חלה ממולאת בכל טוב

בזמן האחרון כולם מסביבכם אופים חלות ממולאות? הגיע הזמן שגם אתם תנסו, אז למה לא למלא את החלות בגבינות משובחות או באנטיפסטי?

חלות ממולאות
חלות ממולאותצילום: תומר אפלבאום
סער מור
סער מור

בזמן האחרון, לאן שלא זרקת מבט ראית חלה או מישהו שמדבר על אפיית חלות. ברשתות החברתיות קשה לגלול מבלי להיתקל במישהו ממלא חלה ומגיש אותה לציבור הרחב ראוותנית ומושכת. אולם חלה ממולאת איננה המצאה של תקופת הסגרים והקורונה וקיימת עמנו כבר שנים ארוכות, אולי בגרסאות מעט יותר צנועות, אך בכל זאת.

אני דווקא מחבב את הקונספט של חלות מפתיעות שכאלה, בהן הרכות פוגשת את איזו תוספת פתאומית במרכז החלה. במקום לבצוע מהחלה ולשים עליה תוספות וממרחים, הן כבר "בילט אין", מבשמות ומוסיפות טעמים מבפנים. ומה בפנים? הכל מכל, מלוח או מתוק או גם וגם.

חזרתי אל מתכוני החלות הישנים שלי והתחלתי לשחק עמם. הפכתי את החלה לחלת בריוש נהדרת (שבינינו, נפלאה גם ללא מילוי) והוספתי לה גבינת עיזים (אפשר גם גבינה כחולה בשלה) ותאנים שיכורות. תאנים מיובשות שמשרים בברנדי או באלכוהול אחר (באחת הגרסאות השרתי ב"מרטיני ביאנקו" על מנת להוסיף מעט גוון טעם אגוזי). למי שפחות בענייני המתוק הלכתי גם על גרסה עם אנטיפסטי, פסטו וגבינה קשה עזת טעם.

במילוי מלוח צילום: תומר אפלבאום

מילה אחרונה, בחלות הללו אני לא מחפש מראה מושלם, אלא דווקא בעד הצורה "הכפרית" שהן מקבלות בגלל המליות. סוף השבוע המתקרב הוא זמן טוב להגיש חלת בריוש ממולאת לתפארת.

צילום: תומר אפלבאום

חומרים לשלוש חלות:

750 גרם (5 כוסות+ 4 כפות) קמח לחם

12 גרם (כף גדושה) שמרים יבשים או 36 גרם שמרים טריים

135 מ"ל (חצי כוס + 1 כף) חלב קר

160 גרם חמאה רכה, בטמפרטורת החדר

80 גרם (שליש כוס) סוכר

300 גרם (6 ביצים בגודל L) ביצים טרופות

9 גרם (כפית וחצי) מלח (רצוי אפור גרוס דק)

מעט תמצית וניל

רבע כפית גרידת לימון

**ניתן להחליף חלק מהביצים בחלמונים בלבד כדי להעשיר יותר את הבצק. מי שמרגיש בטוח בעצמו יכול להגדיל את כמות החמאה בעוד 50 גרם ולקבל בצק. עדין יותר.

למילוי:

20 גרם חמאה רכה מאוד

200 גרם עיזים רכה או גבינה כחולה בשלה, חתוכה לקוביות קטנות

125 גרם תאנים מיובשות

עלי תימין טרי מגבעול או שניים

פלפל שחור גרוס

קורט מלח ים אטלנטי

מעט ברנדי או תה

צילום: תומר אפלבאום

ההכנה:

חותכים את התאנים לשמיניות, משרים במעט ברנדי או תה (לגרסה ללא אלכוהול). לאחר מספר שעות, מסננים היטב את התאנים. את נוזל השרייה ניתן לשלב כחלק מהנוזלים של המתכון במקום חלק מהחלב.

בקערה מערבבים את הקמח, הסוכר והשמרים.

יוצקים לקערת המיקסר את החלב, הביצים הטרופות, הווניל וגרידת הלימון.
מוסיפים מעל הנוזלים את תערובת היבשים ולשים באמצעות וו לישה במהירות 1 במשך שלוש דקות עד שמתקבלת התחלה של בצק.

מוסיפים את המלח וממשיכים בלישה במהירות 2. כשהמלח נאסף מתחילים להוסיף את החמאה הרכה באיטיות, כל פעם חתיכה או שתיים, עד שמתקבל בצק חלק וגמיש (כ-7 דקות לערך). מוציאים את הבצק למשטח העבודה, מותחים ומכדררים אותו.

מתפיחים את הבצק במשך 20 דקות כשהוא מכוסה בניילון גדול. אחרי 20 דקות, פותחים, מותחים ומקפלים את הבצק ומתפיחים שוב במשך 20 דקות.
מקפלים את הבצק בשנית, מכדררים ומכנסים אותו למקרר למספר שעות (מכוסה היטב).

מוציאים את הבצק למשטח שקומח בשכבה דקה של קמח (כמו אבק) ומחלקים אותו ל-9 חלקים שווים במשקלם. כל חלק מכדררים לכדור. נותנים לכדורים מנוחה של 20 דקות כשהם מכוסים.

צילום: סער מור

מרדדים כל כדור בצק לצורת אליפסה ארוכה. מורחים במרכז כל בצק מרודד מעט חמאה רכה ומפזרים את הגבינות. מניחים תאנים במרכז, מפזרים מעט פלפל שחור גרוס טרי, מעט מלח ים ועלים של תימין טרי. מורחים באחד משולי הבצק מעט ביצה טרופה ומגלגלים לגלילים. חשוב להקפיד שהסגירה של הגליל תהיה על השול המרוח בביצה. מכל שלושה גלילים קולעים חלה. כך עושים עם יתר כדורי הבצק.

צילום: סער מור

ניתן לעצב כל חלה שרוצים, אך החלות צריכות להיות במשקל זהה על מנת שזמן האפייה יהיה זהה.

הקליעה שלי:

לאחר שקולעים לצמה, בטרם מורחים ביצה, הופכים את הצמה הקלועה על צידה הצר (על "הצד") ומגלגלים את הצמה לגליל, כאשר הקצה הרחוק מגולגל פנימה וממשיכים לגלגל את הצמה עד לקצה הקרוב אלינו. את הקצה הקרוב מושכים אל מתחת לגליל כדי לסגור אותו ולמנוע פתיחה בעת ההתפחה והאפייה. מניחים את הגליל על גבי הקצה המגולגל.

מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומסדרים את החלות במרווח גדול אחת מהשנייה.

בעזרת מברשת מורחים את החלות המעוצבות במעט ביצה מעורבבת במעט מאוד חלב. מכסים ומתפיחים את החלות, עד הכפלת הנפח לערך. לפני האפייה מורחים שכבה נוספת של הביצה ומפזרים מעט גבינות מגוררות.

באמצע ההתפחה מחממים את התנור ל-190 מעלות. כשהחלות תפוחות מעבירים אותן לתנור. לאחר 10 דקות מנמיכים את החום ל-180 מעלות וממשיכים לאפות עוד 25-20 דקות. אם החלות משחימות מהר מדי, ניתן להוריד את חום התנור ל-170 מעלות. החלות מוכנות כשהן זהובות-שחומות והחיבורים שבין הרצועות הזהיבו (אם החיבורים "לבנים" עדיין החלה לא אפויה מספיק). מצננים על רשת מוגבהת.

זמני האפייה משתנים מתנור לתנור ובהתאם לגודל החלות.

למילוי מלוח:

רוטב פסטו

ירקות אנטיפסטי צלויים וקרים (פלפלים, קישוא, חציל וכדומה)

גבינת גאודה קצוצה לקוביות קטנות מאוד

גבינת פרמזן מגוררת דק

עלי אורגנו טריים מגבעול אחד או שניים

פלפל שחור גרוס

קורט מלח ים (רצוי אפור)

במילוי מלוחצילום: תומר אפלבאום

ההכנה:

מכינים את הבצק כמו בשלב הקודם.

צילום: סער מור

מורחים במרכז הבצקים המרודדים מעט פסטו, מפזרים מעל ירקות קלויים, גבינה ועלי אורגנו, פלפל שחור גרוס ומעט מלח. מורחים באחד משולי הבצק מעט ביצה טרופה ומגלגלים לגלילים. מכאן והלאה ממשיכים לפי ההסבר מקודם.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

כתבות מומלצות

ברופי בבית המשפט. הרעיפה שבחים על בעלה ועל החיים שבנו יחד

היא כתבה את המדריך "איך לרצוח את בעלך". ואז בעלה נרצח

רחוב פינסקר
בתל אביב, גלויה
מ— 1940 לערך.
עיר שדיברה יידיש
ובעיקר ספרה
ביידיש

ספר הזיכרונות שהותיר אחריו חושף כישרון מפתיע של סופר גדול

רינאוי-זועבי

טירללת מדינה שלמה, את צריכה לענות. "צודק, אבל אני מנתקת"

סמי ברדוגו. "אין לי דמיון"

סמי ברדוגו מנוכר להומוסקסואליות, למזרחיות ולחיים עצמם

נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים. דרעי היה ונשאר המורה הרוחני שלו

לא מת, לא גוסס, ולא בבית חולים: תיק 4000 חי ונושם

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ

כתבות שאולי פספסתם

בתביעה נכתב כי הראיון כולו "התנהל בצורה שאינה מכבדת או רצינית״ כלפיה

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

ריי דליו

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

ישראל פישר

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

מפגינים נגד יוקר המחיה מול בית הנשיא בסרי לנקה

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר

בת ים

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?