בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון

איך מכינים גונדי?

אחד מהתבשילים הבולטים ביותר במטבח היהודי-הפרסי הוא הגונדי. ישראל נורליאן (מהמסעדה הפרסית גוהר) מסביר את חשיבות הגונדי ואיך מכינים את הגרסה הקלאסית שמתאימה בדיוק לימים המתקררים

7תגובות
מרק גונדי
תומר אפלבאום

לדבר על גונדי מבחינתי זה לפתוח תיק אישי. אני לא זוכר יום שישי בלי גונדי ובכלל, אם אני חוזר בראשי אחורה לארוחות המשפחתיות, תמיד היה שם גונדי. אבל אל תתטעו לחשוב שגונדי הוא רק מאכל של שישי בערב או של שבת, גונדי בעבור יהודים יוצאי פרס הוא מאכל יומיומי. אצלנו לא היה דבר כזה מנה ראשונה ועיקרית, אלא הכל מגיע למרכז השולחן ביחד, עשבי התיבול והחורשטים (התבשילים), האורז והגונדי. בכלל אצל הפרסים האוכל הוא חגיגה בפני עצמה שמתחילה עם עשבי התיבול המשמשים גם כמרענן חך בין מנה למנה וממשיכה תמיד עם התבשילים.

הגונדי הוא למעשה קציצה בגודל כדור, שבמקור היה נהוג להכין מבשר הודו וקמח חומוס. כיום כשבשר ההודו פחות זמין (ואהוב על בני הבית) עושים את כדורי הגונדי עם חזה עוף או פרגיות. במשפחתי, הכנו את הגונדי של טהרן וזהו הגונדי הקלאסי ששוחה תמיד בתוך מרק צח. אצל יוצאי העיר שיראז נהוג להוסיף ולהכניס לתוך הגונדי שזיף ואילו אצל האיספהאנים יש את הגרסה שלהם הנקראת גונדי בראנג'י ובה מדובר בגונדי שמורכב מבשר, אורז ועשבי תיבול ברוטב עגבניות.

מתכון לגונדי נוחודי – כופתאות העשויות מפרגיות וקמח חומוס קלוי וטחון, המבושלות בציר מרק עוף צח.

מרק גונדי עם אורז
תומר אפלבאום

חומרים ל- 10 מנות כ- 20 קציצות

חצי ק"ג נתחי הודו \ ירך עוף טחון עם העור

או חצי ק"ג חזה עוף +150 גרם שומן עוף טחון

4 בצלים גדולים מגורדים בפומפיה או במג'ימיקס עם המיץ

300 גרם קמח חומוס קלוי טחון

1 כף שטוחה של הל טחון

1 כף שטוחה של מלח

כפית פלפל שחור או פלפל לבן

4\1 כוס שמן קנולה או שומן עוף

4\1 כוס מים

ההכנה:

מערבבים בתוך כלי גדול את הבשר הטחון, ומוסיפים בצל מגורד, קמח חומוס ותבלינים. מניחים את העיסה במקרר לפחות לשעתיים, עדיף ליום.

חומרים לציר מרק עוף:

עצמות ושאריות עוף

2 בצלים חתוכים לרבעים

חצי כפית כורכום

2.5 ליטר מים

2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים

ההכנה:

מרתיחים במים את חלקי העוף ומוסיפים את הבצל והכורכום. לאחר הרתיחה להנמיך את האש ולהוריד את הקצף שנוצר מלמעלה.

יצירת הכופתאות:

יוצרים מהעיסה כדורים בגודל כדור טניס (עדיף לשמן ידיים לפני יצירת הכדורים) ולהניח במרק המבעבע. מבשלים כחצי שעה, ואז להוסיף את  גרגירי החומוס המבושלים ולשפר טעמים: אם צריך להוסיף מלח לטעם, כורכום לצבע ואפשר גם אבקת מרק עוף (מעט).

מומלץ להגיש עם אורז לבן

למרקים ולמתכונים נוספים

_

ישראל נורליאן הוא השף והבעלים של המסעדה הפרסית "גוהר" בכפר סבא



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו