בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון: תבציק בולבוסין

8-10 תפוחי אדמה בינוניים (דזירה או תפוחי אדמה אורגניים מכוסים ברגבי אדמה), 80-100 גרם חמאה חתוכה לקוביות, 2 ביצים, מלח, טיפת פלפל שחור או לבן

תגובות

תבציק הבולבוסין הוא פאר היצירה של תבשילי תפוחי האדמה, או במילותיו של צ'מרינסקי: "מוותר אני לכם, רבותי, כל מעדני מלכים שבעולם ובלבד שלי תותירו חתיכה הגונה מתבציק של בולבוסין..." כל כך יפה היטיב צ'מרינסקי להעלות מן האוב את התבציק, ובאותו אופן רעבתני ומדוקדק גם מאכלים נוספים של ילדותו, עד שהקורא לא רק מזיל ריר ונותר עם תאוותו בידו, אלא מקבל מתכון כתוב:

"מבשלים בולבוסין קלופות, שופכים את המים ואת הבולבוסין המבושלות ממעכים בכף עץ אגב מלח, ביצים ושומן כאשר יוכלו שאת, ממעכים וממעכים עד שהכל נעשה מין דייסה תופחת. אז שמים אותה בכלי חרס, רחב מלמעלה וצר מלמטה, שכתליו נמרחו תחילה מבפנים בשומן ומכניסים את הכלי לתנור לטיגון. הבצק תופח עוד במקצת ומתרומם למעלה מכלי תושבתו, צומח מתחתיו, ופניו מעלות קרום חום, סימן שנגמר בישולו".

דן פרץ

כמות מדויקת של תפוחי אדמה וביצים אינו נותן, אך כמות השומן מרמזת על היחס שביניהם. והשומן? בימיו של צ'מרינסקי מדובר היה בשומן אווז, שומן עוף ואפילו שומן תרנגול הודו, כיוון שבפסח היו אוכלים את התבציק במרק של תרנגול הודו שהלעיטוהו ופיטמוהו עד שנעשה כולו שומן. אם הכינו הבשלניות של מוטלה תבציק בולבוסין חלבי לחנוכה, סביר להניח שהיו משתמשות בחמאה, כמו בימינו.

לתבשילי תפוחי האדמה היו מוסיפים לעתים פטריות שליקטו ביער, ואז ייבשו וכבשו כדי לשמר את טעמן. כשמכינים את התבציק, בעצם קוגל של תפוחי אדמה שטעמו כמעט שנעלם מן העולם, מגלים שאין בטעמו שמץ של עצבות נוסטלגית שלפעמים מלווה אכילת תבשילים משוחזרים. סוד קסמו לא נעוץ גם ביכולתו לרומם מן האוב תרבות נכחדת - זה פשוט טעים ומרחיב את הלב בהנאה ובשמחה.

כדאי להכין את המאפה בתבנית חרס. כמות תפוחי האדמה צריכה להתאים לתבנית שברשותכם.

מרכיבים:

  • 8-10 תפוחי אדמה בינוניים (דזירה או תפוחי אדמה אורגניים מכוסים ברגבי אדמה)
  • 80-100 גרם חמאה חתוכה לקוביות
  • 2 ביצים
  • מלח
  • טיפת פלפל שחור או לבן

הכנה:

מורחים את דופנות כלי החרס בחמאה רכה ומכניסים למקרר. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות. מניחים בסיר, מכסים במים עם מעט מלח ומבשלים עד שהם רכים מאוד. מחממים את התנור ל-190-200 מעלות.

מסננים את תפוחי האדמה ממי הבישול, מחזירים את הסיר לאש ומאדים את שארית הנוזלים. מכבים את האש, מוסיפים את קוביות החמאה ומערבבים בכף עץ בצורה נמרצת עד שתפוחי האדמה הופכים למחית גסה (אין צורך להפוך אותם לפירה חלק) והחמאה נספגת בתוכם. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך. מי שרוצה יכול להוסיף גם טיפת פלפל.

טורפים את הביצים ובוחשים אותן לתערובת. מעבירים לכלי החרס המשומן ובעזרת מזלג חורצים ומרימים כדי שיראה יותר מלבב. מכניסים לתנור החם ואופים עד שהתבציק מזהיב והתערובת נפרדת מהכלי, 25-30 דקות, ומגישים מיד.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו