מתכון מנצח: לחם ללא לישה
מי צריך לרוץ לסופר ולהסתכן בקורונה כשאפשר להכין את הלחם האולטימטיבי בבית – ללא לישה וללא מרכיבים מיוחדים או טכניקות משוכללות. כל מה שצריך זה סבלנות בזמן שהוא תופח. המתכון המיתולוגי ללחם ללא לישה של מארק ביטמן, מהניו יורק טיימס

להלן אחד המתכונים הפופולריים ביותר שהניו יורק טיימס פרסם אי פעם, באדיבות ג'ים להיי, הבעלים של Sullivan Street Bakery. זה בצק פורץ דרך (בזמנו, כשפורסם אי שם בשנת 2006) שאינו דורש לישה, הוא גם אינו מצריך מרכיבים מיוחדים, או ציוד שונה מהרגיל כמו גם טכניקות אפייה ועבודה מקדימה יוצאי דופן. הכנתו מצריכה מעט מאוד מאמץ - אבל אליה וקוץ בה - הוא דורש זמן ולא מעט. או יותר נכון - סבלנות. תצטרכו 24 שעות כדי ליצור את הלחם, אך חלק גדול מהן הוא בעצם זמן ההמתנה לתסיסה האיטית ולתפיחה של הבצק שמביאה לכיכר מושלמת.
עם השנים צצו למתכון שדרוגים וגרסאות נוספות, אך זהו ככל הנראה הלחמים הבולטים בז'אנר ללא לישה.
רכיבים
- 3 כוסות קמח (אפשר להשתמש בקמח ייעודי ללחם)
- ¼ כפית שמרים יבשים
- כפית ורבע מלח
- קמח תירס או סובין חיטה, לפי הצורך
- כוס וחצי מים
הוראות הכנה
בקערה גדולה, מערבבים את הקמח, השמרים והמלח. מוסיפים קצת יותר מכוס וחצי מים ומערבבים עד קבלת תערובת אחידה. בשלב זה הבצק יהיה דביק וזה בסדר; מכסים את הקערה בניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח בטמפרטורת החדר כ-12 שעות לפחות, רצוי אפילו 18 שעות – הבצק מוכן כשפני השטח שלו מכוסים בועות.
מקמחים את משטח העבודה, מניחים עליו את הבצק, זורים מעליו עוד קצת קמח ומקפלים את המסה פעם או פעמיים.
מכסים שוב בניילון נצמד, לא באופן הדוק מדי, ונותנים לו לנוח רבע שעה.
באמצעות מעט קמח, כך שלא יידבק למשטח העבודה או לידיים, מעצבים בעדינות ובמהירות את הבצק לכדור.
שוב בעדינות, זורים ביריעת בד או מגבת קמח, קמח תירס או סובין חיטה; מניחים מעל את הבצק, זורים מעליו עוד קמח מעל ומכסים בעוד שכבת בד או מגבת. מניחים לבצק לתפוח כשעתיים. כשהוא מוכן, הבצק יתפח לקצת יותר מפי שניים מגודלו ולא יחזור מיד אם צובטים אותו עם אצבע.
חצי שעה לפחות לפני שהבצק מוכן, מחממים תנור ל-220 מעלות וממקמים בו סיר גדול עם מכסה.
כשהבצק מוכן, מוציאים את הסיר מהתנור ומכניסים אליו בזהירות את הבצק. זה עלול להראות כמו בלאגן שלם בשלב זה, וזה בסדר. אפשר לנער מעט את הסיר בזהירות, אם הבצק לא ממוקם בו טוב או אם קצוותיו אינם שווים; זה יתאזן באפייה.
מכסים את הסיר, מכניסים לתנור ואופים חצי שעה.
בתום חצי שעה, מוציאים את הסיר מהתנור, מסירים את המכסה ואופים עוד רבע עד חצי שעה, עד שככר הלחם שזופה ויפה. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת צינון.

ניו יורק טיימס
c.2020 The New York Times Company