מתכונים לחלות, לחמניות ולחמים חגיגיים עם דבש

השף קונדיטורית מאיה רביבו (מדן גורמה) מציעה לוותר על קניית החלות והלחמים לחג ולהכין לבד בבית - לחמניות מתוקות, חלת דבש ועוד שני לחמים מיוחדים

מאיה רביבו, שף קונדיטורית אורחת
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מאיה רביבו, שף קונדיטורית אורחת

מתכון לחלה מתוקה עם דבש פרחי הדרים

חומרים:

1 ק"ג קמח

60 גרם שמרים טריים

50 גרם (רבע כוס) סוכר

110 גרם (שליש כוס) דבש פרחי הדרים

גרידה מחצי לימון

27 גרם (כף ועוד כפית גדושה) מלח

120 גרם חמאה חתוכים לקוביות קטנות

3 ביצים לבצק ועוד ביצה טרופה למריחה לפני האפייה

400 מ"ל (כוס ו-2/3) מים או חלב

*100 גרם אגוזים, צימוקים, ג'ינג'ר, חמוציות - לא חובה

ההכנה:

במיקסר עם וו לישה מערבבים קמח, חלב, שמרים, דבש וסוכר ולשים כ-5 דקות.

מוסיפים את החמאה (כקוביות קטנות) בהדרגה.

מוסיפים את הביצים וממשיכים ללוש עד שהבצק נפרד מהדפנות ומתקבל בצק חלק וגמיש כ-6-8 דקות. 

לקראת הסוף מוסיפים מלח ולשים עד להיטמעותו בבצק. מי שמעוניין להוסיף אגוזים וכו' זה הזמן להוסיפם מערבבים עד לערבוב אחיד בבצק.

מניחים למנוחה כשעה (עד שהבצק מכפיל את נפחו).

כעבור שעה, מוציאים את האוויר מהבצק. מחלקים את הבצק לשני חצאים, וכל חצי לשלושה כדורים.

מניחים למנוחה נוספת של 20 דקות.

מרדדים בידיים כל כדור לגליל. מכל שלושה גלילים קולעים צמה, מניחים במגש עם נייר אפייה.

מניחים לתפיחה אחרונה כ-20-30 דקות. מחממים תנור ל-170 מעלות. 

מורחים ביצה ומקשטים עם שומשום, פרג וכדומה (לא חובה). ואופים כ-30 דקות או עד שהחלה מקבלת גוון זהוב.

מתכון ללחם ביתי עם קמח מלא ולבן עם דגנים ודבש

צילום: דודו בכר

חומרים:

175 גרם (כוס ורבע) קמח מלא                 

350 גרם (2.5 כוסות) קמח לבן                  

25 גרם שמרים טריים או 8 גרם (כף שטוחה) יבשים

350 מ"ל (ככוס וחצי) מים                 

10 גרם (חצי כף) מלח    

60 גרם (3 כפות) דבש   

20 מ"ל (כף וחצי) שמן    

90 גרם תערובת דגנים ואגוזים: גרעיני חמנייה, קוואקר, גרעיני דלעת, פשתן, אגוזי מלך

ההכנה:

בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים את השמרים עם חצי מכמות המים.
מוסיפים לקערה את הקמחים ואת שארית המים בהדרגה (לא תמיד צריך את כל המים), המלח, הסוכר, הדבש והשמן ולשים במהירות נמוכה כ-4 דקות.

מוסיפים את תערובת הדגנים והאגוזים וממשיכים ללוש כ-7-9 דקות עד לקבלת בצק גמיש ונוח לעבודה.

מעבירים את כדור הבצק לקערה מקומחת קלות או משאירים בקערת המיקסר ומכסים.

מתפיחים את הבצק המכוסה עד שהוא מכפיל את נפחו. איך נדע שהבצק תפח מספיק? לוחצים עם האצבע בעדינות על הבצק לקראת סיום התפיחה, אם נשארת גומה הבצק תפוח דיו.

כעת, מעבירים את הבצק התפוח למשטח מקומח מעט ולשים במקצת.

עיצוב הלחם:

מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים.

יוצרים מהם שני כדורי בצק. מגלגלים כל כדור בצק לכיכר מוארכת מעט ברוחב של 5 ס"מ. 

מחממים את התנור לחום של 210 מעלות.

מכסים את הכיכרות במגבת ומניחים לתפיחה של כ-30 דקות עד שהתנור חם.

כשהכיכרות תפחו חורצים כל כיכר בעזרת סכין חדה. החריצה תהיה לאורך הכיכר, רק חשוב להשאיר קצוות באורך כ-4 ס"מ לא חרוצים. עומק החריץ הרצוי הוא כ-2 ס"מ.

אופים את הכיכרות בתנור החם עד שהן בצבע זהוב-חום עמוק, במשך כ-22-25 דקות.

צילום: דודו בכר

מתכון ללחמניות מתוקות

חומרים:

500 גרם (3.5 כוסות) קמח         

30 גרם שמרים טריים או 10 גרם (כף) שמרים יבשים

80 גרם (4 כפות) סילאן       

13 גרם (כף שטוחה) מלח         

60 גרם חמאה       

2 ביצים        

200 מ"ל (3/4 כוס ועוד כף) חלב         

90 גרם תפוחים יבשים (לא חובה)  

ההכנה:

בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים חלב, שמרים וסילאן. מוסיפים ביצים וממשיכים לערבב. מוסיפים את הקמח ולשים 4-5 דקות נוספות.

מוסיפים את המלח ולאחר מכן את החמאה בהדרגה, לשים עד לקבלת בצק חלק וגמיש. למעוניינים - מוסיפים את התפוחים היבשים ולשים 1-2 דקות עד לערבוב אחיד.

משאירים את הבצק בקערה ומכסים במגבת למנוחה עד להכפלת הנפח כ-40 דקות. בתום ההתפחה - מחלקים את הבצק לכדורים קטנים במשקל של 50 גרם.

מגלגלים את הכדורים היטב, כך שיהיו חלקים מכל כיוון. מניחים למנוחה על משטח מקומח כ-20 דקות. מחממים תנור ל-180 מעלות.

בקערה טורפים חלמון עם כף חלב ומברישים את הלחמניות ומקשטים באגוזים גרוסים או שקדים (לא חובה).

אופים בתנור החם במשך 25 דקות או עד שהלחמניות זהובות מבחוץ.

צילום: דודו בכר

מתכון ללחם כפרי עם פירות יבשים, תבלינים ודבש

חומרים:

175 גרם (כוס ורבע) קמח כפרי או מלא

350 גרם (2.5 כוסות) קמח לבן      

25 גרם שמרים טריים או 8 גרם (כף) יבשים

300 מ"ל (כוס ורבע) מים    

10 גרם (חצי כף) מלח   

60 גרם (3 כפות) דבש  

20 מ"ל (כף וחצי) שמן   

80 גרם תאנים מיובשות חתוכות לקוביות       

80 גרם משמשים יבשים חתוכים      

1 כפית ג'ינג'ר טחון   

1/2 כפית קינמון 

ההכנה:

בקערת המיקסר מערבבים את השמרים עם חצי מכמות המים. מניחים להם לנוח כמה דקות. מוסיפים לקערה את הקמחים והתבלינים ומערבבים. מוסיפים את שארית המים בהדרגה (לא תמיד צריך את כל המים), המלח, הסוכר, הדבש והשמן ולשים עם וו לישה במהירות נמוכה כ-4 דקות נוספות.

מוסיפים את הפירות היבשים וממשיכים ללוש כ-7-9 דקות עד לפיזור אחיד וקבלת בצק גמיש ונוח לעבודה.

מעבירים את כדור הבצק לקערה מקומחת קלות או משאירים בקערת המיקסר. מכסים במגבת ומתפיחים את הבצק עד שהוא מכפיל את נפחו. בתום ההתפחה מעבירים את הבצק התפוח למשטח מקומח מעט ולשים מעט.

עיצוב הלחם:

מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מגלגלים כל חלק לכיכר, מכסים ומניחים למנוחה כ-20 דקות.

מחממים תנור לחום של 210 מעלות.

כשהכיכרות תפחו חורצים כל כיכר בעזרת סכין חדה. החריצה תהיה לאורך הכיכר, כשמשאירים קצוות באורך כ-4 ס"מ לא חרוצים. עומק החריץ המומלץ הוא כ-2 ס"מ.

אופים את הלחמים בתנור עד שהם בצבע זהוב-חום עמוק, במשך כ-22 עד 25 דקות.

למתכונים נוספים לראש השנה

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ