מתכונים: זה הזמן למרק ירקות ביתי

בהקפדה על כמה כללים פשוטים, אפשר לבשל מרק על טהרת הירקות, ללא בשר וללא מונוסודיום גלוטמט

דורעם גונט
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מרק שורשים ומש עם קרוטונים
מרק שורשים ומש עם קרוטוניםצילום: דורעם גונט
דורעם גונט

עכשיו הזמן למרקי ירקות. כמעט שאין דרך פשוטה יותר לאכול ירקות מכל הצבעים, לנצל שאריות ולחמם את הגוף באוכל מזין וטעים, שלא משאיר אחריו כבדות וייסורי מצפון. מרקים עשירים מתבססים לעתים קרובות על צירי עוף או בשר. כדי לקצר הליכים נהוג להחליף את הצירים המושקעים במים ובאבקות מרק למיניהן. מי שרגיל למרקים כאלה עלול לחשוש שמרק על טהרת הירקות, ללא בשר וללא מונוסודיום גלוטמט, יהיה חסר טעם.

ואולם, בהקפדה על כמה כללים פשוט ים אפשר לייצר מרקים עשירים וטעימים מירקות בלבד, ללא כל חסך. כל שדרוש הוא שינוי הפרופורציות בין המרכיבים: יותר ירקות ופחות מים, בישול עדין וקצר לשמירת הטעם, המרקם, הפריכות והאופי הנפרד של כל אחד מהירקות (להבדיל מכיבוס ארוך ואגרסיבי), תיבול חכם ותומך ולפעמים ריענון של המרק בעשבי תיבול טריים בסוף הבישול. החוכמה היא לאזן בין מתיקות לחמיצות ולחריפות, בין הטעם המבושל לרעננות המקורית של הירקות.

כדי להעשיר מרק ירקות ולהפוך אותו לארוחה מלאה דרושה רק תוספת קטנה של פסטה, אורז, קרוטונים ו/או גבינה. כשתופשים את העיקרון אפשר בקלות לגוון וליצור אין-ספור וריאציות על הנושא.

מרק שורשים ומש עם קרוטונים

למרק סמיך אפשר לטחון חלק מהירקות לפני ההגשה

חומרים (4 מנות):

6 כפות שמן זית
2 כרישות צעירות ודקות, חתוכות לטבעות בעובי כחצי ס"מ
1 גזר בינוני, קלוף וחתוך לקוביות בגודל כס"מ
1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות בגודל כס"מ
1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות בגודל כס"מ
1 לפת, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל כס"מ
1 תפוח אדמה, קלוף וחתוך לקוביות בגודל כס"מ
1 ליטר מים
1/2 כוס מש יבש, מושרה לילה במים
זר עשבי תיבול, קשור בחוט מטבח (עלה דפנה, פטרוזיליה, שמיר, עלי סלרי, כוסברה או כל עשב תיבול שאוהבים)
מלח ופלפל
עלים מצרור קטן של נענע
2 כפות חומץ בן יין אדום
1 כף חרדל דיז'ון

הכנה:

מחממים בסיר 3 כפות שמן זית ומטגנים קלות את כל הירקות במשך כ-5 דקות.

מוסיפים את המים, המש המושרה (ללא מי ההשריה) וזר עשבי התיבול. מתבלים במלח ובפלפל.

מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה מאוד, עד שהירקות רכים (20-30 דקות). טועמים ומתקנים תיבול.

בזמן שהמרק מתבשל, כותשים במכתש ועלי (או קוצצים במעבד מזון קטן) את עלי הנענע.מוסיפים את 3 כפות שמן הזית שנותרו, את החומץ ואת החרדל, ומערבבים לתערובת אחידה.

מחלקים את המרק לצלחות ומוסיפים לכל צלחת כף מתערובת הנענע וכמה קרוטונים (ראו מתכון משמאל).

מרק דלעת ערמונים ותפוחים

טעמים חריפים-חמוצים-מתוקים מתונים מאזנים זה את זה במרק עשיר וחלק. אם אין, אפשר להמיר את דלעת הערמונים בדלורית

חומרים (4 מנות):

1/2 1 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ
600 גרם דלעת ערמונים (2 יחידות קטנות) קלופות, מגולענות וחתוכות לקוביות (המשקל לאחר קילוף וגלעון: כ-400 גרם)
2 תפוחים ירוקים חמוצים, קלופים, מגולענים וחתוכים לקוביות
2 כפיות אבקת קארי טובה
1 כפית מלח פלפל שחור
1/2 2 כוסות מים

להגשה:

סירופ מייפל
כוסברה קצוצה דק

הכנה:

בסיר רחב מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל על להבה בינונית עד שהוא מתרכך, כ-5 דקות.

מוסיפים את הדלעת והתפוחים וממשיכים לטגן כ-5 דקות נוספות.

מוסיפים לסיר את אבקת הקארי, המלח, הפלפל והמים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה מאוד, עד שהירקות רכים (כ-15 דקות).

טוחנים את המרק במעבד מזון או בממחה (הכי נוח, עם בלנדר מוט בתוך הסיר). טועמים ומתקנים תיבול (המרק צריך להיות עם חריפות קארי מתונה). אם המרק סמיך מדי, מדללים בעוד מעט מים.

מחלקים את המרק לצלחות ומסיימים בזילוף של סירופ מייפל ובמעט כוסברה קצוצה דק.

קרוטונים אפויים

קוביות לחם פריכות ישדרגו כמעט כל מרק או סלט. זהירות: מפתה מאוד לזלול אותם כמות שהם. לחם ישן מושלם למשימה, בתנאי שנשמר עטוף בנייר ולא בניילון, ולא פיתח ניחוחות עובש

חומרים (4 מנות):

1 כיכר לחם או חלה, רצוי בן כמה ימים
1/2 כוס שמן זית
50 גרם חמאה מומסת
1 כפית מלח פלפל שחור
1 כף סוכר
1 כפית אורגנו או תערובת תבלינים יבשים (ארב דה פרובנס או כל תערובת אהובה אחרת)

הכנה:

חותכים את הלחם לקוביות בגודל כ-1.5 ס"מ.

מערבבים בקערית שמן זית, חמאה מומסת, מלח, פלפל, סוכר ותבלינים.

בקערה גדולה מערבבים את קוביות הלחם עם תערובת השמן והחמאה, כך שהקוביות מצופות בשומן.

מפזרים את קוביות הלחם בשכבה אחת על שתי תבניות תנור מרופדות בנייר אפייה.

מכניסים לתנור שחומם ל-150 מעלות, רצוי בתוכנית טורבו.

כעבור כעשר דקות מנמיכים את חום התנור ל-130 מעלות, וממשיכים לאפות עד שקוביות הלחם יבשות ופריכות מאוד, 20-40 דקות.

זמן האפייה תלוי בסוג הלחם, במידת הטריות שלו, בגודל הקוביות, בצפיפותן בתבנית ובגורמים נוספים, כך שרצוי להיות בסביבה ולבדוק מדי פעם. מוציאים את הקרוטונים מהתנור, מניחים להם להתקרר ושומרים בכלי אטום.

מרק עגבניות וחלב קוקוס

מרק עגבניות וחלב קוקוס
מרק עגבניות וחלב קוקוסצילום: דורעם גונט

מרק עשיר, משביע, מפתיע וטעים מאוד, שקל מאוד להכינו משילוב בין שתי קופסאות שימורים (עגבניות וחלב קוקוס) המחוזקות בירקות טריים

חומרים (4 מנות):

2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ לקוביות בגודל כס"מ
1 גזר בינוני, קלוף וקצוץ לקוביות בגודל כס"מ
2 גבעולי סלרי המחוברים לשורש (או 1 גבעול סלרי אמריקאי), קצוצים לקוביות (עם העלים)
1 כף קמח
1 כף סוכר
כמה טיפות טבסקו
800 גרם (פחית גדולה) עגבניות קלופות משומרות
מלח ופלפל שחור
2 כוסות מים
400 מ"ל (פחית אחת) חלב קוקוס

להגשה:

עלי ריחן (בזיליקום) קצוצים דק (אופציה)

הכנה:

מחממים בסיר את שמן הזית ומטגנים בחום בינוני את הבצל, הגזר והסלרי, עד שהם מתרככים מעט אך לא משחימים (7-10 דקות).

מפזרים על הירקות את הקמח, הסוכר והטבסקו, ומערבבים במהירות במשך כחצי דקה, כדי שלא ייווצרו גושים.

מוסיפים לסיר את העגבניות המשומרות על מיציהן. אם העגבניות שלמות (וזה עדיף), קוצצים ומועכים אותן בסיר בעזרת כף.

מתבלים במלח ובפלפל ומוסיפים את המים. מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה מאוד עד שהירקות מבושלים (10-15 דקות).

מוציאים לקערית שתי כפות גדושות מהמרק ושומרים בצד.

מוסיפים לסיר את חלב הקוקוס, טועמים ומתקנים תיבול.

מחלקים את המרק לקערות, ומניחים במרכז כל צלחת מעט מהירקות המבושלים שנשמרו בצד, לניגוד בצבע. מפזרים בצלחות מעט עלי בזיליקום קצוצים ואוכלים.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ