טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

להרשים את האושפיזין

מתכונים לסוכות: מה מבשלים לחג?

על קו התפר שבין הקיץ לסתיו, עם ארבעת המינים ובלי יותר מדי מאכלים מסורתיים, חג הסוכות נהנה מהיותו האחרון שבחגי תשרי ומאפשר ארוחות קלילות ושמחות בסוכה או מחוצה לה. הנה כל הרעיונות לארוחות החג ומתכונים לסוכה

תגובות
לימור לניאדו תירו

נדמה שלצלוח את עונת החגים ועדיין להיות מקורי באשר לארוחות החג, זו משימה בלתי אפשרית. מה כבר לא בישלנו שעוד נותר לבשל? מה עוד לא אכלנו ועדיין מתחשק? ולמי יש כוח לארוחה מרובת מנות כבדות? שאלות קשות בלי יותר מדי תשובות. אם מוסיפים לכך את התחושה של לא מעט אנשים סביבנו שזהו החג שישבור את גב הגמל -  "מה, עוד חג? כמה כבר אפשר לאכול?", תסכימו איתנו שסוכות מתחיל עם לא מעט נקודות נגדו.

אוהבים לבשל ומחפשים מתכונים מעולים? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של מדור האוכל

מצד שני, אנחנו האופטימים טוענים כי המזל הגדול הוא שלסוכות אנחנו מגיעים אחרי ששילמנו את חובנו לחברה: הכנו את כל המנות התקניות הדרושות לארוחות החגים הקודמים וכעת אנו פטורים. לשמחתנו, בחג הנוכחי, כמעט ואין "מנות חובה" וגם את אלו שיש אפשר לשנות או לעדכן. אז מה כן מבשלים? ראשית כל, סוכות נהנה מהתפר המיוחד הזה שבין הקיץ לסתיו, על כן ניתן לשלב בו מחד את אחרוני הפירות והירקות השייכים לקיץ (עדיין אפשר למצוא תאנים, אפרסקים ושזיפים בשוק) ומאידך – לקדם בברכה את כוכבי העונה – הרימון, החבוש והלוביה. גם התמרים עצמם, שנכונים לכל עונה, בסוכות נראים פתאום חגיגיים מתמיד ומתי בפעם האחרונה בישלתם עמם? עכשיו, כשהם אינם כפופים לברכה כזו או אחרת, אפשר לעשות איתם מטעמים נפלאים. בשביל לשמר את רוח החג נעשה שימוש, לא רק בתמרים, אלא גם בתפוחים וברימונים, ננצל את שאריות הדבש שקנינו לראש השנה בשביל קינוחים, ובגזרת המנות הראשונות והעיקריות אפשר להרשות לעצמנו ארוחות קלילות יחסית. מזג האוויר המתקרר יכול להחזיר גם כמה מרקים אהובים שלא אכלנו מאז סוף החורף.

עברנו על שלל המתכונים שבאמתחתנו, פנינו לשפים שישברו את הראש והנה כמה הצעות לארוחות החגיגיות של סוכות:

הפעם הבאה שנארח לארוחות חג רשמיות תהיה אי שם באביב בחג הפסח, על כן זו הזדמנות טובה ואחרונה לקרוא לשכנים, לקרובי המשפחה ולחברים לארוחות פרידה קלילות מהחופש לפני בואם של "אחרי החגים".

השף רועי סופר מביא הצעות לארוחות חג בריח איטלקי המבוססות על דגים. בחלקן הוא משלב גם פסטה קלילה ונהדרת שתכינו לבד. הנה המתכונים שלו.

דודו בכר

השפית הירושלמית טלי פרידמן (מהאטלייה בשוק מחנה יהודה) כבר שבעה מארוחות בשריות, כבדות וחמות ומציעה לפתוח את הראש לרעיונות חדשים - כמו למשל ארוחה צמחונית קרירה עם הרבה סלטים, אורז ועלי גפן. הנה המתכונים של טלי.

אנטולי מיכאלו

אם בכל זאת רוצים להיצמד למנות מסורתיות, מבחינת לימור לניאדו תירוש יש כמה כאלה בסוכות. הראשונה היא הפסטייה שנשמרת לארוחה האחרונה בסוכה והשנייה היא הקינוח המסורתי - העשורה. השלישית היא הקוסקוס היהודי. גם ליהודי קהילות ספרד המאכל המסורתי שלהם - בורקס שהיו אוכלים רק בסוכות (אבל אפשר להתענג עליו כל השנה). חיים כהן משחזר אף הוא את המאכלים של יהודי טורקיה ונותן גם פיתול עונתי מקומי ועדכני.

לימור לניאדו תירוש

אם תסתובבו בשוק ודאי תראו את מה שנשאר מהלוביה, שאמנם כיכבה בשולחן ראש השנה, אך כעת אפשר לקחת אותה למחוזות מרתקים. הנה שלוש הצעות של השף אורי נבון (ממסעדת מחניודה, בין היתר) ביחד עם הדיי עפאים.

דן פרץ

בבחינת מנות עיקריות חגיגיות, הנה כמה הצעות: במנת טאג'ין עם רכז רימונים ברוח החג, או מתכון מנצח לעוף בתנור עם שדרוג קל של מיכל רוזנבך, המתכון של אורה קורן לעוף בדבש או העוף הממולא של אייל שני. מנה עיקרית חגיגית נוספת היא הטנזיה - הרבה בשר ופירות יבשים - הנה המתכון

אם כבר סוכות וארבעת המינים, למה שלא תבשלו עם תמרים? השף עמוס שיאון רקח חמש מנות עם תמרים, לאו דווקא לקינוח. גם לשף ניר צוק יש הצעות החל מתמרים ממולאים בקבב ועד קוקטייל מפתיע. הדיי עפאים לעומת זאת מציע מנה ראשונה, עיקרית וקינוח - והכל עם הפרי הכי ישראלי שיש - התמרים.

קטאייף במילוי תמרים
מוטי מילרוד

עוד בתחום התמרים: השף עומר מילר לוקח אנדיב, רוקט ותמרים ומכין מהם סלט. הצעה נוספת היא לסלט המשלב תפוחי עץ, תמרים ודבש והוא ממש לא קינוח. עוד הצעה מיוחדת עם תמרים היא של השף קים נווה שלוקח קנלוני וממלא אותו בגבינות ותמרים, גם כאן לא מדובר בקינוח. אך אם מתעקשים על קינוחים - מתכון לכנאפה שוברת שגרה ומאוד לא מסורתית עם גבינת רוקפור ותמרים, או מעדן עם אגוזים שמזגזג בין חטיף אנרגיה לעוגיה חגיגית. מתכון אחרון המשלב תמרים הוא בעוגת פצפוצי אורז שאינה דורשת אפייה.

עדי ליבמן

מתכון למאפה שליד הערך שלו במילון כתוב "כולו להכנסת אורחים": מאפה שקדים ובצל.

אם נופלים על סוכות שרבי, תמיד אפשר להתנחם במרק קר. אבל רוב הסיכויים הם למהפך - גשם ראשון ורוח קרירה ובערב צריך כבר איזה משהו חם, אם לא ללבוש אז לאכול. הנה שפע הצעות למרקים שיפתחו את העונה.

רותם מימון

השף עמוס חיון (מ-N.Y דלי) מנצל את כל שאריות הדבש ואת התפוחים בשביל להכין מהם קינוחים חגיגיים שיהוו סיומת טובה לאחת מהארוחות בסוכות. הנה המתכונים

עוד דרכים והצעות לנצל את הדבש שנשאר לכם ולא בעוגת דבש שגרתית, תמצאו גם במתכונים של אמיר פורת ורוסלה יונה, מקונדיטוריית "ביסקוטי": חלה מתוקה ויפהפייה, עוגת גזר מופתית ובעוגת תפוחים עם גרנולה. וגם אצל מאיה רביבו (מדן גורמה) שאופה לחמניות וחלות עם דבש - כל השנה.

תומר אפלבאום


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות