כדאי שתכירו: רוטב רומסקו ספרדי מנצח

הרומסקו הוא רוטב מפלפלים ושקדים שמתלווה למנת הקלסוטס שעל שמה נחגג פסטיבל שנמשך חודשיים. את הקלסוטס אמנם אי אפשר להשיג בישראל, אבל הרומסקו הוא סיבה לחגיגה בפני עצמו

טל הולצמן סגל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מנת קלסוטס ורוטב רומסקו
מנת קלסוטס ורוטב רומסקו צילום: טל הולצמן סגל

זו שנתנו החמישית בברצלונה, והיא כבר מרגישה כמו בית. הגענו לכאן בלי עבודה ובלי חברים, והתחלנו לבנות את חיינו מחדש, זוג ושני ילדים. באופן מפתיע - השתלבנו מהרגע הראשון. רובע גרסיה (Gràcia) בו אנחנו חיים, הוא מקום מאוד ייחודי בעיניי. רציתי לחלוק את הסוד הזה עם אחרים וכך נולד הסיור הפרטי My Secret Barcelona, בו אני מאפשרת לאנשים להציץ לחיים שלנו בשכונה הצבעונית הזאת.

גרסיה היא גם השכונה הכי קטאלנית בעיר, המאפשרת לתיירים לבלות מחוץ למרכז המתויר ולהרגיש כמו מקומיים לכמה שעות. היא מסתירה כמה פינות סודיות נפלאות, דרכן ניתן ללמוד המון על החיים בשכונה, בברצלונה, בקטלוניה ובספרד בכלל. אנחנו מתחילים את הסיור בשוק המקומי, ממשיכים לרחובות הכי מעניינים בשכונה ובדרך טועמים צ'יפס מארטישוק טרי, זיתים ממולאים באנשובי, ריבת חבושים מקומית ואפילו קיפוד ים טרי היישר מדוכן הדגים. מנות רבות מומלצות במהלכו, כך שהסיור מתאים גם לטבעונים ולצמחונים וגם לאוכלי כל.

רומסקו ביתי

לבחור מנה מומלצת אחת ממגוון האפשרויות המקומיות זו משימה כמעט בלתי אפשרית, אך האהובה עליי מכולן היא הקלסוטס, ולו רק בגלל שזו מנה שאפשר למצוא רק בקטלוניה. קלסוטס הוא ירק עונתי ממשפחת הבצלים שנראה כמו הכלאה בין כרישה לבצל ירוק. המקור שלו מאזור טרגונה והעונה קצרה מאוד – מינואר עד מרץ. העונה הקצרה הפכה עם השנים להזדמנות לחגיגה ובקטלוניה מציינים לאורך חודשים אלה חג בשם קלסוטדה. כל משפחה קטאלנית תחגוג קלסוטדה (Calcotada) לפחות פעם אחת בשנה. 

אופן ההכנה שלו, כמו במנות רבות מהאזור, הוא די פשוט. צולים את הירק על הגריל עד התפחמות ומגישים אותו על רעף, כמו אלה שעל גגות הבתים, כדי לשמור את הטמפרטורה הלוהטת שלו. לצדו של הקלסוטס תוגש ערכה ובה סינר וכפפות, כי העסק הזה מאוד מלכלך. אחריו יוגשו לפי המסורת נתחי בשר ושעועית לבנה עם מלא איולי שום, אבל אלה הם רק תירוץ. הקלסוטס הוא הכוכב המרכזי של הארוחה, שיכולה להימשך משעות הצהריים המוקדמות ועד אחרון הרוקדים השיכורים על השולחנות.

אכילת הקלסוטס היא טקס בפני עצמו: מושכים את השורש של הקלסוטס, מפשיטים אותו מהקליפה ואז אוכלים רק את חלקו הלבן של הירק. בשלב הזה מגיע החלק הטעים ביותר של הקלסוטס, וזה הרוטב שבו טובלים אותו. רומסקו הוא רוטב מפלפלים ושקדים שהופך את חוויית הקלסוטס לבלתי נשכחת. בטעם שלו אפשר לזהות מתקתקות, חריפות ואגוזיות, ועם יין אדום או קאווה הוא פשוט חגיגה שלמה. בגלל שאת הקלסוטס עצמו ניתן למצוא רק בקטלוניה, בחרתי להמליץ על הכנת רוטב רומסקו ביתי שניתן לאכול גם סתם כך עם ניגוב של לחם או עם כל ירק צלוי אחר.

חומרים:

3 עגבניות בשלות

1 ראש שום

2-3 פלפלים אדומים מיובשים, מתוקים ככל שניתן (בקטלוניה משתמשים בפלפל בשם ñoras שפופולרי בעיקר באזורי מורסיה, אליקנטה וקטלוניה. זה פלפל אדום קטן ועגלגל שנמכר יבש אחרי שיובש בשמש וטעמו מתקתק.)

80 גרם שקדים קלויים ללא מלח. ניתן להחליף חלק מהכמות באגוזי לוז או צנוברים קלויים

70 מ"ל חומץ שרי או חומץ יין אדום

250 מ"ל (כוס ורבע) שמן זית מאיכות טובה

1 כפית שטוחה של פפריקה מתוקה

1 חתיכת לחם קלוי

מלח

ההכנה:

יום לפני ההכנה משרים את הפלפלים ללילה בקערת מים. למחרת מקלפים אותם ומוציאים מהם את הגרעינים. 

מחממים תנור לחום של 200 מעלות. צולים את העגבניות במשך 20 דקות ואת השום במשך 15 דקות.

אחרי הצלייה מנקים את העגבניות, מסירים את העור והזרעים, ומקלפים את ראש השום ומפרקים אותו לשיניים.

מקלפים את השקדים ומעבדים אותם בבלנדר עם העגבניות והשום.

בשלב הזה מוסיפים לתערובת בבלנדר את הלחם הקלוי, הפלפלים, השמן והחומץ ומפעילים אותו שוב.

מוסיפים את הפפריקה, קצת מלח ואם רוצים טיפת חריפות, גם מעט צ'ילי. מפעילים את הבלנדר ומעבדים הכל לתערובת אחידה וטעימה מאוד.

חשוב לציין שכמו ברוב המנות במטבח הקטאלני, מאוד חשובים פה חומרי הגלם הטריים והמשובחים. חשוב שתשתמשו בעגבניות טריות ובשלות הכי משובחות שיש, ששמן הזית יהיה כתית בכבישה קרה ומהזן המובחר ושהשקדים ושאר האגוזים יהיו קלויים, אך לא שרופים. זה מה שייתן למנה את הטעם הייחודי לה.

__

טל הולצמן סגל היא ישראלית שחיה בברצלונה והקימה אתMy secret Barcelona, עסק לסיורים פרטיים בעברית שמשלבים אוכל, אופנה, אמנות רחוב וסיפורים שונים על אופי החיים בברצלונה.

תגיות קשורות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ