בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

גם בישראל גילו את הפוטנציאל הטמון ביינות פטיט סירה

אחרי התחלה גרועה, גם בישראל גילו את הפוטנציאל הטמון ביינות פטיט סירה

תגובות

במשך כמעט 100 שנה ניסו יצרני היין האמריקאים לשכנע את עצמם ואת ציבור חובבי היין, כי זן הענבים פטיט סירה שמגדלים בקליפורניה זהה לזן הסירה מעמק הרון שבצרפת. העניין היה בעייתי מעט, משום שהיינות שהופקו מפטיט סירה היו שונים מאוד מהיינות המופקים מסירה - יינות הפטיט סירה כהים יותר, טאניניים יותר ומפולפלים יותר. גפני הפטיט סירה ניטעו בקליפורניה לראשונה ב-1884, אך רק בשנות ה-30 כמה ייננים הכירו באפשרות שפטיט סירה אינו אלא שם נרדף לזן דוריף. הרעיון זכה להכרה מלאה רק ב-1997 כשניתוח די-אן-אי של פרופ' קרול מרדית מאוניברסיטת קליפורניה הוכיח בוודאות של 100%, שפטיט סירה הוא למעשה דוריף.

הזן - הנקרא על שם הבוטנאי שפיתח אותו, פרנסואה דוריף מאוניברסיטת מונפלייה שבצרפת - הוא הכלאה של זני סירה ופלרוסן. הזן נוצר כפתרון לבעיית קימחון פלומתי, מחלת גפנים שחיידקיה תוקפים את עלי הגפנים וגורמים להם להירקב. מיד לאחר פיתוח הדוריף נשתלו גפני הזן באזורים כגון ארדש ואיזר בצרפת.

כבר ב-1884 הגיע הזן גם לקליפורניה. בשל שתילת יתר והשקיית יתר, הענב לא נחל הצלחה בצרפת וכמעט נעלם מזירת היין. בשל צבעו העמוק והטאנינים העזים המאפיינים אותו, בקליפורניה החלו לערב אותו בקברנה סוביניון כדי לפתור בעיית מימיות יתר, בפינו נואר כדי לפתור בעיית חיוורון ובזינפנדל כדי להפחית את טעמיו דמויי הריבה.

הפטיט סירה מצא את דרכו לישראל בשנות ה-70, בתקופה שאפשר לתאר כהתחלה הרעה של תעשיית היין המקומית: כרמים ניטעו בצפיפות יתר והושקו יתר על המידה כדי להשיג תפוקה מרבית, לא הוקדשה תשומת לב מתאימה לאיכות והיין קנה לו שם רע. יינות פטיט סירה מסדרת סלקטד של כרמל, שנמכרו לעתים בשם פטיט סירה, לעתים בשם שיראז ולעתים בשם סירה, היו למרבה הצער יינות גרועים למדי.

הרמז הראשון לפוטנציאל הטמון בזן הזה הגיע בסוף שנות ה-80, כשיאיר מרגלית מיקב מרגלית גילה כרם ישן ולא מטופח של ענבי פטיט סירה והחל לערב כ-15% פטיט סירה בקברנה סוביניון ביינות ספשל רזרב שלו. טעמתי את ענבי הפטיט סירה מהבציר הראשון של מרגלית - היין היה כה עמוק בצבעו, בעל גוף כה מלא וטאנינים כה בולטים, עד ששתייתו היתה כמעט עינוי. אך כשנמהל בקברנה סוביניון של מרגלית, הזן הניב יין שזכור לרבים כאחד היינות המעולים בישראל, יין שיכול להתמודד בקלות עם היינות הטובים ביותר של עמק הרון.

הצעד החשוב הבא בהתעוררות מחדש של פוטנציאל הפטיט סירה אירע כשכרמל גילה גפנים בנות 35 מן הזן הזה, שרובן לא טופחו ולא הושקו. כמעט כולן צמחו כגפני שיח (כלומר היו בעלות גזעים עבים, ללא הדליה והענבים כמעט נגעו בקרקע). היקב זיהה את הפוטנציאל הטמון בענבים האלה והחל להוציא יינות פטיט סירה זניים בסדרת Regional. היינות האלה היו ועודם הצלחה אדירה, וכיום גם יקבים אחרים, גדולים וקטנים, הולכים בעקבות כרמל. רבים מהיינות המופקים כיום מפטיט סירה הם כהים מאוד בצבעם, מאוזנים היטב, בעלי גוף מלא ואיזון טוב בין טאנינים מוצקים לבין חומציות, עץ ופירות.

הטובים שביינות האלה, במיוחד אלה שהופקו מגפנים ישנות, הם סגולים יותר מסירה, וניחוחם וטעמם נוטה לדומדמניות שחורות, פטל שחור, שזיפים סגולים ואוכמניות. במיטבם הם מתאימים ליישון למשך 20 שנה ויותר, ועם התבגרותם הם נוטים להראות רמזים מפתים לשזיפים מיובשים ולצימוקים. בכל גיל, פטיט סירה עשוי להניב יינות מתוקים ועזים בעת ובעונה אחת.

הנה רשמיי מכמה מהטובים ביינות פטיט סירה המקומיים. כשנוסעים לחו"ל כדאי מאוד לחפש את יינות קליפורניה רוזנבלום, ולדס פאמילי, דייוויד ברוס, קרלייל וסוויצ'בק רידג'.

100% פטיט סירה

* צ'ילאג, פטיט סירה, 2006. פטיט סירה כפי שפטיט סירה צריך להיות, עשוי מענבי כרם בהרי ירושלים, 750 מטרים מעל פני הים. היין התיישן בחביות אלון במשך 24 חודשים, צבעו נופך כהה כמעט אטום, הוא דחוס, מרוכז ונפתח ברמזים ללבנדר ולפלפל, המוליכים לשוקולד ולליקוריץ. רק לאחר מכן עולים גם דובדבן שחור, פטל שחור, קאסיס ושזיפים. ברקע חפשו טבק ואלון קלוי, ובגימור הארוך והלעיס - רמז לאספרסו. היין לא מסונן, ולכן אל תופתעו אם תגלו בו מעט משקעים; הם אינם פוגמים בהנאה מהיין השרירי אך המקסים הזה. שתו מעכשיו עד 2017. 240 שקלים. ציון: 92.

* סוסון ים, מונק, 2008. 100% פטיט סירה, המופק מגפנים בנות 35 שנה. צבעו שחור כמעט כעין הדיו והוא מוצק ואינטנסיבי. למרות שריריו הבולטים, נדמה שהוא יודע להתנהג כמו ג'נטלמן. יין עשיר ומרוכז מאוד, שנפתח ברמזים לגרגירי בר ולשוקולד, ובהמשך חושף מינרלים, אניס ומרווה - והכל על רקע מפולפל קלות. בגימור מתגברים הטאנינים לצד רמזים עקשניים לאספרסו. שתו עד 2017. 140 שקלים. ציון: 91.

* אבידן, פטיט סירה, 2008. יין ארומטי, הנפתח בבשומת מהנה של עשן, פלפל ונסורת, ואלה מפנים את מקומם לניחוחות וטעמים של פטל ופירות שחורים. בעל גוף מלא, טאנינים מוצקים ועוקצניים ורמזים לעץ ארז. יין ארומטי המפגין מורכבות ומיקוד טוב. שתו מעכשיו עד 2014. 140 שקלים. ציון: 90.

* כרמל, Regional, פטיט סירה, Old Vines, הרי יהודה, 2008. יין שיוצר מגפנים שלא הושקו וכמעט שלא טופחו. צבעו נופך כהה והוא ארומטי מאוד וחושף ריכוז טוב ורמזים בולטים לתבלינים ובהם אגוז מוסקט, פלפל אנגלי וקינמון. אלה מוליכים בניחותא לטעמי דובדבנים ופירות יער ולרמז מצודד למנטה בגימור הארוך. יין מוצק ואינטנסיבי, עם טאנינים עוקצניים שזקוקים לזמן מה כדי לשקוע. נגיש עכשיו, אך יהיה במיטבו ב-2012-2016. 90 שקלים. ציון: 90. כשר.

* יקבי עמק האלה, פטיט סירה, 2007. היין הזני הראשון של היקב מענבי פטיט סירה. הוא מיוצר מענבים מגפנים בנות עשר שנים, צבעו ארגמן כהה מאוד והוא מפגין טאנינים בולטים וריכוז פירותי טוב. ניחוחות וטעמים של פטל שחור, פטל ופירות יער הנתמכים ברמזים מחמיאים למנטה וטבק. יין מוצק ולעיס בעל גימור ארוך וכמעט שרירי. שתו מעכשיו עד 2014. ציון: 90. 120 שקלים. כשר.

* ויתקין, פטיט סירה, 2007. יין המיוצר מענבי גפנים ישנות (בנות 30-40 שנה), צבעו נופך כהה מאוד והוא ניחן באיזון טוב בין עץ מתובל, חומציות ופירות. היין נפתח ברמזים מסורתיים ועשירים של פירות יער ואוכמניות, שמקובל לקשר ליינות הטובים יותר מהזן הזה, בתמיכה נאה של רמזים למינרלים ולשוקולד כהה. הטאנינים הגושניים משהו כבר אינם מוצקים ושוקעים יפה, ומניבים יין עוצמתי אך עגול ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2013. 125 שקלים. ציון: 90.

* וורטמן, פטיט סירה, 2008. פטיט סירה מעורב במרלו בשיעור 25%. צבעו נופך כהה, גופו מלא והוא ניחן בטאנינים מוצקים וברמזים בולטים לעץ מתובל, שמאוזנים יפה ברמזים לשזיפים סגולים, לפטל שחור ולטבק. כולם מוליכים לגימור ארוך הממלא את הפה, שבו מתגברים הן הטאנינים והן הפירות. שתו מעכשיו עד 2014. 115 שקלים. ציון: 90.

* יקב דלתון, פטיט סירה, 2009. יין המופק מגפנים בנות עשר שתפוקתן נמוכה יחסית, צבעו כהה מאוד ודומה לארגמן יותר מאשר לנופך. גופו מלא והוא חושף איזון טוב בין טאנינים שעוקצם טרם קהה לבין עץ מתובל. זקוק לזמן כדי לשקוע ולהבליט פטל, פטל שחור ועץ ארז מתובל שרמז של סיגליות שזור בהם לכל אורכם. שתו עד 2015. 85 שקלים. ציון: 89. כשר.

* תבור, אדמה, פטיט סירה, חרסית, ,Special Edition 2008. יין שצבעו נופך כהה מאוד, מרוכז היטב אך בשל ועגול, שניחן בטאנינים כמעט מתוקים ובהשפעה עדינה של עץ מתובל. ניחוחות וטעמים של שזיפים בשלים ומתובלים וגרגירי בר, הנתמכים ברמזים מחמיאים לאגוזי לוז, שוקולד כהה וטבק לעיסה מתוק. ארוך ונדיב, ומלווה ברמז קל לעשבי תיבול המתגבר בגימור. שתו מעכשיו עד 2014 ואולי אף מעבר לזה. 60 שקלים. ציון: 90. כשר.

* תשבי, Estate, פטיט סירה, 2007. יין בצבע נופך כהה, בעל ניחוח של פירות שחורים, שטאנינים מוצקים והשפעת עץ רק מתחילים להשתלב בו. התיישן בחביות אלון במשך 12 חודשים, וחושף ניחוחות וטעמים מצודדים של קאסיס, פירות יער אדומים ותבלינים. שתו מעכשיו עד 2013. ציון: 85. 87 שקלים. כשר.

שני בלנדים מעולים

* מרגלית, קברנה סוביניון, ספשל רזרב, 2008. קברנה סוביניון, מעורב כתמיד בפטיט סירה המיוחד והמרוכז באופן יוצא דופן של מרגלית, השנה ביחס של 88% ו-12% בהתאמה. צבעו נופך כהה מאוד, עם השתקפויות בסגול, כתום וירוק. גופו מלא והוא חושף השפעת עץ מתובל וטאנינים מוצקים עדיין, שנמצאים בתחילת הדרך להשתלבות; אך ניכר שיש לו איזון ומבנה טובים. בתקיפה הראשונה עולים דומדמניות שחורות ופטל שחור מסורתיים על רקע מתובל. היין נפתח בכוס וחושף דובדבנים שחורים ואחר כך פטל ואספרסו. בגימור הבולט באורכו עולים רמזים מפתים לזיתים שחורים ולעור אוכפים. זה אולי היין הטוב ביותר עד כה מבית מרגלית, והוא בהחלט אחד הטובים ביותר שהופקו אי פעם בישראל. נגיש עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2013-2025. 290 שקלים. ציון: 95.

* סוסון ים, אנדרגראונד, 2008. בלנד במהדורה מוגבלת, המכיל 66% פטיט סירה וכן סירה וקברנה סוביניון בשיעור של כ-17% כל אחד. 18 החודשים שבהם התפתח בחביות ניכרים בגופו המלא, בטאנינים שעוקצים בעדינות וברמז מצודד לעץ מתובל. יין גדול אך ידידותי ועסיסי, הנפתח באוכמניות ובשזיפים, ובהמשך חושף פטל שחור, פלפל שחור וליקוריץ. ארוך ונדיב. נגיש ומהנה עכשיו, אך יהיה במיטבו מאמצע 2011 עד 2016. 280 שקלים. ציון: 91.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו