בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בלי טיפת חלב: פשטידות טבעוניות לשבועות

שבועות הפך לשם נרדף לחג חגיגות החלב, אבל הוא לא חייב להיות. יוספה בן כהן מ"מיץ מרק" מציעה חלופה טבעונית בדמותן של פשטידות ריחניות, חגיגיות ולא פחות חשוב – טבעוניות

6תגובות
מאפה פרחי זוקיני, עגבניות שרי ובזיליקום
תומר אפלבאום

חג השבועות התהדר לאורך השנים בשמות שונים. הוא מוכר, בין השאר, גם כ"חג הביכורים", "חלג הקציר" ו"חג מתן תורה". בין זיכרון מעמד הר סיני לבין ביכורי השדה הראשונים וקציר החיטים החדשים איכשהו השתרש לו המנהג לחגוג את שבועות סביב שולחן עתיר מוצרי חלב וגבינות כאשר בעצם תנובת האדמה היא שמסמלת את החג יותר מהכל.

אם כך, שולחן שבועות ללא מוצרים מן החי, כחלב ומוצריו, יכלול בעיקר את פירות וירקות העונה, יחד עם קטניות ודגנים שיסמלו את מנהג הקציר, לשם הנוסטלגיה והמסורת; ומאכלים מבוססי סויה ואגוזים שבטעמם ומרקמם מזכירים מוצרי חלב ובכל זאת מתאימים למי שבוחרים להימנע מחלב ומוצריו – אם מטעמי מצפון או בריאות.

בין שלל המאכלים שתמיד נמצאים על שולחן החג בכל בית תמצאו פשטידות, הן קלות להכנה, טעימות מאוד, אהודות על כולם ובאופן מפתיע – בקלות אפשר להפוך אותן לטבעוניות. הנה למשל, חמש הצעות לפשטידות טעימות וחגיגיות, ואפילו ללא ביצים או חלב. הן מורכבות מירקות, בשילוב עם דגנים שמייצבים את הפשטידה גם ללא הצורך בביצים.

בניצה – פשטדה בלקנית של תרד וגבינה

בניצה – פשטדה בלקנית של תרד וגבינה
תומר אפלבאום

בניצה היא סוג של פשטדה או מאפה עשוי דפי פילו מקומטים שנהוג למלא בתרד וגבינות. זו גרסה טבעונית שממולאת בתרד טרי ו"בולגרית" טבעונית. היא מתאימה לכל ארוחה ואני אוהבת להגיש אותה בארוחות חג או בשבת בבוקר אבל אין ספק שלצד סלט גדול וטעים זו תהיה גם ארוחת צהריים מכובדת. ניתן להכינה גם במנות אישיות להגשה אסטתית ומרשימה.

חומרים לתבנית פיירקס בינונית:

כ- 8-10 דפי פילו מופשרים

1/2 כוס שמן זית

1/2 כוס קמח עדשים כתומות.

1.5 כוסות ״חלב״ שקדים או סויה ללא תוספת סוכר

כפית מלח

מעט פלפל שחור

כף גדושה שמרי בירה

קורט אגוז מוסקט

1/4 כפית אבקת שום (או שתי שיני שום כתושות)
 
למלית:

1/2 קילו תרד טרי קצוץ גס
200 גרם גבינה מלוחה טבעונית בסגנון "בולגרית" מגורדת גס

כף שמן זית

כפית מלח

קורט אגוז מוסקט

קורט פלפל שחור

לקישוט: שתי כפות שומשום

ההכנה:

בקערה, מערבבים את קמח העדשים עם חלב השקדים, התבלינים ורבע כוס משמן הזית.

משמנים מעט את תבנית האפייה ומרפדים בדף פילו אחד שלם ויפה, משאירים את העודפים בקצוות מחוץ לתבנית ובעזרת מברשת משמנים את הבצק במעט שמן זית.

לוקחים דף נוסף, קורעים ממנו כחצי, טובלים מעט בתוך בלילת העדשים. מניחים  ככה מקומט (כמו שקימטתם דף נייר שאתם מעונינים להשליך) על יריעת הבצק שבתבנית ומרפדים כך שכבה אחת של דפים מקומטים טבולים בתערובת שלנו.

מערבבים היטב את חומרי המלית ומסדרים מעל שכבת דפי הפילו המקומטים, זה אולי נראה בהתחלה כמו המון תרד, אך זה מתכווץ באפייה.

מעל התרד יוצרים עוד שכבה של דפי פילו מקומטים וטבולים בתערובת, ומניחים מעל דף פילו אחד יפה ולא קרוע, ומקפלים פנימה את שולי הבצק שנשארו מחוץ לתבנית – מדף הבצק התחתון שריפדנו איתו את התבנית בהתחלה.

מורחים היטב בשמן זית את כל המאפה ואם נשאר לנו מתערובת העדשים, יוצקים מה שנשאר ממנה בזהירות מעל המאפה.

מקשטים בשומשום ומכניסים לאפיה בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ל-45 דקות, או עד שהמאפה יוצא זהוב, פריך ויפה. כדאי להמתין כמה דקות להתייצבות לפני שחותכים.

מאפה פרחי זוקיני, עגבניות שרי ובזיליקום

מאפה פרחי זוקיני, עגבניות שרי ובזיליקום
תומר אפלבאום

זהו מאפה עשיר, צבעוני וחגיגי, ויש בו את כל שנחוץ לשולחן החג. כיאה לחג השבועות העוסק בעיקר בביכורים של תנובת האדמה, זהו מאפה עשיר בירקות ואגוזים והכי חשוב, הוא טעים בטירוף.

חומרים למאפה בקוטר 24 ס"מ

לבצק:

120 גרם שמן קוקוס במצב צבירה נוזלי

שתי כפות חמאת שקדים (שקדיה)

320 גרם קמח (אפשר להמיר בקמח כוסמין)

1 כפית מלח

כפית סוכר

2 כפות מים קרים

כפית חומץ

למלית:

½ כוס שמן זית

½ כוס קשיו לא קלוי

½ כוס קמח עדשים כתומות

1 כוס מים (אפשר להמיר בחלב צמחי לא ממותק)

כפית מלח

קורט פלפל שחור

¾ כוס עגבניות שרי שטופות

3 זוקיני גדולים

2-3 עלי בזיליקום טרי

ההכנה:

משרים את הקשיו במי ברז כ-4 שעות. מסננים ושוטפים היטב.

מכינים את הבצק: מערבבים את כל החומרים יחד לבצק אחיד, או בערבוב ידני בקערה או בקערת המערבל בוו גיטרה. עוטפים בניילון נצמד ומקררים כשעה.

מחממים תנור ל-160 מעלות.

מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים לעלה בעובי של כ-1 ס"מ, מרפדים תבנית מתאימה ומסירים את שולי הבצק המיותרים.

מחוררים מעט את הבצק בעזרת מזלג ואופים כ-10 דקות או עד שהבצק מתייצב ומזהיב מעט.

פורסים את הזוקיני לפרוסות דקות בעזרת מנדולינה. מרתיחים סיר עם מים וחולטים את הזוקיני כ-½ דקה לריכוך קל, מסננים ומצננים.

מכינים את תערובת המלית: מעבירים הכל למעבד מזון או בלנדר וטוחנים לקרם חלק.

יוצקים כ-¼ מתערובת המלית מעל הבצק.

מכינים פרחים מהזוקיני: אוספים כ-5-6 פרוסות זוקיני (משתדלים שיהיו באותו הגודל) ופורסים על משטח העבודה בצורת מניפה ארוכה, כעת מגלגלים לצורת פרח. מניחים את הפרח על הבצק. מכינים כך פרחים נוספים ומסדרים צפוף בתוך המאפה.

מניחים חצי עגבניית שרי במרכז כל פרח.

את עלי הבזיליקום מסדרים בין לבין הפרחים.

יוצקים מעל המאפה את יתרת תערובת המלית עד לגובה ¾ של הפרחים.

אופים בתנור שחיממנו מראש לחום גבוה (180 מעלות) כ-30 דקות או עד שהמאפה זהוב ופריך.

פשטידת קינואה וכרובית נטולת גלוטן

פשטידת קינואה וכרובית נטולת גלוטן
תומר אפלבאום

למרות שאנחנו נוהגים לשייך את הקינואה למשפחת הדגנים, היא איננה דגן. פסטידת קינואה תספק חלבון איכותי ועשיר יותר מהדגנים לרבות חומצות אמינו חיוניות ויחד עם ירקות תהווה ארוחה עשירה ומזינה. בנוסף, הקינואה איננה מכילה גלוטן ולכן מתאימה גם לרגישים או נמנעים מגלוטן. השילוב של טעמי הכרובית והקינואה יוצר פשטידה עדינה וטעימה במיוחד.

חומרים לשתי תבניות אינגליש קייק:

1 כרובית קטנה

2 בצלים גדולים

1.5 כוסות קינואה לבנה

2 כפות גדושות קמח תפו"א

¼ כוס שמן זית

¾ כוס חלב סויה לא ממותק

כפית מלח

¼ כפית פלפל לבן

קורט אגוז מוסקט

שקית אבקת אפייה

מעט ספריי שמן

לקישוט: שתי כפות שומשום או שבבי שקדים

ההכנה:

משרים את הקינואה במי ברז ל-5-6 שעות. מסננים ושוטפים היטב.

פורסים את הבצלים לחצאים.

שוטפים את הכרובית ומפרקים לפרחים קטנטנים.

במחבת רחבה, מטגנים את הבצל במעט שמן ומוסיפים את הכרוביות עד שהן מזהיבות מעט. הכרובית לא צריכה להיות רכה.

מעבירים את הקינואה עם יתר חומרי הפשטידה, למעט הכרובית והבצל, למעבד המזון וטוחנים לקרם חלק.

מעבירים לקערה ומערבבים עם הבצל והכרובית.

מחלקים את תערובת הפשטידה לשתי תבניות. בעזרת כף מיישרים את החלק העליון עד כמה שניתן.

מפזרים מעל את השומשום או השקדים ומרססים במעט ספריי שמן.

אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-20 דקות, עד שהמאפים מתייצבים ומזהיבים.

פשטידת פולנטה-בטטה ברוטב עגבניות נטולת גלוטן

פשטידת פולנטה-בטטה ברוטב עגבניות נטולת גלוטן
תומר אפלבאום

בין אם אתם איטלקים שנוהגים לקרוא לה "פולנטה" או רומנים שמעדיפים לקרוא לה "ממליגה", דייסת קמח התירס הקטיפתית והממכרת הזו מגיעה כאן בגרסת מאפה שכבות קל ומהיר להכנה אך מרשים וטעים שמתאים להגשה בחג ובחולין. 

חומרים לתבנית פיירקס בינונית:

לפולנטה:

כוס קמח תירס גס

כוס חלב סויה

 2.5 כוסות מים

1 כפית מלח

¼ כפית פלפל שחור

2 כפות שמן זית

לפשטידה:

3 עגבניות

3 כפות שמן זית

כפית שום כתוש

6-8 מחטי רוזמרין טרי

½ כפית מלח

כפית סוכר

1 בטטה גדולה

½ חבילת גבינת קשיו (למשל, גבינת "פריז" של חברת "אוטופי")

ההכנה:

קולפים את הבטטה ופורסים לפרוסות דקות, בעובי של כ-3-4 מ"מ.

מכינים את רוטב העגבניות: מניחים את כל חומרי הרוטב במעבד מזון (כל מרכיבי הפשטידה למעט הבטטה וגבינת הקשיו) וטוחנים לרוטב חלק.

מכינים את הפולנטה: יוצקים לסיר בינוני את כל המרכיבים לפולנטה ומביאים לרתיחה עדינה תוך כדי ערבוב מתמיד בכדי להימנע מגושים. כאשר התערובת אחידה וסמיכה מסירים מהאש.

משמנים מעט תבנית מתאימה ויוצקים פנימה מחצית מהפולנטה בעודה חמה.

יוצקים מחצית מרוטב העגבניות מעל הפולנטה.

מסדרים מעל מחצית מפרוסות הבטטה.

פורסים את הגבינת הקשיו לפרוסות דקות ומסדרים מעל הבטטה.

יוצקים את הפולנטה שנותרה מעל הגבינה ומיישרים לשכבה בעובי אחיד. מעל שוב מסדרים את רוטב העגבניות והבטטה שנותרה.

אופים בתנור שחומם ל-200 מעלות כ-30 דקות, עד שהמאפה מזהיב והבטטה מתרככת. יש לתת לפשטידה להצטנן ולהתייצב לפני שחותכים אותה.

פשטידת תירס ויוגורט קשיו

פשטידת תירס ויוגורט קשיו
תומר אפלבאום

בין כל המאפים המושקעים והמיוחדים שאני נוהגת להניח על שולחן החג, אני תמיד משתדלת שיהיה משהו שידבר אל לב הילדים, או הילדים בנפשם. עם פשטידת תירס אני אף פעם לא נתקלת בסירוב בגזרת הילדים והשילוב עם יוגורט הקשיו  הופך אותה למתאימה במיוחד לחג השבועות. 

חומרים לתבנית מלבנית בינונית או שתי תבניות אינגליש קייק או ל-24 יחידות מאפינס קטנים:

1
כוס קמח

½ כוס קמח תירס

1 שקית אבקת אפייה

¼ כפית סודה לשתיה

2 כפות קורנפלור

1 קופסת שימורי תירס (כולל הנוזלים)

½ כוס בצל ירוק קצוץ דק

שליש כוס שמן

360 גרם יוגורט קשיו

כפית מלח

¼ כפית פלפל לבן

כפית טימין

לקישוט: ½ כוס מוצרלה טבעונית מגורדת, אופציונאלי

ההכנה:

בקערה, מניחים את כל החומרים היבשים, כולל גרגרי התירס מסוננים מהנוזלים – את הנוזלים שומרים בצד, ומערבבים את היבשים היטב.
 בקערה נוספת מוסיפים את הרטובים- כולל נוזלי השימורים של התירס.
 מערבבים את תוכן 2 הקערות – הערבוב צריך להיות כמה שפחות, ממש רק איחוד קל של החומרים וזהו.
 מכניסים את הבלילה לתבנית הרצויה, אם רוצים מקשטים במוצרלה מעל ואופים בתנור שחומם מראש ב 170 מעלות.
 זמן האפייה משתנה לפי גודל התבניות. מאפינס יהיו מוכנים תוך כ 15 דקות, פשטידה שלמה בתבנית בינונית תהיה מוכנה תוך כ 45 דקות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו