יש טעם ויש ריח: מתכונים לחג האסיף

ריבת אתרוגים נהדרת, עוגיות תמרים מנחמות, תבשיל בקר עם ארטישוק ירושלמי וניחוח נפלא וגם סלט בורגול עם קישוטי רימונים

מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
סלט בורגול ורימונים
סלט בורגול ורימוניםצילום: אנטולי מיכאלוב
מרכוס גרשקוביץ וקרן קדוש, עכבר העיר ירושלים

חג הסוכות הוא חגם של הילדים, לפחות לדעתנו. את מלאכת קישוט הסוכה מתחילים שבועות קודם לכן, וכמה ימים לפני מוציאים את כל הקישוטים שנשמרו מהשנים הקודמות. כך נזכרים בכל המסגרות הלימודיות שעברנו בחיים. מצחיק לראות עבודות של אחים קטנים אשר המשיכו בגנים שבהם היו האחים הגדולים. מה מצחיק? הקישוטים זהים לחלוטין. מעין חותמת של אותו הגן ושל אותה הגננת. אחד הטקסים האהובים עלינו הוא ללכת עם הילדים לקנות בשכונות הדתיות את ארבעת המינים. לראות את האברכים עסוקים בבדיקה מדוקדקת שאין פגם ושארבעת המינים כשרים לחלוטין. מקורה של מצוות ארבעת המינים בספר ויקרא: “ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר כפת תמרים וענף עץ עבת וערבי נחל”.

אירועי סוכות -  מופעים, אירועים ואטרקציות

הרי הכל מהטבע, מה גם שמבחינתנו כולם יפים וראויים להימצא בסוכותינו, לכן קצת מכעיס לראות כיצד תעשיית הכסף משתוללת שם וכיצד אוצרות הטבע העומדות למבחן הופכות להיות כל כך יקרות ככל שהן יפות יותר (כמו כל דבר בעולם הזה). למרות זאת, להסתובב עם ארבעת המינים ביד זו חוויה מדהימה. ארבעת המינים מסמליים את המגוון שבטבע בכלל ובארץ ישראל בפרט.

ארבעת המינים שונים זה מזה מבחינה בוטנית ומייצגים אזורים שונים בארץ. הערבה והאתרוג זקוקים למים רבים. עצי התמר זקוקים לחום וליובש ואילו ההדסים זקוקים לאוויר הקר של ההרים. לארבעת המינים, אתרוג, לולב, הדס וערבה, משמעויות סמליות רבות: האתרוג, בעל הטעם והריח מסמל את האנשים יודעי התורה ועושי המעשים הטובים. הלולב, הנושא פירות טעימים ואינו בעל ריח מסמל את יודעי התורה שאינם עושים מעשים טובים. ההדס, נטול הטעם וריחני מסמל את אלו שאינם יודעים תורה אך עושים מעשים טובים. הערבה, חסרת הטעם וחסרת הריח מסמלת את אלו שאינם יודעים תורה ואינם עושים מעשים טובים.פרשנות נוספת מזהה את ארבעת המינים עם אברים בגוף: האתרוג מזכיר את לב האדם המכוון לעבודת האל. הלולב דומה לעמוד השדרה, ומבטא את הקדשת הגוף לעבודת האל. ההדס דומה לעיניים, שעל האדם להישמר שלא יסיטו את תשומת לבו מעבודת האל. הערבה דומה לשפתיים, שעל האדם להישמר בדיבור ולקיים מצוות. בשבילנו כל אלה מסמלים את הרצון שלנו להיות טובים יותר, לעשות מעשים טובים כלפי הסביבה ולא לפגוע באף אחד, במזיד או לא במזיד.

ריבת אתרוגים
ריבת אתרוגיםצילום: דורעם גונט

ריבת אתרוגים

המצרכים:

1 ק”ג אתרוגים
1 ק”ג סוכר
1 מקל וניל
הרבה מים

אופן ההכנה:

1. שוטפים היטב את האתרוגים, חותכים (עם הקליפה) לפלחים בעובי של כ־¾ ס”מ.

2. משרים את הפלחים במים ומכניסים למקרר למשך שלושה ימים שבהם מחליפים את המים פעמיים ביום (להסרת מרירות האתרוג).

3. בתום היום השלישי מרתיחים את האתרוגים במים נקיים, שופכים את המים ומרתיחים שוב.

4. מסננים את המים ומכניסים את האתרוגים לסיר עם סוכר ועם מקל וניל חצוי, ומרתיחים על אש קטנה בין 45 דקות לשעה עד שהריבה מקבלת צבע וצמיגות דבשית. את הצמיגות כדאי לבדוק על ידי מזיגת כף לצלוחית כך שתתקרר מעט.

5. בסיום הבישול מכניסים את הריבה לצנצנת זכוכית רחוצה היטב וסוגרים את הפקק.

סלט בורגול עם רימונים ואגוזים 

המצרכים:

300 גרם בורגול בעובי בינוני או דק
3 כוסות מים חמימים
מלח פלפל שחור
1 כוס נענע קצוצה דק
5 כפות שמן זית
מיץ מלימון אחד
1 כף רכז רימונים
גרגרי רימון מ־2 רימונים
1 כוס צנוברים או אגוזים

אופן ההכנה:

1. שמים את הבורגול בקערה ומכסים במים. מוסיפים חצי כפית מלח ומערבבים קלות במזלג. משהים 30 דקות.

2. בודקים מה מצב הבורגול אחרי חצי שעה, ואם יש יותר מדי מים, מסננים אותם. המרקם של הבורגול צריך להיות פריך ונגיס, אבל כזה שעדיין נותן קצת התנגדות.

3. מוסיפים את הבצל ואת הנענע, ומערבבים. מוסיפים את שמן הזית, את מיץ הלימון, את רכז הרימונים, את המלח והפלפל, ומערבבים.

4. מכניסים למקרר (עד יממה).

תבשיל בקר עם ארטישוק ירושלמי ופטריות

המצרכים:

1½ ק”ג בשר בקר (ראש או זנב)
1 ק”ג ארטישוק ירושלמי קלוף
1 צרור עלי מנגולד (העלים קצוצים והגבעולים חתוכים לפיסות)
10 בצלי שאלוט
1 ליטר ציר בקר (אפשר גם מים)
סלסילת פטריות שלמות מטוגנות מעט
מעט שמן זית
תבלינים לפי הטעם (מלח, פלפל, גרגרי כוסברה, שום טרי כתוש, נענע מיובשת)

אופן ההכנה:

1. מתבלים את הבשר במלח, בפלפל, בגרגרי כוסברה, בשום כתוש טרי ובנענע מיובשת.

2. בסיר רחב סוגרים את הבשר במעט שמן זית ומוציאים.

3. מטגנים באותו הסיר את הבצל עד שהוא משחים ומוסיפים את הארטישוק הירושלמי

4. מוסיפים את ציר הבקר ומקפידים לגרד היטב את תחתית הסיר.

5. מוסיפים את גבעולי המנגולד, ומרתיחים.

6. מחזירים את הבשר לסיר, מתקנים את התיבול ומבשלים כשלוש שעות, עד שהבשר רך מאוד.

7. כחצי שעה לפני ההגשה מוסיפים את עלי המנגולד הקצוצים ואת הפטריות המטוגנות.

עוגיות תמרים
עוגיות תמריםצילום: אייל טואג

עוגיות תמרים

המצרכים לבצק:

½ קילו קמח
200 גרם חמאה
¼ כוס שמן
2-3 חבילות סוכר וניל
¼ כוס מים פושרים
½ חבילת אבקת אפייה

המצרכים למילוי:

1 חבילת ממרח תמרים איכותי
150 גרם אגוזים טחונים
קינמון
אבקת סוכר

אופן ההכנה:

1. מחממים את התנור לחום בינוני.

2. מערבבים את חומרי הבצק ביחד, לשים עד שמקבלים בצק גמיש ומכניסים למקרר ל־20 דקות.

3. מחלקים את הבצק לשלושה־ארבעה גושים.

4. מרדדים כל גוש בנפרד, מורחים ממרח תמרים ומפזרים את האגוזים ואת הקינמון מעל. מגלגלים לרולדה וחותכים לפרוסות.

5. שמים בתנור לכ־25 דקות או עד שהבצק מקבל צבע זהוב בהיר.

6. מפזרים אבקת סוכר מעל.

7. לאחר שהעוגיות מתקררות, מאכסנים בקופסה סגורה.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ