לחמניות מהירות עם גבינה כחולה ואגוזי מלך, ללא מיקסר

מתכון קליל ללחמניות קלילות ופראיות, שמזמינות משחק אינסופי עם התוספות שלהן ואפילו לא מיקסר. לא אוהבים גבינה כחולה? יש אפשרויות אחרות

לחמניות גבינה כחולה ואגוזי מלך
לחמניות גבינה כחולה ואגוזי מלךצילום: מוטי מילרוד
סער מור
סער מור

חג השבועות המתקרב הוא אחד הימים הלחוצים ביותר בשנה בקונדיטוריות, במאפיות ובעצם גם לכותבי המתכונים. לשם שינוי חשבתי על מתכון קליל, בלישה ידנית, כלומר שלא מצריך שימוש במחמצת ומיקסר, ובניגוד למתכוניי שבשגרה, הוא אינו מכיל המון שלבים והתפחות ארוכות. בצק מהסוג שאפשר להכין בקערה ומדי פעם לגשת לקפל אותו לרגע ולהמשיך בשגרת החיים עד לקיפול הקצרצר הבא.

אני אוהב לשלב בבצק הזה גבינה כחולה ואגוזי מלך, אך זה נתון לפרשנות ולטעם אישי, כך שאפשר להוסיף לתוכו כמעט כל תוספת (למשל, גבינת "בושה" ואגוזי לוז) ואפשר גם להשאיר אותו נקי וללא תוספות (במקרה כזה הלחמניות יתאימו מאוד גם לילדים). הבצק מעט נוזלי וכדאי להרטיב את הידיים במים או במעט שמן על מנת לעבוד איתו. ניתן לפזר גם מעט קמח על משטח העבודה בשלב העיצוב כדי להקל על הטיפול בבצק.

הדבר האהוב עלי בלחמניות הללו שהן "פראיות". כל אחת קצת שונה, כל אחת עם אופי משלה. הגבינה והאגוזים שקצת "יוצאים החוצה", מתקרמלים ומעניקים להן רובד חדש של טעם ועוד עניין במרקם הלחמניות. ועוד דבר אחד קטן, אלו לחמניות שעשויות בקלות ועל כן, לא כדאי לשמור אותן רק לשבועות.

לחמניות גבינה כחולה ואגוזי מלך

לחמניות גבינה כחולה ואגוזי מלךצילום: מוטי מילרוד

חומרים:

400 גרם (2.5 כוסות קמח + 2 כפות) קמח לחם

100 גרם (כוס פחות 2 כפות) קמח מלא או כפרי או כוסמין מלא

200 מ"ל (כוס פחות 2 כפות) מים קרים

175 מ"ל (3/4 כוס) חלב קר

25 גרם (1 כף גדושה) דבש

10 גרם שמרים יבשים (כף) או 30 גרם שמרים טריים

11 גרם (2 כפיות שטוחות) מלח גס, טחון דק

100 גרם גבינה כחולה חתוכה לקוביות בגודל 2X2

75 גרם אגוזי מלך שבורים לחצי

לחמניות גבינה כחולה ואגוזי מלךצילום: מוטי מילרוד

ההכנה:

מערבבים את שני הקמחים עם השמרים בקערה רחבה ונוחה ללישה.

את המלח מערבבים בקערית קטנה עם 2 כפות מכמות המים.

בקערית נוספת ממיסים את הדבש לתוך יתרת המים והחלב.

יוצרים גומה בתוך הקמחים בקערה ויוצקים לתוכה חצי מכמות תערובת המים, הדבש והחלב. מערבבים עם הידיים עד שמתחילים להיווצר גושים של בצק.

יוצקים את יתרת המים והחלב לקערה ובתנועות ערבוב רחבות לשים עד לקבלת בצק.

כאשר נוצר בצק (נכון, עדיין לא מפותח ואלסטי) מכדררים אותו קלות בקערה, מכסים בניילון רחב ונותנים לו מנוחה של 10 דקות.

בתום המנוחה משטחים את הבצק בקערה, ובעדינות יוצרים בו שקעים. מוסיפים את המים עם המלח לשקעים ולשים את הבצק (בקערה) במשך כ-5 דקות, עד שהוא הופך לחלק.

מוסיפים את הגבינה הכחולה ואגוזי המלך תוך כדי לישה.

מכדררים את הבצק ומכסים את הקערה עם ניילון גדול. נותים לבצק לנוח 15 דקות.

מרטיבים קלות את הידיים ומבצעים לבצק קיפול מעטפה בקערה (מותחים את הבצק ממעין ארבע פינות למרכז והופכים את הבצק), מכדררים ומכסים בחזרה למנוחה של 15 דקות. חוזרים על הקיפול הרטוב בקערה כל 15 דקות עוד כ-4 פעמים.

מקמחים קלות את משטח העבודה ומעבירים אליו את הבצק בזהירות, על מנת לא להוציא ממנו את כל הגזים. מעצבים את הבצק לכדור או גליל או משטחים בעדינות למלבן בעובי 2 ס"מ, בסיום מכסים ל-10 דקות.

אם מעצבים לגליל או כדור: מרטיבים את הידיים וחונקים מהבצק (כמו בספינג') חתיכות אחידות בגודלן (9- 10 חתיכות), מעצבים ככדור בקוטר של כ-5 סנטימטר (קטן מכדור טניס) על ידי הכנסת השוליים לחלק התחתון וסגירת הבצק לכדור מתוח. אם "בורחים" החוצה מהבצק חתיכות גבינה או אגוזים, מכניסים אותם פנימה.

אם מעצבים למלבן: בעזרת סכין או קלף אופים חותכים את הבצק למלבנים (3X 5 ס"מ). מניחים את הבצק החתוך על נייר אפייה במרחק של 3 אצבעות אחד מהשני.

מפזרים מעל הבצק החתוך קמח מלא/ דורום/ סולת. מתפיחים התפחה סופית קצרה של כ- 30 דקות. לקראת סוף ההתפחה מחממים תנור לחום של 200 מעלות.

האפייה:

מכניסים קערית עם מים רותחים לתחתית התנור החם ואופים את הלחמניות במשך 10 דקות. מוציאים את תבנית המים החמים מהתנור, מנמיכים לחום של 180 מעלות וממשיכים לאפות עוד 10-12 דקות.

הלחמניות מוכנות כשהן מקבלות צבע מוזהב שחום ובהקשה על תחתיתן נשמע צליל חלול.

מצננים על רשת מוגבהת כ- 20 דקות לפחות.

ניתן להוסיף מחמצת לבצק, לשם מרקם וטעם. אך אם בוחרים להשתמש רק במחמצת, נדרשות התפחות ארוכות משמעותית.

לחמניות גבינה כחולה ואגוזי מלךצילום: מוטי מילרוד

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ