גם אופה: מאפה תפוחים בקרמל דבש

מירי רביבו ניסתה להפתיע בקינוח דבש מפוצץ שלא צלח. בסוף היא החליטה לשתף אתכם במתכון למאפה תפוחים בקרמל דבש - מושלם לראש השנה

מירי רביבו
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מאפה תפוחים בקרמל דבש
מאפה תפוחים בקרמל דבשצילום: YULIYA KIRILLOVA / iStockphoto v

יום לפני שפרסמתי את הטור הקודם כבר החלטתי שהטור הזה יעסוק ב מתכון לראש השנה, שהרי כולנו (טוב נו, בואו נהיה מציאותיים, חלקנו הלא גדול) מחפשים בקדחתנות אחר קינוח מנצח, שיהווה סיום נפלא לארוחת החג וישאיר את האורחים עם טעם של עוד. מוחי עבד שעות נוספות, כי רציתי להביא משהו שונה ומרענן - לא את אותה עוגת הדבש שאנחנו אוכלים כל חג. היא אולי קלאסית וכבודה במקומה מונח, אבל אני בעד חידושים. ואתם?

התלבטתי קשות בין שני רעיונות שהיו לי - הראשון הוא עוגת מיל-פיי (בצרפתית: אלף העלים) - עוגת שכבות המורכבת בגרסתה הקלאסית בצק עלים על בסיס חמאה וקרם פטיסייר. רציתי לעשות לו התאמה לראש השנה, והכנתי קרם פטיסייר דבש - ואני חייבת להודות שזה היה אחד הדברים הפחות טעימים שהכנתי אי פעם, בלשון המעטה! רציתי מאוד לאהוב את הטעם שלו, שהרי אני הכנתי אותו, אבל לצערי זה היה ממש בלתי אפשרי. החלטתי לנסות את הרעיון השני שהיה לי - קראמבל תפוח בדבש.

במתח רב העברתי את 45 הדקות שהוא בילה בתנור - כשהוא יצא הצלחתי בקושי לחכות 10 דקות שיתקרר מעט, ותקפתי אותו עם כפית. מה שהיה אמור להיות רק טעימה גרר אחריו את הכפית הבאה, את זו שאחריה ועוד כמה אחריהן, עד שאיבדתי את הספירה. התפוחים ששוחים להם בקרמל דבש-מייפל מרגש, ומתובלים בדיוק במידה הנכונה, יחד עם הבצק הפירורי הנהדר שמכסה אותם הביאו אותי לתהות איך בכלל העדפתי בהתחלה את מיל-פיי הדבש על הדבר הנהדר הזה. ולפני שנתחיל, רק הערה אחת - בניגוד לבצק הקראמבל הקלאסי - הפריך והמתפצפץ בפה, הבצק כאן רך מעט יותר, מה שבעיני הלך מושלם עם תערובת התפוחים בקרמל הרכה והעסיסית. אפשר לקרוא לו, אם רוצים לדייק, מאפה תפוחים מעל קרמל דבש.

ואולי הפרט הכי מפתיע בכל העניין - זה קינוח פרווה, חברים, עובדה שלא ניכרת כלל בטעמו העשיר והמספק, אך עם זאת בוודאי תשמח את שומרי הכשרות מבינינו.

אז קדימה, הפתיעו את האורחים שלכם עם המאפה הכפרי והנהדר הזה, שאגב, הוא גם יחסית קליל (כשאוכלים ממנו במידה, כן?) ומהווה סיום מושלם לארוחת חג גדולה ומשופעת בכל טוב.

כמה הערות וטיפים לגבי העוגה:

* תפוחים (וגם אגסים, לצורך העניין) נוטים להשחיר מהר מאוד מרגע קילופם. לכן, כדאי לקלף אותם מיד לפני השימוש בהם, או, במידה ורוצים לעשות זאת קצת קודם - הזליפו עליהם כ-2 כפות מיץ לימון, ערבבו היטב וזה ימנע את ההשחרה.

* גלעון של תפוחים או אגסים יכול להיות משימה מאוד לא כיפית אם אין לכם מגלען. כן, אני מודה שבדרך כלל אני לא כל כך בחורה של חפיצים למטבח א-ב-ל בחבר הנחמד הזה אני לא רואה גאדג'ט, כי אם פריט שמקל מאוד את החיים, ואולי אפילו חובה להחזיק במטבח אם יוצא לכם לעבוד עם תפוחים ואגסים באופן יחסית תדיר. אני קניתי את שלי בסופר, הוא היה זול יחסית לכלים קטנים אחרים שיש לי והוא עושה את עבודתו נאמנה.

 * כאשר אופים קינוחים שמכילים תפוחים, משתמשים לרוב בתפוחי גראני סמית', התפוחים הירוקים החמצמצים. הסיבה לכך היא ששימוש בתפוחים מתוקים מטבעם תגרום לקינוח להיות מתוק יתר על המידה, והחמצמצות של התפוחים מהזן הזה, משתלבת נפלא בקינוחים המתוקים ולא נותנת הרגשה של מתיקות יתר. זהו גם זן תפוחים עמיד מאוד באפיה, חתיכות התפוחים שומרות על צורתן גם בתום האפייה, ולא מתפרקות או הופכות רכות מדי.

* רוצים לגוון? את הדבש אפשר להחליף, כולו או חציו, בסירופ מייפל או בסילאן (דבש תמרים). אם אתם מחליפים בסירופ מייפל, אבל לא חובבי מתוק מושבעים, הפחיתו את הסוכר החום שאתם מפזרים על התפוחים לכף אחת במקום שתיים.

* כשמכינים את המאפה בתבנית גדולה, הוא לא נחתך לפרוסות מרשימות בעת ההגשה. המראה שלו יותר כפרי ו"נשפך", לא עומד יציב ומסודר. אם אתם רוצים להרשים את האורחים שלכם גם במראה יפה ומסודר, אתם יכולים להכין את הקראמבל בכלי סופלה אישיים (רמקינים), או אם אין לכם - קנו קוקוטים חד-פעמיים מנייר כסף (ולא מנייר - אני לא בטוחה שאלו יעמדו בלחות של התפוחים וקרמל הדבש הנפלא שבו הם שוחים).

מאפה תפוחים מעל קרמל דבש / עיבוד שלי למתכון של מרי מ. קרוק

עבור תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ

רכיבים:

4 תפוחים גרני סמית' גדולים, קלופים ומגולענים
1/4 כוס דבש (לגיוון, ראו טיפים)
2 כפות סוכר חום
1/4 כוס מיץ תפוזים
1 כפית ג'ינג'ר טחון
2 כפיות קינמון
1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
רבע כפית תבלין ציפורן טחון
3/4 כוס שמן קנולה
3/4 כוס סוכר
1 1/2 כוסות קמח
2 כפיות אבקת אפייה
קורט מלח
1 כפית תמצית וניל
1 ביצה (מס' 1)

הכנה:

1. פורסים את התפוחים לפרוסות דקות.

2. מחממים תנור ל-180 מעלות.

3. שמים בקערה את פלחי התפוחים, הדבש, הסוכר החום, מיץ התפוזים והתבלינים ומערבבים היטב.

4. בקערה נפרדת מערבבים את כל שאר החומרים עד לקבלת תערובת אחידה.

5. משמנים את תבנית האפייה. אם אתם משתמשים בתבנית קפיצית, עטפו את התחתית שלה מבחוץ בנייר כסף, היות שתערובת התפוחים נוזלית ובמידה והתבנית לא אטומה כמו שצריך, היא עשויה לנזול וללכלך את המטבח ואת התנור.

6. מפזרים את תערובת התפוחים באופן אחיד בתבנית האפייה (כולל הנוזלים). מעליהם שמים את הבצק באופן אחיד - אפשר להיעזר בכף או בידיים לשם פיזור אחיד של הבצק.

7. אופים כ-45 דקות או עד שהחלק העליון מקבל גוון זהוב יפה.

8. מומלץ להגיש עם כדור גלידת וניל בצד. מאחסנים מכוסה בניילון נצמד בטמפרטורת החדר או במקרר - לבחירתכם.

הבלוג של מירי רביבו מתפרסם במלואו באתר  "Room for Dessert".

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ