מתכונים לארוחת ראש השנה הודית על פי סבתא רחמה - מתכונים לראש השנה - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכונים לארוחת ראש השנה הודית על פי סבתא רחמה

לכתבה
דודו בכר

סבתא נולדה במומביי למשפחה יהודית ולמדה מסבתה לבשל בסגנון הודי ייחודי. את הטעמים שלה אני משחזרת ליד שולחן ראש השנה

15תגובות

הסיפור שלי מתחיל במומביי, אבל אני בכלל ילידת ראשון לציון. סבתי רחמה נולדה במומביי, אבל היא בכלל צאצאית למשפחה של יהודים ממוצא עיראקי שהגיעו לעיר בעקבות הפרנסה והתמקמו בה. סבתה של אמי, שהיתה המבשלת של המשפחות ההודיות האמידות, יצרה מעין תמהיל הודי-עיראקי שהפך לסימן ההיכר שלה. הקובה העיראקי קיבל פתאום תיבול של גראם מאסלה ושינה את אופיו. אט אט נכנס הקארי למטבח ושלושה דורות של מתכונים נולדו להם. אמי נולדה במומביי אל אותם ריחות, תבלינים וטעמים שחקוקים בה עד היום.

סבתא רחמה עלתה לארץ והתמקמה בראשון לציון. בהתחלה גרה באוהלי המעברה, אחר כך בשיכון. לאחר שקיבלו בית קבע מילא סבי את בקשת אשתו ונטע בחצר עץ קארי, ומיד אחר כך מנגו וסינגרה. בלי עצים אלו בחצר, סבתא סירבה לבשל. מעלי הקארי יצרה תבלינים ומפרי המנגו צ'אטני ממכר. אחר כך זרע סבא בוטנים ותפוחי אדמה והביא תרנגולות וברווזים, רק שרחמה תמשיך לבשל את המאכלים המפורסמים שלה.

שירה עזרא קיסוס
דודו בכר

סבתא רחמה לא יכלה ללכת, ולכן בישלה את כל מתכוניה בישיבה. הרבה אנשים אומרים שהם מוקפים כל הזמן באוכל, אבל אצלה זו לא היתה קלישאה, אלא מציאות. מכורח הנסיבות נהפך הקשר עם האוכל לאהבה גדולה, כמעט לא ברורה, כיאה למי שנולדה לבית שסבב סביב האוכל, נדבקה בחיידק והעבירה אותו הלאה לדורות הבאים.

את ההכנות לחג התחילה רחמה כמה שבועות קודם. היא רקחה תפוחים לריבה הודית, שהוגשה לשולחן החג במקום תפוח בדבש, זכר לילדותה בהודו. סבתא גם רוקנה ירקות כדי להכין ממולאים בלתי נשכחים וצ'טרני. רגע לפני החג היתה נערכת ליצירת שולחן ארוך ארוך בסלון.

עם השנים תשו כוחותיה ואמי למדה ממנה את המתכונים. לפני שלוש שנים נפרדנו מרחמה בכאב. כדור שלישי למתכונים הללו נשבעתי להעביר אותם הלאה בכל הזדמנות, רק שלא יאבדו. את הטעמים והריחות של סבתי אני מעבירה בסדנאות שאני מנלה, במפגשים עם חברים, בארוחות משפחתיות וכמובן בערב ראש השנה. בחג שוב מתמלא סלון ביתה בשלושה דורות חדשים שסועדים ונזכרים, בוכים וצוחקים.

מרווארצ'י 

מנות בשר ועוף במטבח ההודי שמורות למאורעות נדירים בלוח השנה, אם בכלל. בין אם בגלל העוני הרב או מכיוון שבשר ועוף היו חומרי גלם נדירים. את המרווארצ'י, מנה עיקרית פיקנטית של עוף ברוטב עגבניות עשיר בג'ינג'ר ובצל, נהגה סבתה של אמי להכין עוד בהודו. את המנה הכינה בעיקר בבתיהן של המשפחות האמידות שאצלן עבדה, אבל באירועים חגיגיים, כשהיד היתה משגת – הכינה אותה גם לבני ביתה. סבתי למדה היטב את המתכון והביאה אותו ארצה. עד היום, בערבי שבת וחג, המנה היא חלק קבוע מארוחת החג, לצד אורז לבן.

מצרכים:

מרווארצ'י
דודו בכר

ל-6 מנות

1 ק"ג חזה עוף/שוקי עוף
1 כפות רסק עגבניות
3 יחידות פלפל ירוק חריף
חתיכה של זנגביל טרי
כף שטוחה פלפל שחור
כף שטוחה מלח
רבע כוס שמן
3 עגבניות טריות מגורדות
3 בצלים בינוניים
10 שיני שום
כף וחצי כורכום
2 כפות סוכר
רבע כוס חומץ
חצי כוס מים רותחים

אופן ההכנה:

שוטפים היטב את העוף וחותכים לקוביות של 3X3 ס"מ. לחלופין מפרידים שוקיים וירכיים.
במחבת מטגנים את העוף קלות, כחמש דקות, עד שהוא לבן.
בסיר נפרד מטגנים בשמן את הבצלים שנחתכו לקוביות קטנות, עד שקיפות. מוסיפים את הפלפלים הירוקים חתוכים לאורכם ומיד מוסיפים את העוף.
מוסיפים את השום חתוך גס ואת הזנגביל מגורד.
מוסיפים את התבלינים (כורכום ופלפל).
מבשלים על אש בינונית כרבע שעה ומכסים את הסיר.

רוטב:

לאחר רבע שעה מוסיפים את העגבניות המגורדות, את רסק העגבניות, מלח ומים ומכסים את הסיר. מבשלים על אש בינונית כעשרים דקות – עד לקבלת רוטב סמיך אדום-כתום. מוסיפים את החומץ והסוכר ומבשלים עוד כחמש דקות.

צ'טרני
דודו בכר

צ'טרני

תבשיל בשר הודי מתובל בגראם מסאלה. את המנה הזו סבתי נהגה להכין רק בחגים, ומבחינתי עד היום מדובר במנה חגיגית מאוד. בהודו נהגו להכין אותה עם בשר כבש או עוף, כיוון ששם הפרה קדושה, אבל כאן כמובן כל האפשרויות פתוחות.

מצרכים:

ל-6 מנות

חצי ק"ג בשר (שריר)
2 כפיות כורכום
כפית זנגביל טחון
כפית כוסברה טחונה ויבשה
כף חומץ
3 כפות רסק
3 בצלים גדולים חתוכים דק
קובייה של זנגביל טרי
כפית כמון
כפית גראם מסאלה (תערובת תבלינים, להשיג בכל חנויות התבלינים)
מעט פלפל שחור
כפית סוכר
כפית כמון
מעט פפריקה חריפה/מתוקה
4 שיני שום

אופן ההכנה:

מבשלים את הבשר בסיר עם מים (המים מכסים את הבשר).
לאחר שהמים רותחים מוציאים את הבשר וחותכים לקוביות גדולות יחסית.
בקערה מערבבים את כל התבלינים, למעט הסוכר והחומץ.
בסיר מחממים רבע כוס שמן ומוסיפים את הבצלים, חתוכים לרצועות דקות. מטגנים עד להזהבה ומוסיפים את הבשר.
מטגנים יחד על אש נמוכה תוך כדי בחישה, עד שהבשר משחים.
מוסיפים מים עד לכיסוי הבשר. מוסיפים את הרסק, השום והתבלינים ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים כ-40 דקות, עד שהבשר מבושל ורך.

לקראת סוף הבישול מוסיפים את הסוכר והחומץ.

בטטה צ'אפ (או אלו צ'אפ)

מנת פתיחה של לביבות תפוחי אדמה במילוי בשר, שניתן לאכול גם קרה. את המנה הזו סבתי נהגה להכין רק בערבי חג. זוהי מנה שמכינים בשלבים, והיא טעימה בטירוף.

בטטה צ'אפ
דודו בכר

מצרכים:

1 ק"ג תפוחי אדמה
3 בצלים
רבע כוס שמן
1 כפית כורכום
רבע פלפל ירוק חריף
1 כפית שטוחה פלפל שחור
חצי ק"ג בשר טחון/חזה עוף
4 שיני שום
קוביית ג'ינג'ר טרי
1 כפית שטוחה מלח
חצי כפית גראם מסאלה
פירורי לחם
2 כפות קמח תפוא
צימוקים (מושרים במים)
1 ביצה

אופן ההכנה:

מבשלים את תפוחי האדמה בסיר (שלמים עם הקליפה) עד שהם רכים. מוציאים מהמים ומקררים. מועכים לפירה.

בסיר שטוח מטגנים את הבצל חתוך לקוביות קטנות עד לשקיפות. מוסיפים שום וג'ינג'ר מגורדים. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך כדי ערבוב, עד שהבשר מבושל היטב.

מוסיפים את התבלינים והצימוקים.

לעיסת תפוח האדמה מוסיפים מלח וקמח תופח. מערבבים עד שמתקבלת עיסה חלקה.

מניחים בכף היד עיסת תפוחי אדמה בגודל של כדור פינג פונג. משטחים מעט ויוצרים מעין גומה. שמים בגומה כף מלאה של מילוי בשר, סוגרים את הכדור, עוטפים מהשוליים ומשטחים.

טובלים בפירורי לחם ומטגנים משני הצדדים עד להזהבה.

בצלים ממולאים

מנה צמחונית/טבעונית, של בצל ממולא באורז ועשבי תיבול ברוטב חמוץ מתוק.

מצרכים:

בצלים ממולאים טבעוניים
דודו בכר

2 בצלים גדולים
2 בצלים בינוניים
1 כוס אורז בסמטי (על כל עלה בצל 1 כף אורז)
רבע צרור כוסברה
רבע צרור פטרוזיליה
רבע צרור שמיר
רבע צרור נענע
1 עגבנייה חתוכה לקוביות ללא הקליפה
1 לימון סחוט
1 כף סוכר

קוביית ג'ינג'ר

שום
רבע כפית כורכום
מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

מרתיחים בסיר עם מים 2 בצלים גדולים (עושים להם חתך), עד שהם מתרככים.
מקלפים ומפרידים את העלים ומצננים.
שמים בסיר רבע כוס שמן ומטגנים את הבצל חתוך לקוביות קטנות. מוסיפים את העגבנייה ואת האורז ומטגנים קלות. מוסיפים פלפל שחור, ג'ינג'ר ושום.
מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.
קוצצים את כל עשבי התיבול (מושרים ושטופים היטב) ומוסיפים לסיר עם רבע כפית מלח, סוכר ולימון סחוט.
מערבבים הכל ומכבים את האש.

ממלאים כל עלה בצל בתערובת האורז, סוגרים היטב ומניחים בצד.

בקערה מכינים רוטב: 3 כפות שמן, כוס מים, מיץ מלימון שלם, כורכום, מלח ופלפל וכף סוכר. מערבבים הכל ומניחים בצד.

בסיר נפרד מניחים את הבצלים הממולאים ושופכים מעליהם את הרוטב שהכנו בקערה. מוסיפים מים עד לגובה הממולאים. מעל הממולאים אפשר להוסיף גבעולי כוסברה, נענע ופלפל חריף. מניחים מעל מכסה קטן ומעליו את מכסה הסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה, עד שהאורז מבושל.

ריבת תפוחים הודית לראש השנה
דודו בכר

ריבת תפוחים

את הריבה הזאת סבתי היתה מכינה באופן קבוע לכבוד ראש השנה. כל האורחים היו אוכלים ממנה בברכות, וכל ילד ונכד היה מקבל אחר כך צנצנת ריבה הביתה. כיום אין ערב ראש השנה ללא הריבה המתובלת הזאת. רק שבמקום סבתא, אמי ואני על הסירים.

מצרכים:

8 תפוחים מסוג יונתן, קלופים וחתוכים לפלחים בינוניים (כל תפוח ל-6 פלחים)
2 כוסות סוכר
1 ציפורן שלם
2 תרמילי הל
3 פרוסות דקות של לימון
1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה:

מניחים בסיר את התפוחים ומפזרים מעל את הסוכר, את התבלינים והלימון ומשהים חצי שעה.
מניחים את הסיר על האש ומבשלים עד לרתיחה ללא מכסה. כשהתערובת רותחת מערבבים ומנמיכים את האש.
מבשלים על אש נמוכה כ-40 דקות עד לקרמול התפוחים, ללא ערבוב.
מוסיפים 1 כף מיץ לימון ומכבים את האש.

למתכונים נוספים לראש השנה

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? עדכוני אוכל ויין בדרך אליכם. הירשמו עכשיו

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות