בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון: צימעס תפוחי אדמה ליטאי של שמיל הולנד

250 גרם שזיפים מיובשים, 4 כוסות מים רותחים, 3 כפות שומן אווז, 500 גרם בשר שפונדרה או אונטר ריב חתוך לקוביות גדולות, 2 בצלים פרוסים או 8 בצלי שאלוט קלופים ומפורקים, 1 מקל קינמון

2תגובות
דודו בכר

בניגוד לתפיסה שהתקבעה במטבח המהגרים הישראלי, צימעס הוא לא בהכרח תבשיל גזר. הליטאים, למשל, נהגו להכין צימעס של תפוחי אדמה ופירות יבשים. צימעס הוא המקבילה היהודית לקונפי: ירקות המתבשלים בישול אטי עם שפע שומן, בדרך כלל שומן אווז. את האווזים שחטו בסוף חודש כסלו בחג החנוכה, אז הכשירו את המטבח לפסח והכינו את מלאי שומן האווז שישמש לחג. במשך החורף השתמשו בשומן אווז, בחמאה ובשמנים צמחיים כמו שמן פרגים באזורים הצפוניים, ושמן חמניות ותירס באזורים הדרומיים. בפסח לא השתמשו בהם כלל בגלל איסור קטניות - מה שהפך את שומן האווז לשומן הכמעט יחיד שהיה בשימוש בפסח.

כמויות ל-4-6 סועדים

המרכיבים:

  • 250 גרם שזיפים מיובשים
  • 4 כוסות מים רותחים
  • 3 כפות שומן אווז
  • 500 גרם בשר שפונדרה או אונטר ריב חתוך לקוביות גדולות
  • 2 בצלים פרוסים או 8 בצלי שאלוט קלופים ומפורקים
  • 1 מקל קינמון
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 4 כפות סוכר
  • 1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לרבעים

הכנה:

משרים את השזיפים במים הרותחים כ-20 דקות. מחממים את שומן האווז בסיר כבד ומשחימים בו את קוביות הבשר. מוסיפים את הבצלים וממשיכים לטגן 5 דקות. מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות. יש לשים לב לא לחרוך את הבשר. מוסיפים מנוזלי משרה השזיפים במידת הצורך. מקץ 20 דקות מוסיפים את השזיפים ושארית הנוזלים לבשר יחד עם מקל הקינמון, הסוכר והפלפל השחור ומבשלים שעה. מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים 20 דקות נוספות. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים ללא כיסוי בחום של 180 מעלות במשך כשעה וחצי. אם התבשיל משחים מדי מכסים בנייר אלומיניום. מגישים חם, שחום ומהביל.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו