טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בר קיימא: המנה הכי טובה היא האידיאולוגיה

הרעיון החברתי מאחורי בר קיימא מדבר יותר חזק מכל מנה שמוגשת שם, למרות שהאוכל לא רע בכלל

תגובות

הנה דרך מעניינת, יצירתית ולא יקרה להתחיל מהפכה: לפתוח מסעדה קואופרטיבית. במקרה של בר קיימא, המסעדה הקואופרטיבית בפלורנטין, זה אפילו טעים, יחסית. » בר קיימא - לשעות פעילות ולכל הפרטים» פניני לילוש: הנחתום רשאי להעיד על עיסתו» מסעדת דריה: פיתוי כשר בקרליבך» קמפנלו: איטלקיה לוהטת בתל אביבנדמה לי שהפועל קטמון היתה חלוצת היוזמה: לאוהדים נמאס ממניפולציות לא ספורטיביות של תת טייקונים שהשתלטו על הקבוצה, אז כל אחד מהם קנה מניה וביחד הפכו לבעלים של הקבוצה החדשה. הם התחילו מחדש את הטיפוס מליגה ג' ומתקדמים לצמרת, מתוך תחושת הזדהות עמוקה הרבה יותר בקרב השכונה, האוהדים והשחקנים. באופן דומה, 250 אנשים, רובם צעירים, שילמו כל אחד 1,000 שקל תמורת מניה, וביחד, עם ההון הראשוני הזה, פתחו את בר קיימא, מסעדה טבעונית שהחליפה את סאב קוץ' מילגה ההודית הוותיקה. השם בר קיימא הוא הברקה לשונית - לא רק קופירייטינג מוצלח, אלא גם שם שמבשר מדיניות: אפשר עדיין לקנות מניות, וככל שיתרבה ההון, גם אם המסעדה תרוויח, לא יחולקו דיבידנדים לבעלי המניות ולדירקטורים (עד שמישהו מהם יהפוך את "איפה הכסף?" לסיסמת הבחירות שלו). במקום זאת, הכסף יושקע בפרויקטים קואופרטיביים נוספים לטובת התושבים: מכבסה, קווי הסעה לסטודנטים, בית תרבות מקומי (הקומה השנייה של המסעדה כבר משמשת להרצאות ופעילויות חברתיות), ורעיונות נוספים יתקבלו בברכה.

בעלי המניות נהנים בבר קיימא מהנחה קבועה על כל המנות בתפריט. כיוון שהתפריט גם ככה לא ממש יקר, אולי מבחינתם החוויה היא כמו לאכול בחדר האוכל של קיבוץ פלורנטין, מה שיבטיח שישובו לאכול. בנוסף, זו מן הסתם חוויה אחרת לגמרי למלצר בעסק שיש לך מניה בו. המלצרית שלנו אירחה אותנו בחום ובלבביות לא מעושים או קפואים כבמסעדות אחרות, כי במידה מסוימת זו גם המסעדה שלה. מובטח לנו, לכן, שהיא מקבלת שכר הוגן, אין רודים בה, וכנראה שיש לה השפעה גם על נוחיות סידור העבודה שלה. בקיצור, אם יש לכם מודעות חברתית־אקולוגית מתאימה, חוויית האכילה המהנה בבר קיימא אינה מותנית רק באוכל ובשירות, אלא במשהו הרבה יותר גדול וערכי. מטרה טובה. בר קיימא (צילום: דניאל בר און)

המקום, במיתוג החדש שלו, אינו שונה בהרבה מאיך שנראתה הסאב קוץ' מילגה: אותה זריקות חביבה שאיפיינה את המקום ואת לקוחותיו; ציור גדול של גנדי מעל הבר; אוכל צמחוני שכולל ראשונות כמו חציל בטחינת סלק (העירוב הקל של הסלק מעניק לטחינה צבעוניות משובבת), סלט ירקות, פוקצ'ה מקומית ועוד. המחירים הם בסביבות ה־20 שקל פלוס, לחבר יש הנחה של ארבעה עד שישה שקלים.

מנת הבית היא "צלחת שפע": מנה שמורכבת משעועית מש, תערובת ירקות מאודים בנוסח הודי, סלט בורגול ועוד תוספות. 28 שקל ללקוח בורגני, 22 שקל לחברי קואופרטיב. בעיקריות יש גם עמבורגר, קציצות צמחוניות, טורטיות ממולאות וירקות שורש במילוי אורז. המנה הכי יקרה בתפריט לא תעלה על 36 שקל, פעמיים ח"י. פרט להיעדרם של בעלי חיים על הצלחת, אין גם שימוש בחמאה ובביצים, ובכל זאת התפריט מגוון יחסית, ואפילו טעים למדי. הפעם ההמלצה שלנו אינה גסטרונומית, אלא חברתית מובהקת.

בר קיימא - המשביר 22, תל אביב

*#