מרק עדשים הכי פשוט בעולם

מרק עדשים טוב לא דורש הרבה מעבר לציר עמוק וכמה תבלינים, אך גדולתו היא דווקא בתוספות שכדאי להוסיף מעל

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מרק עדשים
מרק עדשים צילום: ANDREW SCRIVANI / NYT
מליסה קלארק, ניו יורק טיימס
מליסה קלארק, ניו יורק טיימס

פעם התאהבתי במרק עדשים, וזה היה כל מה שיכולתי לחשוב עליו כשהייתי רעבה או עצובה. מרק לימוני וססגוני, זה היה התרופה שלי לימי החורף העגומים ביותר, וצבעו המשגע (מהעדשים האדומות) היה התשובה המוחצת להלך הרוח הנוגה שלי. 

בסופו של דבר, האובססיה דעכה ונזכרתי עד כמה עדשים כתומות מספקות לא פחות וכן, הן קלות יותר למציאה מאלה האדומות. עדשים ירוקות, אדמתיות ולבביות, שומרות על צורתן כשהן מבושלות בעדינות, מה שהופך למרק בעל מרקם עשיר. וגם אותן אפשר להפוך לרכות, קטיפתיות וחלקות להפליא.

עדשים חומות צילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

במתכון זה שמרתי על דברים מינימליים ופשוטים. צריך לקצוץ בצל אחד בלבד, לטגן אותו עד להשחמה טובה בקצוות על מנת להוציא את מתיקותו. כמו כן, יש לגרר (או לכתוש) מעט שום, על מנת שיתרום ליצירת טעם חריף מעט. אך זהו, בזה הסתכמה כל עבודת ההכנה.

כיוון שהמרק עצמו הוא כל כך פשוט, חשוב להשתמש בציר טוב בעל טעמים עזים. רק אל תשתמשו במים, שכן הם לא יספקו את הטעם שיעמוד בפני העדשים. תוכלו להגיש את המרק כמו שהוא ולתת לפשטות הטבועה בו לזרוח. אך הפשטות הטעימה תעבוד עוד יותר טוב כבסיס מלוח למגוון של קישוטים, כמו משהו קטן פרוס, מפורר או מוקצף מעל שייתנו תוספת צבע ומראה.

אני אוהבת את השילוב של פטרוזיליה וצנונית פרוסה או רצועות כרוב שנותנים רעננות פריכה, כמעט כמו הגשת מרק וסלט יחד באותה הקערה. אך שימוש בכל מוצר שיש לכם במזווה או במקרר, כל עוד הוא מוסיף אלמנט מנוגד – בין אם טעם ובין אם מרקם, או שניהם – לרכות של המרק.

בייקון או חזה אווז מפורר, גבינות, זיתים פרוסים או אפילו אבוקדו, מוסיפים עושר למרק. עגבניות, פלפלים או ירקות כבושים, הדרים או יוגורט, אף הם - כקישוט נותן טעם. תבלינים נותנים למרק עומק, ואם הולכים על צ'ילי אז המרק מקבל אפקט מחמם נוסף. בשביל הקראנץ', נסו להשתמש בשומשום, אצות נורי או אפילו מלח ים גס שפוזר עליו ממש בשנייה האחרונה, לפני שהוא שוקע ומתמוסס.

כל אחד מקישוטים אלו, יעבוד גם כתוספת על מרק עדשים אדומות, אם הצלחתם להשיג כאלו. פשוט בחרו את המרק האהוב עליכם, או לפחות את זה שהכי תרצו עבור ארוחת הערב.

מרק עדשים הכי פשוט בעולם

מרק עדשים צילום: ANDREW SCRIVANI / NYT

4-6 מנות

חומרים:

6 כפות של שמן זית (ואולי תצטרכו עוד)

1 בצל גדול חתוך לקוביות

1  ליטר של  ציר עוף, בשר או ירקות

1 כוס עדשים חומות או ירוקות (מושרות במים)

2 ענפי טימין או רוזמרין

1 או 2 שיני שום מגוררות חתוכות דק או כתושות 

1 כפית של חומץ יין לבן/שרי/סיידר או מיץ לימון/ליים

1/2 כוס אנדיב פרוס דק, או כרוב אדום או ירוק (לא חובה)

קישוטים (על פי פסקת ההרחבה כנ"ל)

מלח

אופן ההכנה:

1. מחממים 1/4 כוס שמן בסיר בינוני על חום בינוני עד גבוה. מוסיפים את הבצל וחצי כפית מלח ומטגנים עד להזהבה בצדדים. מערבבים לעיתים קרובות, בסך הכל לוקח כ-6-9 דקות.

2. מוסיפים את הציר, העדשים, הטימין ועוד מהמלח. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים למשך 30-40 דקות, עד שהעדשים רכות. מוציאים את ענפי הטימין בסוף תהליך זה.

3. מוסיפים את השום ושאר השמן. בעזרת בלנדר מוט טוחנים את המרק לפי המרקם הרצוי ואהוב עליכם (אלטרנטיבה, היא לטחון רק חלק מהמרק מחוץ לסיר ולהשיב בתום הטחינה בחזרה). מערבבים היטב, טועמים ומוסיפים תוספת מלח או תבלין אחר לפי טעמכם.

4. בקערה קטנה הכניסו את האנדיב/הכרוב (אם משתמשים) ופטרוזיליה עם טפטוף שמן ומעט מלח. להגשה: חלקו את המרק לקערות ועליו הוסיפו מעט מתערבות האנדיב והפטרוזיליה ו/או כל קישוט אחר שתבחרו.

כל אלה הן תוספות ראויות:

מוצרי חלב (יוגורט או שמנת חמוצה, גבינת פטה או עזים מפוררת, או פרמזן מגוררת) תבלינים (זרעי כמון קלויים, פתיתי צ'ילי או גאראם מסאלה), ירקות מלוחים ופירות (קוביות אבוקודו, כרישה או בצל מושחמים, גרידת הדרים מגורדת, קוביות עגבניות, קוביות של תפוז או אשכולית מקולפים מקליפתם, פלפלים אדומים קלויים או חתוכים, חלפיניו כבוש), קישוטים מלוחים (קרוטונים, בייקון קצוץ, זיתים פרוסים, אצת נורי מפוררת, חטיפי אצות מיובשות, שומשום ושמן שומשום).

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ