רום מילשטיין
רום מילשטיין
מסע בדולמיטים
קרדיט: רום מילשטיין
רום מילשטיין
רום מילשטיין

איטליה היא ארץ של מחוזות, אזורים נפרדים ודיאלקט שונה. היין תואם את אוכל האזור והאוכל משיב לו ותואם ליין. כשמגיעים למסעדה באזור אמיליה רומניה, למשל ימליצו בגאווה על סאנג'ובזה מקומי עם טורטליני או ראגו וכשמגיעים לאזור טוסקנה, כנראה שההמלצה תהיה קיאנטי או מונטפוליצ'יאנו בליווי פסטה פיצ'י ופיורנטינה. בכל אזור פסטה שונה, בשר אחר, קינוח שונה וכמובן אנשים אחרים.

בסוף השבוע, הצפנו מביתנו שבבולוניה למנוחה בדולמיטים, רכס ההרים המהווה חלק מהרי האלפים. הרכס נמצא בצפון איטליה, תחום בנהר אדיג'ה במערב ומשתפל עד לעמק פיבה במזרח. האזור מתויר בעיקר בחודשי הקיץ (אז הוא מתאים לטיולים) ומחודש דצמבר כשנפתחים בו אתרי הסקי ועמם שלל גדול ומגוון של פעילויות ספורט אתגרי. בין חודשי הקיץ העמוסים במשפחות לבין תיירי הסקי החורפיים, נובמבר נחשב לחודש יחסית רגוע באזור. בלי יותר מדי אנשים, חלק מהמסעדות עדיין סגורות ובתי המלון בתפוסה חלקית. כשחלק מהעיירות נראות נטושות לגמרי, זהו הזמן שבו המקומיים נוסעים לחופשות לפני פתיחתה של עונת הסקי, בה הם עובדים קשה.

מסע בדולמיטים
צילום: רום מילשטיין

נובמבר או לא, בדולומיטים כבר מושלג. מארובות הבתים יוצא עשן ההסקה וריח העץ השרוף נישא למרחקים. בכל בית ואכסניה קליפות תפוז מונחות על האח כדי לבשם את החדר וקרח עוטף את חלונות הבתים והמכוניות בשעות הבוקר המוקדמות.

כשכל כך קר, כל מה שרוצים לעשות הוא לשבת מול האח לשתות שוקולטה חמה עם איזה שטרודל תפוחים ולהפשיר את כפות הרגליים. אבל מה עושה שטרודל תפוחים באיטליה? גם אני הופתעתי לשמוע ואחר כך לגלות ולטעום: האוכל בדולמיטים שונה לגמרי, לא רק מבולוניה, אלא מיתר מחוזות איטליה. פתאום צצים להם כאן שמות של מאכלים שמעולם לא שמעתי ויתרה מכך, שמות שאפילו איטלקים מאזורים דרומיים יותר לא שמעו מעולם.

מסע בדולמיטים
כשכל כך קר, כל מה שרוצים לעשות הוא לשבת מול האח עם איזה שטרודל צילום: רום מילשטיין

האזור בו אנחנו שהינו שייך למחוז ונטו ובחלקו הצפוני גובל עם אוסטריה. התרבות האוסטרו-גרמנית מורגשת היטב, החל מהשלטים הכתובים גם בגרמנית ועד ההשפעות הקולינריות על המטבח האיטלקי. על מנת להבין כמה אוסטריה קרובה, בבית הקפה בו עצרנו לשתות פגשנו זוג שסיפרו כי "הקפה יותר טוב באיטליה" ועל כן תשעת הקילומטרים שמפרידים בין ביתם באוסטריה לבין בית הקפה האיטלקי לא ימנעו מהם אספרסו איכותי.

אם כך, בואו נדבר על האוכל של הדולומיטים. נכון, מי שנוסע לדולומיטים בציפייה לטעום את איטליה הקלאסית ייתקל כאן באוכל שונה מאוד, אבל עדיין אפשר למצוא את הקלאסיקות האיטלקיות, דהיינו פיצות מעולות ופסטות טריות נפלאות. כל השאר, יגלו שהאוכל המיוחד והשונה של האזור מתאים למזג האוויר החורפי והקר בהרים: הרבה ירקות שורש, בשר ציד (בעיקר מאיילים במנות כמו פפרדלה ראגו מבשר אייל), מגוון פטריות בהן מככבות הפורצ'יני, פולנטה, מיני תבשילים מיוחדים עם עשבי תיבול בהם גם סרפדים וקדירות בבישול ארוך.

מסע בדולמיטים
צילום: רום מילשטיין

המאכלים שלא כדאי לפספס בדולומיטים:

קזונזיי casunzei- כיסוני בצק ממולאים בתערובת של סלק ותפוח אדמה, עם חמאה ופרג ומעל גבינת גראנה פדנה או פרמג'נו. ככה פשוט, ככה טעים.

מסע בדולמיטים
צילום: רום מילשטיין

קנדרלי Knödel/canederli- או בשבילנו קניידלעך, רק לא מקמח מצה. הקנדרלי הוא לא אחר מאשר כדורי לחם מעורבבים עם גבינה/ נקניק spek/ תרד/ פורצ'יני או עשבי תיבול. כדורי הלחם, אגב, מוגשים בתוך מרק או עם רוטב גבינה.

מסע בדולמיטים
צילום: רום מילשטיין

בשר אייל cervo- בשר האייל מאוד נפוץ באזור הזה. ממש אחרי שתאכלו אחד, יש סיכוי שתיראו אייל אחר מסתובב מחוץ למסעדה. הבשר עצמו אדום, מעט יותר סיבי אבל עדיין עדין ביחס לבשר ציד. נוהגים להגיש אותו כאן כסטייק עם רוטב יין אדום או בתוך קדירה בבישול ארוך.

מסע בדולמיטים
צילום: רום מילשטיין

פולנטה- פולנטה מכונה גם בפי המקומיים "הלחם של הדולמיטים" ונהוג להגיש אותה במגוון וריאציות בהתאם לעונה. בקיץ, הפולנטה חתוכה לקוביות שמקבלות טיגון עמוק או צלייה על הגריל בתוספת פרמז'ן או פטריות, ואילו בחורף נהוג להגיש אותה לצד מנות בשר או בתוספת של נקניק או גולאש.

שפק איטלקי Speck Alto Adige PGI- הפרושוטו של הצפון. שיטת העישון והיישון שלו שונה מהשפק שאנחנו מכירים. הוא מיוצר באזור ועל כן הוא מככב בתפריטי המסעדות ובתי הקפה. מגישים אותו בעיקר עם מנות פסטה או ריזוטו, הטעם המעושן והשומניות לגמרי נותנים לאוכל חותמת חורפית וכמובן גם לצד יין ופרוסת לחם.

שטרודל strodel- כן שטרודל באיטליה, והוא נפלא. ניתן למצוא כמעט בכל מסעדה או פסטיצ'ריה את השטרודל, או כפי שהמקומיים הוגים "סטרודל". השטרודל מגיע במגוון טעמים, לטעמי דווקא הקלאסי- שטרודל תפוחים וקינמון לוקח ובגדול. אם כבר שטרודל- כוס שוקולטה חמה עם קצפת ליד תשלים את התמונה.

היין- שילוב התרבויות בדולמיטים הגובלים עם אוסטריה יחד עם ההשפעות מצרפת ושוויץ הסמוכות, מולידים יין ייחודי טעים ומינרלי שנובע מגידולים של זני ענבים קטנים ולא מוכרים במיוחד, שמייצרים עניין גדול. בנוסף ניתן למצוא גראפות מקומיות ואיכותיות.

מסע בדולמיטים
צילום: רום מילשטיין

איפה לאכול בדולומיטים?

מסעדות Ristorante

Malga Rin Bianco- מסעדה מקומית המציגה לראווה את המטבח הצפוני של איטליה, במחיר שפוי. תפריט העיקריות שלהם מרובה בקערות פולנטה מחממות ומנחמות ובראשונות- פסטות מעולות וטריות שמכינים במקום. תוכלו לקבל שם מנת שפצלי עם תרד נהדרת, קנדרלי ומנות בשר מגוונות. Misurina

Tilia - המסעדה בעלת כוכב מישלן אחד של השף הגרמני כריס הוברהאמר, היא קטנה ואינטימית, עם אוכל מעולה ותפריט יינות עשיר. מומלץ בעיקר למי שרוצה קצת יותר להתפנק, רק לזכור להזמין מקום מראש. Dobbiaco

Ristorante Ospitale- Localita ospitale- גולת הכותרת של המקום הזה אומרת הכל: אוכל מקומי ומוקפד. כדאי לא לפספס את ה”סטינקו” - רגל חזיר בבישול ארוך בתוספת פולנטה, ואת הקזונזיי המסורתי. Cortina d'Ampezzo

El Brite De Larieto- ממש מתחת להר מונטה קריסטלו המרהיב  יש אגריטוריסמו (כלומר אירוח כפרי, במילים אחרות ניתן גם לישון שם) של השף ריקרדו גספרי- שף צעיר ומוביל באיטליה, המגיש את המנות המסורתיות באינטרפרטציה יותר מודרנית. לא כדאי להחמיץ. Cortina d'Ampezzo

Al Capriolo- עוד מקום שכדאי לנסות ולבדוק בעת ביקור בדולומיטים וגם פה העיקרון חוזר על עצמו -  אוכל מקומי נפלא עם נוף מרהיב. Vodo di Cadore

pasticcerie- מאפיות

Da Vià- המקום לשטרודל תפוחים ושטרודל פירות יער מהמפורסמים באזור, ומלבדם לחמים, קרואסונים, קפה ושוקולטה חמה. צריך יותר מזה? Domegga di Cadore

Lovat- לטעמי, השטרודל הכי טוב באזור, קלאסי ומעולה. Cortina d'Ampezzo

Embassy- מאפייה מקומית קצת יותר “יוקרתית” עם שוקולטה וקצפת משובחת. Cortina d'Ampezzo

Aperitivo- מקומות למשקאות ונשנושים

Enoteca Al Check- מקום נחמד עם סנדוויצ’ים טובים ולדרינק מחמם, לפעמים מתארחות במקום להקות להופעות חיות. Pieve di Cadore

La suite- מקום כיפי גם לאפרטיף וגם לדז’סטיף, נקניקים, גבינות ומשקאות באווירה טובה. Cortina d'Ampezzo

בשורה התחתונה:

איטליה היא ממש לא רק רומא, מילאנו או ונציה. ניתן להגיע לדולמיטים בטיסה ישירה לוונציה ובמרחק של שעה וחצי בלבד ברכב תגיעו לאזור המדהים הזה ומובטח לכם שלא תצטערו. בין אם חופשת סקי, או טיול זוגי בהרים, לטרק קשה ופיזי או סתם כדי לטעום מקום ואוכל שונה, הדולמיטים הוא כנראה היעד הבא שלכם.

רום מילשטיין

רום מילשטיין | |רומי אוכלת את איטליה

רום מילשטיין 27, אוכלת, שותה, כותבת.

מילה אהובה: פריך

מפחדת ואוהבת כאחד: פחמימות

לא יכולה בלי: משהו מתוק בסוף (ביס קטן נו בחייאת)

תמיד יבוא בטוב: מולים, שניצל וחמאת בוטנים (כל אחד בנפרד כמובן)

דרינק: נגרוני

יין: לבן- צרפת, אדום- איטליה

על הבלוג

נמצאת בבולוניה ל-3 חודשים אבל בפועל שם כבר 3 שנים. הולכת לאכול כמעט באותם המקומות רק הפעם לכתוב לכם עליהם. לגלות מקומות חדשים ולטייל אתכם.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ