איך הפכה חלת מפתח לטרנד חם ברשתות החברתיות

היא מרשימה ומתאימה לאווירה הכללית השנה במיוחד - חלת מפתח השתלטה על הפיד באינטסגרם, ועכשיו גם אתם יכולים להצליח להכין אותה בבית. כלומר, אם תצליחו להניח יד על חבילת שמרים או קמח

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
חלת מפתח של אפרת ליכטנשטט
חלת מפתח של אפרת ליכטנשטטצילום: אפרת ליכטנשטט
יוליה ניקנקין
יוליה ניקנקין

במהלך סגרי הקורונה ידענו לא מעט מחסור: קמח המצה אזל מהסופרים ברחבי הארץ בשיאו של הפסח, לפני כן סבלנו ממחסור בביצים (ובנייר טואלט, זוכרים?) ובחמאה. שימישהו יבדוק מלאים, כי נראה ששמרים וקמח יהפכו בקרוב (אם לא כבר) למוצרים הבאים שאולי תתקשו למצוא במרכול הקרוב לביתכם. הסיבה נמצאת בפיד שלכם ברשתות החברתיות - כולם התמסרו לאפייה ומסוף השבוע האחרון: חלת מפתח. מה? כן, חלות בצורת מפתח. 

הטרנד אינו רק משקף את הגעגוע לפחמימות רכות ואווריריות אחרי שבעה ימים של זלילת מצות. אפיית חלות בשבת הראשונה שלאחר חג הפסח נתפסת כסגולה לפרנסה. את המקור למנהג אפשר למצוא בספר "אוהב ישראל" של הרב יהושע השל מאפטא שבפולין, מתחילת המאה ה-19, שכולל חיבורים על פרשות שונות בתנ"ך. לפיו, הזדקקו בני ישראל לברכה שתפתח את "שערי הפרנסה". היות שלפני החג ניזונו מהמן שניתן מהשמיים, ואחריו החלו להתפרנס בעצמם על ידי עבודת האדמה ואכילה מתבואת הארץ, הרגישו שלא יזיק לחזק את התפילות שלהם עם חלה סמלית, שצורתה מרמזת על הבקשה.  

חלת מפתח של אפרת ליכטנשטטצילום: אפרת ליכטנשטט

אף על פי שזו לא השנה הראשונה שצילומים של חלת המפתח תופסים מקום של כבוד באינסטגרם ובפייסבוק בצאת החג, נדמה שהשנה הוא הרקיע לשיאים חדשים. לאור העובדה שהמשק משותק מזה חודש, מאז יצאו ההנחיות על סגירת חנויות ועסקים בעולם הבילוי והפנאי המוגדרים לא חיוניים, זה לא נראה מפתיע. "אלפי אנשים נכנסו לצפות במתכון שהעלתי", אומרת הקונדיטורית ליאור משיח שפרסמה סרטון הדרכה בפייסבוק ובבלוג שלה "ליאורוש". "אומרים שזו סגולה לפרנסה - וכרגע זה יותר ממה שביטוח לאומי מציע". 

אבל כנראה שהתקווה לזכות במעט מזל בכל מה שנוגע לעובר ושב היא לא הדבר היחיד שמניע את האופים הביתיים, ביניהם אפשר למצוא גם לא מעט חילונים שלא מקפידים כלל על שמירת כשרות במהלך פסח. "עוד לפני הסגר והקורונה, אחד המתכונים המבוקשים ביותר שלי הוא של חלות", אומרת משיח. "כרגע זה נטו מהמקום שיש הזדמנות לאפות משהו יפה". 

"אני לא אישה מאמינה ולא אופה את החלות בשביל הפרנסה", מוסיפה אפרת ליכטנשטט, בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום". "השנה כל מתכון שובר שיאים. אצל הבלוגרים יש טירוף כי כולם נכנסים למטבח. אני חושבת שעכשיו מנצלים כל הזדמנות שיש כדי להעביר את הזמן ולהפעיל את הילדים עם משהו יצירתי שאפשר ללמוד לאפות. חלות המפתח הן גם מאוד יפות ויזואלית. בעיניי, אם אנשים נדבקים בטרנדים משמחים ולא מזיקים, אין בזה שום דבר רע. כאשת אוכל, אין בעיניי משהו משמח יותר מאנשים שמבינים כמה זה קל ונעים להכין בעצמך מאפים בבית". 

מתכון לחלת כוסמין של אפרת ליכטנשטט

"לפעמים אנשים נבהלים משימוש בקמח כוסמין, אז אפשר להמיר אותו בקמח לבן. הכמות מספיקה לחלה אחת גדולה, שממנה בוצעים חתיכות ויוצרים מהן את הצורות שמרכיבות את חלקי המפתח. אני התבססתי על חלת פרח שמופיעה אצלי בבלוג בשביל החלק העליון, ועל צמה קלועה בחלק התחתון - אבל יש הרבה דוגמאות יצירתיות שמהן אפשר לקבל השראה".

הטרנד החדש - חלת מפתחקרדיט: אפרת ליכטנשטט
חלת מפתח של אפרת ליכטנשטטצילום: אפרת ליכטנשטט

חומרים:

לבצק:

210 גרם קמח לבן (1.5 כוסות)

210  גרם קמח כוסמין (1.5 כוסות). ניתן להחליף במשקל זהה של קמח לבן

1/4 כוס סוכר

1 כפית מלח

1 כף שמרים יבשים

1/3 כוס שמן (אפשר גם שמן זית)

3 כפות דבש או סילאן

1 ו-1/4 כוסות מים חמימים

לציפוי:

1 ביצה טרופה

שומשום

ההכנה:

שמים את כל חומרי הבצק מלבד המים בקערת מיקסר ומערבבים עם וו לישה. מוסיפים את המים, אבל משאירים כמה כפות בכוס. כמות הנוזלים במתכון תלויה בסוג הקמח שיש לכל אחד בבית. אם מחליפים את קמח הכוסמין בקמח לבן, כנראה שתצטרכו פחות מים. 

בחצי הדקה הראשונה מסתכלים על הבצק ובודקים מה מצבו. אם יש הרבה קמח בתחתית והתערובת לא מתאחדת לכדור, מוסיפים 1-2 כפות מים עד שכל הבצק מתאחד לגוש. לשים כ-9 דקות במהירות בינונית עד שמתקבל בצק גמיש ורך, כזה שנתלה על וו הלישה. 

מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים כדקה לצורת כדור. מעבירים לקערה משומנת, מכסים במגבת לחה או בניילון נצמד, ומתפיחים כשעה במקום חמים. 

מחלקים את הבצק לשמונה חלקים.

על משטח מקומח, משטחים כל חלק למלבן ארוך, מקפלים פנימה למעטפה דקה לאורכו כדי להוציא ממנו את האוויר ומגלגלים לצורת נחש דק וארוך (כ-20 ס"מ).

בשביל החלק התחתון קולעים צמה מ-3 רצועות. כדי ליצור פרחים לראש המפתח, מלפפים נחש לספירלה הדוקה, שאת הקצה שלה דוחפים פנימה, כדי למנוע ממנו להיפתח. לצורות אחרות, ניתן לסדר על התבנית במרווחים שישאירו לבצק מקום לתפוח, כמו בתמונה. 

מכסים במגבת ומתפיחים כחצי שעה. בינתיים מחממים תנור ל-200 מעלות.

מברישים את החלה בביצה טרופה ומפזרים שומשום בנדיבות. 

חלת מפתח של אפרת ליכטנשטטצילום: אפרת ליכטנשטט

מכניסים את החלה לתנור ומנמיכים את הטמפרטורה ל-180 מעלות. אופים כ-20-25 דקות, או עד שהחלה משחימה היטב. מומלץ לסובב את התבנית באמצע האפייה, כדי לאפות אותה באופן שווה מכל הצדדים. 

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ