שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
לימור לניאדו תירוש
לימור לניאדו תירוש

הראשונים שהמתיקו אורז היו כנראה הסינים. הם בישלו אותו עם סוכר, מים ומעט תבלינים ללא תוספת של חלב. היו אלה הפרסים שהבינו שתוספת של חלב שקדים או חלב עיזים ודבש, משדרגים את המנה מדייסה פשוטה לקינוח טעים ומנחם. מעניין לציין, כי כבר בכתבים רפואיים מזרח-תיכוניים מימי הביניים מוזכר השימוש באורז מבושל ממותק כמזור לכאבי בטן וכמאכל מזין לתינוקות ולקשישים.

פודינג אורז אומץ במהרה על ידי עמים רבים והפך לאחד הקינוחים האהובים בעולם הודות לאופיו הפשוט - בישול איטי של אורז עם חלב, דבש או סוכר. באירופה, במיוחד אצל האיטלקים אוהבי האורז הדביק והדייסות, פותח הבודינו, מאפה אורז עם צימוקים, גרידת לימון וביצים.

קינוחי אורז אומצו בחום גם בקרב הקהילות היהודיות. יהודי מרכז אירופה, ובפרט יהודי רומניה, נהגו להגישו כמזון יום-יומי, בגרסת פרווה אפויה עם ביצים וסוכר, ובגרסה מבושלת בחלב לשבת בבוקר. יהודי ספרד נהגו להגישו לסיום צום יום הכיפורים בשל הכנתו המהירה ואופיו המזין: האורז קון לצ'ה הוגש חם, מתובל בגרידת לימון וקינמון, מקושט בעלי ורדים. יהודי עדת בני ישראל ממומביי הגישו לאחר הצום את הקהיר - גרגרי אורז שלמים מבושלים עם חלב קוקוס וסוכר, בתוספת שקדים פרוסים וקוקוס טרי. יהודי סוריה ומצרים הגישו את המחלבייה של יום הכיפורים בתיבול מי פריחת תפוזים, פיסטוקים, וסירופ דבש ממותק מעל.

*

סוטלאץ' אפוי עם צימוקים, קינמון וסוכר ברולה

סוטלאץ’ עם דבלים
צילום: לימור לניאדו תירוש

פודינג אורז עם חלב קוקוס, מנגו וסירופ תפוז

אורז עם בננות ברוטב קרמל-טופי ואספרסו

אורז עם תאנים, דבש ופירורי עוגיות

אורז מתוק עם מי ורדים, רוטב מלבי-פטל ושבבי קוקוס

אורז עם תאנים
5 מתוך 5 |
1 מתוך 5 |
2 מתוך 5 |
הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ