עללא מוסא, שף אורח
סלט גרגיר, סומאק, בצל מוחמץ ורימונים טריים
סלט גרגיר, סומאק, בצל מוחמץ ורימונים טרייםצילום: רמי שלוש
עללא מוסא, שף אורח

סלט גרגיר, סומאק, בצל מוחמץ ורימונים טריים

חומרים ל-4 מנות:

שני צרורות גרגיר הנחלים או רוקט

כף סומאק טחון

2 בצלים סגולים, חתוכים לרצועות

מיץ משני לימונים

מלח ופלפל לבן, לפי הטעם

שמן זית, לפי הטעם

3 כפות גרגירי רימון

ההכנה:

חותכים את הבצל לרצועות דקות ומשרים למשך שעה בתוך קערה עם כפית סומאק, מיץ מלימון אחד, קורט מלח וכפית שמן זית. 

שוטפים את עלי גרגיר הנחלים, חותכים גס ובתוך קערה גדולה, מוסיפים את הבצל המוחמץ, שמן הזית, המלח, הפלפל הלבן ומיץ מהלימון השני ומערבבים בעדינות, מפזרים רימונים טריים מעל ומגישים.

מטבל חצילים, טחינה גולמית, שמן שומשום, גרגירי רימון ושנקליש 

מטבל חצילים , טחינה גולמית שמן שומשום רימונים
מטבל חצילים, טחינה גולמית שמן שומשום רימוניםצילום: רמי שלוש

חומרים ל-4 מנות:

2 חצילים בלדי

חצי כוס טחינה גולמית

פטרוזיליה קצוצה

2 שיני שום כתוש

מיץ מ-2 לימונים

1 כף סירופ רימונים

מלח ופלפל לבן, לפי הטעם

שמן זית

3 כפות גרגירי רימון

מעט מלח גס

100 גרם גבינת שנקליש (אפשר להשתמש גם בפטה)

ההכנה:

מחוררים את קליפת החצילים ושורפים אותם על אש גלויה או בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות למשך רבע שעה - חשוב קודם לעשות חורים בחצילים כדי שלא יתפוצצו. מניחים בצד להתקרר. 

מקלפים את החצילים ומכניסים אותם לתוך קערה עם שיני השום הכתוש, מתבלים במלח, פלפל לבן, שמן זית ומיץ לימון, ומוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה.

באמצעות מזלג, מועכים את החצילים עם יתר המרכיבים עד לקבלת מרקם רך וחלקלק. 

מסדרים בשכבה דקה את סלט החצילים שנוצר לתוך צלחת עגולה ושטוחה, יוצקים בנדיבות את הטחינה הגולמית מעל, מתבלים בעוד קצת מלח גס, מפזרים גרגירי רימון ובוזקים את סירופ הרימונים, מפוררים את הגבינה מעל הכל ומגישים.

בר ים בתנור ברוטב חריימה עם שולבטו, עגבניות וגרגירי חומוס

בר ים בתנור רוטב חריימה עם ערק ושומר, שולבאטו עגבניות וחומוס גרגרים
בר ים בתנור רוטב חריימה עם ערק ושומר, שולבאטו עגבניות וחומוס גרגריםצילום: רמי שלוש

חומרים לדג:

קילו עד קילו וחצי דג בר ים שלם או מוסר ים

חומרים לשולבטו:

חצי קילו בורגול גס

3 כפות רסק עגבניות

4 עגבניות בשלות אדומות

2 בצלים יבשים, מקולפים וחתוכים לקוביות

2 שיני שום, פרוסות דק

1 כוס גרגירי חומוס שהושרו ללילה, מבושלים

2 כפות שמן זית

750 מ"ל מים רותחים או נוזל ירקות

חצי כף כמון

חצי כף פלפל לבן טחון

חצי כף מלח דק

עלי דפנה

פלפל אנגלי

חומרים לרוטב החריימה:

1 גזר מקולף וחתוך קוביות

1 בצל יבש, חתוך קוביות

שתי שיני שום, פרוסות דק

2 גבעולי סלרי

1 יחידות שומר, חתוכות לרצועות

2 כפות רסק עגבניות

3 עגבניות אדומות, בשלות

חצי ליטר ציר דגים או ירקות

2 כפות תבלין חריימה או תבלין דגים

חצי כוס ערק טוב

מיץ מלימון אחד

1 פלפל חריף, פרוס 

הכנת הדג:

חורצים את הדג משני הצדדים בעזרת סכין וצולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ-20 דקות עד חצי שעה. 

הכנת תבשיל השולבטו:

בסיר, יוצקים את המים ומוסיפים את כל התבלינים, ומבשלים עד לרתיחה.

בסיר בנפרד, מטגנים בשמן את הבצל, השום והבורגול, מאדים במשך שתי דקות, מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים למשך חמש דקות עד שהעגבניות מגירות את כל הנוזלים. יוצקים את המים הרותחים עם התבלינים מהסיר הראשון לתוך הסיר ומאחדים בין הסירים. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים במשך עשר דקות.

מורידים מהאש ומשאירים את המכסה סגור למשך חצי שעה.

הכנת רוטב החריימה:

יוצקים שמן לסיר רחב, מוסיפים את כל הירקות חוץ מהעגבניות ומערבבים קלות עד לקבלת צבע זהוב. מוסיפים את רסק העגבניות, העגבניות הטריות והערק ומבשלים יחד עוד כשלוש דקות.

מוסיפים את תבלין הדגים (או תבלין החריימה) ואת הציר ומבשלים עד שהירקות מתרככים. טועמים ומתקנים תיבול.

להגשה:

מסדרים את הדג בתוך צלחת עמוקה וגדולה, יוצקים מעליו את רוטב החריימה ומגישים  ליד תבשיל השולבטו.

עוף ממולא פריקי, צימוקים ועשבי תיבול עם ירק וסירופ רימונים

עוף ממולא פריקי
עוף ממולא פריקיצילום: רמי שלוש

חומרים ל-4 מנות עוף:

עוף שלם

3 ליטר מים

פלפל אנגלי

עלי דפנה

2 ענפי תימין

לפריקי:

חצי קילו חיטת פריקי

חצי ליטר מים

חצי כף מלח

חצי כף כמון

חצי כף פלפל לבן

100 גרם צימוקים

50 גרם צנוברים קלויים

1 בצל יבש, פרוס דק

3 כפות שמן זית

לירקות:

5 קישואים

2 בצלים סגולים, חתוכים לרבעים

1 בטטה, פרוסה לפרוסות

3 כפות סירופ רימונים

4 שיני שום

3 כפות גרגירי רימון

100 גרם שעועית לוביה

הכנת העוף:

בסיר רחב, מבשלים את העוף עם התבלינים למשך שעה עם מכסה סגור.

הכנת הפריקי:

בסיר, מרתיחים מים ומוסיפים התבלינים והצימוקים.

בסיר רחב, יוצקים מעט שמן זית ומאדים בו קצרות את הבצל. מוסיפים את הפריקי ומיד אחר כך, גם את המים הרתוחים עם התבלינים. מנמיכים את האש ומבשלים למשך כעשר דקות עם מכסה סגור. מסירים מהאש ומניחים בצד לעוד 20 דקות עם מכסה סגור. 

הכנת העוף הממולא:

מחממים תנור ל-200 מעלות. 

ממלאים את העוף בפריקי המבושל, מניחים בתבנית נירוסטה שמתאימה לתנור, מסדרים את הירקות החתוכים סביב לעוף ויוצקים מעל סירופ רימונים, מעט שמן זית, מלח ופלפל, מכניסים לתנור ואופים למשך חצי שעה, מוציאים ומגישים למרכז השולחן.

תגיות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ