איך מכינים פיתות מושקעות במחבת (ולמה בכל זאת כדאי בתנור)

כולם מחפשים מתכונים לפיתות במחבת, אז הנה גם לכם יש - רק חשוב לדעת - בתנור הן טעימות יותר

סער מור
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
פיתות במחבת של סער מור
פיתות במחבת של סער מורצילום: סער מור

בואו נשים את הקלפים על השולחן: לא בכדי, מהרגע שהומצאה הפיתה - או לפחות מהרגע שהכרנו אותה בצורתה ובתפקידה הנוכחי, היא וחברותיה נאפו על משטח לוהט, עם חום גבוה מכל הכיוונים - כלומר בתנור. אז מתקבלות התוצאות הכי טובות. אבל כזכור, בימי הסגר נוצר ביקוש למתכונים קלים וקצרים יותר, שדורשים פחות עבודה ושהיו זמינים יותר, כך פתאום כולם נוהים לפיתה במחבת.

לטעמי האישי, יש הבדל גדול בין טוב למצוין. אין ספק שפיתה במחבת היא חמודה וטעימה, אבל מדי פעם חום המחבת גבוה מדי (והן נשרפות) או שהכיס לא נפתח במלואו בגלל חום לא אחיד במחבת. על כן, הנה אני אומר את זה - פיתה במחבת זה טעים, אבל פיתה בתנור יוצאת טוב יותר. מכאן, תקחו את זה לאן שתקחו. 

פיתות של סער מור. עבות ושמנמנותצילום: סער מור

עוד עניין לגבי המתכון - המרתי את שמן הקנולה הנפוץ בשימוש בפיתות בשמן זית איכותי. מעבר לזה, בפיתות ביתיות, אני ממיר חלק מהקמח הלבן בקמח כפרי, שיש בו סובין ובכך מעשיר את הערך התזונתי שלהן.

מתכון לפיתה במחבת

חומרים:

250 גרם (כוס ו-3/4) קמח לבן
250 גרם קמח לחם 
320 מ"ל (כוס ושליש) מים קרים
9 גרם שמרים יבשים או 25 גרם טריים
20 גרם (כשתי כפות) סוכר
50 מ"ל (רבע כוס) שמן (זית או קנולה, אני השתמשתי בזית)
12 גרם (שתי כפיות) מלח 

הערה חשובה לפני שמתחילים:

ניתן להמיר 100 גרם מהקמח הלבן בקמח כפרי, אבל אז כמות המים תעלה ל- 335 מ"ל.

החומרים הם לכמות של 9 פיתות של 100 גרם או 11 פיתות של 80 גרם.

ההכנה:

מוזגים את המים והשמן לקערת המיקסר.

בקערה נפרדת מערבבים את הקמחים עם השמרים והסוכר, ללא המלח (היבשים). מוסיפים את תערובת היבשים לקערת המיקסר מעל הנוזלים.

מתחילים בלישה ראשונה: 5 דקות במהירות 1 עם וו לישה. בתום הלישה הראשונה מוסיפים את המלח ולשים לישה שנייה במהירות 2 לעוד 5 דקות. בתום הלישה צריך להתקבל בצק אלסטי, חלק ומעט מבריק.

אם הבצק לא חלק ניתן להוסיף עוד שתי דקות לישה ידנית על משטח העבודה.

מכדררים את הבצק ומניחים אותו בקערה משומנת בשכבה דקה מאוד של שמן זית. מכסים בניילון גדול ומתפיחים למשך חצי שעה.

לאחר חצי שעה מוציאים את הבצק בעדינות מהקערה למשטח. משטחים אותו קלות ובעדינות. אוספים את השוליים למרכז, הופכים את הבצק ומכדררים אותו שוב לכדור. מחזירים את הכדור לקערה ומכסים.   

חוזרים על הפעולה עוד פעמיים בהפרש של חצי שעה (סך הכל התפחה ראשונה: שעה וחצי עם 3 קיפולים).

אחרי הקיפול השלישי נותנים לבצק לנוח מכוסה על משטח העבודה, למשך 10 דקות.

מחלקים את הבצק לחתיכות של 80-100 גרם (תלוי בגודל הפיתות שתרצו). מכדררים את כל החתיכות לכדורים ומניחים על משטח העבודה למשך 15 דקות, מכוסים.

מקמחים את משטח העבודה. מרדדים כל כדור לעיגול בעובי של חצי סנטימטר ונותנים להם לנוח על משטח מקומח קלות כשעה עד שעה וחצי, מכוסים.

מחממים מחבת עבה על להבה בינונית גבוהה, מרימים בעדינות את הבצק המרודד (אם יש קרש חיתוך קטן מעץ או פלטה רחבה אז אפשר להיעזר בהם) ולהשתדל לא לעוות את צורתו.

מניחים את הבצק במרכז המחבת ומיד מנמיכים את האש לעוצמה נמוכה יותר. מכסים את המחבת (רצוי במכסה שקוף) עד שרואים שהפיתה מתנפחת. בעזרת כף עץ או מלקחיים הופכים בעדינות את הפיתה לעוד כדקה ללא מכסה ומוציאים את הפיתה לתוך מגבת בד עבה. עוטפים את הפיתות במגבת.

עוצמת החום של המחבת משתנה מגז לגז וממחבת למחבת, לכן צריך להיות ערניים ולהתאים את התהליך מבחינת עוצמת חום וזמן "אפייה" למטבח שלכם.

מעלים בחזרה את עוצמת הלהבה ומיד כשמכניסים את הבצק הבא מנמיכים אותה ומכסים את המחבת. כך אופים את כל הפיתות עד סיום הכדורים. שומרים את הפיתות בערמה אחת מכוסות במגבת.   

בסוף האפייה, אם הן לא לשימוש מיידי, שומרים אותן בשקית ניילון סגורה, אליה מעבירים את הפיתות בעודן חמימות לשמירה על הלחות והטריות שלהן.

הפיתות טובות באותו היום.

למעוניינים לאפות בתנור:

מחממים את התנור לחום מקסימלי. כאשר ממקמים תבנית אפייה הפוכה במרכז התנור (ניתן גם לאפות על אבן אפייה אבל אז זמן החימום מראש של התנור והאבן מתארך משמעותית).

אני מעדיף להשתמש במצב חום סטטי ולא טורבו.

כאשר התנור חם והבצק נח כנדרש, מחליקים את הבצק המותפח למרכז התנור, סוגרים את הדלת ל-4 דקות, בודקים שהפיתה התנפחה והופכים בעזרת מלקחיים לעוד כדקה או שתיים. מהתנור מעבירים מיד לתוך מגבת עבה.

זהירות, להשתמש גם בכפפות אפייה.

סער מור

אופה המתארח במדור האוכל, בעל הבלוג: מחשבות על לחם

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ