אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מיס קפלן: פסגת הסקס אפיל של הטבעונות

את נרי ליבנה לא עשו באצבע. היא אוהבת את הבשר שלה אדום, מעריכה גבינה טובה ושומרת על יחסים קורקטיים עם מזונות בריאים דוגמת קולרבי וצנון. מאז הביקור במסעדת הפופ אפ הטבעונית של אורי שביט, משהו ביחסי הכוחות התערער, וזה עוד לפני שהיא התאהבה במוס שוקולד ממי חומוס ובסלט עלעלים

תגובות

גם עלים יכולים לעורר תשוקה. סלט עלה עלה במיס קפלן (צילום: אילן נחום)

בערך בוויקיפדיה שמישהו כתב אודותיי, נאמר שאני טבעונית מזה כמה שנים. כתוצאה מכך אני זוכה פה ושם לאהדה מצד אנשים בעלי מראה מואר, אך האמת היא שמעולם לא הייתי טבעונית. אני אמנם חושבת שמוסרי יותר להיות טבעונית ומדי פעם אפילו עולה בדעתי המחשבה להפוך לכזאת וגם לייצר בביתי קומפוסט, לגלות את שלל השימושים של החומץ הלבן או לפחות לחתוך לעצמי לבד סלט קצוץ דק דק - אבל איכשהו תמיד אני שוכחת. כשאני נזכרת בטרחה הכרוכה בדבר מצד אחד, ובחיבתי הגדולה לביצים, מוצרי חלב ובפרט גבינות, מצד שני, אני מנחמת את עצמי במחשבה שאולי פעם כשאהיה אדם טוב יותר, אהפוך לפחות לצמחונית, אם לא לטבעונית של ממש.

דעות קדומות גרמו לי להתמלא בתחושת חסך וקיפוח א-פריורית כשהתבקשתי ללכת לדגום את מיס קפלן, הפרוייקט הפופ אפי של אורי שביט, עיתונאית אוכל ובעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר". שביט החליטה לקחת את החלל שמעל מסעדת ליטל איטלי בשרונה, בו שכנה עד לא מזמן "קרנבירה", ולהקים שם לשלושה חודשים בלבד מסעדה טבעונית. בהיעדרם המוחלט של טבעונים בקרב מכרי, נפל הפור על ענת, חברתי הצמחונית כמעט מלידה. אך התיישבנו ליד הבר ולליבי התגנב החשד שאני עוד עלולה ליהנות כאן. יש משהו מחמם לב בעיצוב המסעדה, במרישי העץ הכבדים המחפים את התקרה, בשפע הצמחים שם, ביופיים הבלתי מתאמץ של הכלים ובשירות שהתגלה כמלבב, לכל הפחות.

מתחרה קשוחה. כרובית בשלושה מרקמים (צילום: אילן נחום)

תפריט המסעדה איננו ארוך מדי והוא מתחלק ל"מיקסולוגיה" כלומר קוקטיילים, "פס קר" "פס חם" ו"קונדיטוריה". "יש דבר כזה  קוקטיילים טבעוניים", אמר לנו דולב הברמן הנחמד, "כי יש כל מיני משקאות שיש בהם, נניח, ג'לטין - שזה לא טבעוני". על פי המלצתו הזמנו "coconut sail" לחובבת המתוק, כלומר אני, ו"גרין דטוקס" (45 שקלים) לענת, שהצהירה שאיננה אוהבת אלכוהול מתוק. קוקטייל הקוקוס (52 שקלים) התגלה בדיוק כמו מה שרציתי שיהיה: משקה מתעתע טיפוסי, לכאורה הדבר הקרוב ביותר למילקשייק, אבל עם תוספת אלכוהול נכבדת של שני סוגי רום וליקר טריפל סק, שעולים ישר לראש. לדיטוקס, שהבסיס שלו הוא ג'ין, יש טעם מרענן  של ליים, נענע, למון גראס, כפיר ליים וגם סלרי ותפוח. קיבלנו לנשנוש גם "לחם טמפלרי", דחוס ממחמצת, בעל קרום פריך נחמד, ולידו ממרח נהדר של פלפלים מעושנים וזעתר. מהפס הקר הזמנו "סלט עלה עלה" לענת ו"קרפצ'יו פורטבלו" לי ומיני מרק (22 שקלים) לי, כי דולב המליץ.

הסטייק החדש? תפוח אדמה צלוי באדמתו (צילום: אילן נחום)

כף אחת מהמרק שהיו בו שעועית וגם שלולית של קרם מארטישוק ירושלמי ועשבים לרוב, והתחלתי להאמין שאולי טבעוניות יכולות ליהנות יותר, כלומר, בתנאי שיש מי שיכין להן כמה פעמים ביום אוכל כמו במיס קפלן. הבישול הטבעוני - או שהוא משעמם רצח וכולל בעיקר מבחר בלתי אפשרי של גווני ירוק ונגזרות של דוחן או מופת של יצירתיות, כמו כאן. קחו לדוגמא את ה"סלט עלה- עלה" (24 שקלים), שהכיל מבחר עלים ירוקים טריים ומבושלים, אבל גם ירקות שורש כגון לפת, קולרבי וצנון, כולם חתוכים לפרוסות כמעט שקופות ואובליות. גם התיבול, איזון מושלם של טעמים מלוחים וחמצמצים, היה נהדר. "פעם ראשונה בחיים שאני לא מרגישה מקופחת", אמרה ענת. "אני תמיד מרגישה חסך במסעדות כי כל מה שאני יכולה לאכול זה תוספות. כאן אני מרגישה שמבחינה קולינרית שווה להיות צמחונית כמוני", התרגשה. קרפצ'יו פטריות הפורטבלו (36 שקלים) היה לי טעים בהרבה מהקרפצ'יו שאני רגילה לאכול בדרך כלל. לפורטבלו הצלויות והחתוכות לפרוסות דקיקות ישנה טקסטורה נהדרת, והתיבול המחוכם הכולל צלפים, שמן זית, לימון וארגולה, העניק חמצמצות נהדרת למנה.

» למה לימה ניפו עצבנה את נרי ליבנה?» איך אדורה החדשה?

מהפס החם הזמנו לעיקריות כרובית צלוייה (58 שקלים) ותפוח אדמה סמוק (62 שקלים). מנת הכרובית יכולה בהחלט לגרום לאייל שני לתלות את הסינר שלו. היא מוגשת על אורז אדום ומעוטרת בפרוסות כרובית חיה וגם במחית כרובית. כלומר, כרובית בשלוש טקסטורות שונות, אחת יותר מוצלחת מהשנייה ומינון האורז מדוייק ולא תלוליתי או משתלט. על תפוח האדמה שבתפריט נכתב שהוא "צלוי באדמתו", יעני טייק אוף על "בחלב אימו". לא כזה שנצלה, למרבית השמחה, בתוך אדמה. הוא משתייך לזן תפוחי האדמה האדומים ומוגש עם בצלי שאלוט ובצל אדום אפויים ביין, קרם סלרי, ובתפריט נכתב שגם עם "לימון מרושע". לא נמצאו הוכחות לרשעותו של הלימון, שלדעתי הוסיף חמיצות מעודנת מאוד למנה. 

מעורר מחשבות כפירה. קרפצ'יו פטריות (צילום: אילן נחום)

דולב אמר שיש גם קינוחים, אבל אני פתחתי עליו עין עקומה. איך אפשר להכין מעדן מרנג לימון בלי ביצים או מוס שוקולד ללא שמנת מתוקה? מתברר שאפשר. "משתמשים במי חומוס, אפשר גם מים מקופסת חומוס" הוא הסביר. נשמע קצת דוחה, אבל לא רצינו לצער את דולב ועל כן נעתרנו להמלצתו והזמנו מוס שוקולד (42 שקלים), והוא, גבירותי ורבותי, היה ממש מעולה, מוצק יותר מהרגיל וגם מרוכז יותר בטעמו ומתוק פחות. אבל קפוצ'ינו עם חלב סויה לא הסכמנו לנסות. בכל זאת, קצת כבוד עצמי עוד נשאר לנו. שביט סיפרה שמדובר בפרוייקט לשלושה חודשים בלבד, "אבל אם זה מאוד יצליח, ייתכן שנמשיך עם זה", היא הפיחה בי תקווה. על כן שטוחה בקשתי לפניכם - בשום אופן אל תניחו לה לסגור את המסעדה המצויינת הזאת. עוטו עליה בהמוניכם בין אם אתם טבעונים, צמחונים או אוכלי כל, ובין אם לאו. ואז גם תגלו שלא רק בלונדיניות או טבעוניות - גם אתם, לפחות למשך ארוחה אחת - יכולים ליהנות יותר.

» גרין דיטוקס: 45 שקלים» קוקטייל קוקוס: 52 שקלים» קרפצ'יו פורטבלו: 36 שקלים» מיני מרק: 22 שקלים» סלט עלה עלה: 24 שקלים» תפוח אדמה סמוק: 62 שקלים» כרובית צלויה: 58 שקלים» מוס שוקולד: 42 שקלים» טיפ: 59 שקליםסה"כ: 400 שקלים

מיס קפלן - קפלן 18, תל אביב

*#