מתכונים לראש השנה בנוסח פולני: גפילטע, ברווז וקומפוט להמונים

גפילטע פיש, מרק עם קרעפלך וברווז בתפוזים בנוסח עדות פולין - מבחר מאכלים מהמטבח הפולני שיהפכו את שולחן החג המסורתי לטעים יותר

הארץ
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
גפילטע פיש
הארץ

מתכונים לראש השנה, במיוחד אלה מן המטבח הפולני המסורתי, לא פעם נתפסים כאפורים, ואף נטולי טעם או אופי. אך למרות דעות קודמות, עם קצת יצירתיות ומעוף, אפשר להפוך גם את שולחן המסורתי ביותר להנאה לכל החושים. יענקלה שיין ז"ל, פולני מוכשר ובשלן מוכשר עוד יותר, הציע כאן את גרסתו לארוחת חג פולנית מפוארת ומדויקת, שכוללת את מיטב מעדני המטבח. בתפריט: גפילטע פיש עם חריין, כבד קצוץ, מרק עוף וקרפלעך עם אטריות פטרוזיליה, ברווז צלוי בתפוזים, ואיך לא, קומפוט תפוחים. חג שמח!

127 מתכונים לארוחת ראש השנה במקום אחד
מתכונים לראש השנה - לכל המתכונים לחג
איפה קונים אוכל מוכן לראש השנה

פתיח: גפילטע פיש בליווי חזרת (חריין) 

חומרים ל-5 מנות:

500 גרם בשר קרפיון ללא עור, אידרות וראש - טחון פעמיים
100 גרם (כ-3 בינוניים) גזר, טחון דק ביותר במעבד מזון
100 גרם (3 קטנים-2 בינוניים) בצל, טחון דק ביותר במעבד מזון
1 ביצה
5 כפות פירורי לחם או קמח מצה
1 כפית סוכר (או לפי הטעם)
2 כפיות פלפל שחור טחון

2 גזרים, קלופים ופרוסים לקישוט

לציר הבישול:

אדרות הדג והראש
2 ליטר מים
שורש סלרי, מקולף וחצוי
שורש פטרוזיליה, מקולף
3 בצלים על קליפתם
3 גזרים, קלופים וחתוכים ל-4
מלח ופלפל, לפי הטעם

לחזרת:

100 גרם חזרת, מגורדת דק בפומפייה
60 גרם (יחידה בינונית) סלק מגורר דק בפומפייה
1 כף חומץ תפוחים

אופן ההכנה:

1. מביאים לרתיחה עדינה את כל מרכיבי הציר ומבשלים כשעה.

2. מסננים את הציר ומוסיפים את פרוסות הגזר לקישוט.

3. מערבבים את כל חומרי הדג ולשים היטב. מניחים במקרר למשך כ-30 דקות. בידיים רטובות צרים קציצות.

4. מחליקים את הקציצות אל תוך ציר הבישול ומבשלים במשך 20 דקות. מקררים בתוך הנוזל.

5. מערבבים היטב את כל מרכיבי החזרת ושומרים בקופסה אטומה.

6. מגישים את הקציצות ולצידן החזרת, ומעטרים בפרוסת הגזר.

כבד קצוץ כמו שצריך להיותצילום: דודו בכר

מנה ראשונה: כבד קצוץ קלאסי

חומרים ל-6 מנות:

1/2 קילו כבדי עוף, נקיים מגידים
150 גרם שומן אווז
200 גרם (כ-6 בינוניים) בצל לבן, קצוץ דק
2 ביצים קשות
1 כפית שטוחה מלח
1 כפית שטוחה פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מטגנים את כבד העוף בשמן לדרגת מדיום ומצננים.

2. מטגנים את הבצל בשומן האווז עד להזהבה ומצננים.

3. בעזרת פומפייה, מגרדים את הכבד והביצים. מערבבים היטב ומוסיפים את הבצל עם שומן האווז, מתבלים במלח ופלפל, מצננים ומגישים.

קרפעלךצילום: MargoeEdwards / iStockphoto via

מנה ראשונה: מרק עוף עם קרפלעך ואטריות פטרוזיליה

חומרים ל-6 מנות:

2 ליטר מים
1 עוף שלם במשקל של 1.5 קילו, מחולק ל-8 (או שילוב של גרונות עוף, גב עוף וכנפיים)
3 גזרים, קלופים וחתוכים ל-4
2 בצלים, קלופים וחצויים
1 כרישה, שטופה וחתוכה גס
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
1 שורש סלרי, קלוף וחצוי
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר

לאטריות הפטרוזיליה:

מעט קמח
6 ביצים
1 צרור פטרוזיליה (העלים בלבד)
מעט שמן לטיגון

למלית הקרפלעך:

300 גרם בשר בקר, טחון (עדיף אונטר) בטחינה דקה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור, טחון דק
100 גרם פרורי לחם
120 גרם בצל, קצוץ דק
70 גרם גזר, קצוץ דק או מגורר בפומפייה דקה
100 מ"ל מי סודה

לבצק הקרפעלך:

1 כוס מים
1 כפית מלח
2 כוסות קמח
2 חלמונים
1 כף שמן זית

אופן ההכנה:

1. שוטפים את העוף במים רותחים ומניחים בסיר יחד עם כל החומרים ומביאים לרתיחה עדינה. מבשלים במשך שעתיים.

2. מסננים, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

3. מכינים את האטריות: במעבד מזון או בלנדר טוחנים את הביצים עם הפטרוזיליה, מנפים מעט קמח כדי ליצור בלילה במרקם של קרפ.

4. במחבת טפלון, בעזרת מצקת, יוצרים קרפים ומטגנים בחום נמוך על צד אחד בלבד עד להזהבה. מניחים בערימה על קרש חיתוך. מגלגלים את הקרפים וחותכים דק בעזרת סכין חדה לרוחב האטריות הרצוי.

5. מכינים את בצק הקרפעלך: מרתיחים כוס מים עם כפית מלח. מסירים מהאש ומוסיפים בבת אחת כוס קמח. מערבבים היטב ומעבירים את גוש הבצק שנפרד מהדפנות למשטח העבודה.

6. מוסיפים את כוס הקמח הנותרת ולשים היטב. מזלפים פנימה בהדרגה 2 חלמונים ואת שמן זית ולשים עד שהבצק גמיש ומוכן לעבודה

7. מכינים את מילוי הקרפעלך: מערבבים את כל מרכיבי המילוי ומניחים בצד למשך 30 דקות.

8. ממלאים את הקרפעלך: חותכים את הבצק לעיגולים, ממלאים, מקפלים לחצי, מדביקים בעזרת מים וסוגרים את הקצוות יחדיו. מבשלים במים רותחים ומומלחים עד שהקרפעלך צפים ואחר כך עוד דקה-שתיים.

9. מוסיפים את האטריות והקרפלעך למרק רק בעת ההגשה.

ברווז צלויצילום: Bartosz Luczak / iStockphoto via

עיקרית: ברווז צלוי בתפוזים בנוסח עדות פולין

חומרים ל-6-8 מנות:

1 ברווז במשקל 2 קילו, חתוך לאורך הגב ומשוטח (או חתוך לרבעים)
מעט קמח לציפוי
שמן לטיגון עמוק

לרוטב:

2 ליטר מיץ תפוזים טבעי
2 כפות שום קצוץ
1 כף פלפל שחור גרוס
1 כפית צ'ילי
1 כף מלח
2 כפיות סומק

אופן ההכנה:

1. שוטפים היטב את הברווז, מקמחים ומטגנים מכל הצדדים עד להזהבה.

2. מניחים עם הנוזלים והתבלינים בסיר ומבשלים במשך שעתיים וחצי או עד שהבשר רך לגמרי וכמעט מתפורר מהעצם.

3. מוציאים מהסיר ומניחים בצד.

4. מצמצמים את כל הנוזלים הנותרים למרקם מרוכז של רוטב.

5. מניחים את הברווז בתבנית ומשחימים בתנור בחום 220 מעלות במשך 20 דקות. יוצקים מעליו את הרוטב ומגישים.

קומפוט תפוחיםצילום: udra / iStockphoto via Getty Ima

קינוח: קומפוט תפוחים זריז וקליל

חומרים ל-6 מנות:

2 תפוחי עץ, קלופים וחתוכים לקוביות
200 גרם (1 כוס) סוכר
מיץ סחוט משני תפוזים או לימונים
2.5 ליטר מים
1/2 כף פלפל אנגלי
3 כוכבי אניס
1 חבילת ג'לי תות

ההכנה:

1. מכניסים לסיר את כל המצרכים פרט לג'לי ומרתיחים את המים.

2. אחרי הרתיחה מוסיפים את הג'לי ומערבבים היטב. מבשלים 10 דקות, מצננים ומגישים.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ