חילבה וסחוג (או זחוק בהגייה הצנענית) גם חומוס, שיפודי בשר וממולאים בסגנון צפון אפריקאי. אם חשקה הנפש בפחמימה נוספת, במרחק הליכה קצר אפשר למצוא גם מספר מאפיות תימניות המתמחות במאפי בצק ידועים, הלוא הם קובנה עשויה בסמנה, ג׳חנון, לחוח וסאלוף.

כמה פרדוקסלי, בזמן שאורך חיי מסעדה ממוצעת הולך ומתקצר, האבולוציה כאילו פסחה על ז׳אנר מסעדות הפועלים. מדוע? ובכן, התשובה היא כנראה דלוּת, אך- כזו שיש בה תועלת. בתור התחלה אף אחד לא יציע לפתוח בקוקטייל או אפרטיף, אפילו על סקציית המנות הראשונות לא שמעו פה. כאן תוכלו לבחור מנת תבשיל מבין מספר סירים, לצדה תקבלו כדרך קבע רבע לחם. בסוף הארוחה תוכלו לקנח בכוס קפה שחור או תה, נכון, גם קינוחים בדרך כלל אין. לרוב המלצרים הם בני המשפחה ואת מקום המארחים אם תהיתם, ממלאים אלה שידיהם לפנות בוקר עוד היו בתבשילים. כך בעצם, במסעדות הפועלים חסכו בכל מה שמיותר, אין בהן מניירות, לא תמצאו בהן דבר מלבד זיקוק מהותה האמיתית והטהורה ביותר של מסעדה - להשביע את הרעב. לא תמצאו אותן לעולם ברשימת המסעדות הטובות בישראל, הן לעולם כבר לא תהיינה אופנתיות, אבל כשרוצים לאכול באמת – אין כמותן. הנה הן, ארבע מסעדות ממוצא תימני ששוות נסיעה עד לשעריים. מחירי הארוחות בכולן נעים בין 40-60 שקלים.

קפסולת הזמן - "מזעקי"

מסעדת "מזעקי" נוסדה בשנת 1967 בלב שכונת שעריים על ידי האחים אשר ושמעון מזעקי. קירות המסעדה מחופים לוחות עץ כהה, וכסאות פלסטיק חומים ניצבים לצד שולחנות פורמייקה. התפאורה מלווה בפסקול של מאווררי תקרה. נראה שלמעט שלטי איסור העישון המודפסים שהתווספו אי שם בשנות ה-90, המסעדה לא השתנתה במהלך השנים. התפריט, דף נייר כרוך בלמינציה שעליו תיקונים חינניים, מציע לצד חומוס וחביתה מגוון תבשילים. במזעקי מגישים מספר סוגי מרקים, גם בקיץ. כולם מלבד מרק העוף עשויים על בסיס ציר בשר אדמדם; מרק רגל, מרק בשר, ומרק עצם שהוא למעשה, ציר עמוק ומתובל חף מחתיכות בשר ומעוטר בעצם מח בלבד. בין התבשילים ישנם קציצות בקר נימוחות ברוטב אדום ותבשיל קורקבנים, שמוגשים לצד אורז ונזיד שעועית לבנה ולשם שינוי, ללא עגבניות. כל אלה מלווים ברבע לחם, לחוח אוורירי וקערת חילבה מהולה בסחוג. שער הזמן אל 'מזעקי' נפתח בשעות הצהריים ונסגר כשהאוכל נגמר.

 מרק עצם, לחוח וחילבה מהולה בסחוג
ישראל שר
אשר ושמעון מזעקי
ישראל שר

'מזעקי', כתובת: ארלוזרוב 85, רחובות

המגוונת - "מסעדת שרעבי"

אלי ומרגלית הקימו את מסעדת שרעבי בשנת 1986. כיום מנהלים אותה בנם יוסי ואשתו נופר. במטבח ניצבים סירי פח שניכרים בהם השנים, מסודרים כחיילים על שורת פתיליות כבר מהשעה ארבע בבוקר. תבשיל ריאות פיקנטי וסמיך, לצד תבשיל בשר ראש וכמובן, מרק רגל. התבשילים כולם מתובלים ביד עדינה, ועל אף ציר הבשר העמוק, הם קלילים ונעימים. גולת הכותרת פה היא תבשיל הזנב שבשרו רך ונופל מהעצם. כל אלה מלווים בסאלוף חם וטרי, רקיק לחם דק ופריך, שבטבילה, סופח מצוין את נוזלי המרק. חלל המסעדה מקושט בתצלומים של אנשי העלייה ההיא ומשקיף על רחוב הרצל הסואן.

יוסי שרעבי
ישראל שר

'שרעבי', כתובת: הרצל 126, רחובות

המדויקת - "לב השכונה"

מסעדת לב השכונה נוסדה גם היא בשנת 1986. בהגיעכם- אל תתנו לרושם הראשוני להטעות אתכם. הכניסה למסעדה היא כמו לחלל אירועים 'בון טוני', דהיינו כסאות עטופים בבד לצד שולחנות מסודרים בטורים. גם אירועים עושים כאן, אך יותר מזה, בנצי עושה פה הכל. בגזרת הסלטים ישנו חומוס ייחודי בטעמו, כזה מהסוג הגס, שכדאי להזמין ולו רק בשביל לאכול מן הסאלוף שנאפה במעמד ההזמנה. במחלקת התבשילים מרק רגל מדביק שפתיים, תבשיל ריאות ו'שאוויה'- צלי בקר תימני עשיר שנאכל במהלך ה׳ג׳עלה׳, הלוא הם מפגשי הצוותא. החילבה, שמתכונה פה סודי היא מהמצוינות, כמוה גם הסחוג החריף והמתובל. למי שמעדיף, ישנם גם שיפודים או כבדי עוף בבצל והכל, בצעד (תימני) מדויק.

מרק רגל במסעדת לב השכונה
ישראל שר

'לב השכונה', כתובת: הרצל 75, רחובות

המעודכנת - "הישראלית"

הישראלית פתחה שעריה בשנת 2006 על ידי הבשלנים עידו ובני על חורבותיה של "פונדק האושר השישי"- מחלוצות המסעדות התימניות בשעריים. את המסעדה גיליתי תוך שיטוט אקראי ולמראה סועדים טובלים לחמם בקערות מרק אדמדם. לצד תבשילים נוסח תימן תוכלו למצוא גם מנות בשרים: שיפודי בשר, פרגיות וחזה עוף הנעשים במיומנות על גריל פחמים, מוגשים עם צלוחית ירקות טריים חתוכים גס ובקבוק שמן זית לשימוש עצמי. בסקציה התימנית שלשמה התכנסנו בלט תבשיל שעועית לבנה נימוחה ברוטב אדמדם וסמיך, מוגש אם תרצו לצד פרוסות בשר רך, בליווי אורז או כמרק. עוד ישנם תבשיל בשר ראש, מרק עצם או מרק רגל  וכיאה לנוסח התימני גם סאלוף ולחוח שמוגשים חמים לשולחן. גם כאן תוכלו למצוא לעיתים את תבשיל ה'שאוויה', הכל תחת אווירת 'אהלן-אהלן' ישראלית ונעימה.

'הישראלית', כתובת: הרצל 53, רחובות

מרק שעועית
ישראל שר
בני מוזג מרק מסיר גדול
ישראל שר

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות