טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עסקית בגואטה: האוכל שירגיע את קדאפי

לאות הזדהות עם הלובים יצא צבי גילת למסעדת גואטה הטריפוליטאית. הממולאים הזכירו לו שעם בעל סבלנות לדחוס בשר ואורז לקישוא, לא יתפתה לפתרונות שלטון חפוזים

תגובות

בשעת כתיבת שורות אלה נפתחה שוב מהדורת החדשות של הבוקר בידיעה על קרבות עזים בפרברי טריפולי, והבטחה סמויה שייתכן כי מועמר קדאפי יאלץ לעזוב את המדינה כבר השבוע. את זה מבטיחים לי כבר שבועיים לפחות, עלכן אני נזהר מפיתוח ציפיות, מה גם שקדאפי עדיין מפגין מצב רוח מרומם ופרשנים מדווחים כי ראוהו מרקד לצלילי הלהיט החדש "זנגה זנגה". הפרשנים, אגב, לא מרשימים אותי במיוחד בניתוח כל המתרחש בעולם הערבי. כשרוב הרקע המקצועי שלך מתועל ליכולת לפרוץ ראשון לשידור כדי לספר מה ראית בשידור של אלג'זירה, לא פלא שכל הדיווח מלוב מתמקד בשתי מחלוקות כבדות משקל: האם אומרים בנגאזי או בנר'אזי, קד'אפי או קזאפי?עד שזה יוכרע, אם בכלל, אציין שאני אוהד מובהק של העם הלובי. הלובים שפגשתי בחיי באו מטריפולי (אני מתפלא שטרם התגלעה המחלוקת בשאלה האם אומרים טר'יפולי, או טגיפולי) או מהאי היהודי ג'רבה, והם אנשים טובים ולבביים בלי יוצא מו הכלל. האמת שגם קדאפי (או קזאפי), כטיפוס, הוא מישהו שהייתי שמח לצאת איתו לארוחת בוקר (אם כי אין לדעת מה בדיוק שמים לו הטבחים שלו בקוסקוס שגורם לו להיות במצב רוח כל כך משונה רוב הזמן). המטבח הטריפולטאי לא מאכזב אף פעם. קוסקוס בגואטה (צילום: אושרת יקותיאל)הנה הגענו לנושא הרשימה הזו: המטבח הטריפוליטאי. עוד לא קרה שהוא אכזב אותי. תמיד משביע, תמיד משלב עדינות עם בסיסיות מזינה, תמיד במחיר הוגן. כדי לא להרבות בדברים המובנים מאליהם, יצאתי לשדרות ירושלים ביפו להביע את הזדהותי עם העם הלובי. מסעדת גואטה הוותיקה נראתה לי המקום המתאים לכך.אם חשבתם שבגואטה צופים בתחנת אל ערבייה, טעות בידכם. בעל הבית יושב על הבר, מפגין אדנות טובת לב, בקול גברי חזק הוא מברך את הבאים בצל קורתו ומציע להם שולחן. עד מהרה תונח עליו ערכת סלטים יעילה (10שקלים לסועד): לימונים כבושים (מצוינים), סלט כרוב שנדירים כמותו (יש בו ניחוח דק שלא עמדתי על מקורו, מזכיר גרגירי קימל), אריסה חריפה, חמוצי הבית וזיתים סורים שבורים. המהדרין מזמינים גם צלוחית טחינה מצוינת, טובלת בשמן זית (7 שקלים).מה תזמינו? המבחר הוא בעיקר בין סוגי הרוטב. ט'ביחה בלסלק היא בשר, שעועית ותפוחי אדמה עם עלי מנגולד, והט'ביחה בלכמון היא כמעט אותו דבר רק ברוטב אדום. אפשר לבחור בין חריימה נסיכת הנילוס וחריימה בורי, בין ממולאים כאלה וממולאים אחרים. הכי טוב, לדעתי, ללכת על ה"קומפלט" (45 שקל): אחת הט'ביחות שכבר הזכרנו על מצע של קוסקוס עם צלחת נפרדת של ירקות מבושלים שבאים עם אותו הקוסקוס ועם יחידה אחת של מפרום (תפוח אדמה ממולא). מכאן אתה יכול להבין למה המאבק בלוב לא יוכרע מהר כל כך: מדובר בעם סבלני ובעל פרספקטיבה. מי שיש לו סבלנות למלא בצל או תפוח אדמה באורז עם בשר טחון, לא יתפתה לנצחונות מהירים ובני חלוף.אם קדאפי היה סועד פה, היה מוזיל את מחירי הנפט. גואטה (צילום אביעד הרמן)כמובן שאחרי הקומפלט הזה אתה מלא אנרגיה ועזוז לעוד יום של קרבות, אבל בלי תחושת הכובד שמתלווה למלאות הזו במטבחים אתניים אחרים. כדי ליהנות גם את בני ביתי, לקחתי הביתה מנה של ממולאים (48 שקל):ארבעה סוגים – מפרום, פלפל, כרוב ובצל (אפשר גם קישוא), שכל אחד מהם טוב ממשנהו. קהל הסועדים נראה כמי שפקד את המקום לא פעם, ובשעתהצהריים שבה סעדנו התמלאו שמונת השולחנות, כל אחד מיועד לארבעה סועדים. אחרי עוגת סולת ותה מתוק, זוכה כל אחד גם לברכה פרטית בקולו הרועם של בעל הבית, החל מ"יום נפלא שיהיה לך" ועד "שיהיה לך יום מצחיק". זה מקום מצוין לאכול בו ארוחת צהריים או לארח בו קרובים שומרימצוות מחו"ל (המקום כשר למהדרין). אני בטוח שאם קדאפי היה סועד שם את ליבו, היה מוזיל מיד את מחירי הנפט, זונח את טבח האזרחים מהאוויר והופך את "זנגה זנגה" להמנון הלאומי הלובי. הקוסקוס שם פשוט משכין שלום.השורה התחתונה תפאורה: אולם סועדים, נברשת מצויצת מהתקרה, שולחנות עץ מסוגננים, חלון לרחוב, נינוח ונעיםסביב השולחן: מוקירי ומכירי המקוםשירות: אדיב, ביתי ולבביחיוך: סמכותישירותים: נקייםנגישות: למסעדה גישה נוחה מהרחוב, לשירותים - לא. יש מדרגות, לקומת הגלריהחניה: אפשרישורה תחתונה: אחת העסקיות הטובות והיציבות בעיר» גואטה שד' ירושלים 6, יפו. פתוח: א'-ה' 23:00-11:00 , ו' -11:00 שעה לפני כניסת השבת.

*#