שישה מתכונים לחיזוק מערכת החיסון

משוט ג'ינג'ר, דרך קארי תאילנדי מחמם ועד פודינג צ'יה עמוס מזונות על – מנות בריאות וטעימות שאפשר וכדאי להכין בבית ויכולות לחזק את מערכת החיסון שלכם. ספוילר: אין כאן תרופה לקורונה

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
כוס מיץ ירוק ולידה קייל, חסה, סלרי וג'ינג'ר
טוב לפתוח איתו את הבוקר, מיץ ירוק מנקהצילום: Vera Bello
אודי סהר

שוט ג'ינג'ר מחסן

שוט חמוץ-חריף ששורף את החך אבל אולי גם את השפעת על הדרך 

שוט ג'ינג'ר וכורכום ובצד שורש כורכום, פרוסות לימון ופלפל קאיין חריף
שוט חמוץ-חריף שטוב לשתות בחורף או כשמרגישים קצת חלושסצילום: Vera Bello

יתרונות:

הג׳ינג׳ר הוא בעל סגולות אנטי ויראליות; הכורכום הוא אינו מחזק את מערכת החיסון אבל הוא בהחלט נוגד דלקת חזק שנספג ביעילות עם נוכחות של פיפרין (הרכיב הפעיל בפלפל) ולימון מכיל ויטמין סי – מה שמתקבל הוא שוט עמוס בריאות ונוגד מחלות.

חומרים:

שורש ג׳ינג׳ר טרי (נצטרך כ-30 מ"ל מיצוי ממנו)

2 יחידות קטנות שורש כורכום טרי (כ-10 מ"ל)

20 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי

קורט פלפל שחור או פלפל קאיין

*אופציה: להוסיף 2 טיפות של שמן אורגנו

ההכנה:

טוחנים את השורשים (הג'ינג'ר והכורכום), עדיף במסחטה חזקה כמו מסחטת ירקות קשים, מוסיפים את יתר המרכיבים, מערבבים ומוזגים לכוס קטנה.

מיץ ירוק מנקה

מכניסים את כל הערוגה האורגנית לכוס של מיץ מרענן, מנקה ומחזק. מומלץ להתחיל את הבוקר, כל בוקר, עם המיץ הזה על בטן ריקה.

מיץ ירוק בכוס ומסביב קייל, חסה, ג'ינג'ר פרוס וגבעולי סלרי
מיץ ירוק מנקהצילום: Vera Bello

יתרונות:

עלים ירוקים עשירים בנוגדי חמצון כמו ויטמין C וויטמין A. בעלים הירוקים מצויים רכיבים שמניעים תהליכים בגוף שמספקים שדר כימי לאופטימיזציה של החיסון במעי (כשלמעשה, 70-80% מתאי מערכת החיסון נמצאים במעי).

חומרים:

4 עלי קייל (ללא השרדה) או חופן עלי תרד

4-5 עלי חסה

1 מלפפון (אפשר עם הקליפה)

2-3 גבעולי סלרי ללא העלים

1/4 לימון

4-5 פרוסות ג'ינג'ר

ההכנה:

במסחטת מיץ חזקה טוחנים את כל המרכיבים ומסננים.

*בעת השתייה רצוי לערבל בפה כל לגימה על מנת שאנזימי העיכול שמצויים ברוק יתחילו את תהליך הפירוק – שותים כאילו אנחנו לועסים את המיץ.

שייק אסאי מפנק

ארוחת מזונות על בכוס אחת – פינוק מושלם לפני פעילות גופנית או אחריה, אולם אחרי פעילות רצוי להוסיף גם אבקת חלבון ממקור צמחי (למשל, על בסיס אפונה וקינואה).

שייק אסאי עם שבבי קוקוס
ארוחת מזונות על בכוס אחת – לפני פעילות גופנית או אחריה, שייק אסאיצילום: Vera Bello

יתרונות:

אסאי, אותו פרי ברזילאי סגול מיערות האמזונס הוא בעל רמות נמוכות של סוכר ומכיל יותר "שומנים טובים" ביחס לפירות אחרים והוא עתיר בנוגדי חמצון (ויטמין A). בהתאמה, הוא עשוי לשפר את פרופיל השומנים בדם וצריכתו בשייק ("סמודי") היא דרך קלה להכניס כמות גבוהה יחסית של ערכים תזונתיים ו"להמתיק את הגלולה" של צמחי המרפא שנצרכים לרוב באבקות מרירות. בנוסף, בשונה ממיץ צלול, בשייק מקבלים באופן יחסי כמות גבוהה יותר של סיבים תזונתיים שעל תרומתם לפעולת מעיים תקינה בוודאי אין צורך להכביר במילים.

חומרים:

200 מ"ל חלב שקדים, קוקוס או שיבולת שועל

חצי כוס אוכמניות או שקית (40 גרם) אסאי

בננה קפואה

חצי כוס קרח

*להמתקה: תמר מג'הול

*תוספות צמחי מרפא (אם רוצים, ניתן למצוא בחנויות טבע):

1 כפית אשווגנדה – שורש אדפטוגני שמגיע מהודו ונצרך באבקה, מוריד רמות קורטיזול ולכן מרגיע ומחזק חיסון. או

1 כפית אבקת פטריית ריישי – במחקרים נראתה השפעה חיובית בעת נטילה עם תרופות אנטי ויראליות בקיצור זמן ההחלמה והקלה בתסמיני שפעת. או

1 כפית אבקת ספירולינה או מנה של ספירולינה קפואה – קיימות עדויות מחקריות לפעילות נוגדת חמצון, השפעה מווסתת חיסון ופעולות נוגדות דלקת. בנוסף, ספירולינה מכילה חלבון איכותי ממקור צמחי.

ההכנה:

בבלנדר עוצמתי, טוחנים את כל הרכיבים עד קבלת מרקם סמיך ואחיד.

אם רוצים, ניתן להמתיק עם תמר מג׳הול.

פודינג צ'יה עם גוג'י בריז, קקאו ואוכמניות
ארוחת בוקר מזינה או קינוח מתוק ומפנק, פודינג צ'יהצילום: Vera Bello

פודינג צ'יה מחזק

מתאים כארוחת בוקר מזינה או כקינוח בריא עם תוספות פריכות ונוגדות חמצון.

יתרונות:

זרעי הצ'יה מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ממקור צמחי שתורמות לאיזון מדדי הדלקת בגוף; מסייעות למיגור הפרעות אוטואימוניות ועוזרות בהפחתה וטיפול בחרדה. בנוסף, זרעי הצ'יה עשירים בסיבים תזונתיים ולכן מספקים תחושת שובע לאורך זמן. חשוב להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים לאורך היום במידה וצורכים זרעי צ'יה באופן קבוע.  

חומרים:

כוס חלב שקדים

1/4 כוס זרעי צ'יה

1 כפית מייפל או סילאן (או סטיביה)

1-2 טיפות תמצית וניל

*אבקת מאקי ברי או אבקת אסאי (לא חובה)

תוספות של מזונות על מחזקי חיסון שניתן להוסיף מעל הפודינג, אם רוצים:

זרעי דלעת – עשירים באבץ שמשתתף בתהליכים אנזימטיים רבים ומסייע לתפקוד תקין של מערכת החיסון

שבבי קקאו – נוגדי חמצון

אוכמניות או גוג'י בריז – נוגדי חמצון ומעכבים תהלכי הזדקנות

ההכנה:

טורפים את כל החומרים בקערה ומכניסים למקפיא ל-40 דקות; במהלך זמן זה, מוציאים את התערובת מדי 10 דקות, טורפים ומחזירים למקפיא (לא חייבים לבצע פעולה זו – הטריפה נועדה לשדרג את מרקם הפודינג, כך שיהיה קליל ואוורירי).

מעבירים את הפודינג למקרר למשך כשמונה שעות, לקבלת מרקם אידיאלי ועל מנת להבטיח ספיגה מרבית של חומצות השומן שמכילים זרעי הצ'יה.

קארי תאילנדי מחמם

הקארי האהוב בגרסה הביתית, הבריאה והנקייה ביותר שלו.

יתרונות:

גרסה זו של הקארי מספקת תבשיל משביע, נטול ציר דגים או סוכר מעובד כמו בגרסות המוכרות. זה קארי מנחם עם טעמים וריח שיגרמו לכם לשכוח שתאילנד כרגע מחוץ לתמונה, שהבית התאילנדי סגור ושאולי בכלל לא צריך לצאת החוצה.

בנוסף, פטריות שיטאקי ולמון גראס נמצאו במגוון מחקרים כבעלי איכויות אנטי קרצינוגניות (מונעות התפתות של תאי סרטנים) אז למעשה, זהו תבשיל מחמם ומנחם ובה בעת בריא ומונע מחלות.

חומרים:

3-4 ס"מ (כאצבע) שורש ג'ינג'ר חתוך לפרוסות

5-6 שיני שום

1 שורש למון גראס

1 בצל

1 בטטה או דלעת יפנית, חתוכה לקוביות

ראש ברוקולי חתוך לפרחים בגודל ביס

8-10 עלי מנגולד קצוצים לרוחב

חופן פטריות שיטאקי טריות חתוכות לפרוסות

1 ליטר קרם קוקוס (אני משתמש ב-jamoka או aroy-d בלבד; כל השאר מכילים חומרים משמרים ושאר חומרים מלאכותיים)

4 כפות סויה ללא גלוטן (חיטה מעלה רמות דלקת במעי ומחלישה את מערכת החיסון ולכן מוטב להימנע)

1/2 ליים

כוסברה (אם רוצים)

קוביית טופו אורגני, חתוכה לקוביות בגודל 1 ס"מ (אם רוצים)

1 כף משחת קארי אדום*

*אם רוצים להשקיע אפשר להכין לבד תערובת ביתית – מרסקים יחד למחית צ'ילי אדום, שום, למון גראס, שורש גלנגל, זרעי כמון, זרעי כוסברה, עלי כפיר ליים ומלח הימאליה עד הטעם והמרקם הרצויים.

ההכנה:

בסיר רחב שוליים מחממים שום, בצל, ג'ינג'ר ולמון גראס פרוס לאורכו (בצורה שיהיה קל לשלוף אותו החוצה לקראת הסוף) עם מעט מים. מוסיפים פטריות וקרם קוקוס, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.

בפנכה או קערה קטנה אליה יוצקים מעט נוזל חם מהסיר "פותחים" את משחת הקארי באמצעות מזלג או מטרפה עד קבלת מרקם אחיד ומאחדים חזרה לתוך התבשיל. מוסיפים את הסויה ומעט מלח.

במקביל, בסיר נוסף מביאים מים לרתיחה ומבשלים בטטה עד ריכוך. מוסיפים את הברוקולי לבישול של מספר דקות, עד שהוא ירוק זרחני, ומוסיפים את הבטטה והברוקולי המבושלים לסיר התבשיל.

מוסיפים את עלי המנגולד, מערבבים ומסירים מהאש.

*מומלץ להגיש את הקארי בקערה עם אורז מלא, אורז שחור או אורז פרא וממש לפני ההגשה לסחוט מעט ליים ולפזר מעט עלי כוסברה טריים מעל.

חליטה אנטי ויראלית

חליטת צמחים שנותנת "בוסט" למערכת החיסון, בחורף וגם בקיץ – פשוט חולטים בקנקן או בסיר קטן ושותים ממנה לאורך היום – היא טעימה חמה וגם קרה.

חומרים:

3 גרם טימין

5 ס"מ (אצבע עבה) משורש ג'ינג'ר טרי

6 גרם מליסה

2-3 מקלות קינמון

ההכנה:

בסיר קטן מביאים לרתיחה ג'ינג'ר וקינמון, מנמיכים את האש ומבשלים על להבה בינונית עוד כעשרים דקות.

יוצקים את הנוזל, עם הצמחים, לקנקן חליטה (לא צריך משהו מהודר, כזה שאפשר למצוא בכל סופר יתאים) או לתרמוס.

ממתינים 20 דקות נוספות ושותים.

*מומלץ לשתות כ-3-4 כוסות מהחליטה לאורך היום.

יתרונות:

צמחים אלו ובפרט הג'ינג'ר והקינמון הם בעלי איכויות ממריצות, נוגדי זיהום ווירוסים*.

*יש לצורך באופן קבוע על מנת למצות את היתרונות הבריאותיים של צמחים אלו.

אודי סהר הוא נטורופת והרבליסט (N.D, CI.H), יזם ובעלי Urban Shaman שפעילותה המרכזית היא תוכניות ניקוי רעלים ומזון אורגני, מבוסס צמחים ונקי מגלוטן וסוכר מעובד.  

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ