מתכון: חלה לשבת כמו של הגן

עשורים רבים עברו מאז חזרנו מהגן עם חלה קטנה, מתוקה וטעימה טעימה. שנים אחר רבות אחר כך, חזרנו אל המתכון הנוסטלגי של הגננת וערכנו בו מקצה שיפורים. התוצאה: חלה ממכרת

סער מור
רותם מימון
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
החלה של הגן
החלה של הגן. מה עושה אותה כל כך טעימה?צילום: סער מור

שנות הגן שלנו עברו מזמן. ממש מזמן. אך עם זאת טעם ילדות אחד נשאר עמנו לא מעט זמן. החלה שהיינו מקבלים בכל יום שישי. צמה קטנה ודחוסה, מתוקה ואיכשהו גם מאוד טעימה, על אף שלא נתפלא אם יגידו שהיו בה מרכיבים סודיים שהגיעו מידיהם של ילדים. איך נשאר הטעם? פשוט מאוד. אמא ביקשה את המתכון הנודע לחלה מתוקה מהגננת וזה היה שמור אצלנו בין ספרי המתכונים למשך שנים ארוכות, עד שכבר נשחק מרוב שימוש, אבל נחקק היטב בזיכרון ובבטן. כעת, חזרנו אל המתכון הנוסטלגי וביקשנו מהאופה סער מור לערוך בו בדק בית.

הלכנו צעד אחרי צעד, בדיוק כמו שהגננת הסבירה וגילינו שדווקא במקרה הזה, היא לא היתה נדיבה במידע. ערכנו כמה תיקונים במתכון (סליחה, הגננת), אך ניסינו בכל זאת לשמור על הטעם הנוסטלגי, הממכר. במקום מרגרינה - חמאה או שמן זית, הוספנו את המלח שהגננת כנראה שכחה, כמו גם התפחה שנייה. כיוון שבימים אלה המטבח של כולנו נראה ממילא כמו סדנת בישול בלתי נגמרת, החלטנו לאמץ את הרעיון אותו למדנו כבר בגן והכנסנו את הילדים גם אל תחום הלישה והכנת החלות המתוקות. אם יש לכם ילדים, תנו להם לערבב, ללוש, להכניס למיקרו (בזהירות ובהשגחה) וגם למדו אותם שיעור באיפוק כשהבצק מונח לו בשקט לתפיחה. הנה המתכון של הגננת דרורה עם השינויים המתבקשים. עוד 14 דרכים מומלצות להכין חלות - כאן

משך ההכנה: כשעה

דרגת קושי: קל

חומרים:

הבצק מספיק לחלה גדולה (אפשר לקלוע צמה משלושה גלילים) עם כמה לחמניות חלה קטנות.

חצי קילו (500 גרם) קמח
חצי כוס (100 גרם) סוכר 
חצי שקית (25 גרם) שמרים טריים
חצי כוס פחות כף חלב או מים
ביצה
50 גרם חמאה + חצי כוס חלב / מים או להמיר בשמן זית בכמות של 35 מ"ל לחלה רכה יותר
כפית (6 גרם) מלח

לציפוי: 

ביצה טרופה
פרג או שומשום או שניהם (או בכלל לא)

ההכנה:

מתחילים בהמסה של החמאה למים או לחלב. יש לעשות זאת במיקרו בפולסים של 20-30 שניות או בסיר קטן, עד המסה של החמאה בלבד. חשוב לא להביא לחימום יתר או לרתיחה. 

מערבבים עם כף עץ את החומרים היבשים. יוצרים גומה במרכז ומוסיפים את החלב, הביצה ואת בלילת החמאה והחלב או השמן.

בוחשים בכף עד להתחילת היווצרות בצק. מוסיפים מלח ולשים עד לקבלת בצק אחיד. מכסים את הבצק.

מתפיחים כשעתיים והבצק מוכן לעבודה.

מחלקים את הבצק ל-6 חלקים (משקל כל אחד כ-150 גרם) או לשני חלקים בני 450 גרם כל אחד (ואז מכדררים כל חלק לכדור ומחלקים אותו לשלושה חלקים). לשים כל אחד ויוצרים מהם גליל או נחש בצק ארוך וקולעים לצמה. בכדור בצק השני אפשר לחזור על אותה פעולה או להכין לחמניות קטנות בצורת שבלול או חלות צמה קטנות.

הכנת חלה, מחלקים את הבצק לשני חלקים וכל חלק לשלושה גלילים אותם קולעים אחרי שיוצרים נחש לצמותצילום: סער מור

לא בטוח שבגן היתה להם סבלנות להמתין, לכן במתכון המקורי של הגננת דילגו על ההתפחה ושלחו מיד לתנור. אנחנו ממליצים לא לוותר על התפחה שנייה, אחרי שמעצבים את החלות לצמות ולפני הכניסה לתנור. ההתפחה השנייה תמנע קריעה של הבצק באפייה, תקצר את משך הזמן בתנור ותעניק צבע יפה יותר לחלה ומרקם אוורירי, כמו גם מתיקות מופחתת.

מתפיחים עד כמעט הכפלת נפח של החלות. בימים חמים זה יכול לקחת 45-50 דקות, בימים קרים יותר - כפול.

מחממים את התנור על 170 מעלות.

הכנת חלה. לא כדאי לוותר על התפחה שנייה ועל הברשת הביצהצילום: סער מור

טורפים את הביצה ומברישים קלות את החלות או הלחמניות. זורים מעט שומשום ופרג (כאמור, לא חובה) מכניסים לתנור שחומם מראש עד שהחלה מזהיבה (כדאי לבדוק אחרי 25 דקות את החלה, אבל עשוי להימשך עד 45 דקות במקרה שלא מתפיחים). לחמניות קטנות עד 20 דקות.

מימין: חלה שעברה התפחה. משמאל: חלה שדילגה על ההתפחה השנייהצילום: סער מור

המסקנה:

חלת הגן שנכנסה לתנור בלי התפחה שנייה קיבלה טעם מתקתק ומרוכז יותר. סימני קריעה ניכרו עליה, אך אנחנו מכירים כמה אנשים שדווקא אוהבים אותם. והטעם? נו, בדיוק כמו שהגננת הגישה. החלה שעברה התפחה שנייה יצאה אוורירית ופחות מתקתקה, טעימה יותר אך גם פחות מזכירה את חלת הגן הנוסטלגית. וזה לא רע.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ