בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הנחמות שאחרי הצום

אחרי 24 שעות בלי אוכל, טוב לשבור את הצום עם לימונדת רימונים מרעננת ועוגה עשירה ומתוקה, לא חשוב מאיזו עדה

תגובות
דורעם גונט

בכל יום כיפור מתמלאים העיתונים במדריכים שימושיים להישרדות בצום: שתו הרבה מים ביום שלפני, הרבו באכילת פחמימות וחלבונים בארוחה המפסקת, הימנעו ממזון מטוגן, מתובל או מלוח מאוד, הכינו את הגוף לגמילה מקפה, היזהרו מקטניות וממזונות יוצרי גזים, אל תכבידו על הקיבה עם ארוחה מפסקת גדולה וכבדה מדי, וסיימו אותה בפרי במקום בקינוח מתוק ומצמיא.

גם לסיום הצום שלל עצות והוראות עשה ואל תעשה: התחילו במשקה מתוק (העצלנים יסתפקו בתה, המשקיעים עשויים להכין פפיטדה או סוביה - משקה מגרעיני מלון שנאספו במיוחד כל הקיץ, שמתכון להכנתו פורסם כאן בשנה שעברה. השנה אפשר לנסות דרך ביניים: לימונדת רימונים ורודה, ולידה כרסמו פרוסת לחם קטנה (אצל סבתא לואיז זה היה לחם שטוח עם שומשום, טבול בשמן, שלידו קערית עם מלח גס). אל תאכלו הרבה מדי ומהר מדי (אבל איך אפשר להימנע מכך כשהשולחן צר מלהכיל את כל דברי המאפה והממתקים שחיכינו להם שנה שלמה?) איכלו לאט, לעסו היטב, אל תשתו הרבה מדי ומהר מדי. חכו שעה לפני שתאכלו ארוחה של ממש וגם אז כדאי להסתפק בארוחה קלה יחסית.

המכנה המשותף למטעמים הנפוצים לשבירת הצום הוא שאפשר להכין אותם יום מראש, וטעמם אף משתבח בהמתנה. מרק עוף הוא, לכן, מועדף בכל העדות, גם לארוחה המפסקת וגם לזו שאחרי הצום. כזו היא גם עוגת הסולת המזרחית עם השקדים או האגוזים, שמקובלת בווריאציה כזו או אחרת בכמה וכמה עדות, כמאכל של שבירת הצום. תכינו טישפישטי, בסבוסה או שאמאלי, בכל מקרה תקבלו עוגה עשירה ומתוקה, עסיסית מהסירופ המתוק שיוצקים עליה בעודה חמה, נחמה מושלמת אחרי 24 שעות בלי אוכל.

לימונדת רימונים ורודה

משקה קל, מתוק וחגיגי, שכיף לשבור אתו את הצום.

חומרים:

מיץ מרימון אחד גדול ואדום (סוחטים במסחטת פרי הדר טובה)

1/3 כוס מיץ לימון טרי

1/3 כוס סוכר

4 כוסות מים

קוביות קרח

הכנה:

מערבבים את כל החומרים בקנקן, עד שהסוכר נמס. טועמים ומוסיפים סוכר, מיץ לימון או מים, לפי הטעם.

שאמאלי (Samali) - עוגת סולת ושקדים לשבירת הצום

העוגה שהיתה מקובלת אצל יהודי יוון היא אוורירית וקלה יותר מעוגות הסולת האחרות, בין היתר בגלל הביצים המוקצפות והקמח התופח.

חומרים (לתבנית בגודל 22x30 ס"מ):

4 ביצים

3/4 כוס סוכר

100 גרם חמאה מומסת

3/4 כוס סולת דקה

3/4 כוס קמח תופח

1 כוס (כ-180 גרם) שקדים לא קלויים, טחונים + שקדים מולבנים לקישוט

אופציה: 1/4 כוס פיסטוקים לא קלויים, קצוצים

לסירופ:

1 1/4 כוס סוכר

1 1/4 כוס מים

3 כפות דבש

2 כפות מיץ לימון

אופציה: זרעים משלושה תרמילי הל, מקל קינמון או כפית תמצית וניל אמיתית

הכנה:

בקערה מקציפים את הביצים עם הסוכר לתערובת תפוחה ובהירה מאוד (לפחות חמש דקות הקצפה). מוסיפים את החמאה המומסת, הסולת, הקמח והשקדים, ומקפלים בעדינות לתערובת אחידה.

מעבירים את התערובת לתבנית משומנת ומקומחת בגודל 22x30 ס"מ (אם משתמשים בפיסטוקים, שופכים מחצית מהבלילה אל התבנית, מפזרים את הפיסטוקים בצורה אחידה, ומעליהם שופכים את יתרת הבלילה).

אופים בחום של 180 מעלות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש (כ-25 דקות).

בזמן האפייה מכינים את הסירופ: מחממים את כל החומרים בסיר קטן, עד שהסוכר נמס.

מיד כשהעוגה מוכנה, מוציאים אותה מהתנור וחותכים למלבנים או למעוינים. בעוד העוגה והסירופ חמים, יוצקים את הסירופ על העוגה. מקשטים כל חתיכה בשקד קלוי.

מכסים בנילון נצמד ושומרים, מחוץ למקרר, עד 48 שעות.





תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו