המנות שהולכות ונכחדות מטבח הערבי: עוגת קצח

את עוגת הקצח החגיגית היה נהוג להכין לנשים אחרי לידה לעידוד ייצור חלב ועל הדרך כל המשפחה נהנתה. נוף עתמאנה משחזרת מנות שהולכות ונכחדות

נוף עתמאנה, שפית אורחת
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
עוגת קצח
עוגת קצחצילום: נועם לוינגר
נוף עתמאנה, שפית אורחת

"קעקת אלקזחה" או "קעקת חבת אלברכה" (עוגת קצח). קצח בערבית נקרא גם "חבת אלברכה" שפירושו גרגר הברכה או "אלחבה אלסוודאא"  שפירושו הגרגר השחור. במטבח הים תיכוני קיים שימוש רחב מאוד בקצח במאפים ובתיבול סלטים, הוא גם מבושל בדומה לקפה ומייחסים לו הקלה בכיוח דרכי הנשימה ושיכוך כאבי ראש. את עוגת הקצח היה נהוג להכין לנשים אחרי לידה לעידוד ייצור חלב. את העוגה מכינים תוך שימוש בטחינת קצח (למעין טחינה שחורה), בהתאם לאותם ימים הייתה ללא ביצים או תוצרת כלשהי מהחי וכללה שימוש בשמן זית.

מתכון לעוגת קצח

חומרים לתבנית בקוטר 30 ס"מ:

3 כוסות סולת

2 כוסות קמח

כוס סוכר

כוס טחינה קצח (אם לא השגתם, השתמשו בכוס ורבע קצח טחון)

כוס שמן זית

1.5 כוסות מים

שקית אבקת אפייה

להגשה:

2 כוסות מים

2 כוסות סוכר

מיץ מחצי לימון

30 גרם שקדים קלופים וחצויים לאורכם

ההכנה:

מחממים תנור ל־180 מעלות. משמנים במעט שמן זית תבנית בקוטר 30 ס"מ. מערבבים את כל חומרי העוגה ויוצקים את התערובת. בידיים רטובות משטחים את התערובת לגובה 2 ס"מ. בעזרת סכין חורצים מעוינים. אופים 20 דקות או עד שהעוגה יבשה. בינתיים מכינים את הסירופ: מביאים לרתיחה את המים, מיץ הלימון והסוכר ומניחים שיבעבע משך כחמש דקות. מסירים מהאש. כשהעוגה עדיין חמה משקים אותה בסירופ שהצטנן ומקשטים בשקדים.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ