עוגת משמשים בחושה נוסטלגית

מתכון לעוגת משמשים בטעמי ילדות מתוקים-חמוצים, פשוטה וקלה מאוד להכנה, בהשראת המטבח האוסטרי

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
עוגת משמשים בחושה
עוגת משמשים בחושהצילום: מיכל שמיר

לפני כמה שנים טובות שאלתי את האחיינית שלי, שהיתה אז בת שנתיים וחצי, אם היא אי פעם טעמה משמש. "מה זה מישמיש?" ענתה לי בשאלה, שבבת אחת הציפה אותי בתחושת קסם ודחפה אותי להביא מיד סלסלת משמשים מהמטבח. "זה נראה כמו טוסיק", היא ציחקקה, ואני חשבתי לעצמי בבדיחות דעת מסוימת שהיא ממש צודקת. אחרי שאכלנו חמישה-שישה משמשים (היא אכלה חצי, ואני את כל השאר), ניסיתי להסביר לה על "גוגואים" ואיך משחקים איתם איתם. היא לא כל כך הבינה מה אני רוצה מחייה ולמה משחקים עם גלעין של פרי, ואני נותרתי עם תחושת נוסטלגיה מפוספסת.

כמה חבל שהעונה של הפרי הנהדר הזה כל כך קצרה. חודש בלבד אנחנו זוכים לאכול אותו, ועם זאת - הוא מקבל כל כך הרבה יחס וכבוד. במהלך החודש הזה יכינו ממנו אינספור דברים - מריבות, דרך עוגות מתבקשות ואפילו ממולאים. ואם היינו חיים עכשיו בשנות ה-90, קרוב לוודאי שבמהלך ההפסקות בבית הספר "גוגואים" היו המשחק המרכזי.

עוגת משמשים בחושהצילום: מיכל שמיר

ובכן, דיברנו מספיק. בשלב הזה אפציר בכם להזדרז ולהצטייד בהם ולהכין עוגת משמשים, וזו על אף פשטותה, הטעימה ביותר לדעתי. עוגה שאי אפשר להפסיק "ליישר" כל הזמן, וככזאת שעל טהרת המטבח האוסטרי - לא מתוקה מדי (המשמשים נותנים מעט חמיצות) ומעוטרת בשכבה דקיקה של אבקת סוכר.

כמה דברים חשובים לפני שמתחילים:

חמאה - בטמפרטורת החדר. בימים חמים אלה, הכי פשוט להוציא מהמקרר ולהניח על שיש כחצי שעה לפני שמכינים את העוגה. לא מומלץ להמיס את החמאה, כיוון שהדבר ישפיע לרעה על מרקמה האוורירי של העוגה.

משמשים - כדאי לקנות משמשים קטנים וכתומים, כך אפשר לפזר כמה שיותר על העוגה לפני הכנסתה לתנור.

מיקסר - אם אין ברשותכם מיקסר גדול, גם מיקסר ידני יעשה את העבודה.

ערבוב הקמח לתערובת - מפעילים את המיקסר רק עד שהקמח נטמע בתערובת ולא מעבר לכך. ערבוב יתר של הבלילה יניב עוגה קשה ודחוסה.

עוגת משמשים בחושהצילום: מיכל שמיר

עוגת משמשים בחושה

חומרים (לתבנית מרובעת בגודל 27X27, או 3 תבניות אינגליש קייק):

200 גרם חמאה (חבילה גדולה, או שתיים קטנות) רכה
200 גרם (1 כוס) סוכר
גרידה מ-1/2 לימון
1 כפית תמצית וניל איכותית
4 ביצים
140 גרם (1 כוס) קמח
1 כפית שטוחה של אבקת אפייה (לא סודה לשתיה!)
10-13 משמשים קטנים בשלים, שטופים וחצויים.

לשימון התבנית - חמאה או תרסיס שמן ומעט סוכר

לעיטור לאחר האפייה - אבקת סוכר

ההכנה:

לפני הכל, מניחים את החמאה על השיש במשך כחצי שעה, על מנת שתתרכך מעט. אם אין זמן או סבלנות, אפשר גם להפשיר אותה במיקרוגל בפולסים של 5-10 שניות. נזהרים לא להמיס את החמאה.

מחממים תנור על חום בינוני (180 מעלות) ומשמנים תבנית עם תרסיס שמן או עם חמאה. מניחים בתבנית המשומנת כף סוכר ומטלטלים אותה, כך שהסוכר מצפה את הדפנות הפנימיות של התבנית.ֿ

בקערת מיקסר עם וו גיטרה, מניחים את החמאה, הסוכר, תמצית וניל וגרידת הלימון. מתחילים לעבד במהירות בינונית במשך כ-4-5 דקות, עד לקבלת תערובת תפוחה ואוורירית.

מוסיפים את הביצים אחת אחת. מפעילים את המיקסר לאחר כל הוספת ביצה על מנת שתיטמע בתערובת.

מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה בקערה נפרדת.

מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה לבלילה בהדרגתיות. מפעילים את המיקסר רק עד שהקמח נטמע בתערובת. מתקבלת בלילה סמיכה למדי - כך היא צריכה להיות.

מעבירים את בלילת העוגה לתבנית ומשטחים אותה בעזרת מרית או סכין.

עוגת משמשים בחושהצילום: מיכל שמיר

מסדרים את חצאי המשמשים עם צידם החלק כלפי מעלה צמודים אחד לשני. אין צורך ללחוץ את המשמשים לתוך הבלילה.

עוגת משמשים בחושהצילום: מיכל שמיר

מכניסים לתנור לכ-30 דקות, עד שהעוגה זהובה ויציבה וקיסם שנועצים בה יוצא יבש. מפזרים מעל אבקת סוכר דרך מסננת קטנה ומחכים שהעוגה תצטנן לחלוטין לפני שחותכים אותה.

עוגת משמשים בחושהצילום: מיכל שמיר

מיכל שמיר היא בעלת הבלוג: מיכל אופה עוגה

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ