טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון

קדירה חורפית מפתיעה עם ערמונים של אייל שני

בצלי של ערמונים וירקות שורש אין אף פרה, אבל יש טעם בשרי מושלם. וגם: איך קולפים ערמונים? והבונוס: מתכון למרכך שיער מערמונים

תגובות
ערמונים במחבת
Gkmf10 | Dreamstime.com

צלי ערמונים וירקות שורש

אין קדירה חורפית ו"בשרית" יותר מאשר צלי ערמונים בירקות שורש. טכניקת הזיגוג המקדים של הירקות והערמונים בחמאה, שילוב טעמם של הערמונים בטעמו של הארטישוק הירושלמי ושורש הפטרוזיליה, ואז 'המסת' עלי התרד אל תוך נוזלי הצלייה הסמיכים ברגעים האחרונים בתנור, יוצרים טעם בשרי מושלם, עמוק וחורפי. כל ניסיון "ללכת עד הסוף" להעמיק את טעמה של הקדירה בעזרת צירי בשר או עצמות מוח, דווקא יעמעם את החוויה הבשרית.

כך קולפים ערמונים

הערמונים צריכים להיות גדולים וטריים: גדולים פירושו גדולים יותר משאר חבריהם לשק בשוק. טריים פירושו להיות כבדים ומבריקים. באוויר הפתוח נוטים הערמונים להתייבש במהירות ולהתכווץ בתוך קליפתם. שומרים במקרר, עטופים בשקית ניילון, עד חודש ימים.

כדי להגיע לליבתו הלבנה של הערמון צריך להסיר שריון, קליפה ומעטפת אחת דקיקה. את השריון החיצוני, שבתוכו גדלים להם על העץ כ-4-6 ערמונים, מסירים כבר באירופה, בסמוך לקטיף. לנו נותר החלק המסובך: להסיר את הקליפה והמעטפת.

> 25 ערמונים גדולים וטריים

מחממים את התנור ל-250 מעלות, חום עליון ותחתון. בעזרת סכין קטנה וחדה חורצים צלבים בבסיס הערמונים בעומק הקליפה. מניחים את הערמונים, זה ליד זה, בתבנית אפייה, בשכבה אחת, צלבים כלפי מעלה. מניחים את התבנית במרכז התנור ואופים 10-15 דקות.

הצלבים נפתחו כמו שפתיים, חושפות טפח קטן מבשר הערמון שהפך לזהוב, קליפת הערמון התקשחה והפכה לשבירה. הערמונים בוערים מחום, ממתינים כ-2 דקות ואז מחדירים את קצה האצבע אל החלל שנפער בין הבשר לקליפה ומפשיטים אותה באחת, ערמון שלם, עירום, הנדמה למוח זהוב קטן. ממשיכים לערמון הבא, וקולפים מה שאפשר בשלוש הדקות הבאות.

כעת כשהערמונים התקררו שוב דבוקה הקליפה לאגוז. מכניסים שוב לתנור, הפעם ל-3-4 דקות, מוציאים קולפים, וחוזר חלילה.

הצלי

חומרים:

> 4 תפוחי אדמה קטנים > 2 בטטות זעירות > 2 גזרים קטנים > 2 שורשי פטרוזיליה קטנים > 6 בצלי שאלוט, או 4 בצלים יבשים קטנים מאוד

מחממים את התנור ל-180 מעלות, חום עליון ותחתון.

קולפים את כל הירקות. את תפוחי האדמה, הבטטות, שורשי הפטרוזיליה ובצלי השאלוט, מותירים שלמים. את הגזרים והארטישוק הירושלמי חותכים ל-3 חתיכות באורך 3 ס"מ, כל אחת.

> 2 ארטישוקים ירושלמיים קטנים > 2 סלקים זעירים > 6 שיני שום גדולות מאוד, לא קלופות

את הסלק והארטישוק הירושלמי שוטפים היטב, אך לא קולפים. את הסלק והשום מותירים שלמים, את הארטישוק הירושלמי חותכים ל-3 חתיכות באורך 3 ס"מ, כל אחת.

> מחבת כבדה בקוטר 30 ס"מ > 50 גרם חמאה > ירקות השורש > הערמונים הקלופים > 1 ענף מרווה קטן > 1 ענף רוזמרין קטן > 1 ענף תימין קטן > 1 פלפל שאטה קטן

מניחים את החמאה במחבת, מציתים את האש, להבה בינונית, ממיסים את החמאה, מוסיפים את הירקות, הערמונים והתבלינים, מגבירים אש ללהבה בינונית-גבוהה ומאדים כ-7 דקות. מערבבים מפעם לפעם בכף עץ. כעבור 7 דקות, הכל מתחיל להזהיב.

> מים מינרליים > קומץ מלח גס > 10 גרגרי פלפל שחור שלם > 1/2 עלה דפנה

מוסיפים מים מינרליים עד לגובה 1 ס"מ מעל פני הירקות. ממליחים, מוסיפים את הפלפל ועלה הדפנה, מביאים לרתיחה, מסירים קצף. מניחים את המחבת במרכז התנור, לא מכוסה. אופים 25 דקות.

> חופן גדול של עלי תרד טורקי שטופים, ללא הגבעול > 50 גרם חמאה

עכשיו עונתו של התרד הטורקי, עלים גדולים מאוד, טעם נמוך ועגול. באין טורקי, משתמשים ברגיל. מניחים בסיר קטן, עטוף בטיפות מי השטיפה, מציתים את האש, להבה בינונית-נמוכה, מכסים, מאדים כ-4 דקות עד שעלי התרד כולם, מתרככים, פותחים מכסה, מערבבים, מוסיפים את החמאה, ממשיכים לערבב עד שהיא נמסה ומתמזגת עם נוזלי התרד. מכבים את האש.

חלפו כ-25 דקות צלייה. מוציאים את המחבת מהתנור. הנוזלים החלו להסמיך, צבעם חום-זהוב, משבצים את עלי התרד בין הירקות המוזהבים, בעזרת מברשת מברישים את כולם בנוזלים, מחזירים מחבת לתנור. 20 דקות צלייה נוספות, שבמהלכן נבריש את הירקות בנוזליהם ארבע פעמים.

מוציאים מהתנור. המחבת נראית כמו בתמונה, את הריח המופלא שאתם מריחים מי אני שאתאר.

* מרכך שיער מערמונים

אחרי שקולפים את הערמונים, מניחים את הקליפות בסיר, מכסים במים מינרליים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות. צבע המים כצבעו של התה, מכבים, מסננים את המים לקנקן. את הקליפות זורקים.

> אמבטיה. מים חמים > שמפו > מי קליפות ערמונים

חופפים את הראש, שוטפים, מוזגים את מי הערמונים על השיער השטוף, ממתינים כ-5 דקות ושוטפים. איזו רכות.

__

המתכונים פורסמו לראשונה בטור - ניצחון הצמחונים במדור השף הפרטי שלי של מירי חנוך ואייל שני

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות