עוגת יום הולדת בשכבות עם קרם שוקולד

אצל סבתא גילה עוגת יום הולדת היתה תמיד מסוג אחד: טורט שוקולד עם גנאש שוקולד מוקצף. נכדתה, הקונדיטורית מאיה כהן מקפה ליזלוטה, לקחה את המתכון שלה והפכה אותו לעוגת שכבות עם קרם שוקולד בגרסה פשוטה ליום הולדת שמח

מאיה כהן, קונדיטורית אורחת
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
עוגת יום הולדת קלאסית
עוגת יום הולדת קלאסיתצילום: מגד גוזני

מאז שאני קונדיטורית (כבר 10 שנים, אבל מי סופר), אני אחראית באופן טבעי על עוגות יום ההולדת במשפחה. בני המשפחה שלי נהנים מהעניין וכל אחד יכול לבקש את עוגת חלומותיו. אמא שלי אוהבת עוגות גבינה, האחיות שלי אוהבות שוקולד, הבת שלי חולמת על קרמל מלוח והבן הקטן מתעניין בעיקר בקישוטים שיהיו על העוגה.

כשהייתי ילדה, האחראית במשפחה על עוגות יום הולדת היתה סבתא שלי, גילה. ובמקרה שלה זו לא היתה תכנית כבקשתך. עוגת יום הולדת היתה עוגה מסוג אחד: טורט שוקולד עם גנאש שוקולד מוקצף וקישוט של "מזרה" שוקולד שלא עשוי באמת משוקולד. כולנו היינו מאוהבים בעוגה הזו וחיכינו שתהיה לסבתא הצדקה להכין אותה. במהלך החגיגה כל אחד קיבל פרוסה, וילד יום ההולדת לקח הביתה את מה שנשאר.

עוגת יום הולדת בשכבות עם קרם שוקולדצילום: מגד גוזני

בשנותיה האחרונות של סבתא גילה, אספנו וכתבנו את כל המתכונים שלה בספר משפחתי. כשהגעתי בפעם הראשונה לנסות את המתכון הזה, גיליתי שהוא ממש לא מסתדר. כנראה שטעינו בכתיבה שלו. במקום עוגה יצאה לי חביתת קקאו. לצערי זה קרה בשלב שהיא כבר לא היתה כאן כדי להסביר לי איפה הטעות. למרות זאת הצלחתי לשחזר משהו דומה מאוד למקור. אני מקשטת את העוגה בפתיתי שוקולד הולנדיים שנקראים החלסלך. ניתן לקנות אותם במעדניות, בחנויות אפייה ובטיב טעם. בניגוד ל"מזרה", הם לא רק יפים אלא גם טעימים ועשויים משוקולד אמיתי. ניתן כמובן לקשט בכל קישוט שטעים לכם.

אמנם זו עוגת שכבות עם כמה שלבים והיא לא הכי פשוטה שיש, אבל זו ממש לא עוגה מפונפנת. אם מתחשק לכם להתנסות בעוגת שכבות, זו גרסה פשוטה וסלחנית. אני לא משקיעה במראה מהוקצע, כי מה שחשוב זה הטעם. והמחשבה על סבתא שלי.

חומרים:

לטורט שוקולד:

6 ביצים גודל L בטמפרטורת החדר
200 גרם (ככוס וחצי) קמח
30 גרם (3 כפות) קקאו
10 גרם אבקת אפייה
200 גרם (כוס) סוכר
קורט מלח

לגנאש מוקצף:

300 גרם שוקולד מריר
600 מ"ל (2 מכלים ועוד שליש מכל) שמנת מתוקה

לסירופ סוכר:
100 גרם (חצי כוס) סוכר
100 מ"ל (3/4 כוס) מים

ההכנה:

הכנת הטורט:

מפרידים את הביצים. אם הביצים קרות משאירים את החלמונים והחלבונים כשעה בחוץ עד שיגיעו לטמפרטורת החדר.

מנפים יחד קמח, קקאו ואבקת אפייה.

שמים את החלבונים (רק כשבטמפרטורת החדר) בקערת המיקסר ומוסיפים קורט מלח. מתחילים להקציף (עם וו הקצפה) במהירות בינונית.

במקביל להקצפת החלבונים טורפים את החלמונים בקערה במטרפה ידנית.

כשנוצר בקערת המיקסר קצף דליל, מתחילים להוסיף את הסוכר בהדרגה. ממשיכים להקציף עד ליצירת קצף יציב.

מוסיפים לקצף החלבונים את החלמונים ומקציפים הקצפה קצרה מאוד של שניות ספורות, רק עד שהחלמונים נטעמים בחלבונים.

מקפלים בעדינות את תערובת הקמח אל תוך הביצים, נזהרים לא לפגוע בנפח התערובת.

מעבירים את הבלילה לתבנית קפיצית בקוטר 22, מרופדת בנייר אפייה ומשומנת.

אופים ב-170 מעלות למשך 30-40 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש לגמרי.

מצננים היטב את העוגה, עוטפים בניילון נצמד ומקפיאים עד להכנת הקרם. ההקפאה מקלה על חיתוך השכבות.

הכנת קרם השוקולד (הגנאש המוקצף):

בקערה חסינת חום שוברים את כל 300 גרם שוקולד מריר לקוביות ומוסיפים מכל וקצת של שמנת מתוקה. מניחים מעל סיר עם מים רותחים (באן מרי) כדי להמיס את השוקולד. מערבבים מידי פעם ומסירים מן האש כשהשוקולד נמס והתערובת אחידה.

מצננים היטב את השוקולד המומס במקרר (אפשר אפילו ללילה).

כשתערובת השוקולד והשמנת קרה לגמרי, מעבירים לקערת המיקסר. מקציפים במהירות בינונית ותוך כדי הקצפה מוסיפים את יתרת השמנת המתוקה (300 מ"ל נוספים). נזהרים שלא להקציף הקצפת יתר – הגנאש נוטה להישבר במהירות. מקציפים רק עד לקבלת קרם יציב (זה לוקח הרבה פחות זמן מהקצפת שמנת לקצפת).

שומרים במקרר עד להרכבת העוגה.

הכנת סירופ סוכר:

בסיר קטן מערבבים סוכר ומים. מביאים לרתיחה ומבשלים רק עד שהסוכר נמס.

מצננים היטב עד להרכבת העוגה.

הרכבת העוגה:

פורסים את העוגה לרוחב ל-3 פרוסות. הכי נוח לעשות זאת כשהעוגה קפואה ויציבה. אפשר לפרוס רק ל-2 שכבות, פשוט יותר להכנה ומרשים לא פחות.

מניחים שכבת עוגה בצלחת. מספיגים בסירופ סוכר בעזרת מברשת. מורחים על הפרוסה שכבה של קרם שוקולד (כרבע מהכמות).

מניחים מעל הקרם שכבה נוספת של עוגה. מספיגים בסירופ ומורחים שכבה נוספת של קרם.

מניחים מעל הקרם את הפרוסה האחרונה של העוגה ומספיגים בסירופ. מורחים את יתרת הקרם מעליה ועל דפנות העוגה בעזרת פלטה ישרה או קלף.

מצננים כשעה במקרר עד להתייצבות הקרם.

מקשטים בהחלסלך או בכל קישוט אחר ומתחילים בחגיגות.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ