בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המדריך

החלה עונת הדלועים המתנפצים

מזג האוויר בחוץ סגריר וזו סיבה טובה להישאר בבית, אבל זו גם שעתם היפה של שלל הדלועים. בדיוק בגלל זה בחר אסף שנער, השף של חוות צוק, כמה מתכוני דלעת משגעים

5תגובות
דודו בכר

החורף הגיע ואנחנו שמחים לציין את עונת הדלועים. למה ברבים? כי הדלועים, לא רק הדלעת הגדולה שחותכים לנו בשוק או בסופר, הם משפחה של פירות (כן, כן) הכוללת את האבטיח, המלון, המלפפון, הדלעות, הקישואים וגם את ירוקת החמור ועוד כ-125 זנים ו-96 מינים ברחבי העולם.

ישבתי אצל משה תלם מרישפון, חקלאי בן 74 עם שפם סטלין, סנדלים תנ"כיות, מכנסי עבודה קצרים כחולים, חולצה שחורה וכובע 'מאפיוזו' סיצליאני מרופט. האיש ראה הרבה בחייו, מלחמות, פציעות, חקלאות, ואפילו: רקדן ריקודי עם מקצועי (כוריאוגרף ריקודי עם, ליתר דיוק). בקיצור, איש אשכולות. בין החממות, על באלות של חציר וקיבלתי הרצאה ארוכה ומעניינת על החיים ועל משפחת הדלועים. אחרי שיחה על כמעט הכול פתח משה את החממות והתגלו, מאחורי הדלתות, ערימות צבעוניות של דלועים.

דודו בכר

תלם מגדל זנים שונים ומשונים של דלועיים שלהם שמות מפתים ואקזוטיים כמו דלעת אקזוטית , יפנית, ספרדית , גרוזינית, כפתור, ערמונים, ספגטי, דלורית ודלורית ברזילאית. השמות מתארים מאיפה הגיעו הזרעים לכל דלעת הצורה המאפיינת אותה ולכל אחת מאפיין מרקם, טעם וצבע שונה.

הדלעת המוכרת לנו מהשווקים, טריפוליטאית, כפי שהוא מכנה אותה, שוקלת 36-10 ק"ג וכאשר היא מבשילה צבעה כתום ומרקמה בשרני. ניתן לבשל, לאפות ולאדות אותה וגם להחמיץ ולהכין ממנה ריבה. לדלעת האקזוטית מרקם כשל בטטה ותוכנה כתום חזק (תלם מציין שזה מה שהלקוחות מחפשים בדלעת) את הדלעת האקזוטית אפשר לקנות בגדלים שונים וצורתה כפרח.

דלעת ערמונים: צורתה כבּלוּט גדול מחורץ. ביחס ליתר הזנים דלעת ערמונים קטנה יחסית וצבע קליפתה נע בין ירוק-שחור עד כתום-צהוב. בשרה צהוב כתום וטעמה ומרקמה מזכיר ערמונים. ניתן לבשל את דלעת הערמונים כמעט בכל טכניקות הבישול ובחלק מהזנים ניתן אף לאכול את הקליפה.

דלעת ספגטי: לדלעת הספגטי צבע צהוב כתמתם מבחוץ והיא מזכירה בצורתה מלון צהוב. במרכז הדלעת גרעינים כשהיא אינה מבושלת. פנים הפרי הוא קשה אך לאחר הבישול הוא מקבל מרקם הדומה לספגטי. כדאי לחצות את הפרי לרוקן מגרעינים להוסיף מלח ופלפל ושמן זית ולאפות בתנור (180 מעלות) עד שמתרכך. לאחר שמתקרר מרוקנים את תוכן הפרי בעדינות עם כף ומגישים כמו ספגטי.

דלעת כפתור: דלעות יפיפיות בצבעים וגדלים משתנים. צבע הפרי הוא כתום חזק, הדלעת מתוקה וטעימה. מאוד נוחה למילוי, לאפיה (שלמה או חתוכה) ולבישול.

דלורית: כפי שכולם מכירים  צורתה מזכירה אגרטל. טעמה מתוק ואגוזי בדומה לבטטה או לדלעת. קליפתה צהובה ובשרה כתום. כשהדלורית בשלה, צבעה משתנה לכתום כהה וטעמה נעשה עשיר ומתוק יותר.

דלורית ברזילאית: גדולה יותר מהדלורית שאנחנו מכירים עם הרבה "בשר צוואר" מתוקה וטעימה ומזכירה בטטה במרקמה.

יש עוד המון זנים כמו דלעת ספרדית דלעת יפנית, ודלעת גרוזינית. פשוט צריך לקנות ולטעום. שימו לב העונה של הדלועים מתחילה עכשיו, תנצלו את המבחר ההולך וגדל ותנסו.

מתכון לדלעת אקזוטית ממולאת במילוי אורז ונקניקיות מרגז

 

דלעת ממולאת אורז ומרגז
דודו בכר

מתכון למרק דלורית ברזילאית ותפוזים

 

מרק דלורית ברזילאית
דודו בכר

מתכון לדלועים צלויים בתנור עם ראשי שום ותימין

 

דלעות צלויות עם שום ותימין
דודו בכר

את הדלעות של משה תלם אפשר לקנות באופן ישיר ממנו בתיאום מראש בטלפון:050-8777414 (או למצואן בסניפי חצי חינם).



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו