ארוחה כרוכה |

4 מתכונים לסנדוויצ'ים עולמיים

כלל ידוע אומר: אין דבר שאי אפשר לשים בין שתי פרוסות לחם. לכבוד החזרה לבית הספר חזרנו אל המנה הכי חשובה ביום עם ארבעה מתכונים מיוחדים

רוני קשמין
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
רוני קשמין

אותו מאכל ורסטילי, שנאכל באופן מסורתי בין שתי פרוסות לחם וללא צורך בסכו"ם או בישיבה לשולחן, אולי התחיל כברירת מחדל או כמאכל של המעמדות הנמוכים, אבל קיבל את שמו דווקא מבני אצולה.

הסנדווויץ' במהותו אומנם קיים עוד מימי קדם אולם שמו נולד במאה ה-18 וכרוך בסיפורו של ג'ון מונטאגיו, הדוכס הרביעי מסנדוויץ', העיירה האנגלית ממנה הגיע. האגדה מספרת על הדוכס כי אהב להמר, כל כך אהב, עד שערב אחד, עת קראו לו משרתיו לשבת אל שולחן ארוחת הערב, הוא סירב (הפריעו לו בעיצומו של טורניר קלפים בן 24 שעות) ודרש כי ישימו לו את ארוחת הערב (ובפרט, בשר) בין שתי פרוסות לחם ויביאו אותה אליו. ה"וול סטריט ז'ורנל" אף תיאר את התרומה הבריטית לשמו של הכריך ("סנדוויץ'") כתרומתה הגדולה ביותר של בריטניה לעולם הקולינריה - ואין זה מקרי כי יום הסנדוויץ' הבינלאומי נחגג באופן מסורתי ביום הולדתו של הלורד, ה-3 לנובמבר. משאימצו האמריקאים לתרבותם את הסנדוויץ' והגדילו לעשות לו יום מיוחד בשנה- גם שאר העולם הצטרף לחגיגה.

כמנה יומיומית, הסנדוויץ' חוזר אחורה ומקפל גם היסטוריה מקומית עשירה וחגיגית, עוד מימי הלל הזקן. על זה האחרון מספרים כי במהלך חג הפסח היה עוטף בשר כבש, הבשר שנועד לקורבן החג, משדך לו מרורים (דהיינו, ירוקים) וכורך בין בין שתי פיסות מצה לחות. כך, נולד הלכה למעשה, הראפ (wrap) היהודי הראשון.

מאז להיום, בין הכריכים הנפוצים והפופולאריים בעולם ניתן למצוא את כריך ה-BLT  (משדך בין בייקון, חסה ועגבנייה); כריך ריבה וחמאת בוטנים; כריך גבינה (או "טוסט" בגרסתו הקלויה); ה"סנדוויץ' דה מיגה", כריך בלא קרום המיוחס לארגנטינה, ה"פריקסה", הכריך התוניסאי המטוגן והממולא בטונה, תפוחי אדמה, אריסה, לימון כבוש וביצה ואפילו ההמבורגר, שמרוב פופולאריות כמעט שכחנו שבסופו של דבר מדובר בסנדוויץ'.

"ברוקלין" יפואיצילום: באדיבות המקום

לכבוד יום הסנדוויץ', חברנו לשף עמוס חיון, זוכה תוכנית הבישול הטלוויזיונית Sweet Genius, והבעלים של הסנדוויץ' בר הניו יורקי החדש "דלי מרקט" בפשפשים, לחשוב על מספר כריכים אמריקאיים מושחתים שהם ארוחה בפני עצמם.

"ברוקלין": קלאסיקה יהודית אמריקאית

כריך חזה הודוצילום: באדיבות המקום

הכריך הראשון נקרא "ברוקלין". מדובר בקלאסיקה יהודית ניו יורקית ובמרכזה לקס וגבינת שמנת. רצוי עם בייגל כמובן.

לחם:

לחם/לחמנייה אהובים, עדיף בייגל אמריקאי

חומרים לכריך:

150 גרם סלמון מעושן פרוס

מעט עירית קצוצה

חצי בצל סגול קצוץ

2 כפות גבינת שמנת משובחת למריחה

עגבנייה אחת פרוסה דק

מעט שמיר קצוץ

פלפל שחור ומלח

ההכנה:

פורסים את הלחם. מורחים גבינת שמנת בנדיבות על 2 הפרוסות. עורמים מהסלמון המעושן. מניחים מעל פרוסות עגבנייה. מפזרים בצל סגול קצוץ ומעט שמיר לפי הטעם. מתבלים במעט פלפל שחור ומלח. בתיאבון.

THANKSGIVING

כריך מקסיקני צילום: באדיבות המקום

הכריך הבא נולד מארוחת השאריות של סעודת חג ההודיה. על פי המסורת, חג ההודיה (שחל בסוף נובמבר) מאופיין בשולחן שופע כל טוב, עם תרנגול הודו שלם צלוי, רוטב קרנברי (חמוציות) מתוק חמוץ, בטטות אפויות (לרוב עם מרשמלו), פמפקין פאי לקינוח ושינה עמוקה אחרי הכול. ואיך שמתעוררים, כמובן, מתחילים שוב לאכול עם הכריך הבא.  

אצלנו, נתחיל באפיית חזות ההודו (אפשר כמובן להתחכם ולהמיר את זה בפסטרמה הודו פרוסה עבה. אך זה פשוט לא יהיה אותו הדבר, שלא לדבר יותר יקר).  

חומרים לחזה הודו צלוי:

חזה הודו אחד נקי

חופן כוסברה

חצי כוס שמן זית

כפית פפריקה מתוקה

3 כפות דבש

2 שיני שום קצוצות

פלפל שחור ומלח

חומרים לרוטב החמוציות:

2 כוסות חמוציות קפואות

חצי כוס יין אדום

גרדה מתפוז אחד

מעט ג'ינג'ר מגורד

חצי כוס סוכר לבן

כפית חרדל גרגירים

לכריך:

תפוח עץ ירוק

פלפל שחור ומלח

חזה הודו:

מורחים את חזות ההודו היטב בכל החומרים. מניחים על נייר אפייה בתבנית, ואופים בתנור שחומם מראש לחום של כ- 180 מעלות, למשך כ- 20 דקות. מצננים כשעה ופורסים לפרוסות נדיבות בעובי של כ- 1 ס"מ.

רוטב החמוציות:

מכניסים את כל החומרים לסיר קטן ומביאים לרתיחה על אש בינונית. כשהתכולה מגיעה לרתיחה מכבים את האש ומצננים.

הכריך:

פורסים 2 פרוסות מהלחם (רצוי לחם דגנים עשיר או מחמצת). על הפרוסה הראשונה מורחים מרוטב החמוציות. מניחים פרוסות הודו אפויות בנדיבות . מעל מניחים פרוסות דקות של תפוח ירוק. ממליחים ומפלפלים לפי הטעם. מכסים ואוכלים. בתיאבון.

"המקסיקני" כריך טבעוני/צמחוני ברוח המטבח הלטיני אמריקאי החדש  

סנדוויץ' משלנו. לא רק לפועליםצילום: באדיבות המקום

אמריקה כאמור זה לא רק צ'יזבורגר. זו גם צמחונות-טבעונות (ראו ערך גארי יורופסקי), וגם קהילות מרכז אמריקאיות תוססות ומפולפלות, עם פלפלים חריפים אקזוטיים והרבה קטניות.

חומרים:

שתי כוסות שעועית שחורה יבשה

חופן כוסברה

חצי כוס שמן זית

חצי כוס מיץ לימון

פלפל שחור ומלח

2- 3 פרוסות גבינת פטה (לכריך טבעוני ניתן להמיר בפרוסות טופו צלויות בגריל)

ריבת תאנים (אפשר לקנות בכל סופר)

חלפניו כבוש (ניתן לקנות בסופר)

אבוקדו טרי

לחם / לחמנייה אהובים

להכנת הממרח:

משרים את השעועית במים למשך לילה שלם. מסננים ומבשלים בסיר מכוסה עם מים על להבה בינונית למשך כשעתיים עד ריכוך מוחלט. מסננים מנוזלי הבישול וטוחנים יחד עם חופן כוסברה, חצי כוס שמן זית, חצי כוס מיץ לימון, פלפל שחור ומלח, עד קבלת ממרח אחיד. טועמים ומשלימים תיבול לפי הצורך.

הכריך:

פורסים את הלחם הרצוי. מורחים על הפרוסה הראשונה בנדיבות מממרח השעועית. מניחים מעל פרוסות אבוקדו. מעליהם מוסיפים לבחירה פרוסות פטה או טופו צלויות. מתבלים בנגיעות של ריבת תאנים וחלפיניו, לפי הטעם. מכסים בפרוסה נוספת ואוכלים בתיאבון.

משהו משלנו: כריך קציצות וטחינה

לסיום, נקנח בכריך משלנו, בסגנון סמטאות יפו העתיקה. קציצות בשר, טחינה, חריף ולחמנייה טעימה.

חומרים לכדורי הבשר:

חצי ק"ג בשר אדום טחון

חופן פטרוזיליה

קישוא, תפוח אדמה ובצל לבן בגודל בינוני מגורדים בפומפייה

2 ביצים

כפית קינמון

פלפל שחור ומלח

חומרים לרוטב עגבניות:

בצל בינוני קצוץ

פחית של עגבניות מרוסקות

חופן כוסברה

חצי כוס שמן זית

כפית קינמון

2 שיני שום

פלפל שחור ומלח

לכריך:

4 כפות רוטב טחינה

חצי אבוקדו בשל

פלפל חלפיניו כבוש  (ניתן להשיג בסופר)

לחם / לחמנייה אהובים

הכנת כדורי הבשר:

לשים בקערה את כל החומרים עד קבלת מסה אחידה. מחלקים למנות ומכדררים לגודל של כדור פינג פונג.

הכנת רוטב העגבניות:

בסיר בינוני עם מעט שמן זית מטגנים את הבצל והשום עד לשקיפות. מוסיפים את פחית העגבניות המרוסקות ואת שאר התבלינים, מביאים לרתיחה ומורידים לאש בינונית נמוכה. מבשלים כ-3-4 דקות, טועמים ומתקנים תיבול.

מוסיפים אחד אחד את כדורי הבשר לתוך הרוטב. מבשלים על אש בינונית עד שהרוטב מתעבה ועוטף היטב את כדורי הבשר.

הכריך:

פורסים את הלחם. על הפרוסה הראשונה מורחים מעט טחינה. מניחים מעל פרוסות אבוקדו. מעליהם מניחים בעזרת כף קציצות בשר עם מעט מהרוטב. מתבלים בפלפל חלפיניו לפי הטעם. סוגרים בפרוסה נוספת ואוכלים. בתיאבון.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ